Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

De Tour wacht op niemand en wijkt voor niets

Gepost door Luijt 
Luijt 27 augustus 2020 09:44
Gisteren bij de finish van het EK hadden meeste fotografen aan de finish geen mondkapje op toen ze renners na de finish zoals gebruikelijk besprongen.
Gisteren in Frankrijk ook weer meer dan 5.000 besmettingen in één dag. Ik geloof dat dat zelfs in de eerdere hoogtijdagen van de pandemie maar één of twee keer eerder gebeurd is.

En zaterdag gaan we gewoon van start. Onverantwoord.
Heisenberg 27 augustus 2020 10:09
Een lockdown is altijd de veiligste oplossing. Maar ik ben blij dat ze toch beginnen (en dat wij in Nederland ook nog steeds de nodige vrijheden hebben).
Horsie is back 27 augustus 2020 10:18
Maar goed dat er in de Game of Cycling Thrones geen draken aan de finish staan.
Koppizoektwachtwoord 27 augustus 2020 10:28
Me too.
Ik ben nog geen week terug uit Frankrijk (Allier/Bourgogne, goed te fietsen en niks aan de hand daar). Wat uw verslaggever constateerde: jongeren die elkaar aflebberen in café's, inclusief de bardame, allen met hun mondkapje op de keel. Dan willen die cijfers wel omhoogschieten, maar net als in Nederland betreft het dus vooral jongeren. En aangezien die toch nauwelijks klachten krijgen en ook niet massaal langs de Tourroute zullen gaan staan denk (hoop) ik dat het wel mee zal gaan vallen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/08/2020 10:29 door Koppizoektwachtwoord.
Luijt 27 augustus 2020 10:33
Ik was (helaas alweer) een maand geleden in Frankrijk en mij viel toen juist op dat men zich beter aan regels leek te houden dan in Nederland.
Maar ik moet zeggen, ik was in een stil fietsgebied (Jura/Bugey) waar heel veel horeca gesloten was of zelfs opgedoekt leek te zijn. Geen gelebber in café's waargenomen en (dus) ook niet zelf aan meegedaan.
Andere Peter 27 augustus 2020 11:17
Ik vind het zeker niet onverantwoord voor renners en volgers. We zullen moeten zien hoe goed die bubble van de buitenwereld af te sluiten is. Maar ik heb daar wel vertrouwen in (en dat is iets anders dan nul besmettingen verwachten).

Spannender vind ik hoe het publiek zich zal gedragen. En hoe je daar dan als organisatie en overheid weer op zou moeten reageren.

Helemaal niks doen is ook niet goed. Dat ondergraaft het draagvlak. En het leidt tot zoveel economisch verlies dat dat op zich weer een bedreiging voor de volksgezondheid wordt. Je moet als maatschappij zoeken naar balans, naar het verantwoorde risico.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/08/2020 11:19 door Andere Peter.
Inigo 27 augustus 2020 12:11
Onverantwoord?

Voor de renners: het risico van het fietsen zelf lijkt me een stuk groter dan het mogelijke oplopen van het virus en de gevolgen daarvan.

Voor de directe toeschouwers: Als ze zich gedragen en genoeg afstand houden moet dit te doen zijn.

Voor de verspreiding van de epidemie: het meeste risico zijn evenementen waarbij veel nieuwe contact-netwerken verbonden worden (veel mensen ontmoeten of komen dichtbij andere mensen die ze anders niet zien). Ik weet niet of dit heel erg belangrijk gaat zijn in deze Tour de France. Voor het overgrote deel van de route zullen de meeste toeschouwers gewoon families zijn die daar toch al wonen, of mensen die op een camping zitten. Het is niet dat ze door de Tour de France ineens veel nieuwe contacten opdoen. Misschien is dit voor typische Alpe d'Huez taferelen wel anders, dus ik hoop dat met name bij dit soort plekken streng controleert gaat worden. Bij een internationale voetbalwedstrijd is dit heel anders. Daar reizen verschillende fanclubs eerst in bussen naar het vliegveld en vervolgens in een vliegtuig, dan met z'n allen in een stadion hard zingen, en dan weer terug. Zie bijv. de Champions League wedstrijd tussen Atalanta Bergamo en Valencia die in Milaan een aardig superspread event bleek te zijn, en vervolgens ook in Valencia.
Noot 27 augustus 2020 12:31
OF het verstandig is weet ik niet maar je kan toen en nu niet vergelijken omdat er nu veel meer getest wordt.
Tinuz 27 augustus 2020 12:34
Nee, het leven moet goeddeels weer verder als normaal. De kuur kan niet erger zijn dan de kwaal.
Luijt 27 augustus 2020 12:51
Ik las zojuist in mijn favoriete krant dat half mens half kudde buffels mijn zorgen deelt.
Luijt 27 augustus 2020 12:55
Andere Peter Schreef:
-------------------------------------------------------

"
> Helemaal niks doen is ook niet goed. Dat
> ondergraaft het draagvlak. En het leidt tot zoveel
> economisch verlies dat dat op zich weer een
> bedreiging voor de volksgezondheid wordt. Je moet
> als maatschappij zoeken naar balans, naar het
> verantwoorde risico."

Prachtige zinnetjes waar niemand het mee oneens zal zijn.
El Chaba 27 augustus 2020 15:04
Sterker nog, ik ben het er zelfs mee eens.
El Chaba 27 augustus 2020 15:06
Goede krant, hè, De Telegraaf?
Eindhovuh 27 augustus 2020 15:20
We moeten in oplossingen denken waarbij we het menselijk kapitaal op dusdanig flexibele wijze inzetten dat deze niet in gevaar komt. Een deliverable hierbij moet een goed plan zijn, waarbij er synergie ontstaat doordat er een echt incentive is om een level-playing-field te krijgen terwijl iedereen zich aan de regels houdt. Dit kan door de renners te betrekken in een co-creatie waarbij alle stakeholders outside the box durven te denken. En daarna een taskforce instellen met mensen als AP om de plannen aan de door de ASO gestelde visie te toetsen. Op deze wijze ontstaat een integrale aanpak die niet te challengen meer is.
Dan wordt het echt crisisproof hoor! Niemand wil natuurlijk dat zaken escaleren, zeker niet als Parijs nog ver is.

Dus nogmaals, denk in oplossingen!
Clavan 27 augustus 2020 16:34
Ik heb het de laatste maanden een beetje gevolgd en mijn conclusie is dat er op de wereld geen enkele Covid19 specialist is. Dat kan ook helemaal niet omdat dit een nieuw virus is wat zich heel erg vreemd ‘gedraagt’. Daarom is alles wat er gebeurt een experiment. En moeten we eigenlijk afwachten of wat we doen goed is of niet.
Curzio 27 augustus 2020 17:33
En de druk op de zorg veel lager ligt.
Frederik D. 27 augustus 2020 18:27
Vind je het erg dat ik zulk managementtaaltje van me afschud als een natte hond die vieze regendruppels van zich afschudt? Getsie.
Vlaflip76 27 augustus 2020 21:17
Dumoulin weigert rugnummer 13
Andere Peter 27 augustus 2020 21:51
Er zijn natuurlijk heel veel mensen die het hiermee i eens zijn. Zowel mensen die vinden dat het nog veel vrijer en opener moet, als mensen die vinden dat het meer gesloten moet.
Andere Peter 27 augustus 2020 21:53
Vooral dat lijk mij inderdaad bepalend.

Tevens zijn we in behandelmethoden echt wel een stuk verder dan in april.
Luijt 27 augustus 2020 22:37
Daarom zijn het holle frasen wat mij betreft.
Luijt 27 augustus 2020 22:38
Ja topkrant. Louter voor de fijne mens.
Eindhovuh 27 augustus 2020 22:39
Dat was inderdaad het idee ja. Holle frasen.
lodjan 27 augustus 2020 22:49
Jij bent niet bang voor nummer 76? De Kneet was het wel want 7+6 was immers 13. Vrouw Gre rekende echter voor dat 7-6 1 was. En zo geschiedde. Knetemann werd wereldkampioen!
Andere Peter 27 augustus 2020 23:06
Andere Peter 27 augustus 2020 23:10
Interessant vond ik vooral deze passage:

David Lappartient, voorzitter van de wielerunie UCI, kondigde woensdag in de Franse krant L'Équipe al aan de regels te willen versoepelen. Dit omdat de uitslagen niet geheel betrouwbaar zijn en er anders dus ploegen ten onrechte uit de Tour kunnen worden genomen.

De ASO is nog niet officieel naar buiten getreden met een eventueel aangepast coronaprotocol.


Het moet allemaal nog uitgekristalliseerd worden. Ik heb goede hoop dat ze het op zijn Frans doen: hard vooraf wegens het afschrikeffect (je wil vooral dat die ploegen er alles aan doen). Iets coulanter in de implementatie.
Horsie is back 28 augustus 2020 00:15
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Gisteren bij de finish van het EK hadden meeste
> fotografen aan de finish geen mondkapje op toen ze
> renners na de finish zoals gebruikelijk
> besprongen.
> Gisteren in Frankrijk ook weer meer dan 5.000
> besmettingen in één dag. Ik geloof dat dat zelfs
> in de eerdere hoogtijdagen van de pandemie maar
> één of twee keer eerder gebeurd is.
>
> En zaterdag gaan we gewoon van start.
> Onverantwoord.

Cijfers kloppen wel, maar met één groot verschil. Op 9 april bedroeg het 7-daags gemiddelde van het aantal doden nog 974, nu één percent van dat aantal. Er is nog wel een na ijleffect, maar het allergrootste verschil tussen nu en ruim een een half jaar geleden is toch dat destijds de deur overal wagenwijd open stond en nog zéér weinigen beseften wat er te wachten stond. Sindsdien er getest wordt kreeg men zicht op de verspreiding en iedereen, die maar enigszins kwetsbaar was trok een flinke muur op. De besmettingen bij jongeren heeft natuurlijk wat minder voeten in de aarde, behalve dan dat ze weer anderen kunnen besmetten, maar veel kwetsbaren zingen uit volle borst: Go Away From My Window, Leave At Your Own Chosen Speed.

Humor voor de mense, meneer Solleveld. Geen beelden meer van zwerende kroketten.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/08/2020 12:14 door Horsie is back.
Kuiperberg 28 augustus 2020 10:37
De grootste risico's zijn de bergetappes ( tijdens de beklimmingen). Veelal wordt door de organisatie onder aan de voet van een klim, de toegangsweg afgezet voor gemotoriseerd verkeer.. Lijkt mij nu ook de beste optie, met als aanvulling dat ook geen fietsers en wandelaars naar de top mogen.
Curzio 28 augustus 2020 10:56
Ik had hem hoger ingeschat.
Frederik D. 28 augustus 2020 12:45
Andere Peter 28 augustus 2020 12:54
Het staat zelfs haaks op wat jij zegt (onverantwoord). Ik leg uit waarom ik het wel verantwoord vind. Raar om dan te zeggen dat 'niemand het hiermee oneens kan zijn'.

Je legt ook helemaal niet uit waarom je het onverantwoord vindt. Je kijkt alleen naar het aantal bekende nieuwe besmettingen in heel Frankrijk en je conclusie lijkt te zijn:

Quote
Luijt
En zaterdag gaan we gewoon van start. Onverantwoord.

Voor de duidelijkheid: als de Tour in april zou zijn gepland, dan zou het zeker niet verantwoord zijn die Tour te houden. Ondanks het vergelijkbare aantal bekende nieuwe besmettingen. Een Tour in juli had achteraf beschouwd misschien toch wel gekund, maar de voorbereidingstijd was te kort (je moet dan een 'go' geven in april en dat zat er echt nog niet in gezien het beeld in april). Er was iets meer afstand nodig, draagvlak ook. En een aanloopje van andere wedstrijden.

Nu is een Tour in september bij hetzelfde cijfer van bekende nieuwe besmettingen wel verantwoord. Omdat de totale besmettingsgraad veel geringer is (er wordt veel meer getest om datzelfde aantal nieuwe besmettingen in beeld te krijgen). Omdat er enig contactonderzoek is, waardoor er meer beheersing is. Omdat de zorg de huidige cijfers beter aankan. Vooral ook doordat het aantal ziekenhuisopnames stabiel vrij laag blijft. Omdat de behandelmethoden in de ziekenhuizen verbeterd zijn. Omdat we wat meer weten tav hoe besmettingen verspreid worden, waardoor het enigszins in tact houden van een 'Tour-bubble' meer kans van slagen heeft. En zo zijn er nog wel wat verbeteringen in het omgaan met het virus, die maken dat wat wel of niet verantwoord is, zeker anders is komen te liggen. Ik denk ook dat het volk beter voorgelicht is, wat meer gewend is aan de situatie, wat beter zelf risico's kan inschatten (als je zelf mantelzorger bent dan besef je wel dat je je beter niet in een mensenmassa kunt begeven).

Kijk ook af en toe op deze link. Vooral tav het aantal besmettelijke mensen, dat dus in NL op ca 13% ligt van de piek op 20 maart, vlak voor de lockdown. Ik weet het, het is NL en niet Frankrijk, maar het beeld is op de hoofdlijnen van deze discussie vergelijkbaar.

Coronadashboard van de Rijksoverheid

Holle frasen? Het zal wel, prima hoor. Misschien nam ik iets teveel aan dat de genuanceerde en geïnformeerde lezer hier wel zou begrijpen welke verstandige afwegingen erachter zitten (ook al omdat alle overheden in West-Europa tot ongeveer dezelfde risico-inschattingen komen). Maar wat jij doet, dat vind ik pas echt leeg. Je geeft één factor (het aantal nieuwe besmettingen). Je negeert alle andere factoren. En je komt tot een verder niet beargumenteerde conclusie.



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/08/2020 13:04 door Andere Peter.
Horsie is back 28 augustus 2020 13:23
De reactie van AP om 12.54 uur komt bij mij over als: "Ober, komt U maar met de rekening, Andere Luijt betaalt. Ja, ik ben belazerd!"
Eindhovuh 28 augustus 2020 14:08
Ik geloof er niet in en toch zou ik dat nummer ook niet willen, vanwege al het gedoe dat je eromheen hebt.
En mocht je uitvallen alle "zie je wel"-mensen.
Frederik D. 28 augustus 2020 14:40
Lijkt mij ook een goede optie. Maar uiteraard moet er dan samengewerkt worden met de lokale overheid. Maar dat spreekt.
Luijt 28 augustus 2020 14:54
Ik kijk niet alleen naar het aantal nieuwe besmettingen ijverige Peter, maar vooral ook naar de gevaren voor de renners.

"Gisteren bij de finish van het EK hadden meeste fotografen aan de finish geen mondkapje op toen ze renners na de finish zoals gebruikelijk besprongen."

Daar begon ik mijn bijdrage mee.
Daarnaast worden hordes supporters verwacht. Waarschijnlijk weer een hoop mafkezen met hier en daar een mondkapje om hun enkel.

En dan hebben we, vers van de pers, nog de ASO: de Corona-regels worden versoepeld.

Ik heb al met al niet zoveel vertrouwen in jouw Tour-bubble, Peter, hoeveel tekst je er ook aan wijdt.

O ja, gisteren zelfs meer dan 6000 nieuwe besmettingen in Frankrijk. Bijna een record.

Conclusie: onverantwoord (maar wel juichen voor Tom natuurlijk).
Andere Peter 28 augustus 2020 16:07
Het is onmogelijk wetenschappelijk vast te stellen, daar is het virus te nieuw voor. Maar de kans dat een renner in het voorbijgaan door een corona-spettertje uit het publiek besmet raakt, laat staan ziek wordt, is naar alle waarschijnlijkheid verwaarloosbaar. De buitenlucht helpt al enorm. Daarbij is de duur van de blootstelling vermoedelijk veel te kort.

Zoals ik eerder al aangaf (in de post die volgens jou uit holle frasen bestaat, maar die je gewoon ooit goed hebt doorgrond): het gevaar zit hem niet in besmetting van de renners, maar in besmettingshaarden onder het publiek.

In zekere zin is één wedstrijd met 20 etappes zelfs een stuk veiliger voor renners dan 20 losse eendagswedstrijden.

Ik heb juist expliciet geuit dat ik twijfel of de Tour-bubble het volledig gaat houden:
Quote
Altijd charmant, citeren uit eigen werk
We zullen moeten zien hoe goed die bubble van de buitenwereld af te sluiten is. Maar ik heb daar wel vertrouwen in (en dat is iets anders dan nul besmettingen verwachten).

Daarna haal je weer het aantal nieuwe besmettingen aan, zonder te kijken naar (de samenhang met) veel bepalender factoren zoals de besmettingsgraad en de vele anderen die ik noem.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/08/2020 16:32 door Andere Peter.
Luijt 29 augustus 2020 12:18
Nu jij zo vol vertrouwen bent Petrus, en ook met zulke sterke argumenten en conclusies komt, begin ik er ook een beetje in te geloven.
Horsie is back 29 augustus 2020 12:37
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nu jij zo vol vertrouwen bent Petrus, en ook met
> zulke sterke argumenten en conclusies komt, begin
> ik er ook een beetje in te geloven.

Doe je wel het slabbetje om!
Luijt 29 augustus 2020 18:46
Doe jij dan maar gauw je toque om vrind.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen