Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Vos mag weer aan wielrennen gaan denken

Gepost door rustdag 
rustdag 05 november 2015 08:42
Vos mag weer aan wielrennen gaan denken

De wedstrijdfiets moet nog even in de schuur blijven staan, maar Marianne Vos mag langzamerhand weer aan wielrennen gaan denken. De ingelaste rustperiode van drie maanden is achter de rug en de inspanningstest die ze eind oktober deed, leerde dat de veelvoudig wereldkampioene voorzichtig kan gaan trainen.

Door overtraindheid is Vos het afgelopen jaar nauwelijks in actie kunnen komen. Ze begon 2015 nog wel met een bronzen plak bij de WK veldrijden, maar tijdens die rit was ze eigenlijk al niet fit.

Ze laste een rustperiode in en liet de belangrijkste wedstrijden op de weg schieten. Ze zocht naar nieuwe uitdagingen en dacht die te vinden in het mountainbiken, een discipline waarop ze hoopte de Olympische Spelen te halen.
Rust

Vervolgens brak ze eind april, bij één van haar eerste mountainbikewedstrijden, een rib. Daardoor kon ze niet deelnemen aan de NK en de Europese Spelen in Azerbeidzjan. In juli werd duidelijk dat ze kampte met 'overreaching', oftewel overtraindheid. Nog meer rust was geboden.

De renster van Rabobank-Liv mag dan weer mogen trainen, een rentree in wedstrijdverband is nog niet in zicht. Eerst een goede basis leggen, is het devies. En zeker niets forceren. Dat betekent onder meer dat Vos het veldrijden, de discipline waarin ze zevenvoudig wereldkampioen is, dit seizoen al uit haar hoofd heeft gezet.

Dat geldt zeker niet voor de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
rustdag 05 november 2015 08:44
Velodroom 05 november 2015 14:51
Vos mag weer aan wielrennen gaan denken moet natuurlijk worden Vos mag weer aan winnen gaan denken en dan Vos denkt na over haar eerste overwinning.
Alhoewel haar eerste overwinning natuurlijk die op haarzelf is, genezen van het stadium overreaching, dat topsport verder in de weg stond.

Jorien Ter Mors, ook minimaal 7 maanden met het stadium van overreaching worstelend, kwam met een donderslag bij heldere hemel terug op het ijs.
Ze versloeg de voltallige Nederlandse sprintelite met overmacht, alhoewel op dit moment uiteraard nog onbekend is hoever dit alles haar dit seizoen zal brengen.

Wat beide topsportsters bindt is de gemeenschappelijke ervaring van overreaching c.q. overtraindheid, maar daar houdt de vergelijking wat mij betreft wel op.
Aard en karakter van de overreaching of wellicht ook al overtraindheid zal niet hetzelfde zijn, waardoor het fenomeen voor de wetenschap nog steeds een tamelijk moeilijk te begrijpen fenomeen is, alhoewel er vorderingen worden gemaakt.

Als iemand de totale topsport zou kunnen overzien, hoeveel tegenvallende resultaten in welke vorm dan ook, zouden er op het conto van overreaching c.q. overtraindheid geschreven kunnen worden? Dit is uiteraard een nietszeggende vraag waarop alleen nietszeggende antwoorden mogelijk zijn. grinning smiley

Ik wens Marianne Vos zéér zeker een prachtig 2016 sportjaar toe.
D. Marrage 05 november 2015 23:44
Curzio 06 november 2015 18:12
Mooi zo! Een van de absolute boegbeelden van de Nederlandse topsport, dat ze maar terug komt op haar eigen niveau volgend jaar.
cyclingfreakske 07 november 2015 00:31
Curzio Schreef:
-------------------------------------------------------
> Mooi zo! Een van de absolute boegbeelden van de
> Nederlandse topsport, dat ze maar terug komt op
> haar eigen niveau volgend jaar.


en vooral van het vrouwenwielrennen. Zoals Van Moorsel (en Longo) de ambassadeurs waren, is zij het voor de huidige generatie.
Hopelijk kan iemand haar trainingsdrift en dieetvorm op momenten wat afremmen, want ze is echt maniakaal in alle opzichten voor haar sport.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen