Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

104th Giro d'Italia (2.UWT) Stage 13»Ravenna›Verona(198km)

Gepost door Clavan 
Clavan 21 mei 2021 08:39


De 13e etappe van de Giro voert over vlakke wegen van Ravenna naar Verona. De route is 198 kilometer lang.



Twee jaar geleden was de Giro nog in startplaats Ravenna. Ook toen ging het om een aftrap. De rit ging naar Modena op een parcours dat net zo vlak was als dat naar Verona. Démare pakte de buit.


De laatste finish in Ravenna is al wat langer geleden. In 2011 spurtte Mark Cavendish naar de zoenen van de rondemissen.


Eveneens twee jaar geleden was de Ronde van Italië voor het laatst in Verona. In het lokale Romeinse amfitheater vierde Richard Carapaz de eindzege, terwijl Chad Haga de slotetappe – een tijdrit – op zijn naam schreef.


Ditmaal viert er ongetwijfeld een sprinter feest in de ‘stad van de liefde’. Het parcours is namelijk extreem vlak.


Bij de tweede tussensprint zijn er 3, 2 en 1 seconden te winnen, terwijl de eerste drie renners aan de finish 10, 6 en 4 bonificatieseconden krijgen.

De renners wacht uitstekend koersweer vrijdag. In startplaats Ravenna is het zonnig en ongeveer 25 graden Celsius, bij een wind die met windkracht 3 uit west-zuidwestelijke richting komt. Dat weer is in Verona niet veel anders, al kan het zijn dat er wat meer bewolking voor de zon schuift. De kans op neerslag is nul, verwacht Buienradar.

De etappe is in zijn geheel te volgen via Eurosport. De tv-uitzending op Eurosport 1 begint om 12.20 uur, vlak voor de start van de rit. Online is vanaf dan alles te zien, zonder onderbrekingen.

Klassement na 12e etappe

1. Egan Bernal (Col)
2. Aleksandr Vlasov (Rus) + 0.45
3. Damiano Caruso (Ita) + 1.12
4. Hugh Carthy (Gcool smiley + 1.17
5. Simon Yates (Gcool smiley + 1.22
6. Emanuel Buchmann (Dui) + 1.50
7. Remco Evenepoel (Bel) + 2.22
8. Giulio Ciccone (Ita) + 2.24
9. Tobias Foss (Noo) + 2.49
10. Daniel Felipe Martínez (Col) + 3.15

De 13e etappe van de Giro start om 12.25 uur en de race finisht naar verwachting rond 17.15 uur.

Final 1977 Giro d’Italia General Classification:
1. Michel Pollentier (Flandria) 107 hours 27 minutes 16 seconds
2. Francesco Moser (Sanson) @ 2 minutes 32 seconds
3. Giambattista Baronchelli (SCIC) @ 4 minutes 2 seconds
4. Alfio Vandi (Magniflex) @ 7 minutes 50 seconds
5. Wladimiro Panizza (SCIC) @ 7 minutes 56 seconds


Francesco Moser in pink leads Freddy Maertens

Pollentier in pink with Baronchelli

Baronchelli in difficulty. I think that's Ronny de Witte on his wheel.

Pollentier’s amazing 1977 kept rolling along. Seemingly unstoppable, that spring and summer he also won the Tour of Switzerland and the Belgian Road Championship. In 1978 he took the Dauphiné Libéré and a second Belgian Championship (Merckx could do it only once). In the Tour he became the Yellow Jersey after a brilliant solo victory atop l’Alpe d’Huez, but that evening he was caught trying to cheat the dope controls and was sent packing. Of course, after l’Alpe d’Huez, the Italians wondered out loud if Pollentier had been able to beat the doping controls in the 1977 Giro. Maybe. But given the ubiquity of doping in professional cycling, it hardly mattered.

Pollentier still had some good kilometers left in him. He won the 1980 Tour of Flanders and was second in the 1982 Vuelta, but the man who came seemingly out of nowhere to seize the 1977 Giro was long gone.

Both Maertens and Pollentier trusted their money to others who lost it all for them. Maertens ended up broke and now works at a cycling museum in Belgium, and Pollentier opened a garage selling tires. Belgian classics legend Rik van Steenbergen generously summed up Pollentier as “the last of the real stone-hard characters of Flanders.”

That September Moser won the World Road Championship in San Cristobal, Colombia.


Bron: CN, PCS, TE, WF, Giroditalia, BRI
De zwarte trui 21 mei 2021 12:30
Viviani naar huis vandaag. (grapje hij woont in Verona). En hij mag de vlag dragen op de OS. Aan zijn extrinsieke motivatie kan het niet liggen.
Frederik D. 21 mei 2021 12:53
Ergens denk ik dat het vroegere wielrennen misschien toch mooier was dan het huidige. Maar misschien dacht men dat in omstreeks 1975 ook wel. Triest dat Pollentier en Maertens hun geld verloren. Zou zoiets tegenwoordig minder vaak gebeuren? Ik weet het niet. Het wordt waarschijnlijk een saaie rit. Dus een mooie gelegenheid voor nostalgisch terugblikken en om de nostalgie te relativeren. Ja, we leven nu. Bedankt voor je introductie.
Heisenberg 21 mei 2021 12:57
Verrassende namen in de kopgroep:
Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec)
Marengo (Bardiani-CSF-Faizanè)
Rivi (EOLO-Kometa)
Clavan 21 mei 2021 13:03
3 Italiaanse ploegen in de ontsnapping. Geen noemenswaardige hindernissen in het parcours. Geen wind (terwijl hier de bloempotten door de tuin vliegen aan de kust).
De televisie hoeft pas aan rond een uurtje of 16:30....
Carlos Danger 21 mei 2021 13:09
....Dat is een groot gemis. Schotte en De Cauwer luister(de) ik met veel plezier de hele
middag naar, ook tijdens de saaiste wandeletappes.
Clavan 21 mei 2021 13:12
Ach, ik heb ook tijdelijk in de Zaanstreek gewoond waar ik geregeld Johnny Rep tegenkwam in het nachtleven proberend meiden te versieren die 30 jaar jonger waren en die geen idee hadden wie hij was. Ik heb 2x z'n bar rekening betaald. Ook ergens gelezen dat hij blij was 65 te worden zodat hij AOW kon aanvragen een paar jaar geleden.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2021 13:13 door Clavan.
Sinbad-the-Cyclist 21 mei 2021 13:16
Op PCS is wel mooi te zien hoe 'stone-hard' Pollentier precies was. In een periode van twee maanden in 1977 (24-4 t/m 24-6) maakte Pollentier 54 wedstrijddagen (!): achtereenvolgens L-B-L (top-10), Vuelta (ritwinst + top-10), Giro (ritwinst + eindzege) en Zwitserland (4x ritwinst + eindzege). Of was dit de norm toendertijd?
Horsie is back 21 mei 2021 13:30
Ach, nostalgie, Frederik D. Nu hoeven we gelukkig Ria niet meer van stal te halen omdat eindelijk een Nederlandse (Jorinde van Klinken) de limiet voor het vacante discusrecord heeft gehaald. Peerke in de oksel Pollentier, maar onthulde de favoriete story-teller van de prikker, wiens naam me nu even niet te binnen wil schieten niet dat de peer heel ergens anders was verstopt. En dan nog de Vuelta-wegpiraat Freddy Maertens. In die dagen was het altijd Herbert Waterott en Halt, Warum gleich in die Luft gehen, een gezegde, dat nog altijd veel zeggingskracht heeft.
Frederik D. 21 mei 2021 13:34
En dan het verhaal van Wally Tax. Scheen ook aan lager wal te zijn geraakt. Maar dat kwam wellicht ook omdat hij zijn vriendin, Laurie Langenbach (goede naam?), verloor aan kwakzalverij. Ooit als jong jochie keek ik op naar Wally Tax, niet vanwege zijn muziek maar vanwege zijn uitstraling, denk ik. Life is a Bitch. Luther Allison.

Laurie Langenbach
Clavan 21 mei 2021 13:46
Jaja. Yoga-rechts is geen nieuw fenomeen. Maar het laatste jaar weer in het nieuws door de Moederharten en Doutzen ‘ als je gezond eet en blij bent krijg je geen corona of K. ‘ Kroes.
Clavan 21 mei 2021 13:48
De Vuelta van ‘77 was natuurlijk een aparte editie. Klaus-Peter Thaler werd toen 3e. Zie je maar dat veldrijders toen al hoog konden eindigen.
Frederik D. 21 mei 2021 14:03
Laurie Langenbach was volgens mij feministisch geörienteerd, dus min of meer links. Maar mensen, ook linkse mensen, blijven mensen en kunnen soms zich overgeven aan obsessieve waanideeën. Zo ook Sylvia Millecam, helaas. Ik heb geen bezwaar tegen de term "yogarechts". Leuke polemische term die ik als coronacrisisvolger al kende. Wellicht ken je de Amerikaanse Naomi Wolf. Een nogal linkse feministische dame, die echter thans ageert tegen de coronawetenschappen uit naam van ... de wetenschap. God en de Duivel hebben rare kostgangers. Hoeveel groenlinksers zouden zich bezondigen aan de homeopathie? En hoe verontwaardigd was mevrouw De Breij toen er werd gezegd dat de schrijfster Griet op de Beeck een dikke duim had? Van dat soort dingen dus. Maar zolang men rechts houdt in het verkeer en niet eigenmachtig overgaat op links rijden, ach, dan wil ik nog steeds als ironische liberale sociaaldemocraat spreiding van macht, kennis en inkomen en een gespreid bedje voor iedereen. smiling smiley En zo verloopt een vlakke etappe.
Clavan 21 mei 2021 14:12
Ja ik ken haar. Maar nog niet ingedoken. Ga ik nog doen. Wat mij het meest stoort aan de voortrekkers van Yogarechts is dat het eigenlijk gewoon een verdienmodel is geworden. Dat mag maar doe er niet zo schijnheilig over. Mooie filmpjes op Instagram zetten uit een mooi tropisch oord en dan verklaren dat de volgers ook zo zouden kunnen leven.
Belerend en betweterig is aan ons linkse mensen voorbehouden. drinking smiley
Clavan 21 mei 2021 14:19
Hebben we al de discussie hier gehad waarom de termen ‘ links’ en ‘rechts’ niet meer van deze tijd is? Bewaren we dat tot de volgende rustdag.
Marc 21 mei 2021 14:28
Ik heb die passief-agressief betweterigheid van de yoga en Boeddha mensen om me heen altijd ergerlijk gevonden. Van: ‘als je wilt weten waarom wij de godganse dag met zo’n grote glimlach rondlopen dan moet je ook het vliegtuig nemen naar de Himalaya en Peru en verder verklappen we niks’.
Al die cannabisdruppelaars, vegetarische dansers (biodancing weet ik sinds kort), zgn druïden en heksen, numerologen, sterrenwichelaars, vitamineslikkers en types die hannessen met klankschalen, genezend modder, stenen en tarot had ik voor de Corona al uit m’n club gegooid. Die stemmen nu inderdaad allemaal op de doorgesnoven lavendel freak en kwebbelen over dat het mooi is dat de natuurlijke selectie weer terug is. En ik ben nu de enige die op iets groens blijf stemmen.

Wel zo rustig maar moet nu wel naar een ander naaktstrand op zoek (Falga is dichterbij dan de Texelse stranden, voor wie de situatie hier kent)

Verder niet erg. Van wielrennen, geschiedenis, oude kunst en vogels hielden ze toch al niet.

Wisten jullie dat er ook zoiets bestaat als perineum sunning? Ik wel. Met je hol open zonnen.
Clavan 21 mei 2021 14:41
Ja ik had al zoiets vorig jaar gezien op de socials. Krijg je een betere verbinding met je innerlijke energie........van wat ik toen gelezen heb is het vooral voor de dames een groot succes door de directe contact tussen de zonne-energie en de geopende flamoes. Maar nu doen ook mannen mee die compleet onzinnig met de benen omhoog met ‘het hol open’ ( om in wielertermen te blijven) liggen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2021 14:45 door Clavan.
Marc 21 mei 2021 14:56
Op mijn strandje waren het toch vooral de mannen die dat probeerden.
Nog een reden om naar een ander strand te gaan.

Voor de Zoncolan kon je als publiek kaartjes kopen en die waren allemaal snel uitverkocht.
Nu is reguleren van idioot publiek op beklimmingen één ding, maar kaartjes kopen voor etappewedstrijden en klassiekers vind ik nog altijd te ver gaan. Je hoort de geluiden steeds vaker, maar ‘t hoeft van mij echt niet.
Luijt 21 mei 2021 14:57
Vuelta 77 was, evenals de jaren daaraan voorafgaand, een opwarmrondje voor de echte grote ronden. Stelde geen reet voor, nog veel minder dan nu.
De gemiddelde prikker had daar top 10 gereden.
De zwarte trui 21 mei 2021 15:10
Waarom je hol bruin laten worden door de zon? Veel bruiner kan het daar toch niet worden spinning smiley sticking its tongue out Scheelt wel met afvegen.
Sub Culture 21 mei 2021 15:10
Het Spanje van 1977 was verdeeld, en de Vuelta had niet de allure die ze nu heeft.
Het parcours was niet zwaar en er stonden maar een 70-tal renners aan de start.

Desalniettemin blijft de totale dominantie van Fweddy vewbwuffend.

Eentje voor de geschiedenisboeken!
De zwarte trui 21 mei 2021 15:17
Toch mooi 10.000 eurotjes voor RCS. Als ze een mooie tribune neerzetten met groot scherm en catering ed verzorgen dan is het prima om geld te vragen. De boel afsluiten voor niet betalenden lijkt me geen goede ontwikkeling.
Carlos Danger 21 mei 2021 15:18
Naomi Wolf: ''I had a good education, therefore my books are true''.

Enough said.
Clavan 21 mei 2021 15:43
75 km. 3’00 min. voorsprong voor de 3...... vrijdagmiddag....lang weekend....ik ga maar aan de alcohol.
Clavan 21 mei 2021 15:45
Het bleken van dat gebied was ook een hype een paar jaar geleden. Vooral in de Reguliersdwarsstraat sector.
Luijt 21 mei 2021 15:49
Ik geloof dat Freddy meer dan de helft van de etappes won + het AK. Dat was nog eens een rittenkaper.
Slimmerd 21 mei 2021 16:14
Slimmerd 21 mei 2021 16:43
Slimmerd 21 mei 2021 17:16
7km, koplopers gegrepen
Horsie is back 21 mei 2021 17:17
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Vuelta 77 was, evenals de jaren daaraan voorafgaand, een opwarmrondje voor de echte grote ronden. Stelde geen reet voor, nog veel minder dan nu.De gemiddelde prikker had daar top 10 gereden.

Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten
Slimmerd 21 mei 2021 17:23
1. Nizzolo
2. Affini
3. Sagan
4. Cimolai
5. Gaviria
6. Oldani
7. Pasqualon
8. Kanter
9. Viviani
10. Groenewegen



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2021 17:27 door Slimmerd.
El Chaba 21 mei 2021 17:27
Groenewegen heeft nog een lange weg te gaan. Wat op zich ook heel logisch is.
GillesEmanuel 21 mei 2021 17:31
Wat een baas die Nizzolo, zeer gegund!

Raar wat er gebeurde met Groenewegen en Affini... is Groenewegen gewoon niet goed genoeg of was dit tactisch?
Cecchini 21 mei 2021 17:36
Ik ben benieuwd wat Yoga rechts er van vond
GillesEmanuel 21 mei 2021 17:39
Ben je oprecht benieuwd? Of gewoon aan het zuren?
Horsie is back 21 mei 2021 17:48
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Groenewegen heeft nog een lange weg te gaan. Wat op zich ook heel logisch is.

Zijn rentree is moeizamer dan die van Remco Evenepoel (net zolang uit koers). Weegt de mentale component bij Dylan Groenewegen dus veel zwaarder?
Horsie is back 21 mei 2021 17:51
Dit was dus de laatste sprintetappe van deze Giro. Iemand, die dan na 16 podiumplaatsen inclusief 11 tweede plaatsen in de Giro wint. Mijn eerste gedachte: Iemand heeft hierop heel veel frankskes ingezet. grinning smiley
Sub Culture 21 mei 2021 18:16
Die presentator van dat desastreuze kop over kop programma op Eurosport is zooooo slecht.
GillesEmanuel 21 mei 2021 18:57
Nee. Denk dat het andere energie systeem waar Dylan goed in moet zijn lastiger te trainen is in een niet competitieve omgeving.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2021 20:19 door GillesEmanuel.
Sub Culture 21 mei 2021 19:12
Laatste etappe voor Groenewegen vandaag, hij stapt uit de Giro.
Wat resten hem nog qua koersen dit seizoen?
Slimmerd 21 mei 2021 19:17
Dekker stapt ook niet meer op morgen
Frederik D. 21 mei 2021 19:22
Tot het begrip "links" behoort, althans in klassieke zin, ook de rede. Vrijheid, gelijkheid, broederschap en vooral rede. In minder romantische ronkende taal: vrijheid van gedachten, sociale gelijkwaardigheid, onderlinge zorgzaamheid en kritische rede. Maar soms mis ik de redelijkheid. Niet alleen nu. Maar vroeger al. Vroeger toen het IJzeren Gordijn nog bestond en bonzen van de PvdA lid waren van de Vriendschapsvereniging Oost-Duitsland Nederland. Maar het communisme, het zogeheten Reële Socialisme, was nogal fascistisch en dus echt niet links. De term "linkse dictatuur" lijkt mij aldus een contradictio in terminis. Vergelijk K. v.h. Reve - Het geloof der kameraden. En irrationeel links lijkt me ook niet echt links. Neplinks. Geef mij dus maar het eerlijke, rauwe wielrennen, stoempen zonder gezeur en gezever. Weg discours, leve de koers. smiling smiley
Kilometervreter 21 mei 2021 19:56
Even ter correctie of aanvulling: die vereniging waar je het over hebt bestond inderdaad, echter inhoudelijk totaal niet zoals jij het beschrijft. Feitelijk waren alleen Oost-Duitsers lid, let wel: dit waren gematigd linkse mensen, je zou ze sociaal-democraten kunnen noemen, hoogleraren, publicisten etc.. Op papier stond echter dat deze lieden CP-lid waren en middels deze club contacten onderhielden met communisten in Nederland, in met name Amsterdam en Groningen (enigszins communistische bolwerkjes op dat moment). Dit alles om het Oostduitse communistische woord te verspreiden ten westen van het IJzeren Gordijn. Niets minder was echter het geval. De contactpersonen alhier waren PvdA-politici die onder het mom van, en met medewerking van de toenmalige Inlichtingendienst Buitenland, linkse broederschap de Oostduitsers voedden met desinformatie over de geweldige kracht van het communisme in Nederland, een beweging die eigenlijk marginaal was. Daarnaast gingen in het kader van uitwisseling van politieke geschriften massa's Westerse kranten en boeken richting Oost-Duitsland. Dit allemaal in pakketjes van dit vriendschapsverband.

Voor meer info verwijs ik je naar het boek Villa Maarheeze, over de Inlichtingendienst Buitenland.
Horsie is back 21 mei 2021 20:07
GillesEmanuel Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nee. Denk dat het andere energie systeem waar
> Dylan goed in moet zijn lastiger te trainen is in
> een niet competetieve omgeving.

Wees eens wat specifieker want hier is het voor mij gissen wat je nu eigenlijk bedoelt.
GillesEmanuel 21 mei 2021 20:18
Anaerobe inspanningen zijn lastiger (lees: kost meer mentale effort) echt te raken dan aerobe inspanningen IMHO.
Cecchini 21 mei 2021 20:25
Wat denk je zelf?
Cecchini 21 mei 2021 20:25
Wat rest hem aan koersen dit jaar ?
GillesEmanuel 21 mei 2021 20:28
Wat ik denk? Dat het in beiden gevallen een opmerking is die weggelaten had kunnen worden winking smiley. Hou het liever bij wielrennen dan al die taaie balzak praat.
Koppizoektwachtwoord 21 mei 2021 20:29
Het was in die tijd dat Paul de Leeuw aan Henk Bleker vroeg ‘is Anus uw broer?’ Dat begreep Henk niet (hij begreep/begrijpt overigens wel meer niet, maar hij heeft wel een dertig jaar jongere vriendin).
Horsie is back 21 mei 2021 21:33
GillesEmanuel Schreef:
-------------------------------------------------------
> Anaerobe inspanningen zijn lastiger (lees: kost meer mentale effort) echt te raken dan aerobe inspanningen IMHO.

Laten we voorop stellen, dat de sprinter veel minder last heeft van detraining (waarvan bij Dylan Groenewegen uiteindelijk geen sprake meer was) dan de duursporter. Na twee tot drie weken van inactiviteit is bijvoorbeeld algemeen gesproken de Vo2 max al merkbaar gedaald (4-20%).

Alle inspanningen hebben 'n mentale component. Energiesystemen worden opgebrand maar al dan niet geheel weer herwonnen, maar als jouw anaerobe energiesysteem echt leeg is, kom je in een sprint in vergelijking met een frisse toestand niet meer vooruit. Dat valt niet te compenseren met wilskracht.

Een maximale inspanning van één minuut (hier voldoet de 1 km eindsprint van een TDF of Giro etappe fundamenteel bezien niet aan) wordt simpel gezegd gedaan in de verhouding 70% anaeroob en 30% aeroob, waarbij dan wel rekening dient te worden gehouden met het sterk verhoogde energieverbruik (ver over de Vo2 max) anders zou je natuurlijk ook minuten aan één stuk kunnen sprinten. Jeffrey Hoogland demonstreerde in 2018 hoe dat in zijn werk gaat. Na zijn officieuze WR op de kilometer met staande start hield hij meer dan een kwartier niet meer van fietsen. Nu hinkt deze vergelijking wel een beetje, maar als voorbeeld kan het er mee door.

Ook anaerobe inspanningen moeten getraind worden, maar kunnen relatief gemakkelijk op een vrij hoog mogelijk niveau worden gehandhaafd. Het spreekt voor zich, dat dit niet meer geldt voor de absolute scherpte, de allerlaatste tienden van een seconde op een 200m sprint bijvoorbeeld. Dus Dylan Groenewegen zal op dat vlak echt wel goed voorbereid aan de start hebben gestaan.

Met het mentale aspect bedoel ik, dat op de wegsprint het geen basale verhouding is van renner/renster tegen renner/renster, zoals op een wielerbaan, maar dat er tegelijkertijd heel veel kapers op de kust zijn en ook nog ontregelaars.Taktiek, de race goed kunnen lezen, innemen van de positie is bepalend. Uiteindelijk moet de winnaar op het meest ideale moment zijn definiteve move kunnen maken, maar je moet er wel eerst zien te komen.

Als Dylan Groenewegen de sprint minder goed leest door (tijdelijk) gebrek aan wedstrijdervaring, maar ook nog regelmatig in de hectiek van de sprint van de testosteron kanonnen "aarzelt", dan wordt succes ineens moelijk, temeer omdat hij geen superieure ploeg heeft. Hij heeft niet het surplus van Marcel Kittel, die bij wijze van spreken in zijn eentje sprints won en een dare-devil, zoals Peter Sagan, kent ook geen dubbelganger.

In dit geval (Dylan G. heeft niet bij mij op de divan gezeten) werd zijn terugkeer ook belast door persoonlijke problematiek.
Wellicht kwam de rentree nog te vroeg, maar hij mocht weer en de stelregel is toch: val je van je paard, zorg dan dat je er weer zo snel mogelijk opkomt.
Carlos Danger 21 mei 2021 21:38
Sub Culture Schreef:
-------------------------------------------------------
> Die presentator van dat desastreuze kop over kop
> programma op Eurosport is zooooo slecht.


Wat moet een desastreus programma met een goede presentator?
Cecchini 21 mei 2021 21:40
Grappig. Ik krijg de les gelezen met een advies om het bij wielerpraat te houden, terwijl dit juist de essentie was van mijn opmerking over Yoga rechts waar hier eerder op dit topic veelvuldig over geleuterd werd.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2021 22:14 door Cecchini.
lodjan 21 mei 2021 21:51
Carlos Danger 21 mei 2021 21:55
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Tot het begrip "links" behoort, althans in
> klassieke zin, ook de rede. Vrijheid, gelijkheid,
> broederschap en vooral rede. In minder romantische
> ronkende taal: vrijheid van gedachten, sociale
> gelijkwaardigheid, onderlinge zorgzaamheid en
> kritische rede. Maar soms mis ik de redelijkheid.
> Niet alleen nu. Maar vroeger al. Vroeger toen het
> IJzeren Gordijn nog bestond en bonzen van de PvdA
> lid waren van de Vriendschapsvereniging
> Oost-Duitsland Nederland. Maar het communisme, het
> zogeheten Reële Socialisme, was nogal fascistisch
> en dus echt niet links. De term "linkse dictatuur"
> lijkt mij aldus een contradictio in terminis.
> Vergelijk K. v.h. Reve - Het geloof der kameraden.
> En irrationeel links lijkt me ook niet echt links.
> Neplinks. Geef mij dus maar het eerlijke, rauwe
> wielrennen, stoempen zonder gezeur en gezever. Weg
> discours, leve de koers. smiling smiley

Het eerlijke wielrennen. Wanneer hebben we dat voor het laatst gezien?

En misschien toch even een kleine nuance; het betrof de ' Vereniging Oost-Duitsland Nederland' , aangezien
er van vriendschap tussen beide landen geen sprake was en ook ' bonzen' van D66 en KVP en AR zaten in het
bestuur hiervan.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2021 21:56 door Carlos Danger.
Sub Culture 21 mei 2021 21:59
Nuttige opmerking waar gehoor aan mag worden geheven, en avant!
Clavan 21 mei 2021 22:00
In dit soort etappes heb ik wel vaak dat ik uitwaaier naar ander niet wieler gerelateerde zaken. Waarvoor mijn excuses. Maar gelukkig kregen we opeens bezoek rond een uur of 16 uur waardoor ik zelfs helemaal geen finale heb gezien.
Het was een onverwacht mooie middag en ik heb mijn vrouw net naar boven ondersteund wegens door fijne wijn onstabiele benen. Ik hoop dat ze lekker slaapt, de lieve schat. Ze heeft het verdiend.
Sub Culture 21 mei 2021 22:00
Dat Gaviria in een nogal ongemakkelijke situatie naar een 5de plaats sprintte is bewonderenswaardig.

Clavan 21 mei 2021 22:15
Is dit de befaamde perineum Sun Herald tour 2021



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2021 22:17 door Clavan.
Kilometervreter 21 mei 2021 22:25
De Oostduitse Communistische Partij bedoelde ik met CP
Clavan 21 mei 2021 22:28
De fijnste communist die ik kende woonde hier bij mij om de hoek. Lastige man. Wel eerlijk. Mooie gesprekken mee gehad.
Willem Gomes



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2021 23:17 door Clavan.
Carlos Danger 21 mei 2021 22:49
Kilometervreter 21 mei 2021 23:04
Over het algemeen zijn/waren communisten buiten het Oostblok positief ingestelde politici. Hoewel ook aan de buitenkant van de politieke meetlat (extreem-links) volslagen anders dan die lieden aan die andere buitenkant (extreem-rechts) wat bevlogenheid betreft. Treffend daarin is bijvoorbeeld de geschiedenis van het communistisch verzet in WO2, veel dapperder kreeg je ze niet. Of in het feit dat er op vele plaatsen in Nederland nog monumenten staan van historisch belangrijke linkse lieden (Troelstra, Meijs, De Dokwerker als symbool van de arbeider, Paul de Groot, Hannie Schaft en vele anderen) zegt veel over de waardering en importantie. Er is mij geen monument o.i.d. bekend van een extreem-rechtse politicus (Pim Fortuyn wellicht)
Carlos Danger 21 mei 2021 23:12
Jaren op school gezeten met uitzicht op het Van Heutsz monument.
Kilometervreter 21 mei 2021 23:22
Vermoedde reeds dat er zoiets zou komen, Van Heutsz was een hufter eerste klas, maar wel een hufter eerste klas die, met de kennis van toen, een held was. Nu weten "we" veel meer over zijn praktijken als bevelhebber en zijn latere nazi-sympathie. Denk dat hij a) puur nog herdacht wordt als bevelhebber en b) hij, met de kennis van nu, geen monument had gekregen in deze tijd
Carlos Danger 21 mei 2021 23:43
Van Heutsz was toentertijd ook al een zeer omstreden figuur. Dat wist ik tijdens mijn schooljaren (jaren 50-60) ook al.
Zijn monument in Amsterdam is tot stand gekomen via een vreemd soort ruilhandel: Jouw Van Heutsz voor mijn
Domela Nieuwenhuis.
Frederik D. 22 mei 2021 00:12
Frederik D. 22 mei 2021 00:14
Pas nadat Hitler de USSR was binnengevallen, gingen de commies in het verzet.
Kilometervreter 22 mei 2021 00:14
Wellicht speelden er andere motieven, weet het ook niet, maar inderdaad is een monument voor zo'n figuur (nu zeker) merkwaardig.
Kilometervreter 22 mei 2021 00:16
Dat maakt toch niet uit?
Clavan 22 mei 2021 00:16
De commies? Luister ik nu naar major Burns uit MASH4077
Frederik D. 22 mei 2021 00:19
Ik ben dan iets jonger. Maar ook omstreeks 1970 was Van Heutsz omstreden. En dat gold ook voor de politionele acties in Ons Indië. Maar het lijkt er thans op dat men pas nu de geschiedenis ontdekt. Maar heus, de historici zaten in de eerste drie decennia na de oorlog echt niet in hun neus te peuteren.
Frederik D. 22 mei 2021 00:25
Zoveel zaken zijn uiterst merkwaardig als je erbij stil staat. Elke tijd heeft zijn wanen van de dag. Van verering van heiligen die met hun afgehakte hoofd in de armen nog een godganse dag wandelden, via de tulpenmanie tot en met het hedendaags verwijderen van boekjes uit de bibliotheken en het zeuren om open terrasjes.
Carlos Danger 22 mei 2021 00:34
Om nog maar te zwijgen over zaken als klimaatverandering, 6 januari en de sloop van ''De Kuip''.
Carlos Danger 22 mei 2021 03:04
Clavan Schreef:
-------------------------------------------------------
> De commies? Luister ik nu naar major Burns uit
> MASH4077


Shut up, Frank.
Carlos Danger 22 mei 2021 03:06
Sub Culture Schreef:
-------------------------------------------------------
> Laatste etappe voor Groenewegen vandaag, hij stapt
> uit de Giro.
> Wat resten hem nog qua koersen dit seizoen?


Wallonie en BinckBanck.
De zwarte trui 22 mei 2021 06:27
Hij is een vriend van van Swieten en heeft een fiets zonder zadel.
GillesEmanuel 22 mei 2021 08:46
Begrijp ik. Maar juist jij bent degene die het weer aanslingert. Wat maakt jou dan minder (of beter) dan je voorgangers winking smiley...
GillesEmanuel 22 mei 2021 08:55
Natuurlijk. 100% eens met dat een sprint veel meer is dan een fysiologische test. Zeker dat Groenewegen daar ook weer wat te lerel/oppakken heeft, wellicht (grote aanname nu) doet hij ook extra voorzichtig om geen negatieve aandacht daarin te krijgen.. maar dat is gissen.

Punt is dat (a)lactische anaerobe inspanningen in trainingen eerder niet de intensiteit genieten die ze wel behoren te hebben. Vaak door de wil om te "lijden", alleen is dit nu eenmaal lastiger te bereiken dan samen. De aerobe inspanning van de 160k ervoor is relatief makkelijk door het peloton en de snelheid ervan.

Mijn punt is dus; evenepoel zijn aerobe vermogen is MAKKELIJKER te trainen (zowel mentaal als fsyiologisch) gezien de aard van de trainingen ervoor (blokken, langere stukken, iets wat wielrenners graag en veel al doen). Groenewegen zijn VLa zal er flink onder geleden hebben ondanks zijn inspanningen omdat deze wellicht niet op de intensiteit waren waarop je ze wilt om ze als dien aard te kunnen beoordelen.

Louter giswerk natuurlijk, maar daarom gooi je ook een hypothetische stelling op. Ik zie vaker dat juist de blokken onder het omslag punt beter verteerd worden door mensen met hoog VO2 (wielrenners) dan de stukjes daarboven. Wat je veelal ook ziet bij goed aeroob getrainde duursporters dat ze bij een moxi test wel voldoende zuurstof in het bloed hebben maar niet de capaciteit hebben om die om te zetten naar energie in de spier. Vandaar mijn theorie. Al denk ik dat het eeuwig balanceren zal zijn tussen een hogere VLa in combinatie met de juiste VO2max voor een bepaalde sport.
Luijt 22 mei 2021 10:23
Haha, ik hoop het ook.
Luijt 22 mei 2021 10:27
Leuk, Gilles legt iets uit aan het paard. Dan kan ie wel een lappie tekst terug verwachten....

.....

En ja hoor! Whoehahaha
Cecchini 22 mei 2021 11:25
Het is een impuls die soms moeilijk onder controle is te krijgen.
Marc 22 mei 2021 12:48
Vanuit de andere kant van het spectrum merk ik dat ik het geregeld over bepaalde zaken met iemand als dhr. Frederik D. wel eens kan zijn.
Gerust niet altijd hoor.
(inzake ‘alsof het lijkt of men nu pas geschiedenis ontdekt’ bijv. wel; waarbij het er dan vaak sterk op lijkt dat men die wil herschrijven en ook wegpoetsen: hoeiboei: fout!).

Een heilige-martelaar die nog een tijdje met z’n hoofd rond zeult heet een cefalofoor. Dat woord mag men onthouden. Een bekend voorbeeld is de in Frankrijk zeer belangrijke martelaar Saint Denis. Van de beroemde strijdkreet: Montjoie Saint Denis! Toen Frankrijk nog de oriflamme als vlag had.

Saint Dennis ofwel Dionysius van Parijs liep na z’n onthoofding op het Montmartre (‘martelberg’) met z’n hoofd richting de stek waar hij begraven wilde worden.
Dit soort wonderbaarlijke verhalen zijn weliswaar talrijk, maar het is m.i. niet aan ons om dat allemaal proberen te begrijpen. Dat lukt ons nu eenmaal niet altijd even goed. We zijn allen immers kinderen van onze tijd, dus we zijn opgegroeid met ratio, empirisch onderzoek, atheïsme/secularisatie enz. En voor je het weet ga je middeleeuwers veroordelen om hun domheid. Dat zie ik dagelijks gebeuren. Gewoon zien in z’n tijd dus, zoals je altijd moet doen als je je in geschiedenis verdiept.
Mocht je overigens geïnteresseerd zijn in de wetenschap van de middeleeuwen, want die bestond terdege (sterker: het was de kerk die de wetenschap stimuleerde door het oprichten van universiteiten in heel Europa) dan kan ik het verdomd interessante werk De Verlichte Middeleeuwen van Seb Falk aanraden. Vorig najaar uitgekomen. Een bèta boek voor alpha mannetjes. En ook vrouwtjes zo u wil.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/05/2021 12:50 door Marc.
Horsie is back 22 mei 2021 18:23
> Punt is dat (a)lactische anaerobe inspanningen in trainingen eerder niet de intensiteit genieten die ze wel behoren te hebben.

Ik word niet gehinderd door veel kennis van de trainingsleer, maar als je daarmee bedoelt, dat de wedstrijdsituatie van de wegsprinter in de training niet volledig is na te bootsen, dan klopt dit omgetwijfeld, maar dat geldt evenzeer voor het duurwerk. Trainingsweltmeister heb je doorgaans alleen in die sporten, waar de techniek zonder stress beter tot zijn recht komt, zoals bijvoorbeeld kogelstoten, en zelfs daar is dit niet altijd het geval. Maar het lijkt me niet, dat je in de training de voor de wedstrijd gewenste sprintintensiteit c.q. sprintuithoudingsvermogen niet zoudt kunnen benaderen.

Of het in je uppie moeilijker is te lijden dan samen met anderen? Gedeelde smart is halve smart zou Eric Scherder demonstreren. Maar qua training?

Dat de aerobe inspanning van de 160k ervoor in de buik van het peloton relatief makkelijk te doen is moge bekend zijn, want waarom zou Evenepoel in luttele kilometers immers een verlies lijden, dat geëxtrapoleerd over de hele klim een veelvoud daarvan zou bedragen. It's doing alone that counts.

Ook al zou het trainen van het aerobe vermogen (hier wordt feitelijk bedoeld na detraining, terwijl juist het aerobe vemogen daarvan het meeste te lijden heeft) makkelijker te trainen zou zijn (mentaal/fysiologisch) dan nog verklaart dit niet, waarom Dylan Groenewegen relatief zo ver achterblijft. Kunnen sprinters na een winterpauze zonder wedstrijden er dus niet meteen staan dan? Eerst 10 wedstrijden moeten rijden? Zonder data te geven gooi jij het bij Dylan Groenewegen op het flink interen van het VLa niveau (maximale lactaatproductie per seconde in het Nederlands) en dit op basis van het in training niet intensief daarop getraind te kunnen/zullen hebben. Is dat niet erg speculatief?

Vanmorgen nog in mijn slaap hoorde ik van heel ver Rumble in the Jungle. RaRa, wat zou dat nou geweest kunnen zijn? Hihi.
GillesEmanuel 23 mei 2021 09:19
Haha. Wat jij gooit is ook allemaal speculatief toch? Bovendien zeg ik dat ik het uit eigen ervaring zie in mijn werkomgeving, maar het hoeft geen wedstrijdje termen te gooien worden. Maar een massasprint is toch juist eerder kogelstoten dan een 20 min FTP test? Dus wat dat betreft ondersteun je mijn stelling m.i. Maar ik vind het een zeer interessant onderwerp, wellicht ietwat lastig om zo te bediscussieren (althans voor mij).

Leuk ding om dan eens te lezen binnenkort; er komt een onderzoek aan van een PHD kandidaat uit Ijsland naar VO2/VLa en depression/anxiety correllatie.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/05/2021 09:24 door GillesEmanuel.
Horsie is back 23 mei 2021 14:18
GillesEmanuel Schreef:
-------------------------------------------------------
> Haha. Wat jij gooit is ook allemaal speculatief toch? Bovendien zeg ik dat ik het uit eigen ervaring zie in mijn werkomgeving, maar het hoeft
> geen wedstrijdje termen te gooien worden. Maar een
> massasprint is toch juist eerder kogelstoten dan
> een 20 min FTP test? Dus wat dat betreft
> ondersteun je mijn stelling m.i. Maar ik vind het
> een zeer interessant onderwerp, wellicht ietwat
> lastig om zo te bediscussieren (althans voor
> mij).
>
> Leuk ding om dan eens te lezen binnenkort; er komt
> een onderzoek aan van een PHD kandidaat uit
> Ijsland naar VO2/VLa en depression/anxiety
> correllatie.

Eigen werkomgeving? In hoeverre echt specifiek, baan- en/of wegsprint?
Mijn ervaring biedt me als zodanig geen extra wetenschappelijke kennis, maar als iemand, die meer sprints (geen wedstrijd) in zijn leven heeft gedaan, dan iemand, die jij ooit zelfs maar gezien hebt, mag toch ook wel een paar grammetjes goud in de weegschaal brengen, toch?

Interessant onderwerp ongetwijfeld, incluis jouw reacties, maar ik dacht eerst dat jij een new kid on the block was, maar je bent er al een tijd.

Kijk maar wat je kwijt wilt. Die IJslander btw zal deze kwestie niet oplossen. smiling smiley
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen