Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Hervormingen WorldTour

Gepost door lodjan 
lodjan 23 juni 2016 21:48
UCI maakt plannen WorldTour bekend, mét ASO-koersen

(Van Wielerflits)
De UCI en de ASO lijken de strijdbijl te hebben begraven. In een persbericht van de mondiale wielerunie stelt de UCI namelijk dat de ASO-koersen in 2017 ‘gewoon’ tot de WorldTour behoren, ondanks dat de ASO uit diezelfde WorldTour wilde stappen. Ook is er maar plaats voor zeventien WorldTour-ploegen, terwijl er nu nog achttien zijn. Tinkoff en IAM Cycling verdwijnen echter naar alle waarschijnlijkheid.


WorldTour krijgt uitbreiding
Gisteren bereikte het Professional Cycling Council in Genève een akkoord met de stakeholders van het mannenwielrennen over de volgende stappen en hervorming van de WorldTour. In 2017 maken alle huidige WorldTour-koersen opnieuw deel uit van WorldTour-kalender, inclusief de wedstrijden die onder de ASO vallen zoals de Tour de France, Parijs-Nice en Luik-Bastenaken-Luik. Daarnaast komen er een aantal nieuwe koersen bij op de WorldTour-kalender, die het wielrennen verder moeten globaliseren en het seizoen beter moeten spreiden. Donderdagmorgen werd al bekend dat Dwars door Vlaanderen is toegevoegd aan de nieuwe WorldTour-kalender. Net als alle andere nieuwe koersen, krijgen ze een licentie voor drie jaar. Eerder dit jaar zei UCI-voorzitter Brian Cookson nog dat 21 nieuwe wedstrijden mikken op een WorldTour-status in 2017.
Promotie- en degradatiesysteem
De zeventien WorldTour-teams krijgen aan het einde van het lopende seizoen een licentie voor twee jaar, waarmee zij in 2017 en 2018 verzekerd zijn van aanwezigheid op het hoogste niveau. Uiteindelijk wil de UCI naar zestien WorldTour-ploegen vanaf het seizoen 2019, maar hoopt zij dit doel al in 2018 te bereiken. In 2018 komt er bovendien een promotie- en degradatiesysteem in het wielrennen. De ploeg die als laatste eindigt in de WorldTour aan het einde van dat seizoen, degradeert het jaar erop naar het ProContinental-niveau. Het beste team van dat niveau promoveert vervolgens weer naar de WorldTour. Het gedegradeerde team heeft echter de garantie om in alle WorldTour-koersen van dat seizoen te mogen starten. De UCI wil op een volgende vergadering een nieuwe regel doorvoeren dat niet alle WorldTour-teams in de nieuwe WorldTour-koersen hoeven te starten.

Cooksen en Prudhomme blij
“Dit symboliseert de volgende stap in de hervorming van het profesionele mannenwielrennen”, stelt Cookson. “Ik ben erg blij dat onze stakeholders achter ons staan, omdat zij de toekomst van onze sport representeren.” Ook Christian Prudhomme, voorzitter van de vereniging van wedstrijdorganisatoren (AIOCC), is content met de nieuwe hervormingen: “Ik ben verheugd dat er een akkoord is gevonden die de wielersport in z’n geheel helpt.” Professional Cycling Council-voorzitter David Lappartient benadrukt dat de huidige opzet de globalisering van de wielersport stimuleert. Daarnaast stelt hij dat er meer stabiliteit komt voor ploegen en koersorganisaties, terwijl het open promotie- en degradatiesysteem een WorldTour mogelijk maakt die puur op sportief resultaat gebaseerd is.

Samenvatting hervorming WorldTour

Alle huidige WorldTour-koersen blijven op de WorldTour-kalender in 2017, inclusief de ASO-wedstrijden.
Er komen in 2017 een aantal nieuwe koersen bij op de WorldTour-kalender; de UCI maakt later bekend welke dit zijn.
Op de volgende vergadering pleit de UCI er voor dat de WorldTour-teams niet verplicht hoeven deel te nemen aan de nieuwe koersen.
Mochten de stakeholders deze regel goedkeuren, dan moeten er in iedere nieuwe wedstrijd ten minste tien WorldTour-teams starten.
Vanaf 2017 (komend seizoen) zijn er geen achttien, maar zeventien WorldTour-ploegen.
Na het lopende seizoen deelt de UCI zeventien WorldTour-licenties uit voor 2017 en 2018.
Vanaf 2019 bestaat de WorldTour nog uit zestien teams, maar de UCI hoopt dit doel al in 2018 te bereiken.
Vanaf het seizoen 2018 komt er een promotie- en degradatiesysteem in de WorldTour.
Het team dat vanaf 2018 als laatste in de WorldTour eindigt aan het einde van het seizoen, degradeert naar het ProContinental-niveau.
Het team dat vanaf 2018 als eerste eindigt op het ProContinental-niveau aan het einde van het seizoen, promoveert naar de WorldTour.
Het gedegradeerde team behoudt wel het recht om aan alle WorldTour-koersen mee te doen in het eerste jaar na hun degradatie.
Het promotie- en degradatiesysteem zorgt voor een WorldTour die gericht is op sportief resultaat.
Met deze hervorming willen de verschillende partijen de wielersport verder globaliseren.
Ook moet deze hervorming zorgen voor meer stabiliteit en zekerheid bij zowel ploegen als wedstrijdorganisaties.
Carlos Danger 24 juni 2016 00:01
Makkelijk 'hervormen' als je weet, dat er twee ploegen(IAM en Tinkoff) stoppen en er één (Bora) in wil stappen.
Pyama 24 juni 2016 00:07
Uhm en Bahrein dan? Team De Jongh/Basso?
Carlos Danger 24 juni 2016 00:52
Indelen bij Team Luchtkasteel.
Carlos Danger 24 juni 2016 10:15
Geen Britse ploegen meer toelaten op Europese bodem.
Arsimo 24 juni 2016 11:08
Hoe willen ze een minimum (van 10) aan WT-ploegen in bepaalde WT-koersen afdwingen?

Als iedere WT-ploeg startrecht heeft maar bijvoorbeeld 9 van 17 zeggen "nee, deze ff niet" dan staan er slechts 8 WT-ploegen aan de start. Of worden dan op basis van een of ander klassement of loting 2 ploegen aangewezen die moeten starten? Lijkt me onzin.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen