Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Geen Italiaanse koersen meer bij Sporza

Gepost door Sub Culture 
Sub Culture 02 maart 2017 09:07
Geen Strade Bianche, geen Tirreno-Adriatico, geen Milaan-Sanremo, geen Giro, geen Ronde van Lombardije... Tenzij er in laatste instantie nog een oplossing gevonden wordt, komen er dit jaar geen Italiaanse wielerwedstrijden op Sporza, enkel nog op Eurosport.

Komende zaterdag is de Strade Bianche, vorig jaar na een spectaculaire wedstrijd gewonnen door Fabian Cancellara, dus enkel te zien op Eurosport en niet op de vertrouwde VRT. “Een financiële kwestie”, zegt Luc Van Langenhove, ex-wielercommentator en manager van Sporza. “Sinds Discovery Eurosport heeft overgenomen, wil het zich absoluut profileren als wielerzender. Zodat ze ook meer budgetten vrijmaken voor de rechten van wielerwedstrijden.”

De rechten van de Italiaanse koersen zijn in handen van het internationale sportmarketingbureau IMG. Dat heeft in totaal een zestigtal wedstrijden in portefeuille, gaande van de Ronde van Utah tot die van Abu Dhabi. “Wedstrijden waarin wij sowieso niet geïnteresseerd zijn. Maar Eurosport neemt die er probleemloos bij”, zegt Van Langenhove. “Ook dat is een verschil: iemand die alles neemt of iemand die maar vijf koersen wil. Als verkoper is de keuze dan snel gemaakt.”

“Het is zeer jammer, maar anderzijds hebben we met alle Vlaamse klassiekers en de Tour nog altijd de ruggengraat van het wielrennen in onze portefeuille”, gaat Van Langenhove verder. “Plus de rest van ASO: Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, Parijs-Roubaix, Parijs-Nice. En de Ronde van België, én het BK, én het WK... Er is geen enkele reden tot paniek.”


Spijtig, vooral de Giro wordt serieuze aderlating.
pirke 02 maart 2017 09:19
bah. ik zal het deskundig (en amusant) commentaar van Renaat & Jose missen, en de reclameblokken als kiespijn. daarbij zit Eurosport 2 (met waarschijnlijk de meeste koersen) niet standaard in het zenderpakket
D. Marrage 02 maart 2017 09:42
Met al dat Italiaans op Eurosport vind ik 'Mario' wel een geschikte bijnaam voor José Been.
rustdag 02 maart 2017 09:51
Hopelijk,mag Boogerd vaak aanschuiven..
Eindhovuh 02 maart 2017 10:01
Dan gaan ze in Vlaanderen op de lange termijn nog meer belang hechten aan hun vlaamse koersen. Zonde.
ton duk 02 maart 2017 10:19
Gunstige ontwikkeling..ik ben sowieso voor MEER Europa
HUP HOL
gr
JW 02 maart 2017 11:10
Bah, bah en nog eens bah.
De Giro was qua sfeer en parkoers al jaren lang de mooiste grote ronde. Waarbij Renaat en José zorgden voor de absolute kers op de taart.

Eurosport, en zeker Eurosport 2, zal veel vaste kijkers doen afhaken.
Ik vraag me af hoe dat in andere Europese landen (Frankrijk ? Spanje ? Duitsland ?) werkt.
Ook daar veel minder koersen op het publieke net ?

Want het totale aantal kijkers zal toch van invloed zijn op het enthousiasme van de sponsors, neem ik aan.
Robert Koopman 02 maart 2017 11:50
Kunnen we later nog eens ergens de kijkcijfers vergelijken?
Ik ga niet naar Eurosport kijken, die vreselijke reclame om de vijf minuten.
Sponsors kijken toch zeker naar de kijkcijfers, daar zit hun bron van inkomsten immers.
Bromertà 02 maart 2017 12:03
Berichtje uit de kwetterwereld, van José de Cauwer:



José De Cauwer‏ @josedecauwer 2h2 hours ago

Geen Italiaanse koersen meer op Sporza: geen Strade Bianche, geen Milaan-Sanremo... - [www.nieuwsblad.be] … via @nieuwsblad_be Jammer !!!



hier de link naar Het Nieuwsblad
TdJ 02 maart 2017 13:28
Ontredderd en verbijsterd - dit bericht stemt me intens treurig.

Het monopolie van Eurosport is een gevolg van de ongebreidelde globalisering en commercialisering van het wielrennen, met als doel om meer mensen wereldwijd enthousiast te maken voor de sport, maar waarmee je, paradoxaal genoeg, de ziel van de koers uitholt en veel (potentiële) kijkers in de traditionele wielerlanden vervreemdt. Of negeer ik hierbij de nuance?

Als ontheemden zijn we veroordeeld tot Eurosport, nostalgisch mijmerend over de dagen toen de poëtische, zalige klanken en inzichten van het Renaat en José nog door de huiskamer resoneerden. 'Ultimo Chilometro!' Het is ontluisterend, mijn wielerhart huilt.

Wie start een burgerpetitie?!





1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/03/2017 13:29 door TdJ.
Blueprint 02 maart 2017 14:12
Hoe zit het nou eigenlijk? Heeft Eurosport exclusieve rechten bedongen, zijn de prijzen gestegen, moet Sporza ook al die andere koersen erbij nemen? In het verleden waren koersen vaak op NOS, Sporza en Eurosport te zien, kan dat nu niet meer?
Sub Culture 02 maart 2017 14:13
Ja, al die kutkoersen over dezelfde flutbultjes en hun saaie wedstrijdverloop.
Vreselijk!
Blueprint 02 maart 2017 14:14
Die zouden best eens omhoog kunnen door het pan-Europese bereik van Eurosport. In veel landen is het live uitzenden van wielrennen echt geen evidente taak voor de publieke omroep.
Ben 02 maart 2017 14:16
Renaat Schotte inruilen voor Jose Been, het wielrennen heeft nog nooit zo'n dreun gehad.
Goozzer 02 maart 2017 14:46
In de kern is het natuurlijk helemaal niet zó erg. Zo is het positief dat Eurosport kennelijk bereid is om te investeren in de koers, wat ook weer ot nieuwe impulsen kan leiden (naast meer opbrengst voor koersen uit tv rechten ook vernieuwingen en verbeteringen in uitzendmodel - denk aan de mogelijkheden van meer/flexibeler uitzenden en de omlijsting bij Eurosport).

Eigenlijk is er maar één echt probleem, en dat is dat we in het Nederlands taalgebied énorm verwend zijn geweest met Sporza (en voorgangers). We hebben jarenlang kunnen genieten van vele uitzenduren met kwalitatief uitstekend en vermakelijk commentaar, velen weten eigenlijk niet eens beter. En nu komt daar dan plots een einde aan, zomaar. We dreigen het op tal van momenten plots te moeten doen zonder, met name, José De Cauwer. In ons taalgebied zal Eurosport er een énorme kluif aan hebben dat gemis goed te maken...
Clavan 02 maart 2017 14:49
Padnul 02 maart 2017 15:35
Het is erg jammer dat we het koppel Renaat en José gaan missen. Nu moet ik zeggen dat het koppel Been/Traksel ook zeker niet zo slecht is als men hier suggereert. Hebben de laatste tijd veel meer lol met elkaar en dat is ook te merken, plus ik kan Bobby zijn sneren richt Been erg waarderen. Kortom het had beter gekund maar zeker ook slechter.
Carlos Danger 02 maart 2017 16:25
Addio Girini.sad smileyangry smiley



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/03/2017 18:56 door Carlos Danger.
Clavan 02 maart 2017 16:26
Vrouwen horen gewoon achter het fornuis.
Sub Culture 02 maart 2017 16:30
Ziender Ogen 02 maart 2017 16:42
Ben ik de enige die weinig belang hecht aan commentaar? Vaak zet ik gewoon muziek op.
Sub Culture 02 maart 2017 16:45
Gaat hem niet enkel om commentaar, reclameblokken zijn ook zeer vervelend.
Bromertà 02 maart 2017 16:51
Noem een bombardement aan reclameblokken met als enige doel de gelddrift botvieren, met hier en daar een verdwaald beeld van bewegende renners ertussendoor, maar positief.
Slimmerd 02 maart 2017 16:51
Bedankt voor de heldere uitleg van vijf vragen met één antwoord.
Ziender Ogen 02 maart 2017 16:55
Dat is waar natuurlijk maar heb wel het idee dat er steeds meer koersen op tv te volgen zijn.
Eurosport2 zit ook in mijn pakket. Mea Culpasmiling smiley
Eazster 02 maart 2017 17:48
Het valt allemaal niet mee. Wielrennen was nu net nog de enige sport zowat waar je eens lekker onderuitgezakt een middagje de koers kon "volgen".
Verwend omdat Sporza en de NOS dit altijd uit hebben gezonden? Ik vind het eerder abnormaal dat we zowat in alles moeten zwichten om super irritante reclame blokken moeten verteren zodat de grote netwerken nog meer poen kunnen ontvangen.

Eurosport is afhankelijk van reclame om een groot pakket te kunnen aanbieden, maar door om de 5 minuten aan reclameblokken is de hele ervaring van het koers kijken naar mijn beleving wel degelijk anders. Dat Jose en Bobbie (Leuke naam voor clownsduo) niet aan het niveau kunnen tippen aan Jose en Renaat (Leuke naam voor 2 tenoren) kunnen ze ook niet helpen.
Wel irritant is het dat de machthebbers IMG in deze hun monopolie positie gebruiken ,om maar 1 totaalpakket voor een hoge prijs aan te bieden .Als sponsorbelangen van de wielerploegen ook maar enigszins zouden tellen, zouden ze ook de Italiaanse koersen zonder die Arabische rommel verkopen voor minder geld aan het trouwe Sporza. Daar bereiken ze dan nog de echte fans mee,maar blijkbaar is dat minder belangrijk. Dat ze de ...... krijgen.
Al moet ik de belangrijkste koersen natuurlijk wel zien en blijft een boycot van de eenling zo moeilijk ,ik blijf eenmaal een wielerjunkie. Ohw dillema's.
cyclingfreakske 02 maart 2017 21:33
ook zonde van de Tirreno Adriatico..... toch wel een van de mooiste rondjes van het seizoen en altijd wel spectakel.
mja.. eurosport

op RAI sport 1 zenden ze normaal ook het merendeel van deze wedstrijden uit..... live stream oa op Steephill.tv
Wim De Craene 03 maart 2017 06:56
Deze man wordt straks de stem van de Italiaanse koersen: “Ik weet nu al dat er kritiek zal komen”



Wen er maar aan. De nieuwe Renaat Schotte heet Jeroen Vanbelleghem. Nu Sporza de rechten op alle Italiaanse topwedstrijden kwijt is aan Eurosport, wordt Vanbelleghem op zijn 27ste de nieuwe stem bij de Italiaanse koersen. Niet eenvoudig, beseft hij. “Iets nieuws vraagt altijd een aanpassing.”
Helemaal nieuw is het niet voor hem. Al sinds 2013 geeft Jeroen Vanbelleghem commentaar bij het wielrennen op Eurosport. En als Play Sports de Tour Down Under uitzendt, hoort u ook zijn stem. Maar die wedstrijden zijn net wat minder groot. Plus: meestal werden diezelfde wedstrijden ook tegelijkertijd op Sporza uitgezonden. Precies dat zal vanaf de Strade Bianche totaal anders zijn. “Dat heb ik al gemerkt”, lacht hij. “Sinds vanochtend (gisteren, nvdr.) groot in Het Nieuwsblad stond dat de Italiaanse wedstrijden alleen nog op Eurosport te volgen zijn, krijg ik hier het ene berichtje na het andere van mijn vrienden. Nu moeten we wel naar jou luisteren. (lacht) Noem het een vorm van positieve druk. Omdat je op voorhand weet dat de kijkcijfers veel hoger zullen liggen.”

Dat ervoer Vanbelleghem al eerder. Toen ook Sporza de Ronde van Zwitserland uitzond, keken er minder dan 100.000 kijkers naar Eurosport. Zonder uitzending op Sporza waren dat er meer dan 400.000. Een immens verschil. “En ik weet nu al dat er kritiek zal komen. Dat hoort erbij. De mensen horen Renaat Schotte, Michel Wuyts en José De Cauwer niet en dan schrikken ze. Iets nieuws vraagt altijd een aanpassing. Maar ik ben de eerste om te zeggen dat ik opkijk naar Michel Wuyts. Hoe hij de kijker urenlang in zijn greep kan houden, is knap.”


Commentaar op kinderfiets

Aan passie zal het Vanbelleghem, die als stagiair bij Sporza werkte en nadien naar Eurosport doorstroomde, zeker niet ontbreken. “Dit is een droom die uitkomt. De meeste kinderen wilden profvoetballer worden. Ik niet. Als ik op mijn fietsje koerste, was dat altijd met een blad vol notities. Ik gaf toen al commentaar.” Bovendien heeft hij één zaak gemeen met Renaat Schotte: Italië en de Italianen kunnen in zijn eigen ogen weinig verkeerd doen. “Het is gewoon een prachtig land met een prachtige taal. Niet toevallig heb ik nog een tijdje in Rome gestudeerd. En ook de Italiaanse koersen liggen mij na aan het hart. Die zijn veel onvoorspelbaarder.”

Wel een nadeel: Vanbelleghem zal voor de meeste wedstrijden niet naar dat prachtige land mogen afreizen. Eurosport becommentarieert zijn wedstrijden meestal vanuit de studio in Hilversum. “Dat maakt het soms wat moeilijker. Maar dat zijn budgettaire keuzes.” Plus: als co-commentator krijgt Vanbelleghem steevast een Nederlander aan zijn zij. Zaterdag in de Strade Bianche is dat ex-renner Bobbie Traksel. “We zenden uit in België en Nederland. Is de commentator Vlaams, dan is de co-commentator altijd Nederlands.”

Renaat Schotte:“Dit is het leven van een sportjournalist”

Jarenlang was Renaat Schotte het gezicht van Sporza voor de Italiaanse koersen, maar ook hij zal de Strade Bianche voor zijn tv moeten volgen. “Dat wordt herbronnen voor mij”, bekent hij. “Maar ik vrees dat dat hoort bij het leven van een sportjournalist. Het is inherent aan sportrechten dat ze soms van naar andere zenders verhuizen. Ik heb het vroeger ook meegemaakt. Toen verhuisde de Italiaanse koersen naar een betaalzender. Alleen zat ik toen bij die betaalzender en was ik dus de gelukkige.”

Maar jammer vindt hij het dus wel. Omdat, aldus Schotte, de Italiaanse koersen zich altijd onderscheiden hebben van vele andere wedstrijden. “De landschappen, het klimaat, de cultuur… Koers is er authentieker. De Giro heeft niet dat megalomane van de Tour. De wedstrijden zijn vaak minder gecontroleerd en daardoor mooier.” Net daarom betreurt hij het hele gegeven. “Want hoe je het ook draait of keert: de openbare omroep bereikt als wielerzender toch veel meer mensen.”

[www.nieuwsblad.be]
Eindhovuh 03 maart 2017 14:47
Waar heb jij het nu over? Vlaamse koersen zijn mooie koersen, alleen bestaat wielrennen uit meer dan diezelfde heuvels.
Olano 04 maart 2017 11:37
Het probleem is niet zozeer Eurosport, maar wel dat de meeste wedstrijden op Eurosport2 worden uitgezonden. En dat zit niet bij iedereen in het pakket (oa bij mezelf). Daarnaast zijn de reclameblokken ook uiterst irritant natuurlijk.
Bromertà 04 maart 2017 12:44
Het probleem is wèl zozeer Eurosport, want zij heeft een alleen-uitzendrecht-totaal pakket bedongen, waardoor andere in de markt (NOS, Sporza) zelfs geen snipper meer mogen of kunnen uitzenden.

Verder heb ik sowieso de schurft aan commercie, vrije markt en kapitalisme met z'n "Greed is Good."
Ziender Ogen 04 maart 2017 14:07
Zucht.....wielrenners zijn zeker ook filantropen op de fiets.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen