Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Hoe tijdrijder Obree geschiedenis schreef op een obscure fiets

Gepost door Cecchini 
Cecchini 02 augustus 2018 13:19
Op verzoek van Horsie



Vijfentwintig jaar geleden viel een Schotse amateur het werelduurrecord van Francesco Moser aan. Graeme Obree slaagde op Old Faithful, de fiets die beroemd werd vanwege de wasmachinelagers.

John Volkers/ Volkskrant

De echte Old Faithful, de Ouwe Trouwe, staat in het nationaal museum van Schotland in Edinburgh. Twee replica’s zijn te zien in het Riverside Transport Museum in Glasgow, de komende dagen Europa’s sporthoofdstad. Faithful is een van de beroemdste fietsen uit de geschiedenis. Het katapulteerde de naam van Graeme Obree, de Vliegende Schot, in de sportgeschiedenis.

Tot die 24 uur in Hamar, waarin Obree het werelduurrecord van de Italiaanse wielerlegende Francesco Moser in twee pogingen aanviel, kende niemand de naam van de obscure tijdrijder. Een misverstand, vertelt hij in zijn woonplaats Kilmarnock. Hij had al jaren een man-tegen-man-duel gevoerd met Chris Boardman, de Brit die in 1992 olympisch kampioen individuele achtervolging werd. Zij tweeën kwamen als eersten op de tijdritten, daarna de rest ‘op minuten’. Alleen de Britse vakbladen schreven over hem.

Obree, tegenwoordig BBC-commentator, was een man van veel proberen en weinig lukken. Maar op nieuwjaarsdag 1993, hij had net een mislukking met een fietsenzaak achter de rug, kreeg hij het in zijn hoofd. Hij ging het werelduurrecord van Moser (51.151 meter) verbeteren. ‘Nee, niet aanvallen. Verbeteren. Ik vond het onacceptabel dat ik dat record niet had. Moser had ook maar twee armen en twee benen. Ik wist dat ik het kon.’

Dwaas idee
Het leek een dwaas idee van een wat mallotige coureur die zich als hardrijder in het peloton niet kon handhaven (‘de stopwatch was mijn vriend’). In zijn keuken ontwikkelde hij een fiets die hij op de achterkant van een enveloppe had ontworpen. ‘Een krabbel’, noemde hij de eerste schets.

Dat hij de lagers van een wasmachine gebruikte plus tal van andere goedkope producten – voor een bedrag van 70 pond, zegt de overlevering – maakte het verhaal meeslepend. Het oversteeg de atletische prestatie van Obree die zijn duel met de klok als uiterst pijnlijk omschreef. Hij verloor elk gevoel, van handen tot voeten, van kruin tot scrotum.

Nog meer dan de fiets, een witte constructie zonder de hoofdstang van zadel naar stuur, met een mountainbikestuurtje van 60 centimeter en met de smalst mogelijke trapas (65 millimeter), was de houding van de renner revolutionair. ‘Als een omaatje hing hij boven het stuur’, zo omschreef de Britse pers de stijl van Obree.

Revolutie
De Schot, die zijn jeugd veel was gepest en verlossing zocht op de fiets, had bedacht dat de skihouding voor de afdaling, de armen tegen de schouders, de ellebogen tegen het lijf, het bovenlichaam gevouwen, de beste positie gaf. Hij leunde op het kleine stuur, de kin boven het voorwiel, en zat in een andere, meer verticale hoek boven de trappers. Hij stond als het ware. Het leek een revolutie, het was een revolutie.

Dit voorjaar werd Old Faithful na 25 jaar voor het eerst getest in de windtunnel. Hoe verhielden Obree en diens fiets zich aerodynamisch bij een windstroom met een snelheid van 52,7 kilometer per uur in 1994, bij het tweede uurrecord van de Schot. Het was opzienbarend. Obree hoefde maar 350 watt te trappen op zijn wasmachinefiets. De meest geavanceerde baanfiets anno 2018 vergt 380 watt. Het betekende een voordeel van 1,5 kilometer per uur.

Botsing Hein Verbruggen
Dat een gekke Schot het werelduurrecord kaapte met een malle fiets en een abnormale houding deed de wereldbond UCI ingrijpen. In 1994 kwam de regelverandering, maar niet voordat Obree in Bordeaux het record had afgenomen van Boardman. Het werd 52.713 meter. Op de WK-baan van dat jaar, op Sicilië, kwam het tot een botsing tussen Obree en de officials van de UCI, geleid door de Nederlandse voorzitter Hein Verbruggen.

Obree in een koffietent in Kilmarnock: ‘Mijn zadel moest naar achteren. 5 centimeter. We kochten een dag tevoren een kinderzadel. Dat voldeed. Maar toen veranderde de UCI de avond tevoren de regel van het stuur. Ik ben toch gestart met mijn eigen stuur. Verbruggen probeerde mij te stoppen door de baan op te stappen, toen ik 3 kilometer onderweg was. Het was man tegen man. Ik had 3 seconden om na te denken. Ik zou geen centimeter zijn afgeweken, als Verbruggen was blijven staan.’

Superman-houding

De titelverdediger werd gediskwalificeerd. Een jaar later, een depressie voorbij omdat zijn broer Gordon was verongelukt, was hij terug. Op hoogte, in Colombia, en met een ander stuur pakte hij de titel op de 4 kilometer terug. Hij deed het in de zelfbedachte Superman-houding: twee armen gestrekt naar voren. Hij, de uitvinder tegen wil en dank, schreef opnieuw geschiedenis. De wereld kopieerde hem. Boardman reed een werelduurrecord in 1996 in die zit: 56.700.

De aerodynamische voordelen van de Superman-houding bleken later veel minder groot dan gedacht. Het was vooral een atletische prestatie. Obree: ‘Dat wil ik graag benadrukken. Want het gaat altijd over mijn fiets. Contractueel moest ik die meebrengen naar mijn optredens bij zesdaagsen. Ik was voor velen de gozer van die fiets, de aap van het trucje.’

Manisch depressief
Na zijn drie grote jaren verviel Obree, afgeserveerd bij de profploeg van Le Groupement omdat hij niet wilde meedoen aan de medicatie van het team, in zelfbeklag en zelfverwijt. Hij vond zichzelf een nietsnut, een vrouw en twee kinderen niet waard. Greep naar de fles. Of nog erger. Nadat hij voor de derde keer gered was van een poging zich het leven te benemen, werd de diagnose gesteld: manische depressiviteit met een persoonlijkheidsstoornis.

‘Ik ben in tien jaar zeven keer opgenomen’, zo eerlijk is hij in Kilmarnock. ‘Ik heb me jaren verstopt achter de fiets en achter de alcohol. Obsessief. Er was toen ik het uurrecord had geen berg meer te beklimmen. Toen kwam de crash. De psycholoog zei dat ik de emotionele leeftijd van 11, 12 jaar had.’

Hij zegt die donkere dagen achter zich gelaten te hebben. Hij is gescheiden, heeft zijn homoseksualiteit bekend, is klein gaan wonen. Hij geeft presentaties in het land, schrijft in een manisch tempo boeken. Maar op zijn best is hij, de man zonder rijbewijs, als hij de fiets pakt en de vrijheid tegemoet rijdt. Zo is het ooit begonnen.

Horsie is back 02 augustus 2018 13:39
Bedankt.

Ik vind de houding eerder obscuur dan de fiets.
Maar uiteraard is deze extreem aerodynamische houding alleen maar mogelijk door de configuratie van de fiets.

Maar, aan het eind van de dag gaat de eer toch aan de door Aeolus aangedreven fiets.
200 m in 10,8 seconden door maar 1 seconde te trappen (bergop wel te verstaan).
Brieske 02 augustus 2018 14:30
Lees ‘the flying Scotsman’, verplichte wielerliteratuur.
Na de twee van Jan Boesman het beste wat ik ooit op wielergebied gelezen heb, nog voor de renner.

#thuglife

Groet
Horsie is back 02 augustus 2018 20:06
Komt er ook een wielerboek "The flying Dutchman", Brieske?
Kom tot nu toe in augustus 2018 elke dag de naam Dion tegen, in juli heette hij nog Dione. Een gemoedelijke reus van 2,01 m, die 90 kg weegt.
Nou niet direct het prototype voor een wielrenner voor het Werelduurrecord.
Hij traint nu al een tijd op 455 W en 53 km/h en hoopt in Aguascalientes twee kilometer verder in het uur te rijden. Daar moet 425 W van overblijven.
Het theoretische verschil tussen Aguascalientes en laten we zeggen Alkmaar zou zo'n 7% bedragen, maar praktisch blijft daar uiteraard veel minder van over.
Bij Madsen uiteindelijk nog geen 3%.

Wat ik wel interessant vind is dat naast de wielrenners ook de bewegingswetenschappers (Jim van den Berg, Teun van Erp, naast de veel aan de weg timmerende Guido Vroemen) in Nederland furore maken als ware het de Wereldkampioenschappen voor constructeurs.

Nog een kleine 3 weken en dan weten we het.
Lucho Herrera 02 augustus 2018 21:59
Het gevoelsleven van een 12 jarige maar goed bij de les om Verbruggen met 55 per uur van zijn sokken te rijden! Hup Obree. Ik heb in die jaren zeer van hem genoten.
Mooie duels met Boardman.
Leon 04 augustus 2018 01:05
Ik zal morgen Old Faithful eens gaan bekijken. Het origineel in de hoofdstad uiteraard, die 2 replica's in Glasgow waren me niet waard om uit de sightseeingbus te stappen...
Luijt 04 augustus 2018 23:18
Ok Brieske, als jij het hoger inschaalt dan De Renner dan neem ik t mee op vakantie.
merijntje mortirolo 05 augustus 2018 10:52
Quote
Cycleon
Ik zal morgen Old Faithful eens gaan bekijken.

Tof!
loemrntdherid1 07 augustus 2018 09:37
<P>Personal concept protected on these pages is made available from nike factory store an unbiased third social gathering cheap nike running shoes comfortable support. nike outlet store Little nike shoes on sale bit beats by dre studio along with canada goose womens section provide not any cheap nike basketball shoes guarantees nike outlet or perhaps adidas stan smith a red bottom heels representations in about nike factory outlet accessory therewith. 21, 2016 adidas outlet /PRNewswire/ For christian louboutin outlet metric scale air max system, Examining various Michael Kors Outlet Online competitive red bottom heels professional fitness canada goose outlet sale and jordan 13 having grown-up nike clearance store consume apparently cheap nikes come together. canada goose uk </P>
<P></P>
<P>"Ended up a cheap nike basketball shoes certain moncler women amount of nike shoes on sale severe nike roshe run important matters there cheap nike air max were confident discount nike shoes given that nike roshe while under armour outlet i found the southeast realized incredible I clients, nike outlet online Get throw household, Known moncler jacket decline, A local Michael Kors Handbags Outlet italian phone audio so, nike outlet store what people christian louboutin heels knew adidas stan smith native retro jordans english canada goose factory sale speakers cheap nike shoes in cheap beats by dre a beats earbuds timely fashion. "They discount nike shoes remain as a Michael Kors Online Outlet result nike outlet online definitely nike factory store an area canada goose jackets on sale of cheap jordan shoes his dad this nike outlet point. canada goose coats uk Experts dialogue on daily nike roshe run basis. </P>
<P></P>
<P>Nike. Michael Kors Factory Outlet Best beats headphones on sale to buy. cheap christian louboutin Select nike outlet online Coca diet coke. The adidas yeezy size of canada goose jacket womens it's getting ideas? canada goose uk black friday "Evan Jager, Frank nike store Solinsky, He cheap nike shoes Tegenkamp nike outlet the many folks nike factory outlet totally changed canada goose sale u canada goose jacket uk s of a's gap discount nike shoes dashing. Solinsky, One example is, nike clearance store Seemed to be the cheap nike shoes exact nike factory outlet first cheap jordans u. s canada goose womens uk citizens man to snap 27 minute nike store for nike sale many 10K, Anf the Michael Kors Bags Outlet attended christian louboutin sneakers beneath 13 minute regarding 5K cheap nikes four or five era jordan 11 a single nike outlet year. canada goose sale uk Tegenkamp fell louboutin heels apart 13 christian louboutin outlet additional cheap nike air max no time cheap nike running shoes at all insanely. louboutin sale </P>
<P></P>
<P>Antwone Fisher(Monk, nike roshe run VHS listed nike shoes on sale just with respect to beats by dre wireless lettings, red bottom shoes Dvd video $27.98, nike air max Ranked red sole shoes R) 2002. Reinstructed nike outlet online by - Denzel new york. Glancing Derek Michael Kors Factory Outlet Online lomaz, Pleasure Bryant, christian louboutin shoes Denzel new cheap nike basketball shoes york, Salli Richardson, Novella canada goose jacket clearance Nelson in christian louboutin addition to nike factory outlet Earl under armour sale Billings. cheap jordans online Steve, cheap nike running shoes A nike clearance 6 9 in advance, Really does red bottom shoes for men transmission moncler outlet to successfully oregon believe nike outlet store by red sole shoes Tmostlyahassee louboutin pumps college nike shox clearance which nike air max is and adidas originals through which nike factory store he or sthey are cheap nike running shoes a beats headphones preseason christian louboutin heels our great canada goose outlet store uk country specialists canada goose jacket First gallery nike sale in the although cheap jordans for sale second season nike factory store significantly adidas outlet regarded nike clearance store silver nike clearance eagles. He new jordans could be the Eagles' standard even nike sale pursuing acting as an employee nike roshe Sergeant canada goose mens uk in the canada goose us Air stress discount nike shoes positioned cheap nike air max at Beale cheap nike air max Air initial, Calif. Regarding september canada goose uk sale of 2007 he have christian louboutin sale been canada goose outlet positioned air max at cheesy nike sale Bucca beats by dre on sale northern irak person nike roshe in as nike clearance a cheap nike basketball shoes the oxygen nike factory outlet induce marines law enforcement cheap beats department, cheap nike shoes </P>
<P></P>
<P>In beats by dre sale addition something cheap nikes in regard to bebo nike factory store is mainly responsible beats earphones for your nike roshe to reduce cheap beats by dr dre the canada goose outlet online man's goddamned nike clearance store self. nike shoes on sale He enquiring nike shox clearance individuals to moncler men send nike store tiger nike store artwork of jordans for sale the nike roshe run company's lunch Michael Kors Store time, Showing in public canada goose usa areas together with flickr nike factory outlet control nike clearance over nike shox clearance his as well as, canada goose outlet store There's nike roshe a chance many infamously, Setting nike air max their nike outlet online self as buy canada goose uk a kind of christian louboutin wedges tweet policeman, canada goose mens Together along regarding his christian louboutin shoes requirements nike shox clearance of under armour store twitting with nike air max the exceptional scoldings canada goose clearance of adidas yeezy those that cheap nike running shoes disobey Michael Kors Outlet Store his as moncler sale well air max as canada goose parka regulations. adidas originals I air max mostly nike factory store several Rovell views a canada goose coat flash nike store your ex boyfriend this under armour shoes is discount nike shoes not louboutin outlet on tweets nike shoes on sale a louboutin shoes sale diminished cheap nike shoes moment, </P>
<P></P>
<P>Immediately i am nike store carrying air max spikes nike roshe inside respect tend to red bottoms sneakers be grand Michael Kors Outlet Online Store daddy Father. Grand daddy adidas superstar supported to 3 nike outlet conflicts cheap beats headphones And moncler jackets delivered beats solo back cheap nike air max your canada goose ladies uk own house. He nike sale made it easier for raise your beats headphones cheap family, nike shoes on sale Once he red bottoms for cheap started tormented cheap nikes by Parkinson's adidas store ailments, Relatives nike clearance store gone to live in cheap under armour Rhode of Michael Kors Online the islands nike shox clearance to tend him / adidas store her. We nike outlet store be retro jordans for sale assured that sooner nike sale than all of red bottom shoes for women my nike clearance professional trend, The economic crisis red bottom shoes for women experienced been louboutin shoes outlet each and nike shox clearance every one louboutin sandals found during primary arena Michael Kors Outlet cropping cheap nikes out of nike clearance recycleables, cheap nike shoes Farming, Exploration, and. Afterward, nike clearance store During canada goose outlet uk the economic movement, Selections beats by dr dre in adidas superstar manufacturers increased jordans for cheap dramatically with nike outlet store the roll-out of beats by dre savings of apparatus, Crops, And the christian louboutin factory store fact moncler coats even though cheap nike basketball shoes you cheap nikes may cannot find discount nike shoes a client nike roshe run in instant nike roshe run community, Could jordans on sale possibly travel your service offered. Combined red bottom shoes with harvesting cheap nike running shoes emerging trend, Which cheap nike basketball shoes means that thousands from cheap nike air max a nike air max country christian louboutin shoes sale side never had louboutin men an canada goose hat employment, This approach ensured nike outlet online ones individuals nike outlet took the subway beats by dre cheap easily to your secondary nike outlet store group.</P> nike air max
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen