Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Alle vingers wijzen naar de coach Johan Lammerts

Gepost door Cecchini 
Cecchini 26 september 2015 01:25
Alle vingers wijzen naar de coach

Al dertig jaar lang heeft Nederland geen wereldkampioen meer voortgebracht. En altijd is er maar één man die daarvan de schuld krijgt: de bondscoach. Hij heeft een hondebaan.

Door: Iwan Tol /Volkskrant

Komt de kritiek niet van wielerfans, dan wel van de renners. Neem vorig jaar. Toen liet Johan Lammerts Niki Terpstra thuis, omdat het parcours volgens hem meer geschikt was voor klimmers. Prompt twitterde Terpstra een foto van zijn kalender, waarop hij door de datum van het WK een groot kruis had gezet.

Dit jaar reageerde Koen de Kort zich op hetzelfde medium af, toen bleek dat hij geen uitnodiging had ontvangen. In de lobby van het Hilton Garden Inn zucht Lammerts nog maar eens. 'De één vindt dit, de ander vindt dat. Maar ik ben degene die gekwalificeerd is om keuzen te maken.'

Lammerts maakte tien jaar lang deel uit van het profpeloton en won de Ronde van Vlaanderen en een Touretappe. Sinds 2012 is hij bondscoach bij de mannen, een ambt dat volgens een van zijn voorgangers, Gerrie Knetemann, louter een 'ceremoniële functie' is. Volgens Leo van Vliet is de kunst van het bondscoachschap vooral om 'succes zo min mogelijk in de weg te staan'.




Verschillende karakters

In Richmond heeft Lammerts slechts een week de ploeg tot zijn beschikking. In die tijd moet hij voor elkaar krijgen dat de renners, van wie velen het hele jaar door tegen elkaar rijden, voor één wedstrijd gaan samenwerken. Dit jaar koos hij voor Niki Terpstra als kopman, omdat het parcours in Amerika vergelijkbaar is met de Ronde van Vlaanderen. Lars Boom is schaduwkopman.

De twee hebben niet de allerbeste verstandhouding. Kwestie van verschillende karakters. Om er zeker van te zijn dat ze elkaar niet in de wielen zullen rijden, organiseerde Lammerts deze zomer een heus diner in een restaurant in Nieuwegein.

'Hoe het nu gaat tussen die twee?' Lammerts steekt zijn duim op. 'Prima!' Geregeld drinken ze samen een kop koffie in de lobby, zo heeft hij geconstateerd. 'Als bondscoach heb je de renners maar een beperkte tijd bij elkaar. Daarom leek het me zinvol ze vantevoren met elkaar aan tafel te zetten. Dat heeft gewerkt.'

Met Koen de Kort voerde hij een telefoongesprek. 'Wat hij eigenlijk zegt is: ik ben een betere renner dan de negen die nu zijn geselecteerd. Maar als je dan de vraag stelt: wie moet eruit? Dan krijg je geen antwoord.'

'Harde koers'

De tactiek voor zondag heeft hij al een tijdje klaarliggen. In april verkende hij het parcours met wegkapitein Sebastian Langeveld. De omloop van 16,2 kilometer in het centrum van Richmond telt drie klimmetjes. De finaleklim is 300 meter lang, gevolgd door 680 meter vals plat naar de finish.

'Ik ga niet uitweiden over het tactisch plan', zegt Lammerts. 'Maar het is duidelijk dat we niet gebaat zijn bij een gesloten wedstrijd. Het moet een harde koers worden. We zullen daarin zelf actie ondernemen.'

En als dat onverhoopt niet lukt? Ja, dan weet Lammerts wel wie de kop van Jut is. 'Maar als je het niet erg vindt, wil ik daar nog niet bij stilstaan.'
merijntje mortirolo 26 september 2015 01:41
Ja ja ja, ook al wordt Terpstra wereldkampioen, dan nog blijft het een kutselectie.

Bijdewee, ik heb een free sports bet van tien euro gewonnen en ik moet die in een keer uitgeven. Enkel koers natuurlijk, want voetbal is voor mietjes. What to do? Er valt enkel op de winnaar te wedden, helaas geen top tien-shit.

Navardauskas? (KAATSJING!) Iemand Geheimtips buiten de favorieten? Alaphilippe vind ik aardig, Stybar zeker, maar dat hebben de bookmakers ook al door.

Help me out, maak van dit non-topic over die geweldige Ronde van Vlaanderen- en Touretappe-winnaar een goktopic. Yeah.

HUP Quintero! (Die staat er niet eens tussen).
El Chaba 26 september 2015 05:50
Hiermee ga jij redelijk veel tot grof geld verdienen:

Juanjo Lobato (met een extra plusje: PietvZ gaat uit zijn dak)
Maciej Paterski (met een flinke min: Ton DUK gaat uit zijn dak)
Grega Bole (met een extreem zware min: ik ga uit mijn dak)
Rein Taaramäe (met als bijkomend nadeeltje: malheur komt klaar en daar wil jij niet aan denken)
Adam Hansen (met een minnetje: het halve prikbord gunt het hem)
Jan Barta (met een hele grote, dikke vette plus: jij gaat dubbel uit je dak)
merijntje mortirolo 26 september 2015 07:51
Thanks, ik vind Lobato wel een toffe optie.
Sub Culture 26 september 2015 08:12
Op basis waarvan meent zo'n Koen De Kort mee te moeten naar het WK?

Dat Nederland al al die jaren geen wereldkampioen meer heeft ligt vooral omdat het voor hen 'allemaal een beetje mee moet zitten'.
Ze hebben al jaren niet meer de renner met de vninnigste demarrage, de beste finish na een zwoere koers etc..

Als er van de Vlaamse selectie + Waaltje niemand wereldkampioen kan worden dan mag het van mij altijd het Wilhelmus zijn dat weerklinkt zondagavond.
Wanny 26 september 2015 09:29
Gisteren het parcours eens echt kunnen zien bij de U23. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met een Ronde van Vlaanderen, die is veel zwaarder. Veel lange, rechte stukken en gelegenheid om weer aan te pikken. Alleen naar dat eerste kasseiklimmetje zul je naarmate de race vordert wat stress krijgen om vooraan te zitten. In de RVV heb je die stress continu in de laatste 120 kilometer.

Dus als slecht weer uit blijft gaan we gewoon met een peloton van 100 man naar de laatste 2 rondjes. Dan mag je verwachten dat bij die 100 de meeste Belgen en Nederlanders nog zitten. Waterdragers als Ligthart en Van Emden daargelaten. De Kort had dat inderdaad ook wel aangekund, maar degenen die nu gekozen zijn ook.
Bromertà 26 september 2015 09:49
Ze zijn te goed, meneer. Neem nou zo'n Van Avermaet die knalt de laatste 4km van dit rondje in 6 minuten. In z'n dooie eentje, gemiddeld 40 km/u. Met zo'n snelheid hap je al gauw 220 watt aan luchtweerstand. Renners weten dit. Eten borden van anderen leeg. Niemand op kop. Sparen, sparen sparen. Risico's nemen in de slinger-de-slang-stenen-bries-klim. Boem. Valpartij. Casino. Bingo, we hebben een winnaar. Met regen, een nog groter fiasco, want stroboscopische beelden, of geen. En een niemandsfiguur als winnaar.
Maar misschien slaat de lamlendigheid van het peloton zo hard toe dat een misrekening helemaal in de kaart speelt van onze opofferingsgezinde helden: Mollema of Gesink. Moeilijke keuze? Vanmarcke dan maar.
JW 26 september 2015 09:52
Sinds De Kort in sommige media als "meesterbrein" van de Giantploeg in de Vuelta werd beschreven lijkt hij gegroeid.
Prima knecht, had niet misstaan in de selectie, maar kan er ook geen enkel recht op doen gelden.
lodjan 26 september 2015 10:19
Rijdt er geen 'very dark horse' mee? Hhhmmm Mekseb Debesay? Daarmee wordt je miljonair!

Overigens een Topselectie en Topcoach! Helemaal niets op aan te merken. Nou ja, hij had Daniel Abraham natuurlijk moeten selecteren, en Lex Nederlof en Tijl van der Steeg.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/09/2015 10:21 door lodjan.
merijntje mortirolo 26 september 2015 10:39
Hmm, Lobato staat op quote 51. Is toch 510 euri. (Op Nibali heb ik 2,70 staan tegen 67. Yeah! Quote is nu inmiddels verlaagd naar 23).

Adem Yates: 151. Mwaah. Is dat niet een gokje waard? Tim Wellens issur toch niet bij en Van Avermaet pleurt vast weer op zijn bek in 'winnende' positie....

On topic: HUP Lammerts!
lodjan 26 september 2015 11:05
Hier dan ook maar even plaatsen:

Vrede is dan toch getekend na gesprek Terpstra en Boom

Niki Terpstra is zondag de Nederlandse kopman bij het WK. Lars Boom de schaduwkopman. Die hiërarchie kwam niet zomaar tot stand. Er moest lang gepraat worden om op een klassiek WK-rondje de twee concurrenten op één lijn te krijgen. ,,Niki en Lars zijn twee verschillende karakters, maar hier moeten ze het toch sámen doen.''

Ik denk dat het bij elk bedrijf zo gaat, toch? Als mensen niet helemaal lekker samen door een deur kunnen, ga je toch even praten

Wint Nederland zondag voor het eerst in 30 jaar weer een regenboogtrui, dan is die titel deels geboren in een restaurant in Nieuwegein. Op neutraal terrein, halverwege Assendelft en Vlijmen, werd twee maanden terug de vrede getekend tussen 's lands grootste klassiekerspecialisten.

Aan de ene kant van de tafel Niki Terpstra. Tegenover hem Lars Boom. Tussen de twee bondscoach Johan Lammerts en koerskapitein Sebastian Langeveld. Als formateurs om twee eeuwige rivalen dichter bij elkaar te krijgen.

Generatiegenoten
De 31-jarige Terpstra is de winnaar van Parijs-Roubaix. De 29-jarige Boom won de beroemde kasseienrit in de Tour. Ze zijn ook twee generatiegenoten die al een loopbaan lang elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

Altijd streden ze op hetzelfde jachtterrein en reden ze duizenden kilometers vooral tégen elkaar. Het product van de Rabobank-opleiding (Boom) tegen de dissident die zich van jongs af genegeerd voelde door het machtige Rabo-bolwerk (Terpstra). Een Brabants natuurtalent tegen een Noord-Hollanse rebel die zijn plaats in het peloton verdiende door ontelbaar vaak op zijn bek te gaan en weer op te staan.

Met het verstrijken van de jaren en het mislopen van titels ontstond er een doorsudderende vete. Eentje die misschien wel zijn oorsprong kende op het NK van 2010 toen Terpstra in het Limburgse Beek als eenling van Milram de almachtige Rabo-ploeg van Boom voor lul zette door Pieter Weening en Boom te frustreren met zilver en brons. En een die duidelijk zichtbaar werd in de Omloop Het Nieuwsblad van 2014, waar Terpstra in de diepe finale op kop belandde met Boom en Edvald Boasson Hagen, maar zijn benen stil hield. Pisnijdig waren ze na afloop. Boom op Terpstra. Terpstra vooral op zichzelf.

Bemiddelaar
Vrienden waren het toch al niet, maar die dag werd zonder papier en inkt een oorlog getekend. Een strijd van kampen werd het. Pro-Terpstra en pro-Boom. Een strijd die het Nederlandse wielrennen heel eenvoudig schade toe had kunnen brengen op het klassieke WK-rondje in Richmond. Dus besloot bondscoach Lammerts de rol van bemiddelaar op zich te nemen en de twee kemphanen uit te nodigen voor een diner.

,,Inhoudelijk ga ik er verder niet op in wat daar nu allemaal besproken is, maar je probeert mensen met goed eten en een gesprek weer bij elkaar te krijgen,'' vertelt Lammerts in Richmond. ,,Ik denk dat het bij elk bedrijf zo gaat, toch? Als mensen niet helemaal lekker samen door een deur kunnen, ga je toch even praten.'
lodjan 26 september 2015 11:12
Daar is geen handstand voor nodig.......
JW 26 september 2015 11:45
Ik durf te wedden dat Lammerts zo'n handstand niet eens kan !
Maar ja, die man van dat handstandje (hoe heette hij ook al weer) presteerde er slecht in om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.
't Is maar net wat je belangrijk vindt....
zumsteg 26 september 2015 12:00
Bij Unibet krijg je voor Boasson Hagen 26 keer je inzet terug.
Rudy t. 26 september 2015 12:39
Elke krant pakt weer uit met een nietszeggend verhaaltje over de neuzen van Terpstra en boom. Dan liever weer een column over Astana of zo.
Tinuz 26 september 2015 13:46
De kans dat er geen enkele Nederlander in de top 10 terecht komt is nog altijd groot op een saai parkoers als dit.
JW 26 september 2015 13:53
Saai parkoers of boeiend parkoers maakt m.i. niet zo veel uit.

Op elk type parkoers is de kans op Nederlandse winst gewoon klein, zo bescheiden mogen "we" rustig zijn.
Geen topsprinter, geen (super-)favoriet op het gebied van eendagskoersen etc.
En dan nòg: zelfs als je die hebt blijft de kans op winst klein omdat er heel wat landen meedoen, en er maar één kan winnen.

De kans dat een Nederlander in de toptien rijdt is daarentegen op elk parkoers aanwezig.
Want, behalve op sprintgebied, "we" hebben best veel renners iets onder de top.
Linkebal 26 september 2015 15:57
Als ze in één ontsnapping meezitten doen ze het al beter dan vorig jaar.
Walnoot 26 september 2015 16:53
Bole idd. Of Breschel, Trentin of Grivko.
Andere Peter 26 september 2015 17:47
En dat is de maatstaf? Hmm, dan heb ik het spelletje inderdaad nooit begrepen.
Marcos 26 september 2015 19:27
Op spintgebied ook wel met van Poppel en Hofland
merijntje mortirolo 26 september 2015 19:35
In hoeverre is dit gezeik eigenlijk waar? Volgens mij een briesje in een glas water.
Linkebal 26 september 2015 21:41
Dit was geen maatstaf, dit was sarcasme
Cyclad 26 september 2015 22:53
.....en vergeet Dylan Groenewegen niet.
Eazster 27 september 2015 12:03
Tja als dat geen maatstaf is wat is dan de criteria? Een man in de top 10 en je WK is zogenaamd geslaagd? Als het op slot blijft word het inderdaad een Casino finale ,waar de gelukkigste vaak kan winnen.
Vorig jaar werd er een zeer belabberd WK gereden en daar is Lammerts natuurlijk verantwoordelijk voor. Zo niet dan heeft hij ook helemaal geen functie.
Hij zet het plan op en moet zijn renners dat laten opvolgen. Hopelijk maken ze dit WK ook zeer zwaar en word er verschillende keren 1-4 Nederlandse renners naar voren geschoven en gaat een ander land hierin mee (tactiek nietwaar? Bongenoten moet je creëren) . Komen ze met 30 man aan de meet en rijd er geen Nederlander top 10 ,maar hebben ze de wedstrijd gemaakt steek ik mijn duim omhoog voor Lammerts ,word het sprinten met 100 man en een Nederlander eindigt in de top 10 dan word het weer een jaartje kritiek voeren op Lammerts.
JW 27 september 2015 12:23
Lammerts is verantwoordelijk voor de keuze van het team.
En voor de in de koers te volgen tactiek.
En hij is voor een deel verantwoordelijk voor de wijze waarop dat team samenwerkt en de opgedragen tactiek uitvoert.
Uiteindelijk moeten de renners dat zelf doen.

De taken zijn m.i. vooraf duidelijk verdeeld.
Niet wachten, wachten en wachten, maar al vroeg in de koers rijden, rijden en rijden. Om de koers hard te maken, en te zorgen dat dat grote peloton steeds kleiner wordt, en sprinters afhaken of ten minste hun knechten verliezen. Alleen de aangewezen kopmannen mogen lang hun energie sparen.
Het maakt daarbij niet uit wat andere teams doen. Maar de taak wordt natuurlijk wat gemakkelijker als er meer teams zonder sprinters het spel mee spelen.
Als de Nederlandse ploeg, net als bij de vrouwen, op deze manier de koers rijdt doen ze het prima.
En dan zien we aan het eind wel of dat wat oplevert.
Andere Peter 27 september 2015 22:58
Dik compliment voor een zeer herkenbaar strijdplan dat prima is uitgevoerd en waarin elk individu de rol had die hem het beste ligt.
JW 28 september 2015 09:41
Het is Lammerts inderdaad gelukt er een TEAM van te maken. Van Emden, Gesink en Mollema overtroffen als knecht alle verwachtingen. Dumoulin kwam aan het eind nog onverwacht dichtbij.

Wat hij niet zelf in de hand had:
- de lamlendigheid van een aantal sterke landen zonder topsprinter om net als Nederland de koers zwaar te maken. De sterke landen zonder sprinter reden toch wel een erg laffe koers.
- het weer. De beloofde regen bleef weg.

Het peloton dat aan de laatste ronde begon had veel en veel kleiner kunnen zijn.
cyclingfreakske 28 september 2015 20:40
ik denk dat vooral de omloop onderschat is geweest. brede straten geven vaak een vlakke indruk terwijl er toch veel vals plat was buiten de "klimmetjes".
de wind en hoge luchtvochtigeheid / warmte hebben zeker ook hun tol geeist.
verder waren er veel renners die laat naar de VS zijn afgereist, de jetlag nog in de benen... dus dat lamlendige kan weleens met de genoemde factioren te maken hebben. .
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen