Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Tour 2015 te saai geworden door overmacht Sky ?

Gepost door JW 
JW 17 juli 2015 10:06
Tijdens de etappe van gisteren verschilde ik met diverse prikkers van mening over de vraag of je het “de renners” mocht verwijten dat ze het hele mooie traject tot de slotklim passief het spoor van de Sky-ploeg volgden.
Terwijl het kijkvolk massaal voor deze veel belovende, en daarom integraal uitgezonden, etappe voor de buis was gaan zitten werd het publiek niet vermaakt, maar urenlang een vrij saai schouwspel geboden.
Is het terecht dat de renners van de klassementsploegen te verwijten ? Daarover verschilden de meningen.

Naar mijn mening hadden de twee voorgaande dagen aangetoond dat massaal aanvalswerk van een team tot mislukking is gedoemd. De ploeg van Sky , en kopman Froome, zijn daarvoor in deze fase van de Tour te dominant. Je kunt van een team m.i. niet verwachten dat ze, omwille van het vermaak van het kijkvolk, zich al halverwege de Tour naar een uitzichtsloze positie rijden.
Uiteindelijk word je beoordeeld op het resultaat. Zeker in de belangrijkste koers van het jaar.

Wordt met deze manier van koersen het kijkvolk weg gejaagd, en is dat niet de dood in de pot voor de wielersport ?
Misschien wel (alhoewel dit soort “strijdloze” bergritten of dominantie van een team niet uitzonderlijk is in de Tourgeschiedenis !), maar zou het verwijt dan niet eerder naar anderen moeten gaan ? Door de enorme verschillen in budget dreigen de krachtsverschillen tussen teams steeds groter te worden. Dat kon lange tijd nog enigszins verhuld worden door (meer) risico’s te nemen t.a.v. verboden middelen. Naarmate ook die weg meer wordt afgesneden is het budget steeds meer bepalend.
Het is m.i. vooral deze ontwikkeling die de sport als “kijkspel” bedreigt.

Met daarnaast de enorme commerciële waarde van de Tour, waar vrijwel alle toppers jaarlijks hun hoofddoel van maken.

Ik heb alle Giro-ritten gezien, alsook alle Tour-ritten. Het verschil in attractiewaarde was enorm.
Het kijkvolk dat wil genieten van attractief koersen doet er beter aan zijn vakantie af te stemmen op de Giro….



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/07/2015 10:08 door JW.
Brieske 17 juli 2015 10:18
Gewoon draften net als in de NBA, en kleinere teams.
En Froome 180x klonen en alleen maar Froometjes erin.

Groet
merijntje mortirolo 17 juli 2015 10:33
Quote
JW
Het kijkvolk dat wil genieten van attractief koersen doet er beter aan zijn vakantie af te stemmen op de Giro….

No shit, Sherlock.

Net als jij denk ik ook wel dat de 'grootsheid' van de Tour, inclusief enorme commerciële belangen, mede bijdraagt aan de saaiheid ervan, maar alsnog blijf ik erbij (mag ik ook eens?-> ): de renners maken de koers. 'We' hebben pech dat Contador (vooralsnog) niet sterk genoeg is, dat Nibali zelfs enigszins uit vorm lijkt, dat Quintana het verschil (ook vooralsnog) bergop niet kan maken, maarruh (nog eentje dan!-> ) Parijs is nog ver.

Heel erg saai vind ik deze Tour overigens niet (met name vanwege de wedstrijd binnen de wedstrijd, weejjewwel?), maar ik kan me wel voorstellen dat het aantal mensen dat (de sport) wielrennen saai vindt met de dag stijgt. Als de afgelopen Giro op dit moment zou plaatsvinden, had de gemiddelde kijker wielrennen een fantastische sport gevonden.

Ik verwacht nog wel wat vuurwerk in de derde week en hoop dat Froome menselijke trekken zal vertonen. Waarmede ik bedoel: instorten en gelost worden door Contador en Quintana. Yeah! Van Garderen mag me verrassen, maar ik kan me niet voorstellen dat die stand houdt in de slotweek.

kLas gister dat Lance-huilie-huilie-Armstrong het zijn schuld vindt dat men Froome verdenkt van doping, maar het zou hem meer sieren alssie gezegd had: "Met die koersdodende ploegentactiek van me heb ik het wielrennen vermoord."

Fuck de Tour, leve de koers!
avhhsc 17 juli 2015 10:55
dominantie kan net zo mooi zijn als spanning kijk maar naar barcelona



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/07/2015 10:55 door avhhsc.
Rudy t. 17 juli 2015 11:03
Is niks nieuws eigenlijk. Usps deed hetzelfde min of meer. Toen sky begon wilden ze binnen een aantal jaar een Britse tour winnaar, daar moesten we toen allemaal om lachen. Toch lukte dat al vrij snel met een ex baanrenner. Daarna nog een keer met een geneutraliseerde Afrikaan die eigenlijk helemaal niet kon fietsen. En ik denk maar zo dat het ze nog een keer gaat lukken met een voormalig kasseien specialist.

Maar saai zou ik het nog niet willen noemen.
Walnoot 17 juli 2015 11:04
Maareh, die Giro was toch na de TT, dus voor de laatste week, ook al tamelijk beslist? Of vonden jullie het nog zzzssspannend toen Contador moest lossen op de Finestre? Vond zijn overmacht juist het mooie, hoe hij op de Mortirolo Aru vernederde was toch genieten? Wie zegt dat we niet in de Alpen vergelijkbaar vuurwerk krijgen? Er komen best nog geschikte etappes aan.

Het enige wat ik echt jammer vind, is dat het bij Sky allemaal van die nietszeggende mannetjes zijn. Van Nibali trok ik het een heel stuk beter vorig jaar.
Siem 17 juli 2015 11:08
De vergelijking tussen Sky en Barcelona had pas opgegaan wanneer Sky Thomas had meegestuurd in de vroege vlucht om vervolgens op de voorlaatste col van de dag met Porte en Froome Thomas als springplank te gebruiken en op die manier de etappe te domineren, Thomas op plek twee in het klassement te krijgen en de rest op een enorme achterstand te krijgen. Nu lijkt het toch meer op een dominante catenaccio (Merijntje?) waarbij het resultaat boven alles gaat. Vermaak van het publiek is ondergeschikt. Zeiden ze daar laatst bij Française des Jeux niet iets moois over?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/07/2015 11:10 door Siem.
JW 17 juli 2015 11:08
winking smiley

Persoonlijk heb ik ook (nog) niet het gevoel dat de koers al helemaal beslist is.
Het parkoers van deze Tour is m.i. het mooiste in jaren. Geen week van de geeuw, maar vrijwel elke dag de mogelijkheid tot verrassingen.
Met volgende week maar liefst VIER zware bergetappes achtereen. Zeker als het slecht weer zou gaan worden kan daar nog heel veel gaan gebeuren.
Parijs is inderdaad nog ver voor Froome.

Ook bij de beelden van een etappe als gisteren verveel ik me niet echt.
Dit soort zware etappes valt vaak tegen.
Zeker bij die temperaturen is het echter toch onderdeel van de lange uitputtingsslag die een drieweekse ronde is.

Maar het gemor van een deel van het kijkvolk vond ik opvallend.
Dit is de Tour, en (helaas) niet de Giro.
Things 17 juli 2015 11:09
FC Barcelona is een kromme vergelijking. Als je dan toch dominantie uit het voetbal wil vergelijken met Sky dan moet je niet Barcelona pakken maar chelsea of real madrid onder Mourinho. 1 keer scoren en dan kansloos en knalhard verdedigen...ook saai om naar te kijken.

Barcelona zou te vergelijken zijn met de manier waarop Contador de Vuelta van 2012 (toch?) won door herhaaldelijke aanvallen / demarrages en prikken de concurrentie te slopen. Dominantie op een hele andere manier. Of misschien een beetje zoals Nibali vorige jaar de Tour won door in elke bergrit weg te rijden van de concurrentie.

Het saaie is voor mij dat door de voorsprong van Froom (3+ min) en doordat Sky met 2/3 man tempo kan rijden er geen noodzaak meer is om te reageren voor Froome (Porte of Thomas dieselt gewoon door) en door het hoge tempo ontstaat er ook geen spectakel voor plek 2/3 of 4-8.

Hopelijk inderdaad een iets minder Sky in de Alpen en of nog wat leuke streken van Nibali/Contador/Valverde



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/07/2015 11:17 door Things.
Pyama 17 juli 2015 11:15
De ploegen waren gisteren wel erg lamlendig. Als je Stannard en Rowe uren het werk laat doen weet je dat Froome op het eind niet geisoleerd zit. Als op de eerste de beste col renners als Herrada, Malori, Rogers, Scarponi op kop worden gezet rij je de werkpaarden van Sky er meteen af. Daarna het werk weer overlaten aan Sky. Tegelijkertijd zelf wat renners vooruit sturen (Izagirre, Majka, Kangert bijv.) en dan de Heras truuk toepassen. Dit lijkt heel erg op 2012... met zijn allen achter Sky aan rijden.
ton duk 17 juli 2015 11:17
avhhsc Schreef:
-------------------------------------------------------
> dominantie kan net zo mooi zijn als spanning kijk
> maar naar barcelona

doen wij hier niet aan bronvermelding,dhr Lammers ??
gr
merijntje mortirolo 17 juli 2015 11:28
Quote
Sym
Nu lijkt het toch meer op een dominante catenaccio (Merijntje?)

Knapperd. En dat zonder google?

Inhoudelijk overigens eens. Wat Things hieronder ook zegt dussss.
JW 17 juli 2015 11:32
"Dit lijkt heel erg op 2012... met zijn allen achter Sky aan rijden. "

Ja, dat bevalt me ook niet.
Maar in deze fase van de koers heb ik er wèl begrip voor.
Zoals de eerste twee bergetappes aantoonden zijn de knechten van Sky dit jaar te sterk.
Stannard en Rowe eraf rijden lukt wel, maar wat overblijft is veel sterker dan wat andere teams over houden.
Movistar heeft nog twee ijzers in het vuur, waarbij Valverde al een paar keer op de slotklim probeerde de Sky-trein in problemen te brengen. Prima pogingen, die afgelopen jaren vaak succes hadden. Dit jaar niet.
Meest kansvol lijkt me dan voorlopig -helaas - wachten en wachten tot er zich in de koers - en dat kan op èlk moment zijn ! - een kans voor doet om Sky echt pijn te doen. En als die kans niet komt kan zo'n aanvalsoffensief altijd nog in de laatste Tourdagen. Vier bergetappes achtereen is bijzonder ! Maar dan moet je tegen die tijd nog wel op een positie staan die mogelijkheden biedt.

"Lamlendig" lijkt me daarom niet het juiste woord voor het gedrag van de grote ploegen.
Wachten op een geschikt moment zou ik het eerder noemen..
Bromertà 17 juli 2015 11:34
Behalve de Giro mis ik vooral Renaat Schotte. José komt helemaal niet uit de verf, zelfs niet uit zijn woorden, die constant worden afgekapt door professor dokter ingenieur Wuyts. De humorloosheid jankt van mijn scherm af. Het homosuele geflirt met motorman Karl Berteele (of hoe heet ie ?) loopt de spuigaten uit. "Doe je voorzichtig in de afdaling, Karl?" "Is het niet te warm, Karl?" "Wat heb je aan, Karl?" "Heb je wel genoeg drinken bij je, Karl?" "Wat eet je op een dag als deze, Karl? Wij zitten aan de foie gras, Karl." Mag ik een teiltje? Het is geen uitzondering dat als er dan in beeld eindelijk iets gebeurt, Wuyts uitgebreid en opgewonden naar Karl gaat zitten luisteren, die dan vertelt hoe het met name Belgische achterhoede strijders vergaat. Soms schakel ik uit arren moede over naar de NOS, waar het DDduo Dijkstra Ducrot het verstaat om Lucien van Impe niet te herkennen. Ach de Tour, het is geen circus meer, maar een commercieel bedrijf, waar de emotie uitgeperst is. Nog minder vaak schakel ik over naar Eurosport, waar ik prompt in de reclame terechtkom. Toch maar niet.

Terug naar de koers. Vanmarcke reed een geweldige rit op een totaal verkeerd parcours. Waar was Ten Dam? Die wel in staat was om in de tweede wagen aan te haken. Onzichtbaar en vooral veel nutteloze energie verspelend. De Pyreneeën, ik mag ze niet. Het grove plakkende asfalt, de verzengende hitte, de oersaaie ultra lange valleien. Er is geen mogelijkheid om te verrassen. Zeker niet als een Ierse uit de klei getrokken boerenpummel van Sky de sukkels van Canondale de les gaan lessen. Zo wordt het nooit oorlog.

De mokerslag die Froome in de eerste de beste bergrit uitdeelde heeft de droom van iedere favoriet aan diggelen geslagen. Nibali rijdt als een opgedroogde rookvis happend naar lucht en lijkt in geen velden of wegen op een levende haai uit een of andere zeestraat. Quintana rijdt als een zielig spartelende gup gevangen in een schepnet; op weg naar een leeg aquarium. De graatmagere Van Garderen is ook al vlees noch vis, kan niet beter, ondanks de motorlessen uit Texas. Zelfs Valverde houdt zich zo gedeisd dat ie amper opgemerkt wordt . Gesink is mij iets te kunstmatig opgewekt en oogt wal al te hoentje fris. Mollema kromgebogen, zwaarmoedig zowel voor, na, als tijdens de koers; de blik afgewend en afwezig, in zichzelf gekeerd, bijna kopje onder in z'n eigen kopmanschap.

Tja, en dan Thomas, die is buitenaards, de zwaartekracht krijgt geen vat op hem, windkracht 9 wuift ie lachend weg, berg of geen berg onverdroten op kop, vermoeidheid is voor gewone stervelingen, uitputting bestaat niet, vanaf Maart strijdend voor elke millimeter. En dat allemaal zonder ketonen. Kan je nagaan hoe goed ie zou zijn mèt. Ronduit, belachelijk.

Allez, vooruit: "De Alpen zijn ook heel hoog hoor."



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/07/2015 11:36 door Bromertà.
stoempert 17 juli 2015 11:41
Eazster 17 juli 2015 11:52
Ik denk dat je zo'n dag niet per se hoeft te zien als een verwijt ,eerder een constatering dat het saai is. Net zoals hier word beschreven als het mooie ,legendarische etappes zijn ,zo gebeurd dat dan ook met saaie.
Het was tot nu toe eigenlijk best een spectaculaire TDF,met vele mooie ritten. De ASO en Gouvenou valt niets te verwijten ,het parcours vind ik nagenoeg perfect (Ok er had nog een sprintrit in mogen liggen ipv een zware overgangsrit.) met een goede spanningsboog.
De renners maken verder de koers en het leuke van zó'n 3 weekse ronde is ook dat je niet weet wat je kunt verwachten en het kan niet elke dag feest zijn.
Het hoeft voor mij ook niet elke dag spektakel te zijn ,dat is met ingang niet realistisch,zeker nu wij deze "Brood en Spelen mensen"verwachten dat renners het moeten doen op die vieze bordjes Pasta.
Of de renners gisteren lamlendigheid valt te verwijten is ook moeilijk te zeggen. Het is Warm,het was al zwaar en ze zien die SKY trein maar doordenderen.
Maar uiteindelijk komt het wel neer op de vraag wil je deze Tour nog winnen ,of wil je je topplekje veilig stellen (Voor Contador ,Valverde ,Quintane en TJ). Gisteren was met 4 Cols de kans om er een complete chaos van te maken,helaas gebeurde dit niet en als je dan Stannard en Rowe ziet controleren in zo'n machtige etappe ,ja dan is dat wel een anticlimax. De laatste week is erg zwaar maar de kansen slinken wel meer en meer.
Eazster 17 juli 2015 12:01
Precies de reactie op die tik van Froome legt het hele peleton lam. Waarom gebeurd juist niet het tegenovergestelde? Zo van ok jij bent super sterk en wilt ons controleren ,dan gooien we de ketens los en maken we er een complete chaos van.
Vooral van een Contador ,die als enige doelstelling heeft 2 Rondes winnen verwacht je zoiets. Hij zou die mentale weerbaarheid moeten hebben , misschien Nibali ook maar die staat veel te ver.Maar ook Contador zit al met het podium in zijn hoofd.
Ik vond het in elk geval een vreemd gezicht dat een ploeg als Cannondale zich de les laat lezen door SKY. Ook al is het dom ,hoe kun je je laten zeggen hoe je moet koersen? Ik ben geen wielrenner ,maar ik zou tegen Stannard echt letterlijk "Fuck that" zeggen en dan maar luisteren naar mijn ploegleiderspinning smiley sticking its tongue out.

Dat is ook de 2 koppigheid van het Tourbeest. Het mooie is dat elke topnotering belangrijk is en dat vinden wij ook. Een ereplaats ,ritzege is veel waard en dus blijft vind ik de wedstrijd binnen de wedstrijd altijd interessant (Die overwinning van Rodriguez was echt heel mooi). Maar het nadeel is dat er teveel word geconsolideerd.
valv_piti 17 juli 2015 12:02
Ik ben het volledig met je eens wat betreft het commentaar bij Sporza. Ronduit onbeschoft hoe Wuyts de Cauwer continu onderbreekt. Schotte had er ook heel af en toe een handje van maar dit is van een andere orde. En dat gezwets op de motor inderdaad, die gast heeft werkelijk niks te melden. Wie hij de sympathiekste renner vindt: "Alle Belgen". Ik heb helaas geen twitter anders zou ik allicht met de beste mensen kunnen communiceren, je krijgt het idee dat die Wuyts het zelf niet eens door heeft.
Wat een vervelende vent.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/07/2015 12:03 door valv_piti.
Slimmerd 17 juli 2015 12:03
Natuurlijk was het gisteren saai, we kregen de te verwachte grote kopgroep. Daarachter hoop je dan dan de concurrentie Froome wilt gaan aanpakken, maar helaas niets was minder waar. Een optocht van Stannard en Rosé gevolgd door één van Poels en König. Daarna naar de laatste col waar ze dit nog eens wilde doen met Kennaugh en Roche, alvorens topknechten Porte en Thomas met Froome over te houden. Concurrenten streden gisteren tegen Porte en Thomas en niet tegen Froome! Froome heeft zelf één aanval gedaan en volgens mij één keer op Valverde gereageerd, de rest werd opgelost voor hem zittend in zijn zetel.

Uiteraard krijgen we de Alpen nog en daar zijn zeker weer kansen, maar het is dan wel te hopen dat ploegen als BMC (met Caruso, Sanchez), Astana (Scarponi en Kangert), Movistar (Izagirre en Castroviejo) en Tinkoff (Kreuziger en Rogers) de Sky-trein eerder kapot proberen te maken zodat op slotklimmen of misschien al eerder de mannen strijden tegen Froome !
avhhsc 17 juli 2015 12:43
het hele peleton uitelkaarijden vind ik mooie dan een verassings aanval.
zeker als de kopman aanvalt en de andere kopmannen er af rijd.
predator 17 juli 2015 12:47
Walnoot Schreef:
-------------------------------------------------------
> Maareh, die Giro was toch na de TT, dus voor de
> laatste week, ook al tamelijk beslist? Of vonden
> jullie het nog zzzssspannend toen Contador moest
> lossen op de Finestre? Vond zijn overmacht juist
> het mooie, hoe hij op de Mortirolo Aru vernederde
> was toch genieten? Wie zegt dat we niet in de
> Alpen vergelijkbaar vuurwerk krijgen? Er komen
> best nog geschikte etappes aan.
>
> Het enige wat ik echt jammer vind, is dat het bij
> Sky allemaal van die nietszeggende mannetjes zijn.
> Van Nibali trok ik het een heel stuk beter vorig
> jaar.

Ik niet, kutploeg
Andere Peter 17 juli 2015 12:49
Molteni. Renault. Raleigh. La Vie Claire. Banesto. Telekom. US Postal. Discovery. Sky. Er is continuïteit in de machtswisselingen. Afgezien van enkele tussenjaren is er altijd wel een ploeg zo dominant dat het saai wordt. Als Sky wordt opgeheven neemt een andere ploeg die rol over. Er zit er altijd eentje bovenop de apenrots. Zo werkt dat in machtspolitiek.

Saaie (wandel-)etappes ware er heus in het geromantiseerde verleden ook. Het valt deze Tour juist erg mee, mede door een prima gevarieerd parcours in de eerste 4 dagen.

Ik snap de ergernis bij velen maar moeilijk. Dit is de Tour. Zo gaat het. Het evenement is groter dan de wedstrijd.
myrd 17 juli 2015 13:16
Ik miste gister een klassement man/ploeg die iets onderneemt op de voorlaatste berg.
Uiteraard ze moeten het kunnen, maar het was nu te voorspelbaar, te weinig creativiteit.

Het jammere is daarbij ook dat je van tevoren al wist dat met alle respect Vanmarcke niet de juiste man was voor de ontsnapping gister. Als er een TLJ klimmer mee was dan kijk je toch alweer anders naar zo'n etappe.

Vandaag met Kelderman in de ontsnapping, maar hopen op meer spanning.
Curzio 17 juli 2015 13:25
thumbs up

Je kan jezelf ook definitief de nek omdraaien met een te doldrieste poging.
Contador, Nibali en Movistar wachten op betere dagen (van zichzelf) of slechtere dagen (van Froome), zonder een plaagstootje als het kan uit de weg te gaan, en dat is op dit moment in de ronde denk ik de beste aanpak.
Kuiperberg 17 juli 2015 13:39
De integrale uitzending van een zware bergetappe, valt bij mijn weten, veelal tegen. Je verheugd je op een mooie koersdag, maar meestal is juist de koninginnerit een tegenvaller. De etappe is vaak te lang en zo zwaar dat men in een rustig tempo de eerste bergen trotseert.
Ik heb mbt deze TdF de moed nog niet opgegeven. De zware Alpenritten komen nog, ik verwacht nog wel wat van Contador en Movistar. Voor Froome zijn veiligheid vrees ik trouwens ook door de weer overdreven negatieve Franse supporters. Ik zal niet verbaasd zijn dat hij nog ergens een duw of stoot krijgt van een gestoorde supporter tijdens een beklimming. Ik mag hopen dat ik het mis heb.
cyclingfreakske 17 juli 2015 14:36
saaie ritverslag, intussen kregen we wel het hele plaatselijke weerbericht. Van bloedheet naar bar weer en grote temperatuurverschillen.
het liet wel duidelijk sporen na.... Quintana en Froome hadden niet de verschroeiende demarage op overschot, Froome reed ook niet met overtuiging de gaten dicht.
Iedereen zat toch wel kapot, ondanks een redelijk rustige etappe.
Tacktisch liet Sky alles lopen, wat slim was. Wie de rit wilde winnen, moest zelf maar aan de bak in de achtervolging... en niemand had zin.
ze zaten allemaal met de grillige slotklim in het hoofd en vooral met volgende week. Een erg zware slotweek, wat een beetje tegen de klassieke Tourformule ingaat... wat afgekeken van de Giro zou ik zeggen.



enerverend was de massala aandacht voor Armstrong. uiteindelijk was niet het grote nieuws wie de rit won, wel dat de Texaanse rat geland was.
Het liefdadigheidsproject met de rit was maandenlang op voorhand aangekondigd, maar wat enorm tegenstak was dat hij weeral de suggestie maakte dat Froome en enkele anderen (vooral Froome) misschien toch niet zuiver waren.. of toch wel ??? "ik volg alleen de Tour zoals anderen" grijnste hij met een belegen toon en genoot met volle tuigen van de reacties.
mission accomplished !!! denk hij.
goed doel ? kwam niet ter sprake maar hey.... we kwamen in beel en omstredenheid is ook reklame, waardoor talloze mensen toch die website gaan bezoeken van dat goede doel.
ongepast ? ja, de manier waarop wel. goed doel ? ja heel tof, .... fuck it ! men charme offensief werkt denk hij.
Mazter 17 juli 2015 17:12
Ik kan me nog een etappe herinneren waar Ullrich zijn mannen op kop zette en ineens was USPS de regie kwijt en werden Armstrong's helpers allemaal weg geblazen. Ullrich was niet sterk genoeg om het af te maken, maar het werd tenminste een man tot man gevecht.
Je hebt natuurlijk de etappe waarin Heras Menchov een pets bakte waar jammergenoeg maar heel weining beeldmateriaal van is. Heras reed weg in een afdaling.
Een derde historische etappe voor mij is waar Contador tureluurs werd gereden door Luis Leon, Colom, Chavanel, Voigt en Schleck. Ook hij werd eerst geisoleerd door Caisse Quick Step en daarna door verschillende opponenten dolgedraaid. Voornamelijk op het vlakke en in de afdaling.
Schleck en Sastre die Evans kapotrijden door beurtelings aan te vallen.

Deze 4 voorbeelden zouden een schoolvoorbeeld moeten zijn van het hedendaagse ploegentactiek. De leider is het makkelijkst bergop te isoleren, de leider is het makkleijkst bergaf of op het vlakke te breken, en met meerdere tegen een is de leider het makkelijkste kapot te rijden. Eenmaal gebroken is bergop het verschil te maken op de leider. Hoe eerder hij gebroken wordt hoe meer verschil er gemaakt kan worden. En vooruitgeschoven pionnen kunnen behulpzaam zijn.

Het is natuurlijk allemaal geen computerspelletje, en je kan alles niet van te voren plannen. Maar als ik andere ploegen dan telkens weer kilometers lang achter de Sky ploeg zie aanrijden. Als ik de knechten kilometers lang zie aanklampen om vervolgens er langzaam er doorheen te zakken en op een minuutje met een grote glimlach over de finish zie komen. En als ik concurrenten tot op de slotklim zie wachten, soms zelfs pas in de laatste 5 kilometers, voor een aanval om vervolgens 20 tot geen seconden winst te zien pakken. Dan vraag ik me af of men uberhaupt van het verleden geleerd heeft, of er over tactiek nagedacht wordt of dat men vast zit in het verleden. Het maar gewoon probeert op de manier waarop het alijd gedaan iw. Ik denk dat een gebrek aan fantasie eerder de doodsteek voor het wielrennen is dan een vermeende supremacie van de leidersploeg. Want die wordt op deze manier wel heel erg in de kaart gespeeld.
Goozzer 17 juli 2015 22:06
Dat laatste speelt zeker een rol, ja. Dominantie is een stuk beter te slikken als het met enige branie, persoonlijkheid gedragen wordt. Dat zal voor een groot deel wellicht afhangen van persoonlijke voorkeuren, maar heel erg aansprekend is het allemaal niet bij Sky (en zeker voor het grote publiek gebaseerd op onbegrip).
zumsteg 17 juli 2015 22:22
Het is pas over een week maar de voorspelling ziet er slecht uit, niet koud, maar erg nat:

[www.yr.no]

[www.yr.no]

[www.yr.no]

[www.yr.no]
zumsteg 17 juli 2015 22:28
cyclingfreakske 17 juli 2015 22:29
Contador heeft er zeker van geleerd... je ziet hem al een paar jaar bij een afdaling aanvallend rijden, de tegenstand zelf het vuur aan de schenen leggen.
die is die etappe waar ze hem hadden geisoleerd in die vallei, nooit meer vergeten.
je ziet ook de afgelopen rondes dat zijn taktiek ook helpt. Alleen ging hij vorig jaar zo agressief dalend te werk in een peleton, dat hij zwaar viel.
Velodroom 17 juli 2015 22:35
Laten we de overmacht van Sky/Froome even vergeten! Saai lijkt me pas een 1500m WR met bijna 6s voorsprong.

Vanavond werd een heus (één van de twee formeel bestaande WR's) "schildpadden soep wereldrecord" uit de boeken gelopen. 3:50.46 Qu Junxia 11.09.93

Van "soupcon naar schildpadsoep" dus.
JW 17 juli 2015 22:54
Voor mij staat de start van de etappe vanuit Bourg d'Oisans nog helder voor de geest waar de troepen van Armstrong vanaf de start voortdurend werden bestookt en al in La Grave in de problemen waren. De dag van die val van Beloki en de weg door de velden van Armstrong.
De woorden "Fuente Dé" kent iedereen die de sport volgt.
Of die lange mars, na een aangekondigd maar niet minder indrukwekkend openingsoffensief van de ploeg van Landis, een dag na zijn neergang naar La Toussuire.
Enz. enz.
De wielersport is gegrondvest op historie.

Als er tot Parijs geen enkele ploeg meer echt initiatief durft te nemen, en zich machteloos neerlegt bij de (veronderstelde) suprematie van Sky, dan ben ik het - in Parijs winking smiley - met je eens.
Maar Parijs is nog ver en er kan tot het zo ver is nog heel veel gebeuren. Elke dag die nog komt.
Daar reken ik toch wel een beetje op.
Linkebal 18 juli 2015 10:28
Het is inderdaad verschrikkelijk irritant dat Wuyts de Cauwer steeds overschreeuwd. Hij begint steeds meer Smeetsiaanse trekjes te vertonen.
punt 18 juli 2015 11:04
Als er een ploeg is die initiatief neemt is het Sky wel. Je kunt hun manier van rijden niet attractief vinden, maar het is de enige klassements-ploeg die altijd aanvallend rijdt. Zij rijden het peloton keer op keer aan stukken, zij zorgen dat er steeds weer voor dat een zeer select groepje overblijft. Je kunt Sky niet verwijten dat ze dat op hun manier doen, ze gaan gewoon uit van hun eigen kracht.

Het wordt saai door de andere ploegen. Die er voor kiezen om niets te doen, de top 10 plek van hun klassementsman te verdedigen, maar vooral een schrijnend gebrek aan creativiteit vertonen. Vooral Saxo heeft er een handje van om als ze eens iets willen proberen tempo op een klim te gaan rijden. Precies wat Sky graag ziet, die zitten lachend in hun wiel hun knechten te sparen. Astana en Movistar zie je dat ook doen.

En het ergste is nog wel dat de rest van het peloton braaf doet wat Sky van ze verlangt. Als je afgelopen donderdag ziet hoe eerst Cannondale-Garmin en daarna Bram Tankink zich als kleuters uit een zandbak weg laten sturen door Sky, dan is dat ronduit beschamend. En Sky maar lachen 's avonds aan tafel. En kun je ze dat verwijten? Natuurlijk niet, ze zouden wel gek zijn als ze het niet zouden doen. Het ligt toch echt aan de andere ploegen dat het saai wordt.
zumsteg 18 juli 2015 13:13
Eens met 'punt' dat je het vooral de andere ploegen moet verwijten.

Ik snap vooral de tactiek van Tinkoff niet. Majka is echt in orde, gezien zijn ritoverwinning en de rit naar de muur van Hoei. Maar voor de rest laat hij écht volledig lopen. (Idem Kreuziger en Rogers, of ze zijn allemaal gewoon niet goed?) Dan heb je geen klassements plan B, leert Majka geen klassement rijden in de Tour én kan je Sky niet onder druk zetten door Majka mee te sturen met een groepje dat 15 minuten krijgt.

In de rit naar Pierre Saint Martin eindigt Contador alleen, met voor en achter hem 20 seconden geen andere renner. Hij heeft dus een stuk alleen gefietst. Als Majka daar had gezeten dan had hij wellicht net wat minder tijd verloren. Dat is makkelijker secondes winnen/verlies beperken dan dat gewring en vol een muurtje op sprinten.
Mazter 18 juli 2015 15:45
Eigenlijk zou de gouden afspraak tussen de nummers 2, 3 en 4 moeten zijn om samen eerst de leider te proberen isoleren en daarna beurtelings aan te vallen totdat zijn benen er af vallen. Doelstelling is om hem van het podium te krijgen zodat zij 1, 2 en 3 worden.
cyclingfreakske 18 juli 2015 23:01
dat zal niet gebeuren. Ze vrezen zo zelf hun kansen op te blazen, en het is nog te vroeg.
als de kans weg is, gaan ze gewoon verder met hun eigen rangschikking. Van een combine zal geen sprake zijn.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen