Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Tom Dumoulin, een week nadien

Gepost door Ron Meijers 
Ron Meijers 21 september 2015 10:54
De hype voorbij, durf ik een kritische vraag over Dumoulin te stellen. Is hij wel een ronderenner (in spe)? Heeft hij dat al afdoende bevestigd? Of kan hij ook zomaar, op rondegebied dan, de eendagsvlieg zijn die zoveel eenmalige top-10-klanten in een grote ronde waren? Was dit de revelatie van een ronderenner, een podiumklant of misschien wel winnaar van een grote ronde (met genoeg tijdritkilometers)?

Enerzijds kun je zeggen: tot op de voorlaatste dag reed hij in de leiderstrui? Of moet je objectief kijken en stellen dat hij uiteindelijk 'maar' zesde is geworden? Of doen we met dat laatste tekort aan de bijna drie weken daarvóór?

Ik vraag dit, omdat bijna niemand meer lijkt te twijfelen aan de kwaliteiten van Dumoulin als ronderenner. 'If you can do it once, you can do it twice' - of vaker nog?

De hamvraag is eigenlijk: moet Dumoulin na de OS van volgend jaar álles op zijn klassementsambities zetten? Kortom, moet men van hem een project à la Wiggins maken? Is hij daar goed genoeg voor? Moet je dat willen voor een mogelijke podiumpositie? Hij klimt akelig goed voor een tijdrijder, maar is geen klimmer pur sang. De vergelijking met Wiggins (terecht) en Indurain (wat overdreven, vind ik) wordt al vaak gemaakt.

En als alles op een grote ronde wordt gezet, kan hij dan met de druk omgaan? Je zou kunnen beargumenteren dat die druk 'm nu ook de kop heeft gekost, toen hij zelf in de eindzege in de Vuelta begon te geloven. Leuk, dat verrassen, dat onbevangene, maar laten we niet vergeten dat hij op de voorlaatste dag vijf posities kelderde in het klassement. Heeft hij zo'n dag in pak 'm beet begin week 2, dan heeft bijna niemand het meer over Dumoulin de ronderenner.

De kwaliteiten van Dumoulin ten spijt, zat deze Vuelta niet stiekem alles mee, inclusief een tikje geluk?
1. Kan Dumoulin podium rijden in de Tour? Een grote ronde winnen? En welke?
2. Zo ja, wat is de route daarnaartoe (na Rio)? Krijgen we dan het 'project-Dumoulin', waarin een heel jaar in het teken van, zeg, een Tour staat?

Om een en ander in perspectief te zien: de bookmakers houden wel degelijk rekening met Dumoulin voor het AK volgend jaar. Maar de quoteringen van Froome, Quintana, Contador, Nibali, Aru en ook nog Porte zijn beter. Dumoulin zit wat hen betreft een beetje tussen Porte en een Van Garderen in. Dus een top-10-klant voor de Tour - wat mooi zou zijn - maar meer ook niet.

Ja, dat zijn een boel vraagtekens in één post, realiseer ik mij. En een en ander is al uitgebreid bediscussieerd, maar wellicht wat in de waan van de dag. Hoe kijken we er een week later tegenaan, nu de nevelen zijn opgetrokken?
JW 21 september 2015 11:38
Mijn hamvraag: wat weet je nu meer dan een week geleden ?
Naar mijn mening helemaal niets.

Je noemt terecht 2017 als jaar dat meer duidelijkheid zou moeten brengen.
Over krap anderhalf jaar zal dus duidelijker moeten zijn hoe de "klassementsploeg" rond Dumoulin wordt ingevuld. Vergelijking met "project Wiggins" is alleen reëel als er ook een sponsor met een hele dikke geldbuidel zou verschijnen. En anders wordt het toch het bescheidener "project Dumoulin" (wat me op zich veel leuker lijkt).
En tegen die tijd weten we ook hoe de parkoersen van de grote rondes er in 2017 uit gaan zien.

Voorlopig kunnen we ons beter tevreden stellen met de woorden van Velodrome, gisteren in een ander topic:
"Fair is, denk ik, te veronderstellen, dat wat Dumoulin in bepaalde situaties liet zien het beste was wat we in jaren van een Nederlander hebben gezien.
Maar we hebben ook allemaal kunnen zien, dat een grote ronde altijd pas in de laatste aankomstplaats eindigt."
sijbriskie 21 september 2015 11:59
Om je hamvraag met een tegenvraag te beantwoorden: waarom zou Dumoulin het na 2016 niet gewoon een jaar of twee voluit proberen als klassementsrenner? Mocht in die twee jaar blijken dat hij toch tekort komt op de door jou genoemde gebieden, dan kan hij altijd nog zijn focus weer verschuiven.
Marcos 21 september 2015 12:03
Dumoulin zakte inderdaad nog 5 plekken bij de laatste bergrit, maar dat kwam ook omdat voor hem alles tegenzat in die rit wat tegen kón zitten. Door de eerdere versnelling van Astana waren alle andere klassementsrenners gelost (en zaten bijvoorbeeld Valverde en Pozzovivo te ver om Dumoulin nog te helpen toen hij gelost werd). Ook werd er vooraan vol doorgereden toen Dumoulin gelost werd omdat hij nu eenmaal de leider was die op achterstand werd gereden. Als Dumoulin 3de ofzo had gestaan, geloof ik niet dat ze alle tactische trucjes hadden gebruikt om hem op achterstand te rijden en had hij "gewoon" terug kunnen komen in de afdaling, hetzelfde als Giant iemand voorin had gehad die hem net hadden kunnen helpen om dat laatste gaatje dicht te rijden..

Ik denk dat hij deze Vuelta wel heeft laten zien dat hij echt een klassementsrenner is..

Maar goed, dat terzijde, ik hoop niet dat hij vol voor het klassement gaat in de grote rondes de komende jaren en dan de andere koersen grotendeels links gaat liggen. Daarvoor zijn er nog veel te veel andere mooiere koersen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Wiggo in zijn topjaar 2012: die won inderdaad de Tour, maar daarnaast ook nog Parijs-Nice, Romandië, Dauphiné en de Olympische tijdrit. Die had ook zonder Tourwinst een fantastisch seizoen gehad.. Hopelijk gaat hij meer die kant op.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/09/2015 12:04 door Marcos.
Fashionisto 21 september 2015 12:21
Pfff...Ik dacht dat dit een 'laten-we-nogmaals-Tom-Dumoulin-verafgoden-omdat-hij-nu-lijkt-hersteld-te-zijn-met-een-vijfde-plek-in-de-TTT-en-dat-biedt-perspectief!'-topic was, maar nee. Dit vind ik te vermoeiend om op in te gaan.
Snorfietser 21 september 2015 12:21
Grappig, ik moest daar gisteravond ook aan denken. Dumoulin is moeilijk in te schatten, omdat de Vuelta de eerste grote ronde was waar hij voor het klassement reed. Wanneer je al een keer 20ste en een keer 12de bent geworden lijkt zo'n 6de plaats een stuk meer zekerheid te bieden. Ik weet niet of het er bij hem in zit om ooit podium te rijden in een grote ronde, maar feit blijft wel dat hij bergop heel lang mee kon. Dat lijkt me een goed signaal. De vraag of een aanpak als die van Wiggins zin heeft weet je alleen door het te proberen. Volgens mij moet je als Giant vooral kijken hoe hij het in 2016 doet. Presteert hij daar goed in de WT rondjes van een week en in een eventuele grote ronde (als hij me het oog op de OS al in de Giro of Vuelta voor het klassement gaat), dan zou ik het zeker proberen.
Snorfietser 21 september 2015 12:27
Om dan ook even in te gaan op jouw stelling, die zeker ook interessant is: De 5de plaats opzich biedt perspectief, echter gaf Dumoulin aan dat hij door vermoeidheid minder lange kopbeurten op zich kon nemen dan vorig jaar. Wetende dat de ITT nog een stukje langer is dan de TTT vrees ik dat hij woensdag tekort gaat komen tegen frissere mannen als Dennis, Martin en misschien Phinney (ik kan zijn comeback in de States moeilijk op niveau schatten). Hij heeft nog 2 dagen om te herstellen, en vervolgens nog eens 2 dagen om te herstellen tot de wegrit, dus laten we hopen dat hij nog wat verbeterd. Overigens moet ik zeggen dat als hij woensdag 4de en zondag 96ste wordt, dit helemaal niet vreemd zou zijn na zijn Vuelta. Is het ook absoluut waard geweest.
Bromertà 21 september 2015 12:32
Achteraf gezien kijk je een koe in z'n reet, en dat is geen open deur. "We" (daar gaan "we" weer) hebben allemaal kunnen zien hoe het Dumoulin verging in die zonovergoten juli maand in het jaar 2015. Een gebroken mens verdween uit de Ronde. Z'n vriendin wist hem moed in te praten en Dumoulin hees zich na een week alweer op de rollerbank. Een nieuw avontuur ontstond als poepen. Op de kalender in het kleinste kamertje werd Vuelta met een vraagteken geschreven. De jacht naar een ritzege werd geopend. De tijdrit met rood omcirkeld.
De eerste week smeet Dumoulin met z'n krachten; even testen hoe de vorm er bij stond. Froome werd bergop voor het oog van de gehele wereld (behalve van de in coma verkerende NPO) verslagen op heroïsche wijze. Dumoulin liet zich tussen alle schermutselingen door ook nog van z'n meest aimabele kant zien en schroomde niet om bijvoorbeeld een op hol geslagen Adam Hansen tot de orde te roepen. Allemaal in dienst van de Duitse geweldenaar Degenkolb. Onnodige krachten verspillend, waar energiezuinigheid de sleutel tot het eindpodium zou opleveren.
In de derde week blufte Dumoulin zich met bravoure dwarsdoor de vermoeidheidsgrenzen heen, maar in de voorlaatste etappe moest de geest alsnog de meerdere erkennen in het gesloopte lichaam.

In week vier publiceert Dumoulin openlijk bijna al zijn adelbrieven, slechts een houdt ie achter de hand. Zijn lievelingskindje schermt ie af van de opdringerig nieuwsgierige buitenwereld. Voorbeeldige rapportcijfers, waar iedere renner van droomt. Helmantel wist het allemaal al en durft zelfs te beweren dat in training de cijfers nog beter zijn. Onder de Iberische zon werd Dumoulin als ronderenner geboren, greep hij naast alle hoofdprijzen en toch boekte hij louter winst.

Velodroom 21 september 2015 12:42
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------

> In week vier publiceert Dumoulin openlijk bijna al zijn adelbrieven, slechts een houdt ie achter de hand.
> Onder de Iberische zon werd Dumoulin als ronderenner geboren, greep hij naast alle hoofdprijzen en toch boekte hij louter winst.

Waarom doen deze twee zinnen me weer evident ook aan Broeder denken?

Of spreekt hier Broeder vileintjes als afgewezen minnaar?
Ben 21 september 2015 13:13
Moet Dumoulin na de OS van volgend jaar álles op zijn klassementsambities zetten? Ja, zelfs met 20% kans op een overwinning in LBL kies ik voor de 5% kans op een grote ronde overwinning. De klimmen in Frankrijk moeten hem liggen. Kort en steil kan hij ook, dus Tour en Vuelta lijken me prima ronden voor TD.
Meneer 60% 21 september 2015 16:39
De Vuelta is inderdaad vaker een ronde gebleken met topklasseringen voor renners die het buiten de Vuelta nooit goed hebben gedaan. Daarnaast zag je dat Tom het meest moeite had in de bergetappes met meerdere zware cols, waarbij het al vroeg hard ging. Die heb je in een normale Tour veel meer dan in de deze Vuelta. Dus hij is er echt nog lang niet. Mensen die zeggen dat hij volgend jaar al op de Tour moet richten, zijn echt niet realistisch. Dan moet hij nog een reuzensprong maken. Maar ik denk wel dat hij het ooit kan. Hij is jong en heeft qua karakter, zo lijkt het, alles wat nodig is.

Een koers als LBL zie ik hem nooit winnen. Is veel minder zijn cup-of-tea, denk ik.
Snorfietser 21 september 2015 16:56
Wat mis je bij hem voor LBL? De aankomst in Ans lijkt me voor hem juist wel geschikt. Ik zie hem daar op termijn met de betere punchers omhoog rijden en dan sprinten, de afstand is voor mij het voornaamste vraagteken. In de AGR met de huidige aankomst zie ik dan weer minder kansen voor hem. Types als Matthews zijn daar te rap voor.
Meneer 60% 21 september 2015 17:18
Meer een gevoel. Plus het feit dat hij het in dat soort koersen nog nooit goed gedaan heeft. Volgens mij ligt het lange nerveuze hollen en stilstaan hem niet zo goed. Hij is meer iemand die inspanningen waarbij hij één keer vijf minuten tot een uur voluit moet gaan. Veel goede LBL-rijders de laatste jaren zijn juist zwakke of minder sterke tijdrijders. Rodriquez, Dan Martin, Gerrans, Boogerd, Bettini, Rebbelin, Andy Schleck. En daarnaast nog een paar redelijke tijdrijders, maar zeker geen specialisten, als Gilbert, Vino en Valverde.
Bob 21 september 2015 19:16
1) Ja, een grote Ronde waarin veel tijdritten zitten en weinig aankomsten bergop. Dit komt het meest voor in de Tour omdat de Giro en Vuelta vaak nogal uitpakken qua bergetappes
2) Volgend jaar de Giro rijden als klassementsrenner, vakantie en vervolgens voorbereiden op OS Rio. 2017 naar de Tour als kopman. Kan Barguil volgend jaar nog kopman spelen in de Tour. ''Team Dumoulin maken''
Bromertà 21 september 2015 20:50
Hoe komt het dat deze reactie me doet denken aan een bal tussen de bloemkolen?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/09/2015 20:58 door Bromertà.
Velodroom 21 september 2015 20:51
Omdat er steeds meer Hollanders zullen proberen Tom Dumoulin al lopende bergop bij te houden al was het maar om zijn PROGRESSIE bij te kunnen houden grinning smiley hieronder een "handleiding".

http://www.fiets.nl/2015/09/21/hoe-snel-kun-je-lopen-en-fietsen-op-de-klim-naar-de-alpe-dhuez/]Hier[/url]
Sub Culture 21 september 2015 22:29
Heb je soms ook een handleiding relevant url's plaatsen?

Hollaaa
Velodroom 22 september 2015 00:22
Nog eens nagelezen. Ik zat kennelijk nog helemaal in de Bromertà-achterdocht-modus. Je bent veel positiever dan ik dacht gelezen te hebben.
Ik was ook te zeer onder de indruk geraakt van de Bromertà-euforie-not normal-modus van nu al meer dan een week geleden.
Dan gaat je brein hineininterpretieren.
Wat die bal betreft. Nog 9999 uren om te oefenen.
Maar ja, in mei 1983 gaf ik mijn voetballiefje al de bons, nadat mijn hoogtepunt toch ooit 21 wedstrijden in één maand (not normal) was geweest.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/09/2015 00:36 door Velodroom.
Velodroom 22 september 2015 00:24
Sub Culture Schreef:
-------------------------------------------------------
> Heb je soms ook een handleiding relevant url's
> plaatsen?
>
> Hollaaa

Zullen we ruilen dan met de handleiding hoe irrigateer ik mijn tuintje?
JW 22 september 2015 08:55
Giant-Alpecin wil verder met Dumoulin
Van onze Telesportredactie

Giant-Alpecin is druk bezig om het contract met Tom Dumoulin open te breken en te verlengen tot en met 2017. Momenteel loopt de verbintenis met de Limburger af op het einde van 2016. Voor teammanager Iwan Spekenbrink is het tussentijds verlengen met Dumoulin een belangrijke eerste stap om vervolgens de ploeg om te bouwen voor een klassement in een grote ronde.

Na de spectaculaire ontwikkeling van de Maastrichtenaar in de afgelopen Vuelta a España zullen er meer klimmers bij de ploeg moeten komen. Beide partijen hopen op korte termijn tot een overeenkomst te komen voor 2017.




2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/09/2015 09:28 door JW.
Eindhovuh 22 september 2015 10:48
Cashen dus. Die zal gezien zijn status in Nederland richting een miljoen per jaar willen. Zelfde niveau als Gesink en Kelderman.
zumsteg 22 september 2015 12:21
Dumoulin gaat dan waarschijnlijk bijtekenen voordat versterkingen voor bergop/het AK in een grote ronde getekend hebben. Zou er een clausule mogelijk zijn dat hij alsnog opstapt na 2016 als die versterkingen niet komen?

Dat Dumoulin op het trainingskamp in december 2016 zijn ploeggenoten bergop test en zegt 'tabee'?
Tinuz 22 september 2015 12:35
Ik zal iedereen even uit de droom helpen wat Tom Dumoulin betreft. Zijn prestaties dit jaar waren een eenmalige oprisping, en hij is nu leeg, op, opperdepop.
Verwacht niks meer van 'm.
Cyclad 22 september 2015 18:57
Je gaat wellicht gelijk krijgen. Dumoulin heeft een zitvlakblessure en zijn start is onzeker.
Andere Peter 22 september 2015 23:38
Jaja. Zeg maar het soort clausule dat gepast is bij de allergrootsten. Wat zeg maar Hinault na 4 Tourzeges kon flikken bij Tapie. Of control freak Armstrong. Dat je speculeert over zo'n clausule voor Dumoulin verraadt misschien wel dat de wens hier de vader is van de gedachte.

Ik neem aan dat Dumoulin normaal blijft doen en zichzelf als werknemer ziet. Die doet zoiets in goed overleg en heeft begrip als het iets anders loopt.
cyclingfreakske 23 september 2015 11:35
Eindhovuh Schreef:
-------------------------------------------------------
> Cashen dus. Die zal gezien zijn status in
> Nederland richting een miljoen per jaar willen.
> Zelfde niveau als Gesink en Kelderman.


een miljoen per jaar... dat zal nog even moeten wachten.
een contractverbetering zal er nu al zeer zeker zijn.
Gesink heeft ook al meer bewezen ondanks alle tegenslag, al zal naar inschatting van velen Dumoulin verder kunnen komen door zijn groter talent en motor.
Volgend jaar gaat iedereen meer weten over zijn kunnen en progressie in grote rondes. Ik gok dat de Tour daarin bepalend zal zijn, en als hij een OS wegrit wint, is het zeker bingo. (alhoewel je dat veel makkelijker wint dan een ronde)
JW 23 september 2015 17:07
"... Ik gok dat de Tour daarin bepalend zal zijn, en als hij een OS wegrit wint, is het zeker bingo. (alhoewel je dat veel makkelijker wint dan een ronde) ..." confused smiley

Ik denk daarentegen dat dat Olympische tijdrit voor Dumoulin volgend jaar bepalend is.

Of hij de Olympische wegritveel makkelijker zou winnen dan een - maakt niet welke - grote ronde betwijfel ik.
Die OS-kans doet zich maar één keer in de vier jaar voor. En elke keer weer is er toch een behoorlijk aantal potentiële kanshebbers. In potentie kan Dumoulin misschien deel gaan uitmaken van die groep, maar hij heeft nog niet aangetoond favoriet te zijn in zware eendagskoersen..
Tegenover die ene zeldzame OS-kans staan er in die vier jaren veel meer kansen op het winnen van een grote ronde, terwijl de groep potentiële kanshebbers
veel kleiner is. En op grond van zijn Vuelta lijkt Dumoulin kans te hebben tot die selecte groep te gaan behoren.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen