Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Olympia's Tour een herrezen ronde

Gepost door Cecchini 
Cecchini 14 mei 2015 11:02
Ik zag dat Olympia's Tour dit jaar een verzameltopic heeft, en een enkele prikker daar een aanstoot aan neemt. Omdat in de live uitzendingen van de Giro door Renaat altijd de moeite wordt genomen de uitslag van de etappe van Olympia's Tour wordt vermeld, daarom een kleine ode aan dit stukje erfgoed van de Nederlandse wielersport



Herrezen ronde start spectaculair

REPORTAGE Vorig jaar failliet, gisteren ging Olympia's Tour blakend van start. 'Het is een prachtige koers, vol historie', zegt de redder van de ronde. 'Wielertalent kan zich hier in de kijker rijden.'

Door: Iwan Tol / Volkskrant


'Nog tien seconden', roept de speaker op deze dinsdagmorgen in het centrum van Assen. Op het opblaasbare startpodium staat wethouder Albert Smit al met het startpistool omhoog gericht. 'Kijk uit, je schiet het dak kapot', waarschuwt een toeschouwer. Maar gelukkig, alles blijft heel. Olympia's Tour kan beginnen.

Bijna was er nooit een 63ste editie geweest. De laatste jaren leed de koers een kwijnend bestaan. Hotels werden niet meer betaald, cateraars moesten wachten op hun geld en renners konden fluiten naar hun prijzengeld. De financiële problemen leidden vorig jaar november tot het faillissement van de Stichting Olympia's Tour.


Erfgoed

De uit 1909 daterende rittenkoers behoort tot het erfgoed van de vaderlandse wielersport. Op de lange erelijst van de ronde staan toprenners als Cees Priem, Fedor den Hertog, Roy Schuiten, Leo van Vliet en Servais Knaven. De wedstrijd geldt als het voorportaal voor een carrière bij de beroepsrenners.

In de jaren vijftig vond de ontknoping van de wedstrijd plaats in een vol Olympisch Stadion. Zoveel belangstelling is er vandaag niet in Assen voor de ploegentijdrit over 21,8 kilometer. Bezoekers aan de supermarkt kijken verrast op van zoveel drukte in de stad. Overal op het plein staan kriskras bestickerde auto's geparkeerd. In Assen ruikt het vandaag naar massageolie.

Vanwege de financiële problemen besloot de KNWU de wedstrijd vorig jaar niet meer aan te melden voor de wielerkalender van 2015. Dat was het moment waarop Thijs Rondhuis zich afvroeg: kan Olympia's Tour van de ondergang worden gered? Dat hij nu op de Noordersingel met een telefoon vastgeplakt aan zijn oor tussen de dranghekken loopt, betekent dat die vraag bevestigend kan worden beantwoord.

Doodzonde

'Het is een prachtige koers, vol historie. Wielertalent uit Nederland kan zich hier in de kijker kan rijden. Het was doodzonde geweest als dat was verdwenen', zegt hij.

Rondhuis organiseert samen met marathonschaatsster Daniëlle Bekkering al enkele jaren de Energiewacht Tour voor vrouwen. Hij strikte 3M, een internationaal technologiebedrijf, als hoofdsponsor, kocht de merknaam 'Olympia's Tour' terug van de curator en begon met een budget van ongeveer 2,5 ton aan een herstart.

Volgens Rondhuis is er sprake van een 'overgangsjaar'. Niet alle keuzen kon hij nog op sportieve gronden maken. Zo is de zesdaagse koers in vier gedeelten van Nederland en een stukje België, waardoor er tussendoor veel moeten worden gereisd door de renners. En een aansprekende heuveletappe in Limburg ontbreekt nog. 'Maar ik heb er niemand over horen klagen', zegt Rondhuis. 'Iedereen weet uit welke situatie we komen.'

Spectaculaire opening

Als op de Noordersingel alle ploegen zijn vertrokken, verplaatst Olympia's Tour zich een paar honderd meter verdop naar de statige Nassaulaan, waar de finish ligt. Aan de wedstrijd doen acht Nederlandse en zeven buitenlandse ploegen mee. De belofteteams van het Zwitserse BMC, het Belgische Lotto-Soudal en de Deense formatie Riwal zijn de smaakmakers. Zij zijn als enige op uitnodiging gekomen, de rest moet zijn kosten voor hotels zelf betalen.

Toch is het de formatie van Jo Piels, met favoriet Elmar Reinders in de gelederen, die er in de Nassaulaan met de zege vandoor gaat bij de ploegentijdrit. Ze doen over de 21,8 kilometer 25 minuten en 34 seconden, precies één seconde sneller dan BMC. Zo kent Olympia's Tour een spectaculaire opening.

Toekomst

Is dat een voorbode voor veel moois in de toekomst? Als het aan Rondhuis ligt wel. Hij hoopt dat de wedstrijd in september, een paar weken voor het WK, op de kalender komt. En dat er op termijn in Limburg kan worden gefinished, zodat hij de ploegen een compleet en aantrekkelijk parcours kan voorspiegelen. 'Wie weet zegt een team als Sky dan wel: we sturen onze beloften naar Olympia's Tour, want daar gebeurt het.'

Binnen drie jaar de belangrijkste wedstrijd ter wereld voor renners onder de 23 jaar te worden, dat is volgens hem het grote doel. Hardop dromend: 'Hoe mooi zou dat zijn? Dat over zes jaar in de Tour de France een stuk of twintig renners aan de start verschijnen, van wie je kunt zeggen: die heb ik bij Olympia's Tour voor het eerst gezien.'


avhhsc 14 mei 2015 11:28
niet echt een internationaal peloton
Blueprint 14 mei 2015 11:42
Mooie ambities, maar ik zie deze ronde nog niet wedijveren met de Tour de l'Avenir.
Leon 14 mei 2015 12:13
Inderdaad, gewoon koesteren dat de koers nog/weer bestaat, en verder geen al te grote pretenties naar buiten brengen.

Die uitspraak dat alle winnaars prof zijn geworden begint ook steeds pathetisher te worden. Vrijwel alle Nederlandse amateurtoppers staan hier aan de start, en met een sterke ploeg, sterke tijdrit en matige tegenstand wint er dus altijd wel zo eentje. Dat zorgt er dan weer voor dat hij eerder een kans krijgt om prof te worden, want 'een winnaar van Olympias Tour zal wel profwaardig zijn'. Beetje kip-ei-verhaal dus.
El Mik 14 mei 2015 12:16
Berkhout heeft toch gewoon bij Vacansoleil gereden?
ton duk 14 mei 2015 13:03
Ik betwijfel dat, El Mik....maar ik ga daar geen geld opzetten

@ Blueprint : Voor mij 2 verschillende grootheden...OT moet zich gewoon concentreren op ploegen vanuit het vlakke land...met wat sterke buitenlandse ploegen
@ Leon: maar op zich wel een aardig lijstje...

gr
Sticky Bottle 14 mei 2015 13:09
Niet als renner maar misschien heeft hij iets anders gereden winking smiley
El Mik 14 mei 2015 13:35
Even opgezocht en hij was een paar maanden stagiair bij Vacansoleil.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen