Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

76th La Vuelta ciclista a España (2.UWT) Stage 16»Laredo›Santa Cruz de Bezana(180km)

Gepost door Clavan 
Clavan 31 augustus 2021 09:03


De 16e etappe van de Vuelta gaat van Laredo naar Santa Cruz de Bezana. De race langs de Cantabrische kust is 180 kilometer lang en heeft alle karakteristieken waar sprinters blij van worden.



Goed, helemaal vlak is het niet, maar de zwaarste beklimmingen zijn relatief eenvoudig en liggen ver van de meet.

Na de start in Laredo, een badplaats met een uitnodigend zandstrand, volgen de renners aanvankelijk de kust om dan toch landinwaarts te trekken. Via Liérganes gaat het naar de enige gecategoriseerde klim van de dag. De Alto de Hijas stijgt in 4,2 kilometer met een gemiddelde van 6,5%.


Na de Alto de Hijas is er nog ruim 70 kilometer te gaan. Regelmatig gaat het nog heuvelop, maar normaal gesproken hoeft geen sprinter in verlegenheid te komen.

Het parcours heeft wel wat weg van de rit naar Suances van vorig jaar. Alleen liep de weg toen in de laatste kilometers venijnig op, wat Primoz Roglic in staat stelde om de sprint te winnen. Dit keer is de finale zo vlak als maar kan.
De laatste twee kilometer van de rit zijn volledig vlak, maar wel zeer technisch. Op 700 meter ligt een scherpe bocht naar links, waarna de weg versmalt. Daarna volgt een flauwe chicane, die uitkomt op een 90 gradenbocht naar rechts op 250 meter van de streep. Positionering is dus van levensbelang voor de sprinter die hier wil winnen. Vooraan beginnen is key.


De eerste drie renners aan de meet krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden, terwijl er bij de tussensprint 3, 2 en 1 seconden te winnen zijn.

De 16e etappe van de Vuelta start om 12.49 uur en de race finisht naar verwachting rond 17.30 uur. In het noorden van Spanje kunnen de renners aangenamere temperaturen tegemoet zien dan in de tweede week, meldt Weeronline. De verwachting is dat het kwik zal oplopen tot een graad of 25. De kans op buien neemt ook toe en er komt meer bewolking voor in deze laatste week.

De zestiende etappe is ook dinsdag weer live te zien via Eurosport 1 (vanaf 15.00 uur), de online kanalen van Eurosport (vanaf 14.40 uur) en Sporza (op Eén, vanaf 15.50 uur).

GC after stage 15:

GC leader: Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert)
Mountains classification leader: Romain Bardet (Team DSM)
Points classification leader: Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
Best young rider: Egan Bernal (INEOS Grenadiers)
Team classification leader: INEOS Grenadiers

1 ODD CHRISTIAN EIKING INTERMARCHE-WANTY-GOBERT 59hr 57min 50sec
2 GUILLAUME MARTIN COFIDIS @ 54sec
3 PRIMOŽ ROGLIČ JUMBO-VISMA 1' 36''
4 ENRIC MAS MOVISTAR 2' 11''
5 MIGUEL ANGEL LOPEZ MOVISTAR 3' 04''
6 JACK HAIG BAHRAIN VICTORIOUS 3' 35''
7 EGAN ARLEY BERNAL INEOS GRENADIERS 4' 21''
8 ADAM YATES INEOS GRENADIERS 4' 34''
9 SEPP KUSS JUMBO-VISMA 4' 59''
10 FELIX GROSSSCHARTNER BORA-HANSGROHE 5' 31''
11 ALEKSANDR VLASOV ASTANA-PREMIER TECH 6' 04''
12 GIULIO CICCONE TREK-SEGAFREDO 6' 16''
13 GINO MÄDER BAHRAIN VICTORIOUS 6' 47''
14 LOUIS MEINTJES INTERMARCHE-WANTY-GOBERT 7' 07''
15 DAVID DE LA CRUZ UAE TEAM EMIRATES 7' 11''

Vuelta España 2010



De 65e editie van de Ronde van Spanje ging van start op zaterdag, 28 augustus 2010 in Sevilla. De Vuelta eindigde op 19 september 2010 in de Spaanse hoofdstad Madrid. Tijdens de ronde overleed de masseur van het Team Sky als gevolg van een bacteriële infectie. Eerder trokken al drie renners uit deze ploeg zich terug wegens maagklachten. Het hele team trok zich daarom na de zevende etappe terug.

Doping

Anderhalve week na afloop van de Vuelta werd bekend dat de nummer twee uit het eindklassement, de Spanjaard Ezequiel Mosquera tijdens de ronde was betrapt op het gebruik van HES, een middel dat bloeddoping maskeert. Ook zijn land- en ploeggenoot David García, die als knecht van Mosquera als 11e eindigde, werd betrapt op het gebruik van HES en epo. Na een lange juridische strijd werd Mosquera in januari 2015 alsnog vrijgesproken door het Spaanse Nationaal Gerechtshof. Desalniettemin handhaaft de UCI zijn schrapping uit de einduitslag.

Vanwege een internationale schorsing van de Spanjaard Alejandro Valverde, de winnaar de Ronde van Spanje van 2009, kon van het gebruik dat de laatste winnaar met het rugnummer 1 van start gaat geen gebruik worden gemaakt. De organisatie besloot het startnummer 1 als eerbetoon toe te kennen aan de 41-jarige Spanjaard Íñigo Cuesta, rijdend voor Cervélo. Hij neemt voor de 17e keer deel aan de Ronde van Spanje. Naast Cuesta deden er nog 197 andere renners mee, verdeeld over 22 ploegen. Daarvan zijn er 15 ProTour en 7 ProContinental. Team RadioShack kreeg als enige ProTour team geen uitnodiging.


Cuesta 1995

Cuesta 2011



Nibali en Mosquera op de Bola del Mundo

Gilbert won de 3e en 19e etappe

Igor Anton won etappe 11 en 4. En crashde als leider in rit 14 uit de Vuelta. Wat als?

Barredo komt als winnaar over de streep op de Covadonga. Maar werd later uit de uitslag geschrapt omdat hij voor Patlef reed. Officieel staat nu dus Nico Sijmens als winnaar van deze etappe. Wie?...Nico Sijmens

Nico Sijmens

P. Velits won de ITT en sprong naar plek 3 in het AK

Cavendish won 3 etappes dit jaar (4 incl. de TTT

Ezequiel Mosquera (originally 2nd in GC) was declassifed for doping

Vincenzo Nibali (Liquigas) 87hr 18min 31sec
Ezequiel Mosquera (Xacbeo) @ 43sec
Peter Velits (HTC-Columbia) @ 3min 4sec
Joaquin Rodriguez (Katusha) @ 4min 22sec
Frank Schleck (Saxo) @ 4min 45sec
Xavier Tondo (Cervelo) @ 4min 54sec
Nicholas Roche (Ag2r) @ 5min 5sec
Carlos Sastre (Cervelo) @ 6min 8sec
Thomas Danielson (Garmin-Transitions) @ 6min 18sec
Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) @ 7min 44sec
David Garcia (Xacobeo) @ 9min 39sec
Mikel Nieve (Euskaltel) @ 11min
Vladimir Karpets (Katusha) @ 13min 7sec
David Moncoutie (Cofidis) @ 14min 34sec
Christophe Le Mevel (FDJ) @ 16min 38sec


Bron: Te, WF, PCS, CN, BRI, Cyclingarchive
Cecchini 31 augustus 2021 13:09
Column Peter Winnen

In onze kwakkelzomer verlustig ik me in de gortdroge Vuelta. Ik vermoed dat het geschroeide peloton in Spanje snakt naar een Hollands motregentje. Tegen de Spaanse hitte is niet op te drinken. Het krijt in de keel koekt aan, spieren raken gedemineraliseerd. Een hele week te gaan nog. Als zotten hebben ze gekoerst in het vacuüm van Spanje.

Primoz Roglic is al twee keer tegen het wegdek geklapt. De geesten van het asfalt lijken een speciale voorkeur voor zijn huid te hebben. Zijn humeur heeft er niet onder geleden. De leiderstrui deed hij cadeau aan een Noor zonder perspectief. Zo spaarde hij zijn ploegmaten die aarzelend op gang kwamen en, als ik het goed heb gezien, hun vlieglessen nog moeten afronden.

Hittebestendig als hij is bestaat de luxe van Roglic eruit dat hij kan wachten tot de slottijdrit op de voorlaatste dag. En tussentijds, zonder daadwerkelijk te doden, dollen met de concurrentie zoals een kat het wel eens doet met een gevangen vogeltje. Ootmoedig blijven offeren aan de even onzichtbare als concrete asfalt-entiteiten is ook verstandig.


Soms moet ik aan Alejandro Valverde denken. Sinds een week zit die met een arm in de mitella voor de televisie te broeden op een snood plan om Roglic te nekken. Dat de ploeg Movistar het in de koers zonder zijn koerskapitein moet stellen wil nog niet zeggen dat de koerskapitein is uitgeschakeld. Ik durf te stellen dat Valverde op de bank heilzamer werk verricht dan in het zadel. Team Movistar lijkt bevrijd nu Valverde, altijd en uitsluitend koersend voor eigen glorie, niet meer in de weg rijdt.

Het is een paar maanden geleden dat ik in twee marathonzittingen op Netflix respectievelijk seizoen 1 en 2 bekeek van El dia menos pensado. Team Movistar werd op verzoek van de hoofdsponsor twee wielerseizoenen door een filmploeg gevolgd. De ingewanden van het team kwamen blootliggen.

Beelden uit de ploegbus, beelden uit de ploegleidersauto, evaluerende en relativerende interviews met renners en staf achteraf. Miscommunicatie was troef. Mocht ik een contract hebben gehad met de op wereldschaal opererende telefoonprovider, ik zou gillend zijn weggehold naar een andere.

Maar toch, en toch, Team Movistar stal mijn hart. Elk plan hoe kreupel ook – er was altijd een plan – dwong anderen tot herziening van plannen.

Als er al sportief gevaar dreigt voor Roglic komt het van Movistar. In de cols is Enric Mas, vooralsnog op iets meer dan een half minuutje geklokt, bijna zijn gelijke. Als collectief is Movistar drie keer beter dan Jumbo-Visma. Valverde in de zitkussens is nog lang niet uitgespeeld.

Net-niet-coureur Enric Mas stelt in de docu-serie dat hij er alles aan doet een net-wel-coureur te worden. Een beetje vermageren nog, iets gerichter trainen.

Een brave jongen, Enric Mas. Een maniakaal skelet. Een misdienaar waar ik op speel bij de bookmakers.
Cecchini 31 augustus 2021 13:19
Als collectief is Movistar 3 x beter dan Jumbo? Vreemde mening
Slimmerd 31 augustus 2021 13:19
Ideale start voor de ploegen die willen controleren, vijf ontsnappers, valpartijtje in peloton...

Dewulf, Bizkarra, Cleays, Simmons en Bol voorop
Slimmerd 31 augustus 2021 14:23
lodjan 31 augustus 2021 16:14
DNF Ciccone (val)
tvm 31 augustus 2021 17:00
Lijkt me sterk dat Jakobsen hier nog overschot heeft om de sprint te gaan regelen.
Wanny 31 augustus 2021 17:12
5 vingers in de neus
ton duk 31 augustus 2021 17:17
met dank de deur openhoudende Trentin
Mag een stuk verjaardagstaart
Gr
Slimmerd 31 augustus 2021 17:25
Alsof er maar iemand in dit peloton rijdt met gelijke snelheid
Wanny 31 augustus 2021 17:43
Jammer dat je dit seizoen in de grote wedstrijden vrijwel nergens de grote sprinters tegen elkaar ziet strijden.

Ewan, Cavendish, Groenewegen, Jakobsen, Bennett.
Carlos Danger 31 augustus 2021 17:51
Even wachten nog op het Kampioenschap van Vlaanderen (17.9)
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen