Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Van der Poel krijgt minder startgeld dan Van Aert: “Belachelijk”

Gepost door El Chaba 
El Chaba 08 januari 2019 17:13
[www.wielerflits.nl]

Van der Poel krijgt minder startgeld dan Van Aert: “Belachelijk”

Mathieu van der Poel vindt het belachelijk dat de regenboogtrui ervoor zorgt dat Wout van Aert meer startgeld ontvangt. Dat zegt hij in een interview met het Belgische tijdschrift Humo.

Koen Monu, organisator van de cross in Mol, claimt dat hij Van Aert boekt voor een bedrag van maximaal 10.000 euro, terwijl Van der Poel 8.500 euro ontvangt. “Dat is die regenboogtrui hé,” aldus Van der Poel. Van Aert kan door zijn overwinning op het WK in Valkenburg meer startgeld vragen dan de Nederlander, die het jammer vindt dat de trui allesbepalend lijkt te zijn. “Belachelijk, maar zo is het nu eenmaal”, stelt Van der Poel. “Ik ben er niet gefrustreerd door, die trui heeft nu eenmaal veel waarde in het wielrennen.”

Dit jaar wil de Nederlands kampioen op de weg, in het veldrijden en op de mountainbike kostte wat kost de wereldtitel in het veld veroveren. Van der Poel houdt daarbij nog altijd rekening met Van Aert: “Hij zal een bedreiging zijn. Van Aert schrijf ik nooit meer af voor een WK.”

In het interview krijgt de Brabander diverse uitspraken van anderen op zich af, waarop hij bondig reageert. Zo ontstonden er signalen dat Van der Poel de cross saai maakt. “Iedereen zou precies hetzelfde doen in mijn plaats. Ik begin niet aan een cross met het idee: het moet spannend zijn vandaag. Ik denk alleen maar aan winnen”, zegt de wereldkampioen veldrijden van 2015. “En van mij mag Roger De Vlaeminck de grootste aller tijden zijn, daar lig ik niet wakker van.”

Nieuwe uitdaging op de weg
Bij Corendon-Circus zal Van der Poel in enkele WordTour-koersen van start gaan, waaronder de Amstel Gold Race. Daarbij heeft teammanager Christoph Roodhooft al laten optekenen te verwachten dat de 23-jarige Nederlander minimaal één zege boekt. “Hij legt de lat heel hoog, maar waarom ook niet?”, vraagt de man met meer dan 100 veldritzeges achter zijn naam zich af. “Ik voelde dat ik aan een nieuwe uitdaging toe was na het vorige crossseizoen. Bovendien ging het afgelopen zomer uitzonderlijk goed op de weg. Ik heb dan maar met de ploeg afgesproken om het ook eens in het voorjaar te proberen.”

Van der Poel heeft een contract bij de Belgische ProContinentale formatie tot eind 2023. Dat zal hij uitdienen. “Het is niet zo dat ik voor 1,5 miljoen euro naar een andere ploeg zou gaan. Maar een extreem bod wil ik wel in overweging nemen.”

Update 16:25: Van der Poel reageert met transcriptversie
Van der Poel heeft op Facebook gereageerd op zijn uitlatingen in Humo. Daarbij toont hij een extra quote ten opzichte van het geplaatste artikel in het tijdschrift. Het woord belachelijk zou hij hebben gebruikt voor het feit dat de wereldkampioen degene is die één wedstrijd in het jaar wint in plaats van een klassement. “Voor mij is een WK-klassement, zoals in het motorcross of de Formule 1, eerlijker. Maar ik snap ook de charme om het op één dag te houden”, aldus Van der Poel.


Eddy Veen 08 januari 2019 17:55
Zou Mathieu die €1500,- er niet bij kunnen praten door te dreigen niet van start te gaan?
ton duk 08 januari 2019 18:03
Zouden de belgische organisaties daar dan nu al te rouwig om zijn ??
Geen MvdP betekent een spannende koers en een belgische winnaar..
gr
Ladysmith 08 januari 2019 18:10
Toch wel weer typisch voor dat piepkleine wereldje om dit zo uit te vergroten.
Eddy Veen 08 januari 2019 19:15
Ik verwacht dat het veldrijden eerder verpietert dan opbloeit als Mathieu van der Poel het achter zich laat.
Andere Peter 08 januari 2019 19:42
Slecht werk van Humo. Dat woord belachelijk wordt inderdaad aan de verkeerde context gekoppeld.

En wat een geneuzel (in de vraagstelling dan vooral, hè?). Het is vrije markt. Onderhandel maar.

Het doet mij denken aan een relletje rond Neflix-serie The Crown. De weergaloze hoofdrolspeelster die de jonge Queen Elizabeth speelt kreeg een fors kleiner honorarium dan haar Prince Philip. Dat werd dan in de m/v-discriminatiesfeer getrokken. Nonsens. Niet je huidige of toekomstige prestaties bepalen je startgeld. Je waarde wordt bepaald door wat je in het verleden deed. Zij had een minder cv dan hij. Dat ze het in die serie zo geweldig deed, doet niet terzake.

Serena Williams kan er ook wat van. Topatleet hoor. Maar dat ze minder verdient dan Federer is geen discriminatie. Sterker, ik denk dat zij in prijzengelden enorm positief gediscrimineerd wordt. Het vrijlaten zou betekenen: één toernooi voor m en v. Of nou ja vooruit, twee toernooien met separate financiering.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/01/2019 19:42 door Andere Peter.
Wanny 08 januari 2019 20:54
Van Aert moet er ook langer voor werken, dus dat is logisch.
rustdag 08 januari 2019 21:02
Zesdaagse van Rotterdam nu Live op TV Rijnmond winking smiley
Leon 08 januari 2019 21:03
Ik had dit artikel graag gepost zien worden door Hercule Poirot, met daarbij de toevoeging dat deze Franse Nederlander zijn plaats moet weten in de wielersport, waar Belgen dankzij hun superieure genen per definitie een hoger startgeld verdienen.
Helaas, kans gemist...
Eindhovuh 08 januari 2019 21:06
Horsie is back 08 januari 2019 22:05
Dat doet Horsie als historicus denken aan het probleem dat aan de orde wordt gesteld in de parabel van de wijngaard.

Overigens won de net herstelde Theo Bos weer eens een sprint en Harrie Lavreysen reed in Nederland een van de zeldzame 200m sprints onder de 10 seconden.
Nu heeft Harrie uiteraard geen staart anders had ie er never nooit nie bij gekend. Liefst 8 meter achterstand op zijn beste Saint-Quentin tijd.
Maar wielerbanen onderling kunnen nog al van elkaar verschillen.
Orakel 09 januari 2019 10:45
Startgeld in een kermiskoers oké, maar ook bij de wat gerenommeerde wedstrijden? Waarom eigenlijk? Van Aert en VDP hebben een vet contract en hun ploeg/sponsor zal eisen dat de grote wedstrijden gereden worden. Dat is je ‘plicht’ wanneer je salaris ontvangt van je werkgever.
ton duk 09 januari 2019 11:30
Sub Culture 09 januari 2019 11:48
De entourage van VDP moet maar beter onderhandelen.
PassoEira 09 januari 2019 14:44
Startgelden in het veldrijden is al bijna net zo oud als deze prachtige wielerdiscipline bestaat.
De grootte van het bedrag is niet op de eerste plaats afhankelijk van de te leveren prestaties maar van de commerciële waarde van een renner. M.a.w. hoe belangrijk vindt een organisator en in geval van klassementseries organisatoren het dat een bepaalde renner niet mag ontbreken.
Uit de jaren 70 en 80 weet ik dat bijvoorbeeld Hennie Kuiper als hij een veldrit reed meer startgeld had dan sommige specialist veldrijders. Terwijl Kuiper in die cross soms op een ronde werd gereden door de eersten.
opoeepo 09 januari 2019 16:12
Koen- wat maak-je- Monu ??
Tjappie2 09 januari 2019 16:31
De renners zijn in het veldrijden dus groter dan de "sport". Zie je in het wielrennen toch minder (hoewel het me in dat opzicht wel verbaast/tegenvalt dat de Giro-organisatie m.b.t. Dumoulin ook al van die fratsen uithaalt).
ton duk 09 januari 2019 16:37
Dat was in Italie natuurlijk schering en inslag met Moser en Saronni
Zwitserland had daar ook het handje in met zijn tijdrijder Fabio C,...
gr
Ladysmith 09 januari 2019 16:43
Tsja, dat voorbeeld zegt zeer waarschijnlijk meer over de populairiteit van de wegwielrennerij ten opzichte van het veldgebeuren.
Eindhovuh 09 januari 2019 17:08
Froome en Dunoulin kregen ook 3 en 1 miljoen startgeld in de gerenommeerde Giro...
Sjorsoll 09 januari 2019 17:19
Omgekeerd zul je nooit zien dat een crosser die niet op de weg kan fietsen veel geld krijgt voor een deelname.
Eddy Veen 09 januari 2019 17:23
Nee, maar er is kwistig met wildcards gestrooid om Mathieu van der Poel binnen te halen.
Horsie is back 09 januari 2019 17:34
Er staat maximaal 10.000 Euro. In de kleine lettertjes staat echter ook dat voor elke meter achterstand op Mathieu er 1 Euro afgaat. Zo wordt indirect gegarandeerd, dat er toch nog wat fatsoenlijks op het brood komt. Kortom, was soll's.
Snorfietser 09 januari 2019 19:15
Jammer dat zijn woorden verdraaid zijn. Ik ben het overigens wel met hem eens dat een wk klassement eerlijker zou zijn, hetzelfde wat mij betreft voor wegwielrennen, MTB en baanwielrennen. Natuurlijk heeft het zijn charme dat je het die ene dag moet doen, maar het is natuurlijk wel een beetje krom dat een offday of een lekke band Van der Poel de wereldtitel kan doen missen.
Luijt 09 januari 2019 23:34
Van der Poel is nooit te betrappen op op de man spelen of iets dat daar maar in verste verte op lijkt.
Van Aert eigenlijk ook niet.
Toch jammer.
Horsie is back 10 januari 2019 00:25
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Van der Poel is nooit te betrappen op op de man
> spelen of iets dat daar maar in verste verte op
> lijkt.
> Van Aert eigenlijk ook niet.
> Toch jammer.

Vilein als Horsie is leest ie dit toch anders. Toch jammer, want Luijt is zo kwaad nog niet. Trusten.
Sjorsoll 10 januari 2019 12:13
Jawel, maar Van der Poel is ook een goede wegrenner. Groot verschil met Kuiper in het veld als ik het zo lees winking smiley
PassoEira 10 januari 2019 21:34
Orakel Schreef:
-------------------------------------------------------
> Startgeld in een kermiskoers oké, maar ook bij de
> wat gerenommeerde wedstrijden? Waarom eigenlijk?
> Van Aert en VDP hebben een vet contract en hun
> ploeg/sponsor zal eisen dat de grote wedstrijden
> gereden worden. Dat is je ‘plicht’ wanneer je
> salaris ontvangt van je werkgever.
Omdat organisatoren op voorhand verzekerd willen zijn van de deelname van de "grote"namen.
PassoEira 10 januari 2019 21:39
Sjorsoll Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jawel, maar Van der Poel is ook een goede
> wegrenner. Groot verschil met Kuiper in het veld
> als ik het zo lees winking smiley
Kuiper was een vedette (2 x 2e in de Tour , diverse topklassiekers gewonnen)
Je kunt het vergelijken naar de actuele situatie als een organisator van een veldrit Dumoulin aan de start zou willen hebben. Dan zal dat zeker zoveel kosten als dat hij Van der Poel en VanAert moet betalen. En de overige topveldrijders zullen zeker minder startgage hebben dan Dumoulin in dit fictieve geval.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen