Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

RIP André Meganck

Gepost door Sub Culture 
Sub Culture 30 maart 2020 13:38
André Meganck is op 72-jarige leeftijd overleden.
De wielerspecialist werkte jarenlang achter de schermen voor de openbare omroep, waar hij alle belangrijke koersen meemaakte. De VRT meldt dat Meganck bij hem thuis is overleden aan een hartstilstand.

Van 1976 tot 2015 zat André Meganck op de eerste rij van alle belangrijke wielerwedstrijden. Hij begon als chauffeur van commentator Fred De Bruyne, maar ontpopte zich dankzij zijn veelzijdigheid tot de gedroomde assistent voor de commentatoren van de openbare omroep. Hij stond hen bij met zijn stuurkunsten, zijn technische knowhow, zijn vastberadenheid om coureurs voor de microfoon te krijgen en zijn netwerk aan contacten. Het leverde hem de term ‘Meesterfixer’ op. In de schaduw werken deerde hem allerminst.

Meganck maakte zes Olympische Spelen, 39 Tours (waarvan negen op de motor), 26 Giro’s, dertien Vuelta’s en veertig WK’s mee. En ondertussen ook nog eens alle belangrijke klassiekers en veldritten. Fabian Cancellara noemde hem niet zomaar “de vader van het peloton”. Over elke renner had Meganck een anekdote.

Levend reisbureau
In 2016 bracht hij een boek vol memoires uit. “Een levend reisbureau”, omschreef hij zichzelf. Daarin vertelt hij dat 2004 - de opstart van ‘Sporza’ - zijn strafste jaar was. “240 van de 356 dagen was ik toen van huis. Álles deed ik in die periode.” De biografie is een stroomvloed aan feiten, verhalen en getuigenissen.

Ook tijdens zijn pensioen bleef Meganck gebeten door de koers. Hij fietste vaak, “dit jaar alleen al kom ik aan bijna 11.000 kilometer”, vertelde hij in 2016.
Anony 30 maart 2020 13:44
RIP André, de ruggengraat van vele jaren wielrennen op TV.
diravi 30 maart 2020 17:14
Een ongeluk komt nooit alleen. Rust zacht.
Luijt 30 maart 2020 19:23
"Een levend reisbureau". Mooi.
Ulrich A. Boschwitz 31 maart 2020 07:04
Quote

Hij wist altijd alles en deed een stiel die hem paste als een koerstruitje. Bedankt, André!

3 jaar was ik, toen André Meganck als chauffeur bij de BRT aan de slag ging. Mijn koersliefde ontlook en bloeide met André in het decor. Geen koers zonder André, of zo leek het toch. Zelf belandde hij eerder stoemelings in de koers, toen hij gevraagd werd de koersverslaggevers en cameramannen te vervoeren, een stiel die hem paste als een koerstruitje.



André promoveerde gestaag van chauffeur tot regelneef en ervaren sherpa. Niemand kon beter een bestofte of beslijkte renner tot voor de camera’s brengen dan André. Niemand was beter in tijden en verschillen registreren. André overleefde Fred De Bruyne en Mark Vanlombeek, die hij de beste wielercommentator ooit vond – maar had een hekel aan Michel Wuyts, iets waarover hij nooit heeft willen uitweiden. In de loop van zijn schijnbaar eeuwige carrière krabbelde hij een uniek telefoonboek vol contacten bij elkaar.

Geen schijnwerpers
André wist altijd alles, nog voor de betrokkenen zelf ergens van wisten. André kende het tijdsverschil bovenop de Col de la Madeleine nog voor de ploegleiders hun stopwatch hadden ingedrukt, tot op de seconde. André wist perfect in welke bocht er een verraderlijke put lag. André wist altijd wie hij moest bellen om iets geregeld te krijgen. Koerstwitter rekende op zijn legendarische snelheid. Wie mee wilde zijn volgde André.

Van schijnwerpers moest hij niet weten. André was geen Roger De Vlaeminck, maar een Jens Voigt. Alles voor de koers, maar wel in de coulissen. André zonder koers. Ik was niet graag met hem getrouwd geweest. 240 dagen per jaar was hij van huis, de koers in. Geen André zonder koers. Maar wat had ik graag eens bij André achterop de motor gezeten in de Tour, veilig zwalpend en dokkerend achter zijn brede rug, permanent van alles op de hoogte.

Meesterfixer
De meesterfixer zou nooit een 40e Tour de France fixen, maar bleef steken op het lelijke cijfer 39. Pensioen is genadeloos. Ik hoop voor André dat er gekoerst wordt in het hiernamaals, waar hij als rechterhand van z’n oude vriend Mark Vanlombeek de allermooiste koers volgt. Wouter Weylandt, Antoine Demoitié, Michael Goolaerts en Frederiek Nolf sleuren beurtelings aan kop op de Puy de Dôme om vluchter Bjorg Lambrecht terug te brengen.

André zal tot op de nanoseconde weten hoeveel het tijdsverschil bedraagt. Hij goedkeurend knikken wanneer Bjorg de achtervolgers 39 seconden voor blijft en zegevierend over de meet komt. Daarna zal hij z’n brede arm rond de frêle klimmersschouders slaan en de jeugdige winnaar in looppas tot bij Mark brengen voor het nagesprek.

Dag, André. Bedankt, André.

Bieke Purnelle
Bieke is co-directeur bij de vzw Rosa, het kenniscentrum voor gender. Ze werkt als freelance journaliste en is schrijfster. Ze is ook koersgek, of wat had u gedacht?


[wielerverhaal.com]
Andere Peter 01 april 2020 09:14
RIP André. Toch wel een legendarische figuur. Juist dankzij Wuyts, die hem zo vaak bij naam noemde.

Waarom moet zo nodig die opmerking 'hij had een hekel aan Wuyts' erin? Wordt dat ergens gestaafd of is dat publiek geheim in België? Ik vind het een beetje onkies. De overledene kan zich er niet meer van distantiëren. Had prima weggelaten kunnen worden. Of in iets zachtere bewoordingen kunnen worden geuit.

Na mijn dood mogen jullie alles over mij zeggen. Maar als je zegt dat ik een hekel had aan X, Y of Z, dan draai ik mij om in het hellevuur.
Curzio 01 april 2020 16:39
Edit: meh, weinig geslaagde poging tot een grap. Iemand anders mag.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/04/2020 16:50 door Curzio.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen