Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

De angst voor omikron

Gepost door Cecchini 
Cecchini 11 januari 2022 21:21
Vrees voor omikronIk las gisteren een stuk in het AD over de angst van onze schaatsers voor het tot nu meest onschuldigde variant/zusje onder de Covid familie..

Omikron hier, omikron daar. Vrijwel alle schaatsers hadden het wel even over de zeer besmettelijke virusvariant. Soms nam het in de nabespreking na een van de vele titels of medailles zelfs de overhand. Groot is de angst om kort voor het belangrijkste toernooi van de wereld positief te testen en daarmee het sportieve hoogtepunt te moeten missen.

,,Zeker ben ik daar bezorgd om’’, zei Thomas Krol, winnaar van de 1000 meter. Enigszins met een kwinkslag: ,,Het makkelijkste was om mij te plaatsen, het moeilijkste om gezond te blijven. De gevolgen zijn heel groot. Het kan de voorbereiding volledig in de war gooien of het kan zelfs einde verhaal zijn. Het einde van mijn droom. Dus ik zorg dat ik elk risico uit de weg ga.’’

Veel ploegen en rijders gaan niet meer naar de zon, terwijl dat in hun ogen wel de ideale route was, maar blijven in Nederland. Jumbo-Visma heeft zelfs besloten om tot en met de reis naar Peking met de gehele ploeg in een hotel te verblijven. ,,Leuk is het zeker niet, ideaal misschien ook niet, maar we maken er het beste van de komende anderhalve maand.’’

Femke Kok, sprintster van Reggeborgh, wist gistermiddag nog niet helemaal wat het plan van haar begeleiding tot de Winterspelen was. ,,Maar ik zou een bubbel, zoals vorig jaar, niet zo erg vinden hoor. Ik ben echt een beetje bang om corona te krijgen. Het voelt niet als iets wat je helemaal zelf uit kunt sluiten. En ik voel me nu al een soort kluizenaar.’’

Ook Jutta Leerdam is uiterst voorzichtig. Ze wil dolgraag haar ouders knuffelen, maar ze doet het niet. ,,En zij gaan het uit zichzelf ook uit de weg, bang als ze zijn hun dochter aan te steken.’’ Ireen Wüst heeft haar ouders en haar broer al een poos niet gezien. Sven Kramer zegt niet al te angstig te zijn. ,,We doen ons uiterste best om het niet te krijgen, maar uiteindelijk heb je niet alles in de hand. Als je het krijgt, heb je een probleem. Het is onmogelijk om het helemaal af te dekken, dus ik wil er ook niet te spastisch over doen.’’


Vorige week ging een wedstrijd van Liverpool niet door, omdat een groot deel van de voetballers niet ongeschonden door de verpliche test waren gekomen, terwijl ze geen enkele klacht hadden.

De Spaanse regering heeft inmiddels de eerste moedige stap gezet, door het zeer besmettelijke maar relatief onschuldige Omikron in de hoek van een griepvirus te zetten ("Covid vergriepen" ).en voorstellen te doen waarbij de Spanjaarden zich om over een korte tijd niet meer hoeven te laten testen, ook niet als ze klachten hebben.

Met het naderende wielerseizoen en dat lastige Omikron is het de vraag of de renners zich straks bij de start van elke koers nog steeds moeten blijven testen. Want zo ja, dan kan het zomaar zijn, dat je in de vorm van le leven bent, en toch niet mag starten terwijl je toch echt geen gevaar meer bent voor de Nationale Volksgezondheid.

Ik kan me voorstellen, dat wielerploegen misschien wel in hun nopjes zijn, dat renners in januari 2022 besmet raken met Omikron om daar in maart/april niet meer zo bevreesd over hoeven te zijn, en daar stiekem in hun "medische" begeleiding op aansturen. Of ben ik nu te cynisch ?1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/01/2022 21:46 door Cecchini.
Tinuz 11 januari 2022 21:42
Vooral de angst om niet mee te mogen doen van de autoriteiten, dus.
Het was al een virusje van niks, en is inmiddels zo vaak gemuteerd (en dus zwakker) dat enkel een angstpsychose nog echt gelooft in deze hoax.
Frederik D. 11 januari 2022 23:54
Sorry maar je kletst in het wilde weg. Nederland heeft zo'n 30.000 coronadoden en die moffel je weg onder een al te dik tapijt. Daarnaast is de zorg wel degelijk overbelast door coronapatiënten. Gewoon harde feiten. Even hard als het feit dat de aarde een bol is. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan nieuwe en hopelijk betere coronavaccins. En nee, er zijn geen 10.000 vaccindoden. Koop een stevige riem en toom je onderbuik in. smiling smiley
Eindhovuh 12 januari 2022 08:31
Plus dat die doden er waren ondanks de maatregelen, maatregelen die er nooit voor griep golden, dus vergelijkingen zoals Tinuz ze maakt zijn niet correct.
Maar dit is een wielerprikbord.

Ik zou me als Olympische sporter nu ook totaal opsluiten, en hopen dat de andere sporters waarmee ik moet vliegen dat ook doen.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/01/2022 08:31 door Eindhovuh.
Clavan 12 januari 2022 09:56
Bovendien snap ik die chinezen wel dat ze de telefoon van Jutta Leerdam wel willen infecteren op zoek naar wellicht meer explicite foto's dan wat ze nu allemaal op het wereldwijde web gooit.
Frederik D. 12 januari 2022 10:08
Een wereld gaat voor me open. smiling smiley
Clavan 12 januari 2022 12:01
Ondertussen beëindigt TJV het trainingskamp in Alicante i.v.m. een coronabesmetting.
Frederik D. 12 januari 2022 13:45
Dumoulin is thuisgebleven vanwege lichte klachten. Maar of die klachten gerelateerd aan corona zijn, is de vraag.
Horsie is back 12 januari 2022 14:03
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dumoulin is thuisgebleven vanwege lichte klachten. Maar of die klachten gerelateerd aan corona zijn, is de vraag.

Gisteravond kwam ik van een andere kamer terug en hoorde via de PC een fragment op Studio Sport. Wat heb ik nou gemist, het ging toch wel over wielrennen? Aanvankelijk herkende ik dus ook niet de stem van Tom Dumoulin.

Was deze bijdrage nuttig? hot smiley
veluweracer 12 januari 2022 17:44
Horsie is back Schreef:
-------------------------------------------------------
> Frederik D. Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Dumoulin is thuisgebleven vanwege lichte
> klachten. Maar of die klachten gerelateerd aan
> corona zijn, is de vraag.
>
> Gisteravond kwam ik van een andere kamer terug en
> hoorde via de PC een fragment op Studio Sport. Wat
> heb ik nou gemist, het ging toch wel over
> wielrennen? Aanvankelijk herkende ik dus ook niet
> de stem van Tom Dumoulin.
>
> Was deze bijdrage nuttig? hot smiley

Ja ja, zéér. Het feit dat je Tom's stem niet herkende kan een aanwijzing zijn dat er iets op de stembanden is geslagen bij hem.
Frederik D. 12 januari 2022 19:02
smiling smiley Maar heeft Bob Dylan ooit iets bij elkaar geneuzeld over virussen of zo? Anyway, we are saved.

Saved, goddamned
Horsie is back 12 januari 2022 19:41
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> smiling smiley Maar heeft Bob Dylan ooit iets bij elkaar geneuzeld over virussen of zo? Anyway, we are saved.

Parbleu, je citeert wel de verkeerde. Kijk nog maar eens goed.

Disclaimer: De verbastering stamt nog uit de tijd, dat men vreesde meteen door de Highway Police van het net te worden verwijderd.
Horsie is back 12 januari 2022 19:43
veluweracer Schreef:
-------------------------------------------------------

> Ja ja, zéér. Het feit dat je Tom's stem niet herkende kan een aanwijzing zijn dat er iets op de stembanden is geslagen bij hem.

Het lag dus niet aan mijn oren. Ik geef toe, dat even later zijn stem me wel weer redelijk vertrouwd overkwam.
Cecchini 12 januari 2022 20:49
In plaats van op de fiets stappen de renners in de auto: Jumbo-Visma breekt trainingskamp af

Robert Giebels Volkskrant

Wielerploeg Jumbo-Visma moest het trainingskamp in het Spaanse Alicante al na een dag beëindigen vanwege een positieve coronatest binnen het team. Twee weken lang had de ploeg er gezamenlijk in vorm willen komen voor het nieuwe seizoen maar ‘het doemscenario is uitgekomen.’


De renners van Jumbo-Visma tijdens hun eerste en laatste dag van het trainingskamp in Spanje. Beeld BELGA

Jumbo-Visma was voor het eerste trainingskamp van het nieuwe seizoen zoals gebruikelijk neergestreken in Alicante, waar het altijd mooi weer heet te zijn. Maar op de eerste, en later bleek enige, trainingsdag trekken de renners in wintertenue hun sprintjes heuvelop in druilerig weer op een desolaat, nat weggetje naast de A7 richting Madrid.

De blik van David Dekker is een paar tellen verbeten als hij met Timo Roosen een wedstrijdje doet. Roosen, herkenbaar aan zijn nationale kampioenstrui, verliest, maar roept Dekker na: ‘Hé, die telt niet.’ Dekker, de specialist die het vertrek van sprinter Dylan Groenewegen moet opvangen, maakte volgens Roosen een valse start. Als Dekker omkijkt, trekt Roosen met beide wijsvingers een denkbeeldige rechthoek; het VAR-gebaar. Lachend wint Dekker de herkansing en alle sprints daarna.

Zo had het bijna twee weken lang moeten gaan voor de renners van Jumbo-Visma: vanuit het afgehuurde hotel-met-zwembad elke ochtend de eigen fiets naast de ploegbus opzoeken en met de groep de hele dag op pad. In plaats daarvan ‘is het doemscenario uitgekomen’, zegt Mathieu Heijboer, performance manager van de ploeg: na één dag waarbij de pers aanwezig mocht zijn, werd het trainingskamp dinsdag beëindigd wegens een coronabesmetting onder de renners. ‘Het blijkt maar weer enorm lastig om in deze tijden dit soort activiteiten te organiseren’, stelt sportief directeur Merijn Zeeman.

Ieder huns weegs
De renners gaan nu ieder huns weegs om individueel te imiteren wat ze op het trainingskamp gezamenlijk hadden willen doen. Grofweg, legde Wout van Aert bij de teampresentatie van maandag uit, gaat het daarbij om het afwisselen van ‘duur en intensief’. De Belg is samen met de Sloveen Primoz Roglic de spil van Jumbo-Visma. ‘Duur’ is een kwestie van uren op de fiets doorbrengen en een basisconditie opbouwen. ‘Intensief’ zijn veel tien tellen durende krachtsexplosies achter elkaar, of tijdens een lange rit elk half uur een minuut ‘volle bak’ omhoog rijden.

‘Ik heb net een intensief blok gehad’, zei Van Aert. Hij doelde op zijn korte, succesvolle crosscampagne; hij won negen van de tien veldritten waaraan hij meedeed. Van Aert, voordat het trainingskamp werd opgebroken: ‘De andere jongens gaan hier beginnen met intensiever trainen, ik ga werken aan het verbeteren van mijn duurvermogen en zal meer uren dan zij op de fiets doorbrengen.’

Met of zonder trainingskamp, de seizoensvoorbereiding is een kwestie van steeds verfijndere afstelling om op het juiste moment in vorm te zijn. Vorig seizoen was hij dat te vroeg, vertelde Van Aert, waardoor hij in de belangrijkste en oudste wedstrijden, de zogenoemde monumenten, mentaal en fysiek net tekort kwam. Komend seizoen is zijn doel minstens zo’n monument te winnen. Dat wordt vanaf half maart Milaan-Sanremo, die hij al won in 2020, de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. ‘Daarvoor moet ik later in het seizoen op topniveau zijn.’

Ploegvoorbereiding
Jumbo-Visma heeft Van Aerts ‘monumentendoel’ nu omarmd, waar volgens de renner vorig jaar de ploegvoorbereiding voor de voorjaarsklassiekers van een lager niveau was dan voor de Ronde van Frankrijk. Die begon uiterst slecht voor Jumbo-Visma, maar eindigde in de succesvolste ooit voor de gehalveerde ploeg. ‘Ik heb dat verschil besproken en daar is gelijk iets mee gedaan’, zei Van Aert. ‘De klassieke kern rondom Wout is versterkt’, bevestigde ploegleider Zeeman. ‘Met voeding, training en betere klassiekerrenners om zich heen, gaan we Wout beter krijgen voor die laatste anderhalve kilometer.’

Maar Van Aert heeft komend seizoen nóg een doel. Eentje die de ploeg hoofdbrekens kan bezorgen, omdat het lastig te combineren is met de reden van bestaan van de Jumbo-Visma-renner die altijd traint met nummer 1 op zijn shirt: Primoz Roglic. Van Aert aast in de Tour op de groene trui, Roglic op de gele.

Tourploeg
Zes renners zijn al aangewezen voor de Tourploeg van Jumbo-Visma en die selectie is puur samengesteld voor de eindoverwinning. Niet van het punten- maar het algemeen klassement. Twee renners kunnen er nog bij, waaronder kandidaat Mike Teunissen, die in zijn eentje Van Aert vorig jaar aan de mooiste sprintoverwinning van het jaar hielp: de slotetappe van de Tour in Parijs.

Van Aert won in de Tour ook een tijdrit en een bergetappe, maar die leverden voor de groene puntentrui maar 20 punten op tegen 50 voor een sprint als op de Champs-Élysées. ‘In een vlakke sprintrit kan ik Primoz niet uit de wind gaan houden’, kondigde Van Aert aan, ‘maar in de bergen kan hij op mij rekenen.’ Wat Roglic van de groene plannen van zijn ploegmaat vindt, bleef in nevelen gehuld. De Sloveen zei dat hij al blij is als hij deze keer de Tour kan uitrijden. In die van 2021 viel hij uit met schaafwonden en pleisters over zijn hele lichaam.

Roglic en de meeste renners stapten dinsdag in Alicante voor de hotelingang niet op hun klaarstaande fiets, maar in een auto om naar huis te gaan. ‘Uit voorzorg', zei hun ploeggenoot Steven Kruijswijk. ‘Thuis kan ik ook prima trainen.’ Want waar de Jumbo-Visma-renners ook zijn, hun trainers weten alles van ze. Ze lezen gegevens af van pleisters om de suikerspiegel te meten tot fietscomputers die zeggen hoeveel meer of minder vermogen een renner op de pedalen zet in de eerste en laatste intensieve minuut van een training. Het trainingskamp mag dan na een dag zijn beëindigd, die data blijven op de laptops van Jumbo-Visma binnenstromen.
Frederik D. 12 januari 2022 22:46
Junior Brown - Highway patrol
veluweracer 13 januari 2022 03:30
Horsie is back Schreef:
-------------------------------------------------------
> veluweracer Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
>
> > Ja ja, zéér. Het feit dat je Tom's stem niet
> herkende kan een aanwijzing zijn dat er iets op de
> stembanden is geslagen bij hem.
>
> Het lag dus niet aan mijn oren. Ik geef toe, dat
> even later zijn stem me wel weer redelijk
> vertrouwd overkwam.

Een stem uit duizenden. Nimmer zullen we die vergeten.
veluweracer 13 januari 2022 03:34
Bij TJV is iedereen tenminste nu wel weer heelhuids thuis. Je houdt je hart vast tegenwoordig als de tijd van trainingskampen in het immer verkeersgevaarlijke Spanje weer begonnen zijn.
Horsie is back 13 januari 2022 10:35
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Junior Brown - Highway patrol

Geef dan maar Highway 61 Revisited paved by only diamonds.


Wat een dikke lucht produceren wij toch maar! Om 10.00 uur nog 1,7 gr C, 98% LV en 1042 hPa.
Carlos Danger 13 januari 2022 14:33
veluweracer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Bij TJV is iedereen tenminste nu wel weer
> heelhuids thuis. Je houdt je hart vast
> tegenwoordig als de tijd van trainingskampen in
> het immer verkeersgevaarlijke Spanje weer begonnen
> zijn.


Spanje, Zweden en Denemarken zijn statistisch de minst verkeersgevaarlijke landen in Europa.
Vrijwel alle (WT-)ploegen gaan op stage in Spanje, gebeurt er desondanks een ongeluk dan is de kans
groot dat het in Spanje is.
Clavan 13 januari 2022 14:44
Zekers. Het correlatie versus causaliteit probleem.
Clavan 13 januari 2022 18:44
Ondertussen wacht GVA met de boosterprik na Roubaix.

….
ton duk 13 januari 2022 18:48
Dat wachten met gebruik van medicijnen is wel een rode draad in zijn carrière
Gr
veluweracer 13 januari 2022 21:45
Carlos Danger Schreef:
-------------------------------------------------------
> veluweracer Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Bij TJV is iedereen tenminste nu wel weer
> > heelhuids thuis. Je houdt je hart vast
> > tegenwoordig als de tijd van trainingskampen in
> > het immer verkeersgevaarlijke Spanje weer
> begonnen
> > zijn.
>
>
> Spanje, Zweden en Denemarken zijn statistisch de
> minst verkeersgevaarlijke landen in Europa.
> Vrijwel alle (WT-)ploegen gaan op stage in Spanje,
> gebeurt er desondanks een ongeluk dan is de kans
> groot dat het in Spanje is.

Het beeld kan er wat door vertekenen inderdaad.
Clavan 14 januari 2022 10:13
Eindhovuh 14 januari 2022 10:16
Alleen de heel succesvolle rijders krijgen de kans om zo lang prof te zijn. Logisch, maar wel een mooi lijstje.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen