Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Miljoenentekort na drukbezocht WK wielrennen in Bergen

Gepost door Cecchini 
Cecchini 28 september 2017 11:48
Miljoenentekort na drukbezocht WK wielrennen in Bergen: trotse Noren beginnen inzamelingsactie



De WK wielrennen in Bergen waren een groot succes. Een wielerfeest met tienduizenden fans rijendik langs het parcours. Financieel bleef er alleen wel een tekort over van ruim 7 miljoen miljoen euro. Noorse wielerfans zijn daarop een actie begonnen.

Door: Just Fontein / Volkskrant

'Het was het grootste feest in de Noorse stad sinds de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog. Iedereen heeft nog steeds een kater. Niet alleen van de drank, maar ook van de leegte die is achtergebleven', zegt Marianne Johnsen, woordvoerder toerisme van Bergen.

Het werd een spontaan 'volkfest' - dat ook de organisatoren niet aan zagen aankomen. En dan zat het weerbericht in een van de natste steden van Europa ook nog eens mee. Johnsen: 'Alles klopte. Nou ja, bijna alles. Want zoals dat gaat bij een groot sportevenement: het kost klauwen vol met geld.'

Het tekort is ruim 7 miljoen euro, aldus eventmanager Helge Stormoen. 'We hadden gerekend op zo'n 550 duizend bezoekers in de negen dagen dat het evenement zou duren. Dat waren er volgens de laatste schattingen nu ergens tussen de 750 en 950 duizend. Alleen al de extra beveiliging sloeg een gat op de begroting.'

14 duizend transacties
Er is al ruim 300 duizend euro opgehaald met een Facebookactie, verdeeld over zeker 14 duizend transacties. De Vipss, een veelgebruikt Noors betaalsysteem, kan het bijna niet aan. Stormoen: 'Dit soort acties worden normaliter gehouden voor het Rode Kruis of voor vluchtelingen uit Syrië.'

De WK in Bergen waren de succesvolste ooit voor de Nederlandse ploeg, die onder leiding stond van Thorwald Veneberg. 'Thorwald, why do you take all the medals back to Holland?', grapte Torjus Larsen, directeur van de WK-organisatie, na de overwinning van Chantal Blaak op de wegwedstrijd voor vrouwen.

De vrouwen behaalden - met de winst in de tijdrit van Annemiek van Vleuten en de gouden medaille voor Sunweb (een Nederlandse ploeg die op een Duitse licentie rijdt) in de ploegentijdrit voor merkenteams - een score van 3 uit 3.

Bij de mannen werd Sunweb ook verrassend wereldkampioen. Tom Dumoulin maakte zijn favorietenrol waar door zijn concurrenten te degraderen in de individuele tijdrit.

Noorwegen pakte met Alexander Kristoff zilver tijdens de wegwedstrijd voor mannen, maar dat mocht de pret voor de Noren niet drukken. Stormoen: 'Het emotioneerd me dat de mensen het zo mooi vonden. Hoe veel geld er uiteindelijk wordt opgehaald, dan maakt me niet uit. Het gaat om het gebaar, toch?'
Bromertà 28 september 2017 12:04
Het economiseert mij voor geen meter. Cultuur, sport, kunst, het kan mij niet genoeg drukken op het o zo sneue BNP.
Eindhovuh 28 september 2017 12:27
Is een foute vertaling, bijzonder slordig.
Aantal dagen geleden in het Noorse nieuws al aangegeven dat ze een gat van ruim 8 miljoen Noorse Kronen verwachten. Dat is laten we zeggen iets van een 850K euro. Klein verschil dus :')
sijbriskie 28 september 2017 13:58
Aha. Nuttige correctie.
Carlos Danger 28 september 2017 15:12
Mijn Noors is niet wat het geweest is, maar het lijkt om een tekort te gaan van 84 miljoen kronen.
Curzio 28 september 2017 15:53
Galdos 28 september 2017 16:44
In het Noors staatsfonds zit momenteel meer dan 1000 miljard euro. Dit tekort mag voor de Noren geen onoverkomelijk probleem zijn,...
Goozzer 28 september 2017 17:35
Haha, dat scheelt inderdaad wel een paar centen...
merijntje mortirolo 28 september 2017 22:27
Quote
De Volkskrant
Het emotioneerd me dat

Staat dat daar echt? Niet hier, maar in (op) de Volkskrant(.nl)???
merijntje mortirolo 28 september 2017 22:29
-
Nu niet meer ( [www.volkskrant.nl] ), maar vanmorgen, Cecchini?
Andere Peter 29 september 2017 09:39
Tsja, je kunt de geboorte van een kind ook uitdrukken als verliespost. Potjandorie schat, dat gaat ons zeker een ton per jaar kosten. Ik bedoel maar, plezier mag wat kosten, hè?

Nog los daarvan, meestal gaat het in dit soort negatieve berichten over de organisatiebegroting of de overheidsbegroting. De spin-off voor stad of regio is vaak veel groter en duurt ook veel langer. Bergen stond er goed op. Je kreeg er zin van om erheen te gaan.
Nomath 29 september 2017 10:21
Uit Cycling Weekly
“We in Bergen 2017 are completely overwhelmed, humble and proud of the Norwegian people his commitment to the bike world championships formidable action initiated by the people himself, it flows in with contributions from the whole country and we have now gotten in almost 3 million (Norwegian Kroner),” read the Facebook page for the 2017 Worlds.

“This is so special and we think we’ll never experience anything similar-a small country with an amazing big commitment.”

The organisers later posted bank details so that anyone wishing to donate could do so directly. At time of writing ‘thousands’ are reported to have made a donation from all over Norway.

According to local newspaper Bergens Tidende (BT), president of the Norwegian cycling federation Harald Tiedemann Hansen said that the event cost in the region of NOK 220 million to stage, exceeding the NOK 156 million budget.


Read more at [www.cyclingweekly.com]
Luijt 29 september 2017 10:26
En mocht je dan nog geen zin hebben, kijk naar Lilyhammer...
punt 29 september 2017 10:34
Knap staaltje mismanagement. Als de kosten 41% boven je gebudgeteerde kosten liggen, heb je er een puinhoop van gemaakt.
Bromertà 29 september 2017 11:02
Bronvermelding? Boven en onder worden heel andere bedragen genoemd. kr64 miljoen is ongeveer 6,6 miljoen. Niet ruim 7, maar amper 7 miljoen dus ... O nee, laat maar, want het interesseerde me voor geen meter. Maar evenzogoed toch bedankt voor deze opheldering, waar schapen direct achteraan hobbelen.
Kuiperberg 29 september 2017 11:56
Verdienen ze makkelijk terug aan toerisme de komende jaren. De beelden waren superreclame voor Bergen en Noorwegen. Ach, en verder zijn zo stinkend rijk in Noorwegen dat er wel wat uit de staatspot kan worden gehaald.
Andere Peter 30 september 2017 09:11
Niet als dat komt doordat de belangstelling voor een gratis evenement veel groter was dan verwacht. Waardoor ook de spin-off (uitgaven in locale ondernemingen) hoger is.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen