Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Ozonzaak Mertens: Infuus met babymedicijn voor Laurens Sweeck

Gepost door lodjan 
lodjan 25 februari 2015 07:59
Nieuwsblad:
Laurens Sweeck (21), vicewereldkampioen veldrijden bij de beloften, hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd omdat hij vijf infusen Vaminolact heeft aangekocht. Dat product is ontwikkeld als medicijn voor baby’s: het zijn vloeibare aminozuren die bij pasgeboren of vroegtijdig geboren kinderen worden geïnjecteerd als bijkomende bron van voeding. Het product staat niet op de dopinglijst, toch eist de Vlaamse gemeenschap een schorsing van twee jaar voor Laurens Sweeck. ‘Een sportdokter schrijft babyvoeding voor die normaal wordt ingespoten bij zieke kinderen, als recuperatiemiddel. Het gebruik en bezit van infusen die worden geïnjecteerd is een dopingpraktijk’, zo luidt de argumentering.
Na een huiszoeking bij dokter Chris Mertens – de spilfiguur in de ozonzaak waarin heel wat sporters circuleren – werden infusen gevonden met opschrift Vaminolact. En ja, ook Laurens Sweeck kocht Vaminolact. Dat medicijn is ontwikkeld als medicijn voor baby’s: het zijn vloeibare aminozuren die bij pasgeboren of vroegtijdig geboren baby’s worden geïnjecteerd als bijkomende bron van voeding. Het product staat niet op de dopinglijst, toch eist de Vlaamse gemeenschap een schorsing van twee jaar voor Laurens Sweeck. ‘Een sportdokter schrijft babyvoeding voor die normaal wordt ingespoten bij zieke kinderen, als recuperatiemiddel. Het gebruik en bezit van infusen die worden geïnjecteerd is een dopingpraktijk’, zo luidt de argumentering.
Op 10 maart weet Sweeck, nog geen prof, of de disciplinaire commissie van de Vlaamse gemeenschap oren heeft naar zijn uitleg. Tom Meeusen en Bart Wellens, twee andere veldrijders die worden genoemd in de zaak, moeten, omdat ze prof zijn, voor de wielerbond verschijnen.

Sporza:
Veldrijder Laurens Sweeck (21) hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Voor het gebruik van een babymedicijn, staat in Het Nieuwsblad. Volgens de antidopingcommissie heeft Sweeck, Belgisch kampioen en vicewereldkampioen bij de beloften, die ingespoten gekregen. "Neen, ik heb die opgedronken", zegt Sweeck, die op 10 maart zijn lot kent.
Na een huiszoeking bij dokter Mertens, de spilfiguur in de ozonzaak waarin heel wat sporters circuleren, werden infusen gevonden met opschrift Vaminolact. Laurens Sweeck kocht het product, een medicijn voor baby's met vloeibare aminozuren.
Vaminolact is ontwikkeld voor pasgeboren of vroegtijdig geboren baby's. Het wordt geïnjecteerd als bijkomende bron van voeding. Vaminolact staat niet op de dopinglijst. Toch eist de Vlaamse Gemeenschap een schorsing van twee jaar voor Sweeck, weet Het Nieuwsblad.
"Een sportdokter schrijft babyvoeding voor die normaal wordt ingespoten bij zieke kinderen, als recuperatiemiddel. Het gebruik en bezit van infusen die worden geïnjecteerd is een dopingpraktijk", klinkt het.
Sweeck: "Gedronken met fruitsap"
Laurens Sweeck geeft toe dat hij het middel in 2011 en 2012 gebruikt heeft, op voorschrift van dokter Mertens, zijn toenmalige huisarts.
Sweeck: "Ik voelde mij vermoeid, dokter Mertens raadde aan om één tot twee eetlepels te mengen met fruitsap en dat op te drinken. Dat heb ik vijf keer gedaan. Ik heb dat, echt waar, opgedronken."
Om zijn stelling kracht bij te zetten doet Sweeck een beroep op meester Johnny Maeschalck. "Zelfs als Sweeck zich had laten injecteren, valt hem niets aan te wrijven", zegt de advocaat.
"Van een toegelaten product mag maximaal 50 milliliter in een tijdspanne van zes uur worden ingespoten. Met enkele eetlepels kom je daar lang niet aan. Vanwaar haalt het Vlaamse antidopingagentschap dan dat hij een verboden methode heeft gebruikt, gesteld dat hij zich al laten injecteren heeft?"
"Nooit gesproken over ozontherapie"
Het voorbije jaar werd dokter Mertens in verband gebracht met ozontherapie. "Over ozontherapie heeft hij mij nooit gesproken", stelt Laurens Sweeck. "En sinds ik weet dat er naar dokter Mertens een onderzoek loopt, is hij mijn huisdokter niet meer."
Johnny Maeschalck: "Er is zelfs geen enkele positieve test, er is geen verboden middel, er is geen verboden dopingmethode. Dat het Vlaamse antidopingagentschap dat maar eens bewijst. Ze hebben geprobeerd om iets te vinden om hem te veroordelen, wel, er is niets." Op 10 maart kent Sweeck zijn lot.
lodjan 25 februari 2015 08:55
Klopt het wat Maeschalk zegt? No needle policy, maar wel 50 ml in 6 uur?
Eindhovuh 25 februari 2015 09:11
Wat een idiotie. Ik was vermoeid dus gebruik ik een medicijn bedoelt voor zieke baby's...
JW 25 februari 2015 09:59
Idioot verhaal in alle opzichten.
En de vaste advocaat in dit soort zaken (Maeschalk) maakt het allemaal nog idioter en mistiger.

Waarom hadden zo veel renners Mertens als huisarts ?
En keek Mertens erop toe dat hij zijn infuussapje braaf opdronk ?
Infuus mengen met fruitsap, je moet er maar op komen....Kwakzalverij kent geen grenzen. Al is het maar in de verbeelding..
Zo'n wondermiddel slikken als je moe bent, in plaats van wat rust nemen. Ambitieus !

Het lijkt aannemelijk dat dit alles een voortvloeisel is uit het beroemde Mertens-onderzoek.
Waarbij ze keurig hebben gewacht tot het veldrit-seizoen is afgelopen.
Een emmer palingen in het snot is er heilig bij.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/02/2015 11:05 door JW.
Velodroom 25 februari 2015 13:42
Het babyzalf medicijn kan ik elke wielrenner aanraden! Baby's gaan er zelfs van kraaien.
Clavan 25 februari 2015 14:03
Mijn zoontje van 3 valt nog steeds van zijn fiets af. Werkt dus niet.
veluweracer 25 februari 2015 14:40
B.V. Vlaanderen en zijn werkwijze.
Arriere de la course 25 februari 2015 14:57
Waarschijnlijk is de combinatie Aminozuren welke in dit product zitten perfect voor het herstel van een sportende mens, dat het officieel voor baby`s is is dan maar zo. Foliumzuur is bestemd voor zwangere vrouwen maar is in het peloton volgens mij ook een regelmatig gebruikt product.

En daarbij kan het prima zo zijn dat het inderdaad in vruchtensap is gedaan. Vitamine b12 word op eenzelfde manier geadviseerd te gebruiken, dit werd in het tijdperk voor de No Needle policy ook anders toegediend.
JW 25 februari 2015 15:27
Persoonlijk prefereer ik borstvoeding.
JW 25 februari 2015 15:42
Tsja, het joch was een jaar of 18, en had toen al gekozen voor Mertens als zijn huisarts.
En toen hij een beetje moe was (dat komt zelfs bij jonge sporters nog wel es voor) ging hij bij die kwakzalver aan het kloojen met medicijnen voor zwakke baby's.
En omdat de no-needle policy net verboden was besloot de "dokter", van vele markten thuis, die infuusvloeistoffen maar door het fruitdrankje te mengen...

Kop in het zand, niks aan de hand.
.
Chekie 25 februari 2015 16:41
Het jongentje Sweeck is nu 21 jaar oud. Ten tijde van dit voorval was hij dus 18 of 19 jaar.Hoe triest kun je zijn. In België weten ze niet hoe snel ze weer moeten uitzoeken dat het niet om dopping gaat. Nee natuurlijk niet, in Belgie wordt niet gebruikt.
El Chaba 25 februari 2015 16:48
spirits guide 25 februari 2015 18:45
Wij, als ouders van Laurens, vinden het heel bizar dat - twee maanden nadat het parket in de loop van oktober het ozondossier heeft AFGEROND EN NEERGELEGD in de raadkamer - er plotseling een Proces-Verbaal van Laurens Sweeck verschijnt dat aangemaakt is op 30 DECEMBER 2014 (vandaag 8 weken geleden) en dateert over feiten als zou Laurens in de loop van 2011-2012 het babymedicijn Vaminolact hebben aangekocht en gebruikt.

Pas tijdens de hoorzitting van het BAS op 23 januari 2015 jongstleden krijgt Laurens VOOR DE EERSTE MAAL te horen dat de KBWB in het bezit is van een PV dat tegen hem is opgemaakt daterend van 30/12/2014. (de vraag is hier hoe de Belgische Bond in het bezit komt van een PV dat onder de bevoegdheid valt van het NADO, daar Laurens geen profrenner is).

Pas in de loop van de eerste week van februari 2015 (dus twee weken geleden) kregen wij effectief zicht op hetgeen Laurens ten laste wordt gelegd : de in 2011 gedane aankoop en gebruik van een produkt dat aminozuren bevat (en dus geen enkel verboden produkt dat op de dopinglijst staat).

Wij wensen te benadrukken dat - tijdens de voorbije drie jaren dat er een gerechtelijk onderzoek is gevoerd naar het "dossier Dr. Mertens" - onze zoon Laurens GEEN ENKELE MAAL is gehoord geweest, laat staan beschuldigd en nooit in kennis is gesteld van enig bestaand dossier omtrent hem.

Heel de berichtgeving en het onderzoek én de beschuldiging gebeurt hier zonder dat de betrokken persoon (Laurens) zelf ook maar één keer wordt ondervraagd, geïnformeerd, laat staan gehoord. Wij hebben het gevoel dat Laurens - als opkomend talent - wordt misbruikt in heel de commotie die rond deze zaak is ontstaan.

Wij wensen hier dan ook te benadrukken dat de prestaties die Laurens voorlegt gebaseerd zijn op zuivere kracht en eigen talent."

Stefaan en Christine

Schriek, 25 februari 2015.


Altijd mooi om te zien hoe om de hete brij heen wordt gedraaid. Geen ontkenning van het gebruik...
Walnoot 25 februari 2015 19:53
Wat vinden ze nu eigenlijk zo bizar?
Goozzer 25 februari 2015 21:11
Eindhovuh 25 februari 2015 22:05
Kan een Belgische journalist eens aan de ouders van die jongen vragen of ze het wel normaal vinden dat een 18jarige een medicijn voor zieke baby's gebruikt.
lodjan 26 februari 2015 07:51
HLN

Veldrijder Tom Meeusen riskeert een schorsing van twee jaar voor het inspuiten van het babymedicijn Vaminolact. Het middel bevat aminozuren, die een spierversterkende werking hebben. Ook Laurens Sweeck zou het middel gebruikt hebben.
Tom Meeusen is een van de patiënten van 'ozondokter' Chris Mertens uit Rotselaar. Die moet zich binnenkort bij de correctionele rechtbank verantwoorden voor verboden praktijken en het toedienen van verboden middelen bij atleten. Onder meer veldrijders Tom Meeusen, Bart Wellens en Laurens Sweeck en profvoetballer Karel Geraerts kwamen er over de vloer.

Op voorschrift van Mertens gebruikte ­Meeusen Vaminolact. Dat krijgen pas­geboren of vroegtijdig geboren baby's als bijkomend voedingsmiddel. Het bevat vloeibare aminozuren. Ze bevorderen de opbouw van spiermassa en spierkracht en zorgen voor snelle recuperatie.
Aminozuren toedienen in beperkte hoeveelheid is niet verboden. Maar uit het ­dossier van het parket van Leuven blijkt dat Meeusen het middel ingebracht heeft door het in te spuiten. En dat is wél verboden: het is een schending van de 'no needle ­policy' van het Wereld Anti Doping Agentschap WADA.

Ook de jonge veldrijder Laurens Sweeck kreeg van Mertens hetzelfde babymedicijn. Hij verklaarde voor de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap dat hij het vies smakende middel niet ­injecteerde, maar toch opdronk. Sweeck vermengde naar eigen zeggen enkele eetletpels met fruitsap. Dat deed hij vijf keer. Op 10 maart wordt zijn straf bekendgemaakt. Ook hij riskeert twee jaar schorsing.
lodjan 26 februari 2015 07:54
Maximaal tien eetlepels, opgedronken met fruitsap. Dat is hoe veldrijder Laurens Sweeck (21) naar eigen zeggen het medicijn Vaminolact innam. Maar experts zeggen dat zo’n minieme hoeveelheid geen nut heeft. ‘Ofwel klopt zijn verhaal niet, ofwel had hij beter een glas melk gedronken.’
‘Als de dosis die Sweeck opgeeft correct is, dan gaat het om belachelijk kleine hoeveelheden.’ Professor Karel Allegaert van het UZ Leuven windt er geen doekjes om: de tien eetlepels Vaminolact die Sweeck naar eigen zeggen innam, hebben zijn prestaties niet bevorderd. Laurens Sweeck riskeert wel twee jaar schorsing. De grote vraag is of de veldrijder al dan niet Vaminolact injecteerde. Het product op zich is niet verboden voor wielrenners, maar naalden zijn dat wel.

Wat in het nadeel van Sweeck speelt, is dat Vaminolact bedoeld is om als infuus te gebruiken, meer bepaald bij pasgeboren baby’s. Het middel bestaat uit aminozuren, die zijn nodig voor het aanmaken van eiwitten. ‘Soms kan het maag- en darmstelsel van baby’s nog geen grote hoeveelheden eiwitten via voeding aan’, zegt professor Allegaert. ‘Vaminolact helpt hen dan om toch voldoende te groeien.’

Laurens Sweeck geeft toe dat hij in 2011 en 2012 op voorschrift Vaminolact innam ‘als middel tegen vermoeidheid’. Dat is verwonderlijk, want aminozuren hebben in eerste instantie een anabole werking. ‘Dat bekent niet dat het om doping gaat, wel dat je spieren er groter van worden of sneller recupereren’, zegt voedingsexpert Wim Derave (UGent).

Waarom Sweeck zulke kleine hoeveelheden kreeg voorgeschreven, is al helemaal een raadsel. ‘Tien eet­lepels of 100 milliliter Vaminolact bevat zes gram eiwit. Dat is evenveel als in 200 milliliter melk’, zegt Derave.

Een bron dicht bij het dossier zegt dat Sweeck op zijn 17de gewoon blind het advies van zijn dokter volgde. Maar andere bronnen geloven niet in zoveel naïviteit. Zij zeggen dat Vaminolact al jaren gekend is in het peloton en dat het wel degelijk met een baxter wordt toegediend.

Op 10 maart beslist de Vlaamse gemeenschap over het lot van Sweeck.
Rudy t. 26 februari 2015 09:50
Sweeck zal dit ongetwijfeld geïnjecteerd hebben, en dit zal ongetwijfeld niet bewezen kunnen worden. Loopt met een sisser af dus. Misschien wel tijd dat die Belgen is wegblijven bij dit soort kwakzalvers.

Heeft zijn ploeg een zero tolerance beleid? Dan zou het hem nog op kunnen breken. Tenzij hij de onmisbare kopman en uithangbord is natuurlijk, dan is er niks aan de hand...
Prikdude 26 februari 2015 09:56
lodjan Schreef:
-------------------------------------------------------

> ....naïviteit. Zij zeggen dat Vaminolact al jaren
> gekend is in het peloton en dat het wel degelijk
> met een baxter wordt toegediend.

Uit de context kun je dan wel denken dat het om een infuus zou moeten gaan maar ik zag toch dit voor me:

Rudy t. 26 februari 2015 10:33
You're so wise. You're like a miniature Buddha, covered in hair
lodjan 27 februari 2015 08:18
In tegenstelling tot Laurens Sweeck wordt het voor Tom Meeusen moeilijk om te ontkennen dat hij Vaminolact inspoot. Dopingjagers vonden namelijk een baxter met het goedje in zijn camper.

Vaminolact. Een product dat aan baby’s gegeven wordt om aan te sterken. En blijkbaar ook aan veldrijders. Volgens onze informatie kregen meerdere toppers het middel ingespoten bij ‘ozondokter’ Chris Mertens. ‘Ideaal voor een snellere recuperatie’, klinkt het. Hoewel de ‘babyvoeding’ niet op de officiële dopinglijst staat, mag een renner geen inspuitingen krijgen.

De baxter werd gevonden na een anonieme tip in 2012 in de camper van Meeusen op de dag van de veldrit in Diegem en zou de aanleiding vormen van het hele strafdossier rond de sportdokter uit Rotselaar. Net als Sweeck riskeert Meeusen binnenkort twee jaar schorsing.

Gisteren kreeg hij te horen dat hij voor de disciplinaire commissie van de wielerbond moet verschijnen. De advocaat van Meeusen, Stijn Debaene, ontkende gisteren alvast formeel dat de veldrijder ooit injecties heeft gebruikt. ‘Er zijn geen verboden methodes toegepast, dus wij zullen met veel overtuiging de vrijspraak pleiten.’ Meeusen zelf heeft altijd volgehouden dat hij enkel naar Mertens trok om zich te laten behandelen voor zijn ontstoken sinussen. Het Leuvense gerecht meende destijds dat er ook bloedtransfusies plaatsvonden, iets wat zijn advocaat eveneens ontkent. Binnen enkele weken kent Meeusen zijn lot.

Nieuwsblad
JW 27 februari 2015 10:24
Wonderbaarlijk blijft toch dat deze zaak zó lang duurt.
En dat het overgrote deel van die 19 namen nog steeds niet bekend is.
Die hebben al die tijd gewoon door kunnen sporten.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen