Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Kan Nibali de dubbel pakken?

Gepost door Goozzer 
Goozzer 08 juni 2016 15:27
Nee, natuurlijk niet, maar toch....

Deel 1 is reeds binnen. En dat door stom toeval. Op die wijze kan de Giro-zege van Nibali (op papier wel de beste ronderenner aan het vertrek) uiteindelijk toch omschreven worden. Hij verkeerde immers niet bepaald in beste doen; het liep niet, hij worstelde met zichzelf en werd naar het einde toe weliswaar wat beter, maar won vrijwel volledig door de val van Kruijswijk. Een Giro die hij niet had moeten winnen, won hij kortom uiteindelijk wel. Dat is toch lekker meegenomen...

En wat nu met deel 2, de Tour? De dubbel ligt bepaald niet voor de hand, inmiddels bijna drie eeuwen na Pantani. Contador probeerde het vorig jaar nog, maar faalde. Waarom zou Nibali, al dan niet van minder allooi, het dan wel kunnen lukken?

De sterke tegenstand van 'frisse', en waarschijnlijk sowieso betere, opponenten is natuurlijk een (gelijkblijvend) reuze obstakel. Froome, Quintana en dit jaar opnieuw Contador lijken een onneembare horde. Echter, ook de 'grote drie' kunnen wat tegenkomen in juli en in het wielerjaar 2016 lijkt sowieso niets onmogelijk.

Kan Nibali, met ander worden, in dit knotsgekke wielerjaar de dubbel pakken?
Goozzer 08 juni 2016 15:32
Wat punten/argumenten die mogelijk in het voordeel van Nibali spreken:

- Contador won een zwaarbevochten Giro, waarin hij naar het einde toe gaar aan het koken was. Nibali verzilverde op efficiënte wijze een godsgeschenk.
- Die niet al te geweldige Giro (zie ook wattage topic) in bovendien erg goede weersomstandigheden zorgt er misschien voor dat dat de dubbel, voor zover mogelijk, 'beter behapbaar' is.
- Nibali was in de Giro ver verwijderd van zijn beste zelf. Vooral die klimtijdrit toonde aan dat Nibali schandalig bezig was, voor zijn doen. Toegegeven, wat is Nibali überhaupt nog waard? Maar toch, de kans dat hij in de Tour beter gaat zijn dan in de Giro is m.i. groot.
- Aru is een ideale bliksemafleider en Astana heeft altijd een sterke ploeg. Op Nibali rust bovendien nauwelijks druk en wordt, zeker op dit moment, nauwelijks geviseerd...
- Gevoelsmatig lijkt het parcours Nibali best aardig te liggen. Er is weliswaar geen kasseienrit (zoals in 2014) maar het lijkt een hobbelig parcours op zijn maat, met verschillende bergetappes die eindigen in afdalingen. Dat is mooi meegenomen, als de daler in Nibali nog aanwezig is tenminste...
Brieske 08 juni 2016 15:45
Nee, natuurlijk niet. Iemand die gemiddeld per ronde 2 uitstekende bergritten rijdt gaat de Tour tegen de frisse top 3 van de wereld niet winnen.
Ook niet als de dokter voor het slotweekend op bezoek komt.

Groet

edit, dank Zimmerman!
HUP GESINK!



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/06/2016 15:55 door Brieske.
Zoldermam 08 juni 2016 15:51
Brieske Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nee, natuurlijk niet. Iemand die gemiddeld per
> ronde 2 uitstekende bergritten rijdt gaat de Tour
> tegen de frisse top 3 van de wereld niet winnen.
> Ook niet als de dokter voor het slotweekend op
> bezoek komt.
>
> Groet


Je vergat "Hup Gesink!"...
cyclingfreakske 08 juni 2016 17:05
Goozzer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat punten/argumenten die mogelijk in het voordeel
> van Nibali spreken:
>
>...............
. Vooral die klimtijdrit toonde aan dat
> Nibali schandalig bezig was, voor zijn doen.
> Toegegeven, wat is Nibali überhaupt nog waard?
>.................
> - Aru is een ideale bliksemafleider en Astana
> heeft altijd een sterke ploeg. Op Nibali rust
> bovendien nauwelijks druk en wordt, zeker op dit
> moment, nauwelijks geviseerd...


punt 1...
hij was niet schandalig bezig... het gebrek aan het vormniveau moest tege nde hoogvorm aanliggen, maar zat er een eindje af.
De tijdrit (Radda-Greve) was idd een flinke klap;... maar moet gevoelt hebben dat het toch beter ging...
zijn uitspraak " de grootste nederlaag kan leiden tot een grootste overwinning" ... Profetische woorden, hij moet duidelijke beterschap gevoelt hebben en dan al gedacht hebben alles te spelen in week 3 en zien minstens podium te halen.
Renners en menig wielerliefhebber weet dat Nibali in een grote ronde vooral beter word, terwijl de meesten minder worden. Nooit afschrijven.....

punt 2 : Hoe kom je erbij ????
een statement dat er 400% naast zit.
geen druk ? een toprenner van zijn kwaliteiten, en loon... heeft ALTIJD druk. het is maar hoe hijzelf ermee omgaat. de kunst is de immer aanwezige druk te leren negeren, en gewoon je ding doen..... hij doet dat aardig maar voelt de druk altijd wel.
En een ronderenner met zijn kwaliteiten, word in elke ronde geviseerd als hij in het klassement binnen de 5 minuten staat.
In kleine rondes zal het niet anders zijn, als hij binnen de 3-4 minuten staat.
Hoentie 08 juni 2016 17:08
Kan het is een oninteressante ja/nee vraag. Toch?

In hoeverre is het waarschijnlijk dat oid al veel leuker topic, qua discours. Enfin.

Kans dat Nibali ooit zijn niveau haalt, zoals die Tour dat hij iedereen naar huis fietste lijkt me niet groot. Kans dat Froome en Contador allebei kapotvallen lijkt me ook niet groot. Kans dat er geen dark horse plotseling boven zijn eigen kunnen uitstijgt is ook niet al te groot.

Toch vlak ik een stunt niet uit. De vraag: kan hij de dubbel pakken is inmiddels verworden tot kan hij de tour winnen. Dat heeft hij al eens gedaan. Dus ja. Misschien wel, ook al vanwege de argumenten die Goozzer aandraagt.

Dan nog een tweede punt. Misschien is de Giro wel helemaal geen nadeel, maar juist een voordeel.
De vraag is in hoeverre de meimaand (plus alles daarvoor) nog in negatieve zin in de benen zit. Werd Lance Armstrong op zijn oude dag ook niet eens derde, nadat hij de Giro als voorbereiding gereden had? In hoeverre kan Nibali juist profiteren van zijn relatieve trainingsvoorsprong? Hoe kun je in juni de lijn van het laatste Giro weekend doortrekken?

Uiteindelijk denk ik niet dat Nibali de topfavoriet zal zijn. Maar wat mij betreft behoort hij wel tot de grote 3. Omdat hij Nibali is.
cyclingfreakske 08 juni 2016 17:14
De Giro en de Tour liggen te kort op elkaar. Zelfs met Nibali zijn Giro-zege dankzij een knappe laatste week waar de vorm eindelijk kwam, zal de Tour moeilijk te winnen zijn.
Aru is de "ultieme" kopman bij Astana in de Tour, maar Nibali zal het zeker proberen, al kost het Aru zijn kop en zaait het tweedracht in het kamp.
Nibali is zeker dat er een sterke ploeg klaarstaat in zijn laatste Astana-Tour..... en het is een vraagteken of hij in de toekomst nog zo'n sterk team zal hebben in een grote rionde. Hij zal vooral aan zijn belangen denken en minder aan Aru.
ook al was zijn vorm erg laat in de Giro.... je moet dat 6-7 weken rekken tot in Parijs, ook al neemt hij nu actieve rust om te herstellen en het vormpeil tegen de hoogvorm aan te houden richting week 3 in de Tour.
Hij heeft momenteel ook geen vorm-refenrentiepunt van zijn directe concurrenten Froome, Quintana etc...
een kleine kans.... maar met hem weet je het nooit.
shake 08 juni 2016 18:42
smiling smiley Zimmerman en Gesink in 1 reactie. TOP
JW 08 juni 2016 20:43
De kans is erg klein, maar echt onmogelijk is het niet.
Zeker als b.v. Froome weg zou vallen.

Nibali, en ook Contador, zijn renners die altijd tot wat bijzonders in staat zijn.
Curzio 08 juni 2016 21:05
Ik denk dat Nibali gewoon meefietst, eens een ritje uitzoekt en vooral zich niet over de kop zal jagen maar probeert met goede vorm naar Rio te vertrekken.
Rudy t. 08 juni 2016 22:02
Als er al zoiets is als een grote drie zou ik daar toch echt eerder de Nairo bij zetten.
Frederik D. 08 juni 2016 22:03
Als Nibali een ander wordt, ja, dan misschien wel. Maar als Nibali Nibali blijft, dan geef ik hem weinig kans want in de Giro ging ook hij diep, zeer diep.
Snorfietser 08 juni 2016 22:45
Volgens mij rijdt hij de Tour vooral als voorbereiding op de OS. Vraag me dan ook af of hij bereid is tot het gaatje te gaan. Overigens zie ik zijn Giro zege niet als puur toeval. Over 3 weken gemeten was hij de sterkste. Nibali is een compleet renner en kan daarmee gebruik maken van zwakke plekken bij de concurrentie. Kruijswijk wint niet, omdat hij bergaf niet al te best is. Valverde wint niet omdat hij moeite heeft met koersen op grote hoogte, en Chaves wint niet, omdat zijn motor (nog) net niet groot genoeg is. Zijn matige optreden in de klimtijdrit zou overigens te wijten zijn aan darmklachten. De materiaalpech daar bovenop hielp ook niet mee.
JW 08 juni 2016 23:07
".....Kruijswijk wint niet, omdat hij bergaf niet al te best is..."

Daar zet ik toch nog vraagtekens bij.
Dat werd in deze Giro vaak gezegd, terwijl ik hem toch heel behoorlijk zag dalen. Zelfs nog na die val.

Hij had ook niet zo maar die grote voorsprong bijeen gereden.
cyclingfreakske 09 juni 2016 00:23
behoorlijk is nog niet goed.. dat blijft middelmatig, zoals de meesten in het peleton.

de voorsprong was in eerste instantie te danken aan het falen van de grote namen, in de eerste peridoe van de Giro terwijl hij in hoogvorm zat.
hij heeft hier wel duidelijk zijn capaciteiten getoond als ronderenner en het label van eeeuwige beloftevolle rondewinner eindelijk ingelost heeft
Tevens ook het respect van de top ronderenners heeft verdient, , want ondanks eerder knappe resultaten in het verleden.werd hij nog niet echt serieus genomen bij de concurrenten. Nu wel.
Ik zal hem eerder als een gevaarlijk outsirder catalogeren, dan als een topfavoriet voor de eindzege naast Nibali en co.
Die underdog positie kan juist zijn sterkste wapen worden..
Andere Peter 09 juni 2016 01:28
Ja het zou kunnen. Maar meer dan 5% - 10% kans zou ik er niet op plakken.
El Mik 09 juni 2016 11:03
Ook zonder Giro zag ik Nibali in topvorm niet als groot kanshebber.

Maar ik ben er wel van overtuigd dat Giro en Tour wel degelijk gecombineerd kunnen worden en ik geloof ook niet dat Contador het vorig jaar veel beter zou hebben gedaan in de Tour zonder Giro. Dus het kan best dat Nibali zijn topniveau haalt deze Tour en daar dan 3e a 5e mee wordt.
Al zal hij wel vooral naar de OS kijken.
Curzio 09 juni 2016 12:10
Als Contador het dit jaar duidelijk beter doet, dus geen 2,5 minuut verliezen op een klim t.o.v. Froome, dan denk ik dat we er genoegzaam van uit kunnen gaan dat het vorig jaar wel degelijk aan de Giro lag (toch?). En als dat zo is, wat ik wel denk, dan zie ik niemand van de huidige klassementsmannen die in de dubbel twee keer voor de winst kan rijden.
Goozzer 09 juni 2016 13:55
El Mik ziet het al sinds 2011 niet meer zitten in Contador als grote ronde renner, dus dat vertekent de vergelijking ietwat. Verder denk ik overigens ook dat Giro-Tour best gecombineerd kunnen worden, maar dat het, naast de renner in kwestie, vooral afhangt van de omstandigheden. Ik denk dat die omstandigheden (vormpeil giro, zwaarte giro, weer giro, tegenslag giro, sterkte ploeg) extreem gunstig zijn voor Nibali om een eventuele dubbel-prestatie neer te kunnen zetten. Dat neemt niet weg dat ik hem intrinsiek het laagste inschat, dus dat zal altijd een drempel zijn voor eventuele Tourwinst. Maar dat geldt voor Contador, vanuit El Mik's perspectief, dus kennelijk ook...
Luijt 09 juni 2016 13:58
Ik zie liever Nibali winnen, dan Froome, Contador of Quintana, maar dat was de vraag niet geloof ik he?
Bromertà 09 juni 2016 14:59
Voor de geloofwaardigheid van de sport zou het beter zijn als niemand van het volgende rijtje op het eindpodium terechtkomt:
Quintana, Valverde, Aru en Nibali.

Dat zogenaamde pieken in de derde week moet maar eens afgelopen zijn. De laatste jaren hebben getoond dat zowel Froome als Contador ook inleveren tijdens de derde week. De wedstrijdvoorbereiding zo indelen dat de neergang tijdens die laatste week minimaal blijft, is vanzelfsprekend heel wat anders dan "pieken." Bovendien, wie maanden ver van de wedstrijdradar bivakkeert heeft de schijn al helemaal tegen.
Luijt 09 juni 2016 15:53
Ik hoor wat u zegt, maar Froome heeft verder van de wedstrijdkalender gebivakkeerd dan bijvoorbeeld Nibali en Valverde.
Walnoot 09 juni 2016 17:25
Volgens mij zou het voor 'de geloofwaardigheid van de sport' heel slecht zijn als die gasten allemaal voorbij worden gereden door een vijftal anderen. Dat zou namelijk nogal tegen de algemene verwachtingen in zijn, en grote verrassingen zijn vrijwel per definitie ongeloofwaardig. Misschien moet je even in overweging nemen dat hetgeen jij wel of niet geloofwaardig vindt, heeft veel meer te maken heeft met je depressies dan met 'de geloofwaardigheid van de sport'.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/06/2016 17:26 door Walnoot.
El Mik 09 juni 2016 17:34
Ik heb geen zin en tijd om nu die hele discussie (was niet eens op het prikbord..) hier te herhalen, maar dat ik het sinds 2011 niet in Contador zie zitten slaat natuurlijk nergens op, dat heb ik nooit gezegd.

Wat ik wel (een paar weken geleden) heb gezegd is dat hij naar mijn mening sinds 2011 nooit dat niveau heeft gehad om een top F/Q te verslaan over drie weken, maar dat hij het niet meer zou kunnen halen denk ik pas sinds dit of vorig jaar. Dan zie ik nog eerder een dark horse een sprong vooruit maken om F en Q te bedreigen.

Hoop van harte dat ik ongelijk heb (en die kans is groot, mijn voorspellingen komen zelden uit anders had eerst Landa of daarna Kruijswijk wel de Giro gewonnen winking smiley ) want ik zie liever Contador winnen dan Q laat staan F.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/06/2016 17:38 door El Mik.
cyclingfreakske 09 juni 2016 17:36
men zou pas vragen stellen en aan geloofwaardigheid verliezen als daar een podium vol busrijders staat.
en dat bivakeren...heeft dit jaar alles te maken met de OS, en verder hyperspecialisatie.. Een uitzondering is een Valverde..die rijd alles en overal, zijn huidig seizoen wijkt niet veel af van andere jaren, al heeft hij dit voorjaar wel erg veel koersdagen gehad, met absoluut zwaartepunt de Giro (ca 50 wedstrijddagen op 3.5 maanden)



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/06/2016 17:37 door cyclingfreakske.
Curzio 09 juni 2016 20:08
Ja, je vraagt je wel eens af wat hij had kunnen winnen als hij wat minder had gekoerst.
Hoentie 10 juni 2016 10:24
Ja, wel mee eens, al heeft Nairo natuurlijk nog niet het Palmares van Nibali (4 grote rondes op zijn naam).
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen