Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

41st Donostia San Sebastian Klasikoa (1.UWT) One day race»San Sebastián›San Sebastián(223.5km) + de Vrouwen

Gepost door Clavan 
Clavan 29 juli 2021 12:20

Storming of San Sebastian between 11th July and 9th September 1813 in the Peninsular War

Na een jaar afwezigheid is het klimmersfeest door het Baskenland weer terug. De Clásica San Sebastián telt 223,5 kilometer en voert over zeven toppen. Na de steile Murgil - 2,1 kilometer à 10,1% - finisht de race met een afdaling naar San Sebastián.



Zoals vertrouwd is de start in Donostia, zoals de Basken San Sebastián noemen. Na een glooiende openingsfase doemt het eerste obstakel van betekenis na 60 kilometer op. De Azkarate stijgt in 4,3 kilometer met een gemiddelde van 7,3%.


In korte opeenvolging ronden de coureurs de Urraki (8,6 kilometer à 6,9%) en Alkiza (4,4 kilometer à 6,2%) om vervolgens via een glooiende tussenfase van een kilometer of vijftig door te stoten naar de voet van de Jaizkibel. Die gaat in 6,9 kilometer met 6,2% omhoog, alleen is dat gemiddelde wel vertekenend, want halverwege zit een kilometer die het gemiddelde sterk drukt.




Zo’n 7 kilometer na de afdaling wacht de Erlaitz, een brute klim van 3,8 kilometer à 10,6%, die eenmaal boven nog een kleine 4 kilometer golvend doorloopt.


De afdaling en een vlakke sectie voert de renners terug naar San Sebastián en met nog 18 kilometer te gaan, komen ze voor het eerst door aan de meet. Over het vlakke vervolgt de weg naar de eerste oplopende stroken van de slotklim. Veel heeft dat nog niet om handen.

De essentie van de Murgil-Tontorra bestaat uit een klauterpartij is van 2,1 kilometer à 10,1%, terwijl de steilste strook met 22% stijgt. De top ligt op 7,3 kilometer van de finish, waarbij de eerste 4,3 kilometer een afdaling is en de rest gaat over de vlakke en rechte wegen van San Sebastián.


Bron: Touretappe

Wielerflits
Startlijst PCS

De Clásica San Sebastián van 2021 start om 11.43 uur en de race finisht naar verwachting rond 17.30 uur.
De zomer is zaterdag ver te zoeken in de regio rond San Sebastián. De temperatuur schommelt in de middag rond de 19 à 22 graden en het is er bewolkt. Mogelijk breekt aan het einde van de middag de zon wat door, maar ook de kans op regen is reëel volgens Weeronline. De wind komt met windkracht 2 uit noord-noordwestelijke richting.

Tussen al het geweld van de Olympische Spelen is ook de Clásica San Sebastián gewoon te zien op tv. Sporza zendt de Baskische klassieker vanaf 16.00 uur live uit op Canvas. Ook via Eurosport kan je de koers zien, maar dan wel via de online Eurosport Player. De uitzending begint daar om 15.00 uur.


Marino Lejarreta has won San Sebastain a record three times.


1989 Winner Gerhard Zadrobilek won after a 137-kilometer solo escape. No team took on the responsibility of chasing the fleeing Zadrobilek, allowing the Austrian 7-Eleven rider to win a classic.


2005 Zaballa dares and wins. Escaping from a 7-man break with about 3 kilometers to go, Zaballa made it stick.
Mooie BigPharma top 20 trouwens
1 Constantino Zaballa Saunier Duval-Prodir 5hr 24min 18sec
2 Joaquim Rodríguez Saunier Duval-Prodir @ 31sec
3 Eddy Mazzoleni Lampre-Caffita s.t.
4 Stefano Garzelli Liquigas s.t.
5 Jon Bru Pascal Kaiku-Caja Rural s.t.
6 David Moncoutie Cofidis s.t.
7 Haimar Zubeldia Euskaltel-Euskadi s.t.
8 Unai Emilio Yus Bouygues Télécom 0.40
9 Leonardo Bertagnolli Cofidis s.t.
10 Samuel Sanchez Euskaltel-Euskadi 0.43
11 Igor Astarloa Team Barloworld-Valsir s.t.
12 Chris Horner Saunier Duval-Prodir s.t.
13 Davide Rebellin Gerolsteiner s.t.
14 Paolo Valoti Domina Vacanze-De Nardi s.t.
15 Xabier Zandio Illes Baléares-Caisse d'Epargne s.t.
16 Cadel Evans Davimaton-Lotto s.t.
17 Damiano Cunego Lampre-Caffita s.t.
18 Carlos Sastre Team CSC s.t.
19 Denis Menchov Rabobank s.t.
20 Luis Perez Cofidis s.t.


Carlos Barredo was first across the line, but was later DQ's for dope. All his results from October 26, 2007 to September 24, 2011 were annuled. Die Patlef toch....


2016 Bauke Mollema wins San Sebastian in style.


(20)19-year old Remco Evenepoel wins Clasica San Sebastián after attacking with 20 kilometers to go.

Vrouwen

“This year the race is a little longer at 139 km. From the start, the course takes the riders to Orio, and a breakaway is likely to take place around Aia as they crown the first categorised climb of the day.

Jaizkibel (category 2) will probably decide the race, but the riders need to keep some strength in reserve for the climb to Murgil (category 2), which has 20% inclines. The descent is fast and features one or two sharp bends before the final 4 km of completely flat ground.

It will probably be a very small group of riders who vie for victory on the Boulevard in San Sebastián.”






Startlijst PCS

Top 3 2019:

1 KENNEDY Lucy
2 ENSING Janneke
3 ROOIJAKKERS Pauliena

Carlos Danger 29 juli 2021 13:39
1813. Ik weet het nog goed, de eerste top-10 finish van Bauke, die er a.s. zaterdag
natuurlijk ook weer bij is.
ton duk 29 juli 2021 13:46
Ook vVleuten trouwens aan de start
Gr
El Chaba 29 juli 2021 14:00
Maar niet als eerste vrees ik. Dat laatste klimmetje is te steil voor hem om met de eerste(n) boven te komen.
Benieuwd of Alaphilippe een beetje heeft bij kunnen tanken, want na de Tour was hij helemaal op.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/07/2021 14:01 door El Chaba.
Marc 29 juli 2021 16:14
Ha wat leuk, een plaatje van de Spaanse Onafhankelijks Oorlog. De napoleontische periode is toevallig mijn andere specialisme.
Nappie had daar natuurlijk niet zo tekeer moeten gaan. En Frankrijk s daar uiteindelijk aardig doodgebloed. Al waren het de Spanjaarden die in eerste instantie begonnen met weerzinwekkende gruwelijkheden. Maar de Fransen pikten die nare gewoonten snel op. Het woord guerrilla heeft toen opgang gemaakt. Nappie maakte behoorlijk wat fouten daar. En stelde ook nog eens de verkeerde mensen aan. En die rotvent van Wellesley behaalde nogal wat roem namens de Britten. Overigens: zonder de Britten en vooral het geld van Britse ondernemingen/banken en andere geldschieters (koloniën!) had Napoleon nooit verloren in Europa inclusief Rusland. Want ook het leger van dit laatste land werd grotendeels gefinancierd door Brittanië.
Jammer hoor.
Ik hou wel van chansons elke dag op de radio. En coq au vin. Maar nu is Frankrijk helemaal uit en dweept iedereen met Italië. Land van maffia en de Latijnse kerk.
Ook leuk.


Gekkenwerk voor Annemiek denk want die zou naar verluidt zonder te slapen doorfeesten. En vanavond bij Henry Schut op audiëntie?
Cecchini 29 juli 2021 16:15
Marc is dat een synoniem voor Frederik D ?
Curzio 29 juli 2021 16:19
Nee. Hup Marc!
Clavan 29 juli 2021 16:23
Zonder de Nederlanden en de Pruisen had Wellesly ook nooit van Napoleon gewonnen bij Waterloo.
ton duk 29 juli 2021 16:31
Marc Schreef:
-------------------------------------------------------
>
>
> Gekkenwerk voor Annemiek denk want die zou naar
> verluidt zonder te slapen doorfeesten. En vanavond
> bij Henry Schut op audiëntie?

Een en al toneelspel
Gr
El Chaba 29 juli 2021 16:54
Heeft Nederland eigenlijk nog herstelbetalingen gekregen van Frankrijk (en Spanje daarvoor)..?
Als historicus met die specialisaties, neem ik aan, dat jij dat wel weet. winking smiley
Eqquipo 30 juli 2021 08:10
Mollema na Giro- Tour - Japan toch nog maar weer aan de start. Nu weten we dat hij hier graag koerst, maar is het ook van moeten bij Trek dat hij zoveel wordt opgesteld?

Hij staat aan kop in het klassement van meeste racedagen van alle profs over 2021.

[cqranking.com]
Curzio 30 juli 2021 08:42
Goedzo, wordt 'ie groot en sterk van.
Frederik D. 30 juli 2021 10:54
En van de Romeinen die Nederland voor de helft bezetten? En van Bommen Berend? Maar de Romeinen dus. Het woord "kolonie" en "kolonialisme" stammen van het Latijnse "colonia". Latijnse lessen op school? Kan echt niet meer.
Sinbad-the-Cyclist 31 juli 2021 12:17
Maar zoveel voorsprong heeft hij niet op de concurrentie, dus hij moet blijven rijden!
Slimmerd 31 juli 2021 13:20
1. Van Vleuten
Marc 31 juli 2021 13:22
v.Vleuten 1
Winder 2
Rooijakkers 3

[Mijn excuses voor ‘t tot op heden niet beantwoorden van enkele vraagjes. Ja: Frankrijk moest dik 700 miljoen goudfrank betalen. Dat hebben ze ook gedaan. Hoeveel Nederland en dus ook België daarvan heeft gekregen is mij onbekend.
En over Waterloo: in feite waren het vooral de Pruisen die de slag hebben doen winnen. En niet aan het einde van de middag toen de Britten de boel zgn all grotendeels hadden beslecht ten gunste van de Alliantie, maar aan nota bene het begin van de middag al. En de Nederlanders én Belgen (toen al aparte regimenten) hebben in die drie dagen de Engelsen diverse malen van een smadelijke af- en ondergang gered.
Maar die grote boef van een Wellington schreef meteen na afloop een verslag geheel ten faveure van de Britten en de rest van de Alliantie kwam er qua daden en roem bekaaid af. In feite bepaald dat sterk gekleurde verslag tot op heden het beeld van het verloop van die dag. Je kunt het ook gewoon liegen noemen wat hij deed. Wellington spoorde m.i. dan ook niet echt. Nappie had er weliswaar een handje van om alles te overdrijven, maar hij gaf altijd de eer aan die het verdiende.
Overigens spreek ik liever van de slag om Mont-Saint-Jean. Het was Wellington die de slag de naam Waterloo gaf, maar dat ligt wat verder van het toenmalig strijdtoneel. Engelstaligen kunnen maar weinig anders dan Engels spreken en dat bekte dus beter.
(ben niet zo’n anglofiel maar dat had de goede verstaander al door). ]

En Ton Duk had gelijk: Annemiek hield ons een beetje in ‘t snotje met niet gaan slapen enzo. Prachtige diepgaande interviews ook bij dat Studio Tokyo.
Niet dus. AD bevalt me wel.

Hup Baukebeest.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/07/2021 13:55 door Marc.
Cyclad58 31 juli 2021 13:52
Jetlag, vermoeid, maar toch oppermachtig. Nu had Annemiek niet zoveel concurrentie (alleen de taaie Ruth Winder bood wat weerwerk), maar desalniettemin weer een mooie zege!
Marc 31 juli 2021 14:04
En ook noemenswaard: enige van de vier Olympische oranje rensters die meedeed. Plus ook de enige van álles Olympische tijdrijdsters die aanwezig was.
Eqquipo 31 juli 2021 15:35
Romain Hardy (FRA)
Mikel Bizkarra (SPA)
Jon Barrenetxea (SPA)
Stephen Williams (GBR)
Jérémy Cabot (FRA)
José Joaquín Rojas (SPA)
Johan Jacobs (ZWI)
Aliaksandr Riabushenko (WRU)
Mikaël Chérel (FRA)
James Knox (GBR)
Valerio Conti (ITA)
Lilian Calmejane (FRA)
Óscar Cabedo (SPA)
Xandres Vervloesem (BEL)
Javier Romo (SPA)

Met 2,5+minuut. Nog 77km koers
Eqquipo 31 juli 2021 15:49
Kopgroep snijdt de Jaizkibel aan met slechts 70sec voorsprong op het peloton
Eqquipo 31 juli 2021 16:07
Behalve dat de kopgroep uit elkaar is gevallen, gebeurde er niets op de Jaizkibel. Vooraan in het peloton steeds Jumbo, Ineos, Trek en QuikStep. Achterstand peloton van 1"10 aan de voet naar 1"40 op de top van de klim.

Mist en wat miezer op de top.
Tool 31 juli 2021 16:21
Valpartij met Bora’s. Kelderman wacht op geblesseerde Fabbro en Aleotti. Maar die eerste geeft op.
Cecchini 31 juli 2021 16:22
Wilco ligt er weer eens bij, en lijkt het ook helemaal niet erg te vinden.
Slimmerd 31 juli 2021 16:42
38km

Simon Carr op kop met 40"
Slimmerd 31 juli 2021 16:59
Rota, Mohoric, Powless en Honoré sluiten bijna aan bij Carr.

24km, 40" met het peloton nog altijd
Slimmerd 31 juli 2021 17:10
16km, 31" voor de vijf vooraan
Slimmerd 31 juli 2021 17:11
Nu staat er opeens weer 53" in beeld op 15km
Slimmerd 31 juli 2021 17:14
Slimmerd 31 juli 2021 17:17
11km, 1'10

Halve peloton schuift onderuit, maar het lijkt toch aan de koplopers ja dit cadeautje
Slimmerd 31 juli 2021 17:21
Powless solo op 9km
Slimmerd 31 juli 2021 17:24
Mohoric en Honoré lijken terug te keren
Slimmerd 31 juli 2021 17:25
3 man over de top, Rota er kort achter.

Mohkric als 1e de afdaling in
Cecchini 31 juli 2021 17:26
Het is een B koers geworden
Slimmerd 31 juli 2021 17:28
Ga je niet tegenspreken
Slimmerd 31 juli 2021 17:29
Mohoric mist een bocht, maar Honoré en Rota vallen
Slimmerd 31 juli 2021 17:30
Powless los op kop op 3.5km
Slimmerd 31 juli 2021 17:31
Mohoric sluit aan op 2.3, Honoré ook bijna terug
Curzio 31 juli 2021 17:32
Slimmerd 31 juli 2021 17:34
1. Powless
2. Mohoric
3. Honoré
4. Rota 30"
5. Covi 1'04
6. Alaphilippe
7. Eiking
8. Vingegaard
9. Moscon
10. Mollema



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/07/2021 17:39 door Slimmerd.
Curzio 31 juli 2021 17:36
Antipathiek renner in mijn ogen, die Paulus.
Eindhovuh 31 juli 2021 17:37
Verdiende overwinning, mooi gewerkt als ploeg.
Zonde van Rota.
Cecchini 31 juli 2021 17:40
Gelukkig nog een verdiende winnaar uit de meest actieve ploeg. Maar iets om snel te vergeten
Eqquipo 31 juli 2021 17:40
Wat een prutkoers(verloop) op deze wijze.
Anony 31 juli 2021 17:41
Rare editie. Gebeurt hier eigenlijk wel vaker. Idiote finale van Mohoric. EF beloond voor een actieve race. Rota grote pechvogel van de dag, het was Team Hilaire gegund om op het podium te staan.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/07/2021 17:42 door Anony.
Eindhovuh 31 juli 2021 17:49
Cecchini 31 juli 2021 17:50
Zet die overschatte zege van Evenepoel ook in een ander perspectief
lodjan 31 juli 2021 17:52
10e plaats voor Mollema bij zijn 10e deelname. Als ie finisht, is het altijd top 10 (9x top 10 en 1 DNF).
Cecchini 31 juli 2021 17:53
En de Cauwer gaat gewoon door met de Heistse Pijl
ton duk 31 juli 2021 17:58
Ik zou ook zijn DW noemen
Gr
Anony 31 juli 2021 17:59
Cecchini Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zet die overschatte zege van Evenepoel ook in een
> ander perspectief


Die was om een aantal objectieve redenen heus wel indrukwekkender dan het vertoon van vandaag.
Cecchini 31 juli 2021 18:00
Die kreeg ook een minuut kado.
ton duk 31 juli 2021 18:00
Tussendoor verdrievoudigt Storer de overwinningen DSM met laatste etappe en AK in L'Ain
Gr
Slimmerd 31 juli 2021 18:12
Ziet graag NL winnen die José
ton duk 31 juli 2021 18:12
En weer GOUD met Eenkhoorn
Gr
Slimmerd 31 juli 2021 18:12
Een cadeau is een cadeau toch?
Cecchini 31 juli 2021 18:14
Prachtige camera voering in de Heistse Pijl. Vandaag uitbesteed aan de plaatselijke melkboer kennelijk.
Curzio 31 juli 2021 18:15
Die Belgische commentator was lekker rustig en liet De Cauwer de ruimte. Een verademing.
Frederik D. 31 juli 2021 19:13
Zat Anna van der Breggen bij Humberto Tan. Kwam plots het hoempapabaggerorkest Kleintje Pils. Mevrouw Van der Breggen keek mijns inziens nogal verbijsterd en enigszins bozig. Allejezus,wat een godvergeten bagger, dacht ze wellicht. Inderdaad, waarom zulk gebagger? Waarom sport tot wansmaak noopt, ik snap het niet.
Aerts 31 juli 2021 19:14
Gelukkig werd de linkebal 3e. Wat mohoric bezielde de laatste 3 km was mij een raadsel.
Slimmerd 31 juli 2021 19:50
Honoré een linkebal? Na Rota grootste slachtoffer van de val op 5km (waar Van Vleuten trouwens ook bijna viel), terug weten te komen op 2km, niet gek dat hij toen even niks deed richting de streep toch?
Andere Peter 31 juli 2021 20:23
Flauw. Er werkten geen Nederlanders in onvrijheid op Franse plantages. Er was een belastingverhoging, maar geen sprake van structurele uitbuiting van de bevolking. De Fransen brachten verlichte ideeën, veel Nederlanders vonden die aantrekkelijk. Plus wat structurele bestuurlijke en staatsrechtelijke verbeteringen, algemene verkiezingen, achternamen en café's, restaurants, wijnen. Ook kwamen ze op voor de rechten van joden. Eigenlijk is het hoog tijd dat de Nederlanders merci zeggen tegen de Fransen voor hun weldadige overheersing. smiling smiley

Los daarvan: de tijd die er overheen is gegaan speelt natuurlijk ook een rol. Er leven nog mensen die de politionele acties in Indonesië hebben meegemaakt, of die daar hun ouders verloren. Dat was puur staatsterrorisme.

Tav de Romeinen is dat nog duidelijker. Ze brachten vooral veel goeds en heus, ze zijn nu allemaal dood.

Er is natuurlijk geen regel te maken voor wanneer wel of geen excuses. Het is interpretatie, subjectief. Het is een glijdende schaal. Bepalend voor wel of geen excuses maken is ook de vraag of je met dat andere land een innige band wil hebben. Kijk gewoon of er in het heden nog maatschappelijke relevantie is. Dan is het in de meeste gevallen vrij duidelijk. In twijfelgevallen kun je erover praten en het onderzoeken, dat helpt vaak ook al.

Dus bv:
- Duitse excuses aan joden: ja, doen
- NL excuses aan Indonesië voor 1949: ja doen
- Frankrijk aan de buurlanden vanwege Napoleon: nee
- België in de Kongo: zou ik wel doen ja
- Spaande Inquisitie: nee, er is geen effect op het heden meer
- Amerikaanse president door het stof voor institutioneel racisme in de VS: zeker doen
- Servië en Srebrenica: ja
- enz, vul zelf maar in



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/07/2021 20:24 door Andere Peter.
Cecchini 31 juli 2021 20:31
Nou daarvoor voerde hij ook geen flikker uit. Een valpartij maakt je niet meteen onschuldig
El Chaba 31 juli 2021 21:36
Precies.
Hij werd inderdaad benadeeld door die val, maar daarvoor én daarna heeft hij al die tijd nagenoeg niet aan aan kop gereden.
Anony 01 augustus 2021 09:58
Cecchini Schreef:
-------------------------------------------------------
> Die kreeg ook een minuut kado.


Helemaal onjuist. De Movistars zaten te wenen op hun fiets omdat ze het gat op Evenepoel meter voor meter groter zagen worden. Hebben ze achteraf zelf bevestigd. Niks noppes nada cadeau. Zoek het nog maar eens op.
Slimmerd 01 augustus 2021 10:35
Dus een beetje zoals de Trek-renners gisteren zagen gebeuren op de Mohoric-trein?
Curzio 01 augustus 2021 11:23
Evenepoel ging toch een stukje later weg dan Mohoric? Of vergis ik me, ik heb gisteren niet de hele aanloop gezien.
Nelis! 01 augustus 2021 14:13
Ik vond de overwinning van Evenepoel vorige keer sterk, vooral op die leeftijd, maar niet enorm indrukwekkend. Hij kon eerst niet volgen en toen het wat stil viel, demareerde hij. Een soort Mollema overwinning, niks mis mee, super knap.
Eindhovuh 01 augustus 2021 16:39
Nederland en de slavernij sla je bewust over?
Andere Peter 01 augustus 2021 18:48
El Chaba 01 augustus 2021 18:52
ton duk 01 augustus 2021 18:55
Nelis! Schreef:
-------------------------------------------------------
>. Hij kon eerst niet volgen en toen
> het wat stil viel, demareerde hij

Was dat niet terugkomen na pech, meen ik?
Gr
Curzio 01 augustus 2021 19:09
Dat was achteraf iig wel het verhaal inderdaad.
Andere Peter 01 augustus 2021 20:30
Omdat mijn punt is dat je naar een aantal factoren en uitgangspunten kunt kijken. Dat je het per situatie moet bekijken. Dat men er een gotspe van maakt indien men alle internationale kwesties over een kam scheert in de jijbak-sfeer van en waarom mag 'blanke vla' dan nog wel?. En dat het vooral subjectief is en open is voor interpretatie.

Daar heb ik het slechte slavernijverleden van Nederland helemaal niet bij nodig. Dat kunnen verstandige menen met verschillende ervaringen of uit verschillende culturen, prima verschillend interpreteren. Maar elk redelijk mens zal bij een aantal voorbeelden die ik opsom op vrijwel hetzelfde uitkomen, omdat het met die uitgangspunten in veel gevallen heel helder is. En dan hoeft er niemand meer bij de hand te zeggen: ja maar de Friezen moeten aan de katholieken nog excuus aanbieden voor het vermoorden van Bonifacius.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/08/2021 20:34 door Andere Peter.
El Chaba 01 augustus 2021 20:56
Ik begrijp je punt wel hoor, maar waar leg je dan de grens?
Bij elk redelijk mens, zeg jij. Maar wat is een redelijk mens? Ook dat is een semantische discussie natuurlijk.
Als ik naar jouw voorbeelden kijk, dan heb ik vooral het idee, dat 'de tijd' - hoe lang of beter kort geleden bedoel ik - het voornaamste criterium is.
En zo ja, waar leg je dan de grens?

En wat betreft het slavernijverleden: ook alle gruwelijke, slechte gebeurtenissen uit het verleden hebben een keerzijde. Dankzij het koloniale slavernijverleden hebben vele donkere mensen nu in Nederland - of andere andere koloniale landen - de kans gekregen om zich hier te ontwikkelen, dankzij onze - inmiddels - democratische rechtsstaat.
Kansen, die ze waarschijnlijk nooit - of zeker veel minder - gekregen zouden hebben, als de slavernij nooit bestaan zou hebben en hun familie en nakomelingen nog steeds in hun land van herkomst gebleven zouden zijn.

Etc. etc. etc.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/08/2021 20:57 door El Chaba.
Horsie is back 01 augustus 2021 23:52
Het record van Remco als jongste overwinnaar is trouwens wel overeind gebleven.
Andere Peter 02 augustus 2021 00:16
Er is dus geen grens. Er is een glijdende schaal. Die is subjectief. Ik denk wel dat je, naarmate je je erin verdiept, vaker reden zult zien om wel sorry te zeggen. Daar vóór zit natuurlijk nog een stap van te erkennen: dat had niet mogen gebeuren. Nog weer daarvoor zit de erkenning dat er iets gebeurd is. De Turken zijn nog lang niet toe aan excuses voor de Armeense genocide. Laat die eerst de feiten eens erkennen. Excuses, dat gaat nog 200 jaar duren.

Het beeld dat de overheersers ook zoveel goeds brachten, wordt volgens mij door de voormalige overheersers zelf overdreven. Veel aandacht in het onderwijs voor de Ethische Politiek in Indië, maar er is geen Indonesiër die de term (die ook nog eens veel superioriteitsgevoel verhulde) kent. Suriname is niet zo stabiel achtergelaten. In Indonesië bracht Nederland geen democratische cultuur. Er zijn zeker ook goede dingen achtergelaten. Maar dan nog: dat er ook zoveel goeds werd gebracht is een non-argument. Als je voor iemand iets slechts doet en iets goeds, dan zeg je nog steeds sorry voor het slechte. Je kreeg geen vrijbrief om de dochter van je buurman te verkrachten omdat je jaarlijks als hij op vakanties was zijn gras maaide en zijn plantjes water gaf.

Ik heb geen complete afgeronde mening tav slavernij/Nederland/excuses. Ik vermoed dat de samenleving als geheel daar nog niet aan toe is. Alleen de linksige intelligentsia is dat. Er is nog kennisverbreding nodig. Beter onderwijs, musea, goede films. Maar ik neig ernaar te denken dat er wel degelijk (onderhuids) nog veel leed zit. Mede door de onwetendheid bij anderen. Erkenning kan helpen. Ik vermoed dat dit proces terecht zal eindigen met formele excuses.

Je kunt niet enerzijds trots zijn op Rembrandt, De Ruyter, Oranje, de scheepvaart, de gevels in de grachtengrodel, ons spoorwegennet (aangelegd met winsten uit het Cultuurstelsel) en anderzijds de fouten en schaamte negeren. Wie zich in het positieve personificeert met de natie, zou dit ook in het negatieve behoren te doen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/08/2021 00:17 door Andere Peter.
Frederik D. 02 augustus 2021 03:28
Vraag het eens aan de Papoea's. Die vinden dat ze in de steek zijn gelaten door de Nederlanders. De geschiedenis zit toch iets cynischer en grilliger in elkaar dan de "linkse intelligentia", die vaak zelf in luxe baadt en mede daardoor nogal repressief is, meent. En wat is dat, Nederland? Moet ik uit naam van mijn voorouders, die ook maar werden uitgebuit, excuses aan iedereen aanbieden? Doe niet zo gek. Waarom wel een monument voor de slavernij en niet voor de inheemse uitbuiting? Nee, dan vroeger, toen intellectuelen nog links waren en nog oog hadden voor de klassenstrijd. Klassenstrijd is nu rassenstrijd geworden. En waarom? Klassen gingen vervelen. Dus nu maar rassen. Morgen weer een andere mode. Toch? Zo de wind waait, waaien onze modieuze rokjes. Elk redelijk denkend mens staat achterdochtig tegenover modes. Maar ja, als je rotouders hebt ...
Pyama 02 augustus 2021 08:40
Jullie leven wel erg in het verleden. Alle mensen die er toen bij waren zijn al overleden hoor.

Hup Landa!
Andere Peter 02 augustus 2021 10:13
De Papoea's hebben zeker recht op een goed woordje. Daar zat tot diep in 1963 (Luns/Kennedy) nog een koloniale reflex van Nederland. Diep in de Koude Oorlog.

Of het jouw (voor)ouders zijn doet helemaal niet terzake. Niemand vraagt jou om zelf excuses te doen aan de ober in een restaurant. Zo persoonlijk is het natuurlijk niet. Het gaat om entiteiten, instituties, , de Nederlandse staat.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/08/2021 10:13 door Andere Peter.
Andere Peter 02 augustus 2021 10:14
Jij leeft ook in de acties van het verleden, maar je bent er minder bewust van. Stel je eens voor dat alles nog gebouwd en ingericht noest worden op de dag van je geboorte...
Frederik D. 02 augustus 2021 10:33
Ondertussen bood Jacinda Ardern, de ijzeren coronalady van Nieuw Zeeland, haar excuses aan aan de eilandenimmigranten. Voor nog geen twee miljoen schonk Ardern herstelbetalingen. Te weten studiebeurzen. Zeg, jongen, ga je studeren? Ken je die reclame nog?

Nu.nl

Hoe zijn ze gediscrimineerd? Kijk, dat zou ik ook wel willen weten. In ieder geval, lang niet alles wat volgens onderbuiklinks discriminatie is, is discriminatie.

Was er laatst een donker iemand op TV. Men vroeg aan hem: heeft u wel eens laatst gehad van ethisch profileren? Nee, zei hij, ik rij niet in een pooiersbak maar in een gewoon bescheiden autootje.

Het punt dat ik wil maken, is: in deze tijden van rassenstrijd overdrijft men, net zoals men vroeger in tijden van klassenstrijd overdreef. We hebben niet zozeer te maken met sociologische analyses als wel met een variant van religie.
lodjan 02 augustus 2021 10:52
ton duk Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik zou ook zijn DW noemen
> Gr


DW??

Did Win?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/08/2021 10:52 door lodjan.
Andere Peter 03 augustus 2021 01:56
Waar heb jij het over, joh? Het gaat toch niet over etnisch profileren (je zegt ethisch profileren maar je lijkt mij etnisch te bedoelen).

Er zijn soms door het land dat goed voor jou en mij zorgt, wandaden gepleegd. Daar waren soms structureel andere landen of bevolkingsgroepen de dupe van. Het is goed om dat te onderzoeken en waar nodig te erkennen. Soms voor echte erkenning een excuus zinnig.

Jucinda geeft overigens in jouw eigen link antwoord op je vraag.
El Chaba 03 augustus 2021 14:08
Ik ben het zeker niet helemaal oneens met je betoog, maar ik kijk er met een andere blik naar.

De hele wereldgeschiedenis hebben stammen, volkeren, naties, landen, wereldrijken elkaar de meest verschrikkelijke wreedheden aangedaan. In Europa of beter gezegd het 'vrije democratische westen' is men daarmee pas gestopt na (grosso modo) de tweede wereldoorlog. In het overgrote deel rest van de wereld helaas (nog) niet.

En wat betreft de wreedheden, die Nederland in het verleden heeft begaan, zie ik ook de 'goede' keerzijde daarvan, al klinkt jou dat wellicht vreemd in de oren.

Het 'voordeel' (excusez-le-mot) van bijvoorbeeld de slavernij of de wreedheden in Nederland-Indië is, dat er daardoor ook veel mensen van andere afkomst of ras uiteindelijk de kans hebben gekregen om op te groeien in één van de meest welvarende, vrije en democratische landen ter wereld. (zie alle lijstjes van Transparency International, waar Nederland steevast in de top 10 van landen staat).

Stel dat die wreedheden niet waren begaan, dan had pak 'm beet, Sylvana Simons nog steeds gewoond en geleefd in het land van haar verre voorvaderen en had zij - hoogstwaarschijnlijk - nooit de kans gehad om te doen wat zij hier kán en mág doen.

Wat ik probeer te zeggen is dat alles uiteindelijk in elkaar grijpt. Elk nadeel hep (uiteindelijk) zijn voordeel, zei een wijs man ooit eens.. winking smiley

Excuses aanbieden vind ik mede daarom onzin, omdat ik dat veel te ééndimensionaal vind. Maar een monument om de wreedheden voor de slavernij te herdenken: prima!
Excuses gaan mij echter te ver, zoals hierboven betoogd.

Mijn overovergrootvader heeft in Nederlands-Indië de meest vreselijke wreedheden begaan als Gouverneur van Atjeh: [resources.huygens.knaw.nl]
((overigens interessant om te lezen, dat er ook toen al verzet was in Nederland betreffende de koloniale wreedheden, alleen nog niet breed gedragen dus door de politiek. Maar daaruit blijkt wel, dat de mensheid zich door de hele geschiedenis heen blijft ontwikkelen, al gaat dat uiteraard langzaam met horten en stoten (zie de wereldwijde, reactionaire ontwikkelingen ten aanzien van homo- en vrouwen rechten en gaat dat ook geografisch gezien niet met dezelfde snelheid)).

Maar behalve, dat dat andere tijden waren met andere wetten en mores, zie ik niet in waarom Nederland - laat staan ik - daarvoor zijn excuses aan moet bieden (al hebben ze dat volgens mij onlangs wel gedaan, bij monde van de koning?).

Overigens ben ik daar ook niet mordicus op tegen, als je daar andere mensen mee blij maakt, maar het ligt ook juridisch gevoelig natuurlijk, want dan ligt de weg naar schadevergoedingen via de rechter natuurlijk wijd open. En daar ben ik het in het algemeen ook niet mee eens, want waar ligt dan de grens?



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/08/2021 14:28 door El Chaba.
ton duk 03 augustus 2021 14:37
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen