Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

VDPoel gaat eerst mountainbiken

Gepost door pl0rk 
pl0rk 04 september 2017 20:11
[www.nu.nl]

Mathieu van der Poel geeft na het komende veldritseizoen de voorkeur aan de mountainbike boven de weg. De 22-jarige Nederlander stelt zichzelf een medaille op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio ten doel.
"Voor de Spelen in Tokio lijkt het me redelijk haalbaar om me te plaatsen. Voor mij zal het makkelijker zijn om op de mountainbike naar Tokio te gaan dan voor de wegwedstrijd. Zeker als ik kijk naar de medaillekansen", zei Van der Poel maandag bij de ploegpresentatie van Beobank-Corendon tegenover het AD.

De eenmalig wereldkampioen veldrijden maakte begin deze zomer de nodige indruk op de weg. Hij pakte onder meer de eindzege in de Boucles de la Mayenne en schreef bovendien twee etappes op zijn naam in de Franse rittenkoers.

Het zorgde ervoor dat verschillende WorldTour-formaties naar de diensten van Van der Poel informeerden, maar de hoofdrolspeler zelf is daar nog niet zo happig op.

"De weg is wel leuk, maar ik vind dat ik nog tijd genoeg heb om die stap te maken. In 2020 ben ik pas 25 jaar en dat vind ik nog steeds jong genoeg. Met een normale carrière kan ik dan nog altijd tien jaar op de weg rijden."

Van der Poel richt zich in het voorjaar dan ook volledig op de mountainbike. Hij hoopt in alle wereldbekerwedstrijden van start te kunnen gaan.

"Het is nog veel lastiger dan het veldrijden. Op de mountainbike heb ik harder afgezien dan in de cross. De techniek, anderhalf uur volle bak en het is ieder voor zich en niet afwachten zoals op de weg."
Eddy Veen 04 september 2017 21:44
Van uitstel komt afstel: geen nieuwe Merckx.
Eazster 04 september 2017 22:08
Ai Poel..,weet toch dat we in Nederland veel meer trek hebben in Wielerklassiekers dan in Medailles van het dikke banden offroad aftreksel.
Bart Brentjes...die had een jaren 90 staartje..maar verder?
Luijt 04 september 2017 22:27
Van de Poel heeft net als Sagan een hekel aan het in poep rijden van den kar
Adje Wijnands 05 september 2017 00:13
Een nieuwe Merckx zal er nooit komen. Maar de kans dat hij, met zijn stoïcijnse dadendrang, heel veel verschillende soorten koersen en titels gaat winnen acht ik waarschijnlijk. Misschien komt hij op den duur wel in aanmerking voor een deftige bijnaam, zoals de Kannibaal hem had verworven.
Eddy Veen 05 september 2017 00:31
Hij heeft beloofd zich na Tokio 2020, op zijn 25ste dus, op de weg te gaan concentreren. Daar houd ik hem dan maar aan. Eerst gaat hij hopelijk Nino Schurter, Jaroslav Kulhavý en Julien Absalon naar het tweede plan verwijzenwinking smiley
cyclingfreakske 05 september 2017 00:43
.... enerzijds te begrijpen, anderzijdsheeft hij een behoorlijke kromme manier van denken en rekent hij teveel op zijn talent alleen.

"In 2020 ben ik pas 25 jaar en dat vind ik nog steeds jong genoeg. Met een normale carrière kan ik dan nog altijd tien jaar op de weg rijden." "

hij heeft nu meer zekerheid dat hij in een WT team terechtkomt, en dat zal zeker niet aan een minimum basisloon zijn om te beginnen...
daarnaast krijgt hij zowieso een vrije rol, en de kans om in grote wedstrijden op te treden... en misschien wel voor zijn 25 een en ander kan winnen....
er hoeft geen tekening bij waar hij op zijn 25e zou kunnen staan. En welke richting het daarna nog kan uitgaan.


de MTB is best uitdagend, maar er is geen ruk aan te verdienen. Bovendien is een wedstrijd van 1.30u ook niet zwaar meer gezien ze wat langer geleden +2u gingen, vaak 2.30u en 2.45u met slecht weer.... ook de parcours waren een stuk zwaarder, op enkele na.
eerlijk gezegd is het voor anciens een redelijk afkooksel va nde basis geworden, en zeker Houffalize is amper wat het was.
en de OS parcours........... sorry, dat kan je amper MTB noemen.... een doorsnee mtb cross in Spanje heeft meer om het lijf,
Zich hierop focussen is zijn carriere prille met enorme mogelijkheden ondermijnen.

er is een tijd om te spelen, maar niet tot je 25e.
als er wat fout gaat, zal hij later wel spijt hebben dat hij het niet anders deed en een wegcarreire primeerde ipv nog wat aanklooien t/m 2020.

M. VDP is de Nederlandse F. VDB maar dan wel met een stabielere kop.
maw hij heeft enorme potentie om op dezelfde leeftijd heeft wat grote namen een draai om de oren te geven en een enorme carriere te maken.
ik zeg niet dat hij nu al in een WT team moet, maar toch volgend jaar definitef die toer op gaan en die ervaring opdoen in het echte werk.
cyclingfreakske 05 september 2017 00:45
met het verschil dat Sagan reeds op zijn 19e de keuze had gemaakt, beseffend hoe polyvalent hij is en veel talent beschikkend.....
de weg en werken naar een wegcarriere als prof. Geen geklooi.
Studio Badmuts 05 september 2017 07:27
> " Op de mountainbike heb ik harder afgezien dan in de
> cross. De techniek, anderhalf uur volle bak en het
> is ieder voor zich en niet afwachten zoals op de
> weg."


Sportief gezien helemaal mee eens, is toch ook veel mooier om te doen. Of het financiëel/ carrière technisch ook de beste keus is betwijfel ik.
Hij volgt z'n hart en maakt een keuze, daar heb ik respect voor. Hup Mathieu!
Wanny 05 september 2017 08:47
Hij moet vooral doen wat ie leuk vindt. Echter is 25 behoorlijk laat om nog op de weg te gaan rijden. Daar worden heel andere inspanningen geleverd dan 1,5 uur volle bak gaan. Grote kans dat ie dan inhoud tekort komt.
Walnoot 05 september 2017 08:50
Denk zo dat Poeltje financieel al wel op het droge is. Miljonair die nog bij pappie en mammie komt schaften..
Arsimo 05 september 2017 09:14
Daar ben ik ook zo bang voor. Dat hij wat minder jaren op de weg zal rijden dan andere potentiele toppers, ach, dat is jammer voor ons misschien, maar dat is het dan ook. Dat hij zijn hart volgt is best mooi.

Echter, zo laat aan een echte wegcarriere beginnen is mogelijk te laat om nog echt de top te halen, en zeker om er uit te halen wat er in zit. De jaren investeren die andere (potentiele) wgtoppers hebben gedaan heeft hij dan voor een deel gemist. Dat vind ik echt jammer, ook voor hemzelf. Is zo'n Tokio MTB-plak, zelfs een goude, hem dat allemaal waard? Is bijvoorbeeld, ook voor hem, een RVV+PR niet meer waard?
ton duk 05 september 2017 09:58
Als OS-fan juich ik dit zeer toe !!!
Reden om straks die wedstrijd DIK te onderstrepen op de OS-uitzendkalender smileys with beer
gr
merijntje mortirolo 05 september 2017 10:21
-
Jij hebt echt geen fuck te doen, 'daaro' op je 'werk,' hè?!
ton duk 05 september 2017 10:34
Mijn 1e posting tijdens een micropauze...die ik wel verdiende sinds 07.00
gr

ps: klopt
merijntje mortirolo 05 september 2017 10:39
-
Dassun leugen.

Quote
ton duk om 9:53 in het Alberta-topic
Dat zegt alles over het deelnemersveld
gr
ton duk 05 september 2017 10:51
merijntje mortirolo Schreef:
-------------------------------------------------------
> -
> Dassun leugen.
>
>
Quote
ton duk om 9:53 in het Alberta-topic
> Dat zegt alles over het deelnemersveld
> gr
>

Nee,hoor, dat was mijn 1e posting in een macropauze
gr



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/09/2017 10:52 door ton duk.
Ziender Ogen 05 september 2017 12:02
Brabo's hebben nu eenmaal meer pauze nodig dat is geografisch en genetisch vastgelegdwinking smiley
Massimo 05 september 2017 12:14
En de rest van Nederland heeft een vakantie nodig na een kwartiertje in gezelschap van Brabanders. Dat geheel terzijde trouwens.
Ziender Ogen 05 september 2017 12:20
Gelukkig voor Massimo zijn ze dan ook altijd te laat, het zogenaamde: 'Brabants kwartierke'.
Prikdude 05 september 2017 12:32
Gevoelsmatig lijkt me het ook wat (te) laat maar anderzijds maakte Peraud de overstap pas rond zijn 30ste, was Evans er niet heel vroeg bij (23/24 o.i.d.) en bovendien voor die tijd veel minder wegervaring opgedaan?

Mocht als ik hem geweest was gewoon met de weg combineren vanaf nu. Kansloze veldrijden...
RikdeKraam 05 september 2017 14:18
Is het mountainbiken niet een mooie tussenvorm qua inspanning? Ik ben niet zo thuis in het mountainbiken, maar volgens mij zit het qua tijdsinspanning in tussen het veldrijden (1 uur) en het wegwielrenner ( 4 a 5 uur). Zeker nu de concurrentie bij het mountainbiken wel groter is dan bij het veldrijden maar wel bereikbaarder qua winst dan het wegwielrennen (in topkoersen), snap ik wel dat hij e.e.a. wil combineren. En het is begrijpelijk dat hij dan ook de olympische spelen in die discipline wil meepakken als hoogst haalbare doel. Daarnaast vallen vrijwel alle cyclocrossers na het bemoedigend begin (Nys > PR, Boom, Stybar) wel telkens tegen op de weg, eerlijk gezegd. Het zou mij niet verbazen als Stybar en Boom toch nog weleens spijt hebben van hun (volledige) overstap naar de weg, terwijl ze in de cyclocross domineerden.

Nadeel van het combineren van het veldrijden met het wegwielrennen is toch dat de langere inspanningen in de voor veldrijders favoriete wedstrijden(PR en RVV) te kort na het veldritseizoen vallen. Tussen februari en begin april is het onmogelijk om zoveel duurvermogen te kweken en ook in vorm te raken (zeg ik als leek).

Stomme vraag wellicht, maar: Zouden ze voor renners als Van Aert en Boom het WK niet iets eerder in het seizoen in kunnen plannen? Dan kan je dergelijke publiekstrekkers duurzaam voor je sport behouden wellicht...



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/09/2017 14:19 door RikdeKraam.
cyclingfreakske 06 september 2017 00:38
de ervaring dat hij zou opdoen in klassiek werk voor zijn 25-26e -zelfs eindigend als 50e of 100e, kan na zijn 25-26e veel beter benutten om de jaren erna topplaatsen te rijden.
cyclingfreakske 06 september 2017 00:44
Sven Nys heeft de weg nooit genomen als een carriere optie, en nooit aan gedacht te gaan doen.
zijn punt was :
- ik ben zeer goed in veldrijden en wil de top halen... ik ben aan de top en de beste en wil dat ook blijven - zo lang mogelijk, beter dat dan een gemiddelde jan modaal op de weg.

hij was zeer duidelijk in zijn mening en toekomstplanning, reeds op de leeftijd van 20-22 jaar.
pas op... hij was geen slecht wegrenner voor die "paar keer" dat hij mee reed, gezien de wegwedstrijden opvulling en training waren in voor bereiding voor veldrijden, en nooit een doel op zich.

dat ligt totaal anders bij Stybar en Boom.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/09/2017 00:45 door cyclingfreakske.
cyclingfreakske 06 september 2017 01:11
Prikdude Schreef:
-------------------------------------------------------
> Gevoelsmatig lijkt me het ook wat (te) laat maar
> anderzijds maakte Peraud de overstap pas rond zijn
> 30ste, was Evans er niet heel vroeg bij (23/24
> o.i.d.) en bovendien voor die tijd veel minder
> wegervaring opgedaan?
>
> Mocht als ik hem geweest was gewoon met de weg
> combineren vanaf nu. Kansloze veldrijden...


men vergeet te vaak dat Peraud vanaf de jeugd een verdienstelijk wegrenner en veldrijder was, later de combinatie MTB en wegwielrennen deed met regelmatig
succes .Gezien hij in de mtb al snel een topspecialist werd, word hij later daardoor herinnert als enkel ex mtb'er. zijn kunnen in veld en op de weg word vergeten.
intussen vergat hij niet de vele duurtrainingen met het oog op een mogelijk latere wegcarriere.
het is ook niet zo dat topmtb'ers enkel vaak mtb rijden...integendeel. de uurtjes dat ze doorbrengen op de weg zijn niet te onderschatten, idem de fitnessuurtjes tellen mee (gericht op dynamiek)
Eindhovuh 06 september 2017 09:42
Onze levenslust valt noordelingen vaak wat rauw op hun dak. Maar ik gun onze vrienden uit zuid-Scandinavië hun oergezellige regio. Doe maar gewoon...
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen