Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Ketonen: de superbrandstof van kampioenen is aan een steile opmars bezig

Gepost door Sub Culture 
Sub Culture 03 mei 2019 08:56
Het slagveld in het Midden-Oosten hebben ze niet gehaald, maar in de topsport zijn de ketonen aan een steile opgang bezig. Leuvens onderzoek bewijst als eerste de weldaden van deze superbrandstof.

Op de site van de Britse Journal of Physiology verscheen deze week een artikel getiteld ‘Ketone ester supplementation blunts overreaching symptoms during endurance training overload’. Een omstandige, ongetwijfeld wetenschappelijk veel meer verantwoorde formulering dan deze: ketonen helpen wel degelijk de prestaties te verbeteren.

Het onderzoek in het artikel dateert van vorig jaar en is onderwerp van het doctoraat van Chiel Poffé aan de KU Leuven. Geen toeval, die Leuvense connectie. Promotor van het doctoraat, professor Peter Hespel, was de eerste in België en een van de eersten in de wereld die buiten Groot-Brittannië aan de slag ging met ketonen, het meest exclusieve voedingssupplement in de topsport.

1. WAT ZIJN KETONEN?
Ketonen worden door het lichaam in kleine hoeveelheden aangemaakt bij de vetverbranding en zijn een hele rijke energiebron. Ons lichaam produceert ketonen, vooral als het in overlevingsmodus gaat. Bij hongerstakingen zijn het de vrijgekomen ketonen die de mens in leven houden. Wat we natuurlijk aanmaken aan ketonen volstaat niet om te sporten of te functioneren in zware omstandigheden zoals op het slagveld of in de topsport.

Ketonen kwamen op de radar van het Amerikaans leger toen de militaire onderzoeksinstantie Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency) op zoek was naar een compacte, directe, lichte energiebron die niet zou bederven in hete omgevingen zoals een woestijn. Darpa schreef een tender uit om ketonen te synthetiseren, na te maken dus, en die tender – ter waarde van 10 miljoen dollar – werd binnengehaald door professor biochemie Kieran Clarke van de universiteit van Oxford, een Australische toponderzoekster die ook werkte op Harvard. Zij zat al sinds 1991 op het spoor van ketonen bij een onderzoek naar hartaandoeningen.

Clarke slaagde erin ketonen buiten het lichaam te produceren en begon met testen. Niet op militairen want Darpa was uiteindelijk afgehaakt, wel op zieken én atleten. Die laatste eerder bij toeval, omdat een onderzoekster in haar labo een topsportverleden had als roeister en meteen de potentie zag voor uithoudingssporters.

2. WAT DOEN KETONEN?
Het eerste wetenschappelijke artikel van belang voor de sport verscheen in de zomer van 2016 in het vakblad Cell Metabolism. De titel was: ‘Nutritional Ketosis Alters Fuel Preference and Thereby Endurance Performance in Athletes’. Vrij vertaald: ketonen helpen. Hoeveel helpen ze? Drie procent, zei de studie. Drie procent is het verschil tussen goud en totaal niet meedoen voor de prijzen.

De nieuwe Leuvense studie ging verder. Achttien goed getrainde mannen werden opgedeeld in twee groepen en kregen drie weken uithoudingstraining. Negen kregen ketonen toegediend en negen anderen een placebo. In de derde week lag het geleverd vermogen in de ketonengroep in het laatste halfuur van een twee uur durende training maar liefst 15 procent hoger.

Professor Peter Hespel: “Overload training door steeds zwaarder te belasten is een manier om vooruitgang te boeken, maar kan leiden tot overreaching, overtraining en spierafbraak. In een gecontroleerde labosituatie hebben we kunnen bewijzen dat ketonen de prestatie bij uithoudingssporten verbeteren en de atleet beschermen tegen te zware belasting.”

Er was meer: bij de placebogroep daalde de maximale hartslag met twintig slagen. Een typisch effect van vermoeidheid door training is een vertraagde (sub)maximale hartslag, maar bij de ketonengroep daalde die slechts tien slagen.

De energiebalans bij de ketonengroep bleef positief, maar werd zwaar negatief bij de controlegroep. In beide groepen steeg het hormoon GDF-15, maar dubbel zo snel bij de groep zonder ketonen.

Hespel: “Alles wijst erop dat GDF-15 mogelijk de lang gezochte marker kan zijn voor een diagnose van overreaching en -training. Een van de meest spectaculaire spin-offs van het onderzoek was de vaststelling dat de ketonengroep minder onderhevig was aan botontkalking, iets wat bij wielrenners soms desastreuze vormen aanneemt.”

3. WIE GEBRUIKT ZE?
Dat is het best bewaarde (publieke) geheim van de topsport. Lotto-Soudal-arts Servaas Bingé spreekt in zijn roadshow Eens alles testen? Zin en onzin vrijelijk over het gebruik van ketonen. Begin juli zal Hespel op het congres Science in Cycling naar aanleiding van de Tour-start zijn ervaringen met ketonen meedelen.

Ketonen waren voor het eerst in 2018 te koop voor niet-insiders. Professor Clarke geeft toe dat de topatleten van UK Sports al jaren eerder toegang hadden tot het product. “Het is gebruikt in aanloop naar de Spelen van Londen in 2012, maar slechts door een selecte groep atleten omdat we heel weinig ketonen hadden. Ook de wielerploeg Sky had het ongetwijfeld, maar dan ook via UK Sports.” Een van de theorieën achter het geheimzinnig pakket dat Bradley Wiggins in de aanloop naar de Tour de France ontving, is juist dat daar ketonen in zaten en niet de corticosteroïden waarover men speculeert.

In België waren ketonen al een onderwerp onder atleten die deelnamen aan de preolympische stage op Lanzarote in november 2015. In dat jaar werd ook Hespel bevoorraad vanuit Oxford University om ketonen op topatleten te testen, tot ineens de aanvoer stilviel. In mei 2015 verscheen een verhaal in deze krant over de nieuwe superbrandstof en nadat het online was verschenen, werd het duizenden keer gedownload naar 104 verschillende landen.

Een toptrainer in de Britse topsport sprak zijn mond voorbij in een vervolgverhaal dat verscheen in deze krant tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016. “Alle ketonen zijn terug in Britse handen. We willen niet dat een concurrent uit een ander land ze heeft.” Dat werd bevestigd eerder dit jaar toen deze krant Hespel samen met Clarke in Londen sprak.

Vanaf januari 2018 waren ketonen vrij te bestellen, zij het in de VS én in grote hoeveelheden. Professor Clarke had een licentie verkocht aan het Amerikaanse HVMN (spreek uit Human), een innovatief bedrijf gerund door jonge wetenschappers.

In het wielerpeloton zijn ketonen bij de meeste ploegen gekend. De meeste overwinningen zijn dit jaar behaald door ploegen die de beschikking hadden over ketonen en die ook wisten hoe ze moesten worden gebruikt. Of ze altijd werden gebruikt, is niet duidelijk, maar zowel de kennis als het product is beschikbaar.

In een wielerklassieker kunnen ketonen worden ingenomen als brandstof voor de eerste uren van de wedstrijd. Daardoor spaart de atleet zijn koolhydraten voor de finale. Ze juist toepassen was een verhaal van trial-and-error, weet Hespel. “In het begin wisten we het ook niet en gaven we zelfs ketonen tot de finale. Dat werkte omgekeerd, want de ketonen blokkeerden als het ware de koolhydraten.”

Bij een van de ploegen doet het verhaal de ronde dat ze op het schap staan van de energierepen en andere voeding en wie ze wil, moet er maar wat van meenemen. Bij een andere ploeg weet een kopman dat hij de enige is. “Niemand doet de moeite bij ons om er dieper op in te gaan hoe dat moet worden gebruikt. Ik wel, maar ik heb die kennis buiten de ploeg gezocht.”

Een ander kleiner team had ze deze winter besteld in de VS en experimenteerde op een stage. Inmiddels hebben enkele van hun renners al meer dan één grote prijs gereden, mét ketonen.

Door de ketonen, wie durft het te zeggen?

4. ZIJN KETONEN GEEN DOPING?
Neen, omdat ze ook soms de vierde voedingspijler worden genoemd (naast vetten, koolhydraten en eiwitten) kunnen ze eerder worden beschouwd als een voedingssupplement dat zelfs groen licht kreeg van het wereldantidopingagentschap WADA. Met dat verschil dat pakweg eiwitten veel makkelijker verkrijgbaar zijn en maar een fractie kosten.

Ketonen komen bovendien uit de VS, waar ze zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) als ‘food’, niet eens als ‘nutraceutical’ of voedingssupplement. In Europa is dat nog niet het geval, zegt uitvindster Clarke: “Ze worden geproduceerd in Groot-Brittannië, vervolgens uitgevoerd naar de VS en vandaar worden ze verdeeld. In Europa een goedkeuring krijgen van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, HVDW) kan jaren duren.”

Dat compliceert het georganiseerd gebruik door bijvoorbeeld ploegen. Als die het product zelf invoeren en aan hun atleten toedienen, kunnen ze daar in theorie voor worden vervolgd. De workaround die nu wordt toegepast, bestaat erin dat de atleet zelf bestelt.

Die geheimzinnigheid is nergens voor nodig en zou de ketonen en hun gebruikers weleens zuur kunnen opbreken. In het wielerpeloton wordt gevreesd dat met name de Fransen, die met alles wat achter lopen, in hun Mouvement Pour un Cyclisme Crédible (MPCC) ook een strijdpunt willen maken van ketonen.

5. ALLEN AAN DE KETONEN?
Dat is voor de gewone sporter geen goed idee, in de eerste plaats voor de portemonnee. Per dosis (25 ml) kost het goedje zo’n 30 euro. Met één flesje kom je er niet; twee à drie dosissen per wedstrijd zijn gangbaar. Nog duurder wordt het als ketonen ook worden ingezet voor de recuperatie. Naar Europa wordt pas verscheept vanaf een doos met 36 doses. Dan ben je al snel meer dan 1.000 euro kwijt en moet je nog hopen dat de douane geen bezwaar maakt of extra heffingen aanrekent.

Toch lijken ketonen een veelbelovend voedingssupplement, en niet alleen voor sporters. Testen op muizen wezen al uit dat ze obesitas tegengaan, de effecten van parkinson zouden worden teruggedrongen en in het diabetes- en kankeronderzoek zijn al veelbelovende resultaten geboekt. Clarke: “Tumoren voeden zich vooral met koolhydraten, weten we. Muizen die ketonen kregen, leefden langer, liepen sneller en hun tumoren groeiden minder snel.” Momenteel wordt ook daarrond in Leuven een onderzoek uitgevoerd.
Simeone 03 mei 2019 10:28
Interessant stuk, dank Sub
Inigo 03 mei 2019 10:56
Meteen wat aandelen gekocht, bedankt voor de tip!
Walnoot 03 mei 2019 11:47
Welkom in het nieuwe wielrennen.

Met dit uit gaat iedereen niet alleen de ketonen inslaan maar ook weten hoe je ze het best kan gebruiken. Vanaf de Tour zou dit voordeel voor Sky en QuickStep dan grotendeels weg moeten zijn . Ben benieuwd hoe duidelijk fat te zien gaat zijn.

Denk dat we nu ook wel met een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen zeggen waar Bora en Astana de mosterd hebben gehaald.
El Chaba 03 mei 2019 11:51
Ketonen, "het stukje van de puzzel" in het succes van de Quick Step-ploeg

Een voedingsmiddel dat de prestaties - legaal - bevordert en het recuperatievermogen verhoogt, waardoor duursporters gemiddeld 15% beter kunnen presteren: het bestaat en in de topsport wordt het al enkele jaren gebruikt. Het gaat om ketonen. Welke invloed hebben ketonen de voorbije jaren gespeeld in duursporten, bijvoorbeeld in het wielrennen bij de succesvolle Quick Step-ploeg?

Professor Peter Hespel van de KU Leuven heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd over ketonen. Onze collega's van vrtnws.be hebben het mogen inkijken. Dit artikel biedt een samenvatting van die artikels, met links ernaar.

Wat zijn ketonen?

Mensen maken ketonesters, kortweg ketonen, op een natuurlijke manier aan als ze door hun hoeveelheid koolhydraten heen zijn en vetten beginnen te verbranden.
Dat kan wanneer we bewust gaan vasten of als we stevig sporten en na verloop van tijd door onze suikers heen zitten. Daarom worden ketonen ook wel eens de 4e brandstof van ons lichaam genoemd, naast koolhydraten, eiwitten en vetten.
Ketonenlichaampjes mogen dan lichaamseigen zijn, je kunt het product ook innemen door het te drinken uit een klein flesje. De smaak is verschrikkelijk, maar het effect is des te opmerkelijker: met één flesje verhoog je het gehalte ketonlichaampjes in je bloed evenveel als met een week vasten.

Het grondige onderzoek van Peter Hespel

Ketonen zijn absoluut niet nieuw, maar nu zijn er concrete cijfers over.
Bewegingsfysioloog en professor aan de KU Leuven Peter Hespel heeft zich er namelijk in verdiept. Hespel leidt een team dat een grondig onderzoek naar ketonen gevoerd heeft.
Hespel werkte met ketonen van HVMN (uitspreken zoals het Engelse "human"winking smiley. 18 proefpersonen deden mee aan een gesimuleerde Tour de France en werden ingedeeld in twee groepen van 9: de ene groep leverde inspanningen op een fiets zonder ketonen, de andere groep mét ketonen.
"Na 3 weken zaten ze allemaal op hun knieën, vergelijkbaar met de symptomen van vermoeidheid waarin grote ronderenners zich na 3 weken bevinden", zegt Peter Hespel."Met dat verschil dat de proefpersonen die ketonen gebruikt hadden veel minder van die symptomen vertoonden en ook veel beter konden blijven eten. Zij konden beter presteren en veel sneller recupereren."

Uit cijfers van Hespel blijkt dat de ketonengroep in de derde en laatste week 15% meer trainingsvolume kon verwerken. Een tijdrit op het einde van de sessies viel opvallend positiever uit voor de ketonengroep, die het gemiddeld 15% beter deed.

"Spectaculairste dat ik zag qua sportieve impact"
Wat betekent dit resultaat voor het gebruik van ketonen bij topsporters: is het effect bij hen vergelijkbaar?

Peter Hespel: "Je mag proeven met 8, 10 of 12 personen nooit extrapoleren naar de totale bevolking of de sportwereld, maar in dit geval zijn de effecten zo groot, is er intussen de ervaring in de topsport én zien we in wetenschappelijk onderzoek dat het overeenkomt met wat atleten die ketonen gebruiken mij rapporteren. De extrapoleerbaarheid is hier toch wel van toepassing."
Hespel vindt de resultaten van zijn onderzoek bijzonder opmerkelijk: "Ik ben sinds de jaren 80 bezig met onderzoek naar sportvoeding, training en prestaties. Ik denk dat wij de eerste in België waren die creatine en beta-alanine gebruikt hebben en ik vermoed dat we nu ook de eerste zijn die dingen gedaan hebben met ketonen."
"Ik moet zeggen: voor mij is dit ongezien. De grootteorde van de effecten met ketonen zijn vele keren groter dan wat ik ooit met om het even welk ander voedingssupplement of om het even welke sportdrank gezien heb. Dus is dit echt een vernieuwing die resulteert in een - mijns inziens - spectaculaire resultatenverbetering."

30 dollar voor een flesje

Ketonen bestaan al bijna 20 jaar, nadat het Amerikaanse leger begin jaren 2000 gevraagd had een "superfood" te ontwikkelen die hun soldaten konden
gebruiken in oorlogsgebied.
Intussen kan iedereen ketonen kopen op het internet. Voor 3 flesjes van het pure product HVMN betaal je 99 dollar. Voor een kuur van enkele weken loopt het kostenplaatje flink op, tot in de duizenden euro's. Peter Hespel vermoedt dat de prijs op termijn kan dalen naar 10 dollar per flesje.

"Dit is geen doping"

Voor een goed begrip: ketonen zijn GEEN doping. Omdat het product prestatiebevorderend werkt, kan dat gemakkelijkheidshalve vermoed worden, maar het product staat niet op de dopinglijst van het Wereldantidopingagentschap WADA.
"Het gebruik van ketonen in de sport is goedgekeurd door het WADA. Het ketonendossier is in detail doorgelicht en men vond geen argumenten om het op de dopinglijst te zetten", zegt Peter Hespel.
"Ik was bezorgd dat men ketonen in de illegale of dopinghoek zou duwen, maar het is absoluut geen doping. Daarom ben ik blij dat ik daar heel open over kan communiceren."
"De effecten zijn groot, maar daar kan ik ook niet aan doen. Dat is ook geen argument om een product als doping te bestempelen. Want dan moeten we water en suiker ook op de lijst zetten. En al zeker cafeïne, dat nota bene in 2001 van de dopinglijst gehaald is."

Iedereen aan de top heeft zijn huiswerk gemaakt

Bij de Olympische Spelen van Londen in 2012 is een eerste keer over ketonen gesproken. Ze werden gelinkt aan de toplopers van de Britse ploeg, zoals superkampioen Mo Farah, en aan de wielrenners van Team Sky, onder meer Bradley Wiggins, die in 2012 de Tour de France won.
Hespel: "Ik heb ooit een renner horen zeggen dat hij aan een 12-tal Rondes van Frankrijk deelgenomen had, waarvan eentje op ketonen. Bij die ene op ketonen was zijn hartslag in Parijs nauwelijks gedaald tegenover zijn hartslag bij de proloog."

Het is duidelijk: door het gebruik van ketonen recupereren sporters beter en kunnen ze langer op een hoog niveau presteren. Duursporters hebben zo altijd een extra zakje energie over, voor in de finale van een wedstrijd.
Een rondvraag leert dat iedereen op het allerhoogste niveau zijn huiswerk gemaakt heeft. Ook in het wielerpeloton is het intussen op grote schaal bekend en wordt het dus niet door slechts één ploeg gebruikt.

"Onverstandig om géén ketonen te gebruiken"

"Waarschijnlijk een stukje van de puzzel"

Peter Hespel is als wetenschapper en professor niet alleen verbonden aan de KU Leuven, hij staat ook verschillende atleten en renners van Deceuninck- Quick Step met raad en daad bij.
Dan rijst de vraag: zijn ketonen het grote geheim achter de successen van het wielerteam van Patrick Lefevere? Hespel houdt het er formeel op dat ketonen "waarschijnlijk een stukje van de puzzel" waren die vorig jaar (tijdens het boerenjaar van Quick Step) zo mooi in elkaar viel.
"Ik denk dat er nog maar weinig uithoudingsatleten zijn die niet weten dat er iets aan het gebeuren is met ketonen, en al zelf aan het experimenteren zijn."

Maar het zou niet juist zijn het succes van de ploeg terug te brengen tot louter het ketonenverhaal. Als Quick Step dat beter aangepakt heeft en daar een verschil mee gemaakt heeft, dan is dat hun verdienste in een tijd waarin innovatie een bijzonder grote rol speelt.
En: Quick Step had/heeft natuurlijk ook heel goeie renners die uitstekend begeleid en getraind worden. Quick Step heeft ook altijd al garant gestaan voor vakmanschap, perfect materiaal en wetenschappelijke vernieuwing, denk maar aan het vroegere Mapei-center.
Hespel: "En vergeet niet hoeveel jonge talenten door de jaren heen ontbolsterd zijn bij de ploeg van Partrick Lefevere: Kwiatkowski, Alaphilippe, Lampaert, Mas, om maar enkele te noemen. Dat heeft niks met ketonen te maken, maar met expertise en een optimale structuur voor talentdetectie en -ontwikkeling."

"Niet iedereen gebruikt het juist"

Experimenteren met ketonen is echter een slecht idee. Het is belangrijk dat sporters zich bij de inname van ketonen laten bijstaan door een specialist, die ook trainingsleer onder de knie heeft en weet wanneer je ketonen het beste gebruikt.
Lees: wie niet weet dat het grote verschil vooral via de recuperatie gemaakt kan worden, heeft al een groot nadeel. Ketonen zijn enkel efficiënt bij een "submaximale inspanning", dus wanneer een sporter niet in het rood gaat en bijvoorbeeld geen zware helling/berg oprijdt of in de finale van een koers beland is.
Wie ketonen net voor of tijdens de wedstrijd neemt, dreigt dus een negatief effect te ondervinden. Hespel: "Ketonen zijn dan wel op grote schaal verspreid, ik denk dat het juiste gebruik op veel minder grote schaal verspreid is."

"Er zijn de voorbije 5 jaar enkele studies gepubliceerd waar men ketonen gebruikt heeft tijdens de inspanning, maar er is nog geen enkele studie gebeurd waar men het effect van ketonen in de recuperatie onderzocht heeft. Net dat is de niche waarbinnen zich de grootste effecten voordoen."
"Als een atleet meer kan trainen, beter kan recupereren en daardoor beter kan presteren, dan is dat natuurlijk iets dat elke topatleet wil horen. En daar maken wij nu net het verschil."

[sporza.be]
El Chaba 03 mei 2019 11:52
En niet te vergeten Team EF.
Walnoot 03 mei 2019 12:02
Ja, die zullen het ook wel uitgevogeld hebben.
Horsie is back 03 mei 2019 12:37
Het eerste waar Horsie aan dacht: De Ollanders zeggen dat EPO niet werkt en de Belgen zeggen dat ketonen wel werken.
Waar kan Horsie heen?

Prof Harm K. heeft het altijd gezegd: "De grootste revolutie in vooral de duursport is de voedingsrevolutie geweest in de meest ruime zin van het woord".
Alleen is de ene brandstof de andere niet. EPO heeft nog steeds de naam de brandstof aller tijden te zijn geweest. En deels nog.
Het verhaal rond de ketonen zong echter nog steeds rond en krijgt nu wellicht wel de nodige aandacht.
Horsie is back 03 mei 2019 13:08
Er is echter een groot maar aan al die onderzoeken. Om alle moverende redenen worden dergelijke onderzoeken nooit in-vivo, zeg maar direct onder toprenners gedaan. Zoals bijvoorbeeld bij de hele SKY ploeg het geval zou zijn geweest en nu komt ook al de #zegetrein ploeg in the picture.
Zoals het ook nooit bij EPO het geval is geweest.

Wat Horsie heeft verbaasd, is, dat de andere drijvende kracht achter prestatievermogen, T van testosteron, dat verantwoordelijk is voor het grote verschil in fysiek opzicht tussen mannen en vrouwen vanaf de puberteit, ervoor is er sprake van gelijkheid, nooit het hele verhaal kan zijn.
DSD hardloopsters met behoorlijk verhoogde T gehalte, zoals Caster Semenya, Pamelo Jelimo en Francine Niyonsaba konden weliswaar in no-time getransformeerd worden van nog tieners in atleten van wereldniveau op de 800m bij de vrouwen althans. En dan stopt de ontwikkeling.

De weg naar de absolute topsport loopt op een bepaald moment exponentieel omhoog. De K's in de Himalaya schijnen trouwens ook al door de "oermens" te zijn bedwongen. Zou destijds het wiel zijn uitgevonden, dan hadden we bergetappe's naar de K1 gehad.

Maar alle gekheid op één been, in de topsport zijn marginal gains, hoe dan ook, vaak wel beslissend. Vraag dat maar aan die ene schaatssprinter.
Horsie is back 03 mei 2019 13:23
Overigens is er recent wel een onderzoek gepubliceerd over de voedingsinname tijdens en tussen de wedstrijden door en wat de effecten daarvan zijn.
Een deel van de Mitchelton-Scott ploeg gedurende een week rond de Driedaagse van de Panne in 2018 was het onderwerp.

We kunnen er gevoeglijk van uit gaan, dat vooral de Engelsen het spel met de stofwisseling het beste beheersen of wellicht beheersten.
De pronghorn antiloop, onder intimi ook wel beter bekend onder de nick-name Froommie, zal wel eeuwig een goed voorbeeld daarvan blijven.

Wielrennen over meer dan 200 km met hindernissen is altijd hoe je het wendt of keert een aanslag op het lichaam.
En in grensbereiken treden veel sneller onverwachte effecten op.

Big D verzucht: "Vertel mij wat, Horsie?". Maar big D heeft Horsie's support.
Horsie is back 03 mei 2019 13:28
Dus de wielrenners hebben nu de ketonen en de marathonlopers de vaporfly en ketonen?
Mikkel Bjerg is nu voorzichtig geworden na de exploit van Victor Campenaerts, die nog dol van al die honderden bochten naar links in het echie, volgens velen, begon te duizelen en tegen de vlakte ging (Verhaal Ohne Gewähr). Hij wil het WUR op zeeniveau aanvallen, maar wil eerst meer zekerheid over zijn progressie en gaat daarom eerst in juli testen.
Horsie is back 03 mei 2019 13:36
Walnoot Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ja, die zullen het ook wel uitgevogeld hebben.


Vergeet niet, El Vögelesang, Walnoot? grinning smiley
Walnoot 03 mei 2019 13:38
Zie boven...

Zullen we verder afspreken dat jij maximaal 10 keer post in dit topic?
Tinuz 03 mei 2019 13:41
De ploegen met de boeven aan het roer (Quick Step, Astana, Sky met name) profiteren vooral van dit soort snufjes, lijkt me. Die springen er al op voordat zoiets bekend is bij het publiek.
Anony 03 mei 2019 14:00
Horsie is back 03 mei 2019 14:11
Percentages noemen is ook altijd leuk. Zo zegt de eeuweling tegen Horsie: "Mijn Vo2 max is met 13% omhoog gegaan". "Goeddoeme", zegt Horsie geïmponeerd, wanneer rijdt je een echt WUR, ik bedoel op de zwarte lijn?" "Neuhh, ik ben al gestopt". maar Horsie kan natuurlijk niet boos zijn op de olijkerd Robert.

Het nu al beruchte artikel zit achter de betaalmuur van The Journal of Physiology.
Voor € 42 mag je er bij. Dan kun je toch beter een paar flesjes kopen. grinning smiley
Stümpert 03 mei 2019 14:58
Nee hoor er is een geitenpaadje:
researchgate
El Chaba 03 mei 2019 15:08
Ik stel voor max vijf..
opoeepo 03 mei 2019 15:43
Omdat het niet op de lijst staat, is het geen doping?
Zo werkt dat niet, toch?
Het is hooguit een (doping-)middel, dat nog niet op de lijst staat.
Sjorsoll 03 mei 2019 15:48
Het WADA ziet geen reden om het op de lijst te zetten geloof ik. Dus dan is het geen doping.
El Chaba 03 mei 2019 15:56
Het voldoet niet aan de voorwaarde dat het '(mogelijk) gevaarlijk is voor de gezondheid'.
opoeepo 03 mei 2019 16:25
Meteen maar verbieden, dat spul.
El Chaba 03 mei 2019 17:07
Met welk argument?
Horsie is back 03 mei 2019 17:13
Stümpert Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nee hoor er is een geitenpaadje:
> [url=https://www.researchgate.net/publication/3327
> 81649_Ketone_ester_supplementation_blunts_overreac
> hing_symptoms_during_endurance_training_overload]r
> esearchgate[/url]

Horsie heeft gelukkig nog vrienden. Thnx.
opoeepo 03 mei 2019 17:38
Ik zie liever atleten op de fiets en geen wetenschappelijke experimenten.
Achterhaald wellicht, maar SKY heeft het wielrennen al genoeg kapot gemaakt (en die MvdP vertrouw
ik nu ook niet meer)
Horsie is back 03 mei 2019 17:47
opoeepo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik zie liever atleten op de fiets en geen
> wetenschappelijke experimenten.
> Achterhaald wellicht, maar SKY heeft het
> wielrennen al genoeg kapot gemaakt (en die MvdP
> vertrouw
> ik nu ook niet meer)

Je hebt gelijk opoeepo over MvdP, want Mathieu verandert zonder overleg met "ons" zijn wedstrijdkalender. Op 15 mei rijdt hij toch weer een wegwedstrijd, de befaamde 54. Puivelde Koerse, voordat hij gaat mountainbiken.
Horsie is back 03 mei 2019 18:12
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik stel voor max vijf..

Is er nu ineens iets mis met je fotografisch geheugen, El Chaba?
Horsie is back 03 mei 2019 18:47
Wat de Ketonen supplementatie vooral schijnt te doen (daarom wordt ook gesproken van een voedingssupplement) is het dempen van de symptomen in het voorstadium van overtraindheid, waardoor bij een verhoogde staat van vermoeidheid toch een hoger vermogen kan worden getrapt t.o.v. degenen, die geen Ketonen gebruiken. Dit begint al te lijken op wielrennen met twee snelheden.

Het onderzoek is afgenomen bij sporters met nauwelijks 5 uur sport per week (niet eens sport-specifiek) en wattages, waarvan wielertoppers hevig gaan blozen.
Men kan gevoeglijk aannemen, dat de tegenwoordige wielerploegen wel weten, hoe er getraind moet worden en wedstrijden kunnen worden ingepast.
Daar staat tegenover dat in de topsport marginal gains wel degelijk beslissend zullen uitwerken.
Je kunt je wel afvragen tot hoever sporters gaan. Ooit wees een onderzoek uit, dat er sporters bestaan, die een jaar of meer leven zouden inleveren voor succes.
Hoe flikte Froome bijvoorbeeld die raid waarmee hij de Giro won?

In topsport worden voortdurend de grenzen opgezocht en in het wielrennen duurt dat ook nog eens behoorlijk lang en zijn er geen Sonny Liston achtige trucjes.
Derhalve zijn fouten in de voorbereiding, tijdens en na wedstrijden (voeding, immuunsysteem, stress) zwaarwegend en de moderne topsport heeft bij een zeer redelijke mate van schoon zijn een behoorlijke dichtheid. Lance Armstrong won 7 keer achtereen, omdat hij als praktisch enige aan alle knoppen mocht draaien.
Curzio 03 mei 2019 19:50
Het hoeft niet verboden te worden, als het dan maar voor iedereen toegankelijk is mét de juiste kennis.

En het doet zeker af aan de sportprestaties van degenen die al ketonen gebruikten voordat het gemeengoed werd. Tenminste in mijn ogen. Het is een oneerlijk concurrentievoordeel dat niks met de essentie van sportbeleving te maken heeft. Die essentie ligt in de onderlinge krachtsmeting op basis van talent, wilskracht en training.

Ik wens Gesink in elk geval een hoop ketonen toe (het werkt ook nog tegen botontkalking, kan je nagaan wat een carríere Robert ermee gehad had kunnen hebben).
opoeepo 03 mei 2019 20:45
Daar zullen ze dan wel een verpuiveld groot beurske hebben.
Sub Culture 03 mei 2019 20:52
Aan zijn beginjaren als prof te zien beschikte hij bij Rabo anders ook wel over prima brandstof.
diravi 04 mei 2019 08:47
Bij Sagan werkt het spul niet.
Horsie is back 04 mei 2019 16:19
Wat we natuurlijk aanmaken aan ketonen volstaat niet om te sporten of te functioneren in zware omstandigheden zoals op het slagveld of in de topsport.

En wat doet de moderne mens dus? Laten we de natuur een handje toesteken en kunstmatig ketonen tot ons nemen. Normalerwijs zou het dus moeten werken als er in toenemende mate sprake wordt van zwaardere omstandigheden, zoals bij die arme studenten, die ineens echt moesten trainen, zodat ze geleidelijk in de toestand terecht kwamen, die men overreaching noemt (zeg maar een biertje willen pakken, maar je kunt er niet bij). Overreaching, het spook van de moderne topsport, dat als het niet goed wordt gemonitored resulteert in overtraindheid. Zoals MV Augusta overkwam.

Ik las, dat er sprake was geweest van een mini-TDF. Een glimlach of was het een grimlach verscheen op het voorhoofd van Horsie.

Maar ze zijn er toch in geslaagd met vervroegde ketonen inname voor en tijdens de wedstrijd het feitelijke energieverbruik aan banden te leggen, dus de koolhydraten en later dan de vetten ongemoeid te laten, zodat als het er echt op aan komt, dit frontaal te kunnen inzetten.

Zoals, de ene helft van de favorieten mag tot aan de bergen niet eten of drinken, maar de andere helft mag dat naar believen en noodzaak.
Zou dat fair zijn? Of de ene helft mag tot aan de bergen het motortje aanzetten en de andere helft niet.

Je hoort het toch zo vaak. Topsport is per definitie oneerlijk. Horsie verwijst dan altijd graag naar de grote hoop van de duivel, oftewel Bullie.
Topsport kan met een goede set aan regelwerk wel degelijk eerlijk zijn.

Niemand zal toch willen beweren, dat mensen niet fundamenteel gelijk zijn, omdat er van heel dichtbij gekeken, er nog NOOIT twee dezelfde mensen zijn geweest.
En er zijn er toch al volgens de laatste telling van Horsie ruim 100 miljard mensen geweest.

Waarom schrijft Horsie dit toch allemaal?
Horsie is nogal in de weer met CAS versus CAS, want heeft als weinig anderen de zaak vanaf den beginne gevolgd.
Maar het kan ook zijn, dat hij in blijde verwachting is van het sein om weer naar buiten te kunnen gaan.
What's gonna be boy, yes or no. Menigeen zal dat riedeltje wel kennen van die dikke en het meisje dat helemaal niet kon zingen, maar deed alsof. hot smiley
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen