Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Peter Winnen ziet Dumoulin strijden tegen de bureaucraten

Gepost door Cecchini 
Cecchini 19 juli 2018 02:02


Om precies 14.00 uur wordt het startsein gegeven voor de elfde etappe, zo meldt de officiële Skoda Tour de France app. Dat is over drie kwartier

Vier cols, aankomst boven, en dat alles gepropt in 108,5 kilometer. Dat lijkt weinig, maar de meute zal lang onderweg zijn. In het tijdschema wordt rekening gehouden met gemiddelden van respectievelijk 31, 33 of 35kilometer per uur. Het drama zal zich hoe dan ook in schitterende traagheid voltrekken.

Evenveel kilometers klimmen als dalen vandaag, maar naar tijd gemeten wordt er natuurlijk veel langer geklommen. Zeg maar driekwart etappe. Een ondankbaar karwei.

Maar komt het tot een traag treffen tussen de klassementsrenners? Sommige tourvolgers voorspellen vuurwerk. Het kan. Onder de bevoogdende controle van Team Sky spaarde men zich gisteren voor de dag van vandaag. Vandaag zou men zich kunnen sparen voor de etappe van morgen naar Alpe d’Huez. En morgen kan men zich sparen voor wat er volgende week in de Pyreneeën komt. Het begrip ‘sparen’ is uiteraard relatief. Op traag slijten komt het aan.


Ik las vanochtend een mooie quote van Tom Dumoulin. Toen op de Col de la Colombière Froome hem recht in het smoel keek sloot hij snel zijn mond: het was beter dat die niet zag dat hij naar adem hapte. Voorlopig niet althans.

(Pauze)

Zo, terug aan het toetsenbord. Een hele poos naar een beeldscherm terzijde geloerd. Half koers zijn ze, beklimming van de Cormet de Roselend. Een beeld van een helblauw stuwmeer. Het had nog steeds dezelfde kleur als in 1978 toen ik naar adem snakkend in het spoor van een aantal Russische staatsamateurs een soort van boeddhistisch nihil mocht ervaren tijdens de Tour de L’Avenir. Ik vroeg me toen af of de professionele carrière waar ik van droomde niet gewoon een illusie was.

Een beeld ook vanuit een zeer hoge positie van een paar stervelingen op de Mont Blanc. Zwarte silhouetjes in een verblindende witheid. Ik snapte die mensen.

(Pauze)

In de linke afdaling van de Cormet de Roseland trekt Dumoulin ten aanval. Hij komt terug op Valverde die eerder op pad ging.

(Pauze)

Slotklim, La Rosière. Valverde lost. Team Sky jaagt, zes man sterk, op bureaucratische en zeer effectieve wijze. Ik moet denken aan de sportieve bureaucratie van die Russen in 1978.

(Pauze)

Nog 7 kilometer klimmen. Dumoulin heeft nog steeds een halve minuut voorsprong op de bureaucraten.

(Lange pauze)

De bureaucraten hebben vandaag gewonnen, maar het is Tom die de Tour vandaag naar een lang vergeten plan tilt.
Kuiperberg 19 juli 2018 06:31
Massimo 19 juli 2018 07:16
Eindhovuh 19 juli 2018 07:36
Mooi woord, bureaucraten.
El Chaba 19 juli 2018 07:37
Cecchini plaatst zowaar ook eens een goed stukje.. winking smiley
Prikdude 19 juli 2018 09:13
Op traag slijten komt het aan.
diravi 19 juli 2018 09:13
Nou moe, de poortwachter is na een moeilijke nacht met zijn goede been uit bed gestapt!
Frederik D. 19 juli 2018 10:00
Ik ben voor de bureaucraten.
Andere Peter 19 juli 2018 11:34
Formidabel.

Zal ik het stukje analyseren, of is Cecchini dan over de zeik?
Cecchini 19 juli 2018 12:09
Ga je gang, maar dat ik dan over de zeik zou zijn is een aanname
Cecchini 19 juli 2018 12:20
Een analyse van arts in ruste, die ik gisteren las op een gewaardeerde wielersite

Ook ik lag gisteren al bijtijds met de beentjes omhoog, mede vanwege vochtophoping in de enkels, maar dit terzijde, om te gaan genieten van de Tour.

Nu heb ik zelf niet zo'n moeite met de Sky-ploeg, ik bedoel het staat de andere ploegen toch ook vrij iedereen met meer dan gemiddeld talent te kopen en ook wat vaker de wetenschappelijke benadering van het wielrennen te kiezen, waarvoor ik natuurlijk altijd wat uren wil vrijmaken.

Waar ik gewoon zo beroerd van word is het gemak waarmee bijna al die anderen constant de indruk wekken af te moeten haken, en in veel gevallen ook gewoon doen. En vervolgens achteraf klagen dat ze waren gevallen (was ook zo!), of de benen niet hadden (was vaak ook zo!), of de rit niet geschikt achtten voor een aanval (is meestal zo!)

Hierop voort preluderend moet ik dan ook eindelijk eens gewag maken van het feit dat zelfs Tom Dumoulin stom kan lullen.

Tom zei namelijk dat, toen Chris Froome even omkeek tijdens de beklimming, hij (Tom dus) direct zijn mond dicht deed, Froome hoefde immers niet te zien dat ook onze Tom naar adem moest happen.

Hiermee leg ik de brug net het wetenschappelijke en goed voorbereide van de Sky-ploeg. Immers, Tom weet toch zelf ook dat de Sky-ploeg, net als alle andere ploegen (behalve die van Wanty Groupe Gobert, want die rijden met een geleende auto, betaald met zegelacties van alle supermarkten in België), met beeldschermen in de volgwagens rondrijden, en de ploegleiding constant aan Froome en zijn helpers doorgeeft hoe de rest erbij zit.

Maar nee, daar anticipeert men niet op, ook niet toen Froome even pech had, terwijl een paar honderd livings statues een veldslag aan het nabootsen waren (en dat zal ook weer voor de nodige afleiding gezorgd hebben, respect voor die veldslag overigens), er opeens 3 renners van Sunweb vooraan in het peleton reden, en elkander hulpeloos aankeken.

Rij dan die godv.....mde (excusez mon français) ploeg van Sky naar de mallemoer, of probeer het dan toch, en wacht niet op anderen, en ga niet achteraf zeggen dat je misschien wel de beste in de groep was.

Als je niet wil, ga dan verdomme bij je Limburgse vriendjes op het Vrijthof zitten, en lekker dansen op de meest stompzinnige muziek ooit uitgevoerd; de wals.

Daarbij wil ik opgemerkt hebben dat ik alle vertrouwen in onze aardige, ideale schoonzoon, Tom heb, temeer daar de Sky-ploeg een probleempje heeft en dat probleempje heet Thomas. Die man is bijna pensioengerechtigd en die wil best wel een grote ronde winnen, en dat hij dan problemen krijgt met de ploegleiding, och het zal hem een worst wezen, stapt ie toch gewoon lekker over naar een andere ploeg volgend jaar. er zijn er vast genoeg die hem willen.
Andere Peter 19 juli 2018 12:25
Nee. Dit is een goed voorbeeld van een vraagstelling.
valse trage 19 juli 2018 12:25
'Ga verdomme bij je Limburgse vriendjes op het Vrijthof zitten etc.'... prachtig, prachtig. Wat een oprecht gemeende frustratie. Prachtig stukje gewoon! Een groot schrijverstalent verloren gegaan aan deze arts in ruste.
valse trage 19 juli 2018 12:26
Het is dan wel Peter Winnen, maar zo goed is dat stukje ook weer niet hoor.
Luijt 19 juli 2018 18:26
Mijn zoon, die er wekelijks met zijn mede-nieuwelingen iedere keer gewoon in vliegt, heeft een pesthekel aan Sky. "Zo is er toch geen reet aan". En dan nog wat woorden die hier op prikbord niet gebezigd mogen worden. Gelijk heeft ie.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/07/2018 18:26 door Luijt.
El Chaba 19 juli 2018 18:54
Nee, ik beoordeel (bijna) elke reactie op de inhoud en niet op de schrijver. Moet jij ook eens proberen..
El Chaba 19 juli 2018 19:01
En weer een leuk stukje!
Massimo 19 juli 2018 19:01
Velen kunnen echter bevestigen dat "bijna" voor jou een rekbaar begrip is. Verder helemaal niet erg hoor.
Koppizoektwachtwoord 20 juli 2018 00:43
Het zal iedereen duidelijk zijn dat de liefde tussen jullie al een tijdje voorbij is. Jammer. Ook jammer dat we steeds die vuilspuiterij moeten lezen. Ik hoop wel dat we hier verschoond blijven van wraakporno.
Massimo 20 juli 2018 00:59
Wees niet bevreesd, die beelden zijn reeds gewist.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen