Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

De mythe van de rode bloedcel

Gepost door Sehnsucht 
Sehnsucht 07 oktober 2015 22:04
Vrijdag verdedigt Bram Brouwer zijn proefschrift dat de titel De mythe van de rode bloedcel draagt. Daarin stelt hij dat er geen bewijs is dat EPO en bloedtransfusies de prestaties van wielrenners en andere duursporters verbetert.

Quote

Promovendus: 'Geen bewijs dat epo op hoog sportief niveau werkt'

Dat profwielrenners Lance Amstrong, Floyd Landis en Michael Boogerd bloeddoping (epo) hebben gebruikt, is zonneklaar. Maar of ze daardoor ook wedstrijden hebben gewonnen, is nog maar de vraag. Dat stelt Bram Brouwer op basis van zijn promotieonderzoek. Hij verdedigt zijn proefschrift De mythe van de rode bloedcel op 9 oktober 2015 bij de Open Universiteit in Heerlen.

Epo niet doorslaggevend in wedstrijden

In zijn proefschrift maakt Brouwer duidelijk dat de Amerikaanse ex-wielrenner Armstrong zijn zeven tourzeges mogelijk wel mét, maar vrijwel zeker niet dóór epo / bloeddoping behaalde. Hetzelfde geldt voor de prestaties van vele andere profwielrenners die net als Armstrong geschorst werden vanwege het gebruik van epo / bloeddoping. Acht jaar lang onderzocht Brouwer de vermeende prestatieverhogende werking van epo en bloeddoping. Zijn conclusie is dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van epo / bloeddoping die de huidige vervolging van en heksenjacht op wielrenners rechtvaardigt.

Vinger op de zere plek

Brouwer legt hiermee de vinger op de zere plek in de anti-doping wereld en in de sportwereld. Daar worden, vaak via de media, allerlei beschuldigen geuit zonder bewijs of zonder fatsoenlijk proces. Het resultaat is dat prestaties van kampioenen al bij voorbaat met argusogen en de nodige scepsis worden bekeken. Er kleven volgens Brouwer tal van gevaren aan het gebruik van epo / bloeddoping, maar die hebben niets te maken met een oneerlijk wedstrijdverloop en onverdiende medailles en titels.

Geen wetenschappelijke argumenten

Volgens Brouwer is nooit onderzocht of epo en andere vormen van bloeddoping ook daadwerkelijk leiden tot oneerlijke wedstrijden. Er zijn dan ook geen wetenschappelijk deugdelijke bewijzen voor de veronderstelling dat bloeddoping op hoog sportief niveau werkt. Áls er al argumenten worden aangevoerd, worden die niet voldoende ondersteund door valide wetenschappelijk onderzoek. Brouwer stelt dat goed onderzoek hiernaar ook niet mogelijk is door de regels van de anti-dopingautoriteiten; daardoor is er geen beroepsrenner die kan of wil meewerken aan dit type dopingonderzoek. Het resultaat is dat 'het publiek' al snel gelooft dat epo / bloeddoping werkt en/of dat Brouwer onzin vertelt.

Heksenjacht

In zijn proefschrift geeft Brouwer tal van argumenten voor de niet-werking van epo op hoog sportief niveau. Hij ontleent die aan een complex geheel van argumenten uit uiteenlopende terreinen. Daarbij weerlegt hij alle tot nu toe aangevoerde argumenten van anti-dopinginstanties. Slechts een klein deel van Brouwers argumentatie komt uit de psychologie. Brouwers onderzoek valt te vergelijken met dat van een forensisch onderzoeker, ten behoeve van de rechtsgang, ook al is er geen rechter voor dit soort zaken.

Bram Brouwer (Leeuwarden, 1947) is arbeids-, organisatie-, en sportpsycholoog. Daarnaast is hij al 35 jaar schaatstrainer en een van de eerste gediplomeerde wielrentrainers in ons land. Brouwer studeerde arbeids- en organisatiepsychologie aan de Open Universiteit waar hij in 2009 cum laude afstudeerde op het onderwerp 'Doping als drogreden'. Brouwer heeft zijn studie naar vermeende effecten van doping voortgezet in zijn promotieonderzoek De mythe van de rode bloedcel.

Bram Brouwer verdedigt zijn proefschrift getiteld De mythe van de rode bloedcel op vrijdag 9 oktober 2015 om 13.30 uur bij de Open Universiteit in Heerlen. Zijn promotores zijn prof. dr. René van Hezewijk en prof. dr. Harm Kuipers. Co-promotor is dr. Wim Burgerhout. Het proefschrift verschijnt ook in boekversie en is vanaf 9 oktober 2015 verkrijgbaar in de boekhandel of via www.2010Uitgevers.nl.

[www.perssupport.nl]

Een artikel van zijn hand: [www.2010uitgevers.nl]
Samenvatting van zijn proefschrift: [www.sportknowhowxl.nl]

Heeft de promovendus een punt?
Walnoot 07 oktober 2015 22:12
Denk dat er genoeg wetenschappelijk bewijs is dat het wel werkt. Aangezien deze Bram gezien de discipline daar niet op in gaat, is het vrijwel zeker een oefening in het uiten van loze retoriek. Gelukkig zal hij gezien zijn leeftijd wel zelf zijn proefschrift bekostigd hebben, zou toch niet veel gekker moeten worden dan dat dit met belastinggeld gesponsord zou worden.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/10/2015 22:13 door Walnoot.
merijntje mortirolo 07 oktober 2015 22:22
Hi hi, ik schreef net (maar haalde het weer weg, omdat ik dit stuk hierboven toch echt een bullshit-verhaal vind): "Mensen boven de 65 neem ik niet serieus." Jij zegt tussen de regels door hetzelfde.

Wat je laatste zin betreft: daar viel Hermans heel veel jaar geleden al over. Reken maar dat 'wij' dat betalen. tBlijft Nederland hè...

Ik googlede die man net en dacht: "Zijn apostrof is kapot." [www.sportknowhowxl.nl]

Edit voor de mongolen: dan heb ik het niet over Floyds, maar over Landis(').



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/10/2015 22:24 door merijntje mortirolo.
Leon 07 oktober 2015 22:22
Sehnsucht Schreef:
-------------------------------------------------------

> Heeft de promovendus een punt?

Ja. [nos.nl]
merijntje mortirolo 07 oktober 2015 22:25
Tamelijk grappig.
Inigo 07 oktober 2015 22:54
Sinds wanneer heeft Heerlen een Universiteit?
Leon 07 oktober 2015 23:45
Velodroom 08 oktober 2015 00:01
Wat wil Bram nu bewijzen? Dat als je gezond bent, je niet ziek bent en als je niet ziek bent je wel gezond moet zijn?
Velodroom 08 oktober 2015 00:14
Ook hij kan niet om de EPO tijden heen, want dat zijn objectieve gegevens, ondanks het feit, dat klimtijden omgeven zijn door onzekerheden.
Volgens mij rangschikt hij dit vervolgens grotendeels onder de noemer "suggestie".
Eindhovuh 08 oktober 2015 07:38
Meneer Brouwer komt wat vooringenomen over. Het doel lijkt de mythe te ontkrachten ipv objectief onderzoek.
JW 08 oktober 2015 08:34
[www.perssupport.nl]

Haalt er toch maar mooi ons prikbord mee !



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2015 08:38 door JW.
bakfiets 08 oktober 2015 09:18
vergelijk het werelduurrecord van rominger en van wiggins op nagenoeg dezelfde fiets.
Arsimo 08 oktober 2015 09:25
Wordt deel 2 "De mythe van de grijze hersencel"?

Krijg de indruk althans dat bij hemzelf er niet veel van kan vinden.
Velodroom 08 oktober 2015 11:04
Bram Brouwer richt zich specifiek op EPO en bloeddoping.
De auteurs van Het Geheim van Wielrennen laten zich heel concreet uit over de invloed van doping.

Snelle Eddy gaat op de vlakke tijdrit gemiddeld van 40,41km/h naar 41,83km/h, dus met 3,5%=121 seconden vooruit.
Snelle Eddy gaat op de mythische d'Huez van 15,58km/h naar 16,98km/h, dus met 9%=275 seconden vooruit.

De grens van het menselijk vermogen, het Anaeroob Drempel Vermogen, een uur vol te houden zonder opeenhoping van lactaat en uitgedrukt in w/kg bedraagt volgens hen 6,4w/kg. Marco Pantani komt met zijn L'Alpe d'Huez beklimmingen hier ruim boven en komt met 6,85w/kg het hoogst.
Dit wordt door hen als een indicatie gezien van de invloed van doping, dus voordeel.

La Guerre des Watts (bedoeld wordt hier de oorlog tussen de beschouwers onderling over hoe hard er op de bergflanken wordt gereden) gaat feitelijk altijd over de laatste berg in een zware bergetappe. Als je werkelijk de invloed van doping wilt weten zul je ook de invloed over een hele bergetappe en consequent ook nog eens een hele reeks bergetappe's achtereen moeten beschouwen. Daarvan heb ik nog nooit iets gezien.
Tom Dumoulin zou (als enige, gewaagd, maar allez) met doping de Vuelta zeker niet verloren hebben.
Hij zou niet alleen door Cecchini 'the next big thing" genoemd zijn.
Velodroom 08 oktober 2015 11:09
Een promovendus die een promotor toebedeeld krijgt, die niet negatief tegenover de denkbeelden van de promovendus staat.
Sterker nog in het verleden zelf soortgelijke uitspraken heeft gedaan. Je verwacht het niet!
Wat zou Claudia "Epo"-Pechstein hiervan vinden? "Hals- und Beinbruch, bitte, meine Herren".
Koppi 08 oktober 2015 11:22
We gaan er echt nog wel meer pakken. Feyenoord zwijnde ontzettend.
Koppi 08 oktober 2015 11:26
Inderdaad, Harm Kuipers is van dezelfde school.
Moet je trouwens Bram heten om een publiciteitsgeile psycholoog te kunnen zijn?
Michael B. 08 oktober 2015 11:44
Kuipers houdt er sowieso aparte ideeen op na. Bij Kuipers werd begin 2010 een ernstige vorm van prostaatkanker geconstateerd. In november 2011 kwam daar nog slokdarmkanker bij. Hij besloot voor kwaliteit van leven te kiezen en niet voor het maximale oncologische resultaat. Vaak word door de arts voorgesteld om het grootste deel van slokdarm en maag te verwijderen maar het geeft grote kans op complicaties en een normaal eet en leefpatroon is dan niet meer mogelijk. Hij liet dus de tumor zoveel als mogelijk is verwijderen zonder zijn slokdarm en maag op te offeren waarbij dan de prognoses wel een stuk slechter zijn. Tsja, is net waar jezelf achter staat. Wens absoluut Harm het allerbeste, heel erg dat hij kanker heeft, maar dat Harm Kuipers een complete idioot is wat betreft het effect van doping/epo staat wel vast.

[www.youtube.com] Gewiss feestje in de Waalse pijl

Zie: [www.sportknowhowxl.nl]
Arsimo 08 oktober 2015 11:51
Brouwer stelt wel terecht vraagtekens, met name dat veel van het onderzoek beter moet, vooral het cijfer- en bewijswerk. Wetenschappelijk gezien doen de beweringen over doping, zeker kwantificerend, soms amateuristisch aan. Geclaimde nauwkeurigheden, zoals die wattages, zonder deugdelijke meetmethoden die dat waar kunnen maken e.d. meer.

Maar er is wel voldoende bewijs voor de werking van epo bij topsport an sich. En ook ruwe indictaties over hoeveel het uitmaakt.

Het zou wel veel beter onderzocht en geanalyseerd moeten worden: echt wetenschappelijk (degelijk, verantwoord en volledig) en niet het veredelde hobbynivo van de goedbedoelende maar er ook belang bij hebbende onderzoekende medsiche of sportjournalistiek etc waar het nu meestal niet bovenuit komt.
Walnoot 08 oktober 2015 11:53
Mijn oma had zijn moeder kunnen zijn en is lief, maar zou ik ook geen proefschrift laten schrijven. Andere bejaarden neem ik inderdaad zeker niet au sérieux.
merijntje mortirolo 08 oktober 2015 12:32
Mijn oma had zijn moeder ook best kunnen zijn, al had één van de twee, of beiden, dan waarschijnlijk een andere achternaam gehad, en is dood, dus het wordt lastig haar een proefschrift te laten schrijven.

Brammetje Mortirolo bekt trouwens niet zo lekker als Omaatje Mortirolo. Brammetje Brouwer bekt dan wel weer lekkerder dan Omaatje Brouwer, maar goed, daar hebben we het niet over.

HUP oma's! Dood of levend.
Velodroom 08 oktober 2015 13:00
Arsimo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Brouwer stelt wel terecht vraagtekens, met name
> dat veel van het onderzoek beter moet, vooral het
> cijfer- en bewijswerk. Wetenschappelijk gezien
> doen de beweringen over doping, zeker
> kwantificerend, soms amateuristisch aan. Geclaimde
> nauwkeurigheden, zoals die wattages, zonder
> deugdelijke meetmethoden die dat waar kunnen maken
> e.d. meer.
>
> Maar er is wel voldoende bewijs voor de werking
> van epo bij topsport an sich. En ook ruwe
> indictaties over hoeveel het uitmaakt.
>
> Het zou wel veel beter onderzocht en geanalyseerd
> moeten worden: echt wetenschappelijk (degelijk,
> verantwoord en volledig) en niet het veredelde
> hobbynivo van de goedbedoelende maar er ook belang
> bij hebbende onderzoekende medsiche of
> sportjournalistiek etc waar het nu meestal niet
> bovenuit komt.

De vraagtekens zette Brouwer al veel eerder met Doping als drogreden. Hij gaat wel steeds verder door zijn pijlen nu te richten op EPO en Bloeddoping, publicitair vaak gelinked aan het wielrennen, maar niet altijd terecht.

De sportsscientists uit Zuid-Afrika, hier wel vaker aangehaald en misschien is de nu volgende publicatie al wel eens geplaatst, schreven er een overzichtsartikel over.
Hier

Wil je echt alles boven tafel krijgen, dan zul je een seizoen lang echte EPO adepten moeten volgen, hetgeen nu op ethische bezwaren stuit.
Los daarvan is het puur wetenschappelijk gezien altijd opvallend stil geweest over zoeken naar het waarom van specifieke dopingeffecten, zoals EPO en Bloeddoping.

De aller tijden lijst van de L'Alpe d'Huez, een fikse klim van rond de 40 minuten en waarschijnlijk toch het vaakst het strijdtoneel op hoog niveau spreekt boekdelen.
Er zitten nog steeds haken en ogen aan het kwantificeren en beoordelen van wattages. De voorhoede van deze calculatoren is echter allesbehalve amateuristisch.
merijntje mortirolo 08 oktober 2015 13:41
Quote
Michael B.
Hij besloot voor kwaliteit van leven te kiezen en niet voor het maximale oncologische resultaat. Vaak wordt door de arts voorgesteld om het grootste deel van slokdarm en maag te verwijderen, maar het geeft grote kans op complicaties en een normaal eet- en leefpatroon is dan niet meer mogelijk. Hij liet dus de tumor zoveel mogelijk verwijderen zonder zijn slokdarm en maag op te offeren, waarbij dan de prognoses wel een stuk slechter zijn. Tsja, is net waar jezelf achter staat.

kSta natuurlijk enkel aan de zijlijn, dus zullen de mensjes wel weer zeggen: "Wacht maar tot je zelf in die situatie bent beland," maar ik zou dezelfde keuze gemaakt hebben.
zabirskie 08 oktober 2015 14:00
"Geen bewijs voor de werking" is niet hetzelfde als "werkt niet". Wat het eerste betreft zal hij ongetwijfeld gelijk hebben - anders komt 'ie nooit de verdediging. Maar wat het tweede betreft kun je alleen concluderen dat dit waarschijnlijk (waarschijnlijker geworden) is gezien het gebrek aan bewijs, maar niet (nooit) zeker.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2015 14:01 door zabirskie.
Chuparuedas 08 oktober 2015 15:07
Precies. Een psycholoog die concludeert dat epo fysiologisch niet werkt. Lijkt me niet zijn expertise.
Curzio 08 oktober 2015 16:10
Precies. Veel mensen hierboven beweren dat er wél bewijs is voor dit effect, vraag me af wat dat bewijs dan is.
Dat het overgrote deel van de wielerliefhebbers ervan overtuigd is dat doping wel effect móet hebben gezien bepaalde prestaties is natuurlijk geen bewijs.
Niet dat ik denk dat Brouwers gelijk heeft, de vraag is vooral of het vraagstuk of EPO de prestaties verhoogt in de topsport uberhaupt deugdelijk onderzocht is / te onderzoeken valt.
cyclingfreakske 08 oktober 2015 16:16
de mythe van de rode bloedcel...... is geen mythe als het op epo aankomt.
de heksenjacht is er , ja !...
Straffen oke, maar wel op een menselijke manier en dat is niet het geval de laatste jaren.
een renner die gepakt is word harder gestraft dan een grote fraudeur, drugproducent/dealer of maffiafiguur. de verhouding van de strafmaatregel is buiten proportie.

EPO
er zijn harde bewijzen genoeg, tevens ook verklaringen van duursporters zowel op prof. vlak als bij de elite z/contract (vroeger liefhebbers te Belgie 19-40j)
de resultaten liegen er ook niet om :
-de manier waarop Riis de Tour won (herinner u de mokerslag op La Plagne) en met monsterversnelling een berg opknalde tussen andere gebruikers ...zei genoeg. niet enkel het vormpeil maar ook de hoge dosis maakte het verschil op de rest. Hij nam een buitengewoon risico..en won de Tour.
de manier waarop een aantal renners een berg opreden met vaak 5-8 demarrages na elkaar was onredelijk.

Nu staan ze qua begeleiding, voeding etc allemaal een stap verder en is het bergop 2-3x demareren tussen de toppers, en het is daarna even gas terugnemen.
Ook de manier waarop Rabo met het Rasmussen team begon te domineren en de renners langer dan normaal bergop meegingen (zelfs zij die anders amper een brug opgeraakten) sprak boekdelen.... in een tijd dat de schrik al behoorlijk in het peleton zat en het echt begon op te vallen wie nog aan de pot zat.
Ondanks alle begeleiding en specialisatie is de inspanning beperkter nu er een streng beleid is.

bij de el.z/c waren er renners die andere jaren 2-5 overwinningen boekte, maar op een bepaald moment van 5 zeges plots naar een 15-20 tal gingen. (ik noem geen namen maar 1 ervan getuigde ooit van gebruik en gevolg in een tv-programma)
In het Spaanse mtb-peloton zag je 18 jarigen in zeer zware mtb wedstrijden overheersen, zelfs tegen bepaalde wereldtoppers.
In het Spaanse wegwielrennen reed je bergop tussen de brommers, terwijl je diezelfde renners 4 weken ervoor in Italie en Frankrijk naar huis fietste.
Ook marathonlopers en triatleten deden hun voordeel. In alle duursporten zie je verschillen van die periode en nu in de resultaten en de manier waarop het gepresteerd is.
je moet ook stellen dat er toen geen hyperspecialisatie was, vaak koersten (minder dan 110 wedstrijden per seizoen was eerder uitzonderling- de seizoenen waren ook korter dan de laatste jaren), voeding en begeleiding al wel ergens stond maar lang niet zoals nu. En toch spreken die prestaties tot de verbeelding, zeker de bergritten. En dat ligt niet aan de renners waar hetgeen ze werd toegedient binnen het teamkader. (of dacht je at de leiding nooit iets wist???)
cyclingfreakske 08 oktober 2015 16:20
aja.... de mensen verwarren altijd doping met een snelle prestatie maar dat is niet zo.
Het vormpeil, de vechtersmentaliteit van de renner en zijn fysieke capaciteiten + talent en het harde trainingswerk waren altijd de basis.
de middelen kunnen effectief verschil maken in zijn prestatie, als bovengenoemden van toepassing zijn.
zonder dat mag je gelijk wat geven aan een atleet....dan bakt hij er niets van.
Walnoot 08 oktober 2015 16:27
Uh, jij denkt dat er nog nooit iemand deugdelijk onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen rode bloedcellen en zuurstofopname? Dat er geen bewijs is dat een bloedtransfusie in het ziekenhuis, meer dan een placebo-effect zal hebben?

Zal het maar zeggen, bewijzen in deze kwestie zijn zo wetenschappelijk als bewijzen maar worden.
Robobas 08 oktober 2015 16:31
Het lukt me niet om de link goed te plaatsen, maar hier is een blog van een deskundige:
[hkoene.blogspot.nl]



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2015 16:33 door Robobas.
Walnoot 08 oktober 2015 18:09
Hear hear. Denk ik...
Walnoot 08 oktober 2015 18:16
Goede blog. Beetje dom alleen van de schrijver om op het laatst op de man te gaan spelen, dat treft natuurlijk alleen maar zijn eigen imago, de argumenten die hij te berde brengt zijn ruim voldoende. Voor een ad hominem raad ik hem aan om hier te komen prikken.
Curzio 08 oktober 2015 18:22
Dat EPO zorgt voor meer rode bloedcellen en dus voor een verhoogde zuurstofopnamecapaciteit is niet de vraag. De vraag is of je er ook sneller van gaat fietsen als je topsporter bent.
Twee voorbeelden waarom die relatie niet rechtlijnig hoeft te zijn: er worden bij de ontwikkeling van medicijnen aannames gedaan op basis van eigenschappen van medicijnen in het lab of zelfs in vivo, maar vervolgens de daadwerkelijke effectiviteit van een middel in de praktijk is een tweede, en soms komt dat helemaal niet overeen met wat er op basis van de fysiologische effecten van het middel wordt verwacht.
Tweede aspect zijn neveneffecten die het beoogde effect teniet kunnen doen. In het geval van EPO zou dat de viscositeit van het bloed kunnen zijn.

Maar eigenlijk is dat zelfs nog niet het onderwerp van dit proefschrift. Het gaat eigenlijk niet om de vraag of je sneller gaat fietsen van EPO maar om de vraag of het wetenschappelijk is aangetoond dat je er sneller van gaat fietsen.
Wat Brouwers blijkbaar doet in deze thesis, die wel erg gemakkelijk verworpen wordt door mensen die dit ongetwijfeld niet in z'n geheel hebben gelezen, is beweren dat het effect van EPO op de prestaties van een topsporter niet wetenschappelijk zijn aangetoond. Daarin zou hij best eens gelijk kunnen hebben.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2015 18:26 door Curzio.
Curzio 08 oktober 2015 18:30
Er zijn trouwens wel meer voor de hand liggende zaken niet wetenschappelijk aangetoond, zoals dit artikel uit de BMJ mooi illustreert: klik
Curzio 08 oktober 2015 18:46
Het begrip deskundige is aan inflatie onderhevig...

Die Noorse studie die hij noemt zou interessant kunnen zijn, maar bronvermelding ontbreekt, en met wat er in dat blog staat heb je te weinig informatie om de waarde van dat stuk in te kunnen schatten.
Walnoot 08 oktober 2015 18:48
"Wat Brouwers blijkbaar doet ... is beweren dat het effect van EPO op de prestaties van een topsporter niet wetenschappelijk zijn aangetoond."

Kijk, ik wil je niet voor lul zetten, maar ik hoop toch echt dat jij niet daadwerkelijk gelooft dat dit een interessante vraag is. De werking van EPO is overduidelijk: het levert meer zuurstof op. Dat is schier onweerlegbaar aangetoond, ook voor fitte, sportieve mensen. Natuurlijk hebben topsporters al een hoge VO2 max, dus zal het effect op hun VO2 max relatief niet groot zijn. Maar veronderstellen dat het bij topsporters wel eens niet zou kunnen werken, is niet veel intelligenter dan veronderstellen dat topsporters geen baat bij voedsel hebben. Natuurlijk, er zal geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan zijn, maar op basis van alles wat we weten over het menselijk lichaam, is het vrijwel onmogelijk dat voedsel geen positief zou hebben op een wielrenner. Datzelfde geldt voor EPO.

Wat eerder zegt over verwachte en daadwerkelijke effecten van een medicijn is ook zeker waar, maar we hebben het hier niet over een nieuw middel. EPO is al decennia op de markt, en wordt veel gebruikt.
El Chaba 08 oktober 2015 20:04
Ik word wel eens moe van de Vlaamse kijk op dopinggebruik(ers). Niet echt jullie schuld maar die van de Vlaamse media, Wuyts voorop, die daar vrijwel allemaal zéér selectief over berichten.
Wellicht onderstaande artikelen eens lezen dan begrijp je wat ik bedoel: [hetiskoers.nl]

Of dit uitstekende artikel over Lefevere, die in België door vrijwel de voltallige media als onaanraakbaar wordt beschouwd: [www.extrasport.be]



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2015 20:06 door El Chaba.
Curzio 08 oktober 2015 21:41
Ik zeg nergens dat ík het een interessante vraag vind.

Wat me opvalt, en wat ik aankaart, is dat mensen deze dissertatie wel erg gemakkelijk terzijde schuiven. Over vooringenomen gesproken. Hier zit jaren onderzoek in, van iemand die niet zozeer het effect van EPO heeft onderzocht maar de voor- en tegenargumenten blijkbaar heeft gewogen omdat de wetenschappelijke nieuwsgierigheid dat nu eenmaal vraagt. Dat aan een blog dat in een halfuurtje in elkaar is gezet meer waarde wordt toegekend is gewoon bespottelijk. Ja, je kan van mening zijn dat hier de "evidence based" wetenschap te ver wordt doorgevoerd, en ik ben het daar ook niet mee oneens (zie het linkje hierboven) maar dat wil nog niet zeggen dat Brouwers persé broddelwerk heeft geproduceerd.

(En ja, de effecten van EPO zijn bekend bij patiënten die het spul op medische indicatie gebruiken, maar nogmaals, dat is niet waar dit proefschrift over gaat.)



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/10/2015 21:45 door Curzio.
JW 08 oktober 2015 22:08
Bromertà 09 oktober 2015 11:26
Dan maar zo:

Bram Brouwer baseert zijn dissertatie voor een belangrijk deel op deze bewering:

”De maximale zuurstofopname is niet aanbod-, maar vraaggestuurd.”

In alle oprechtheid vraag ik me af of de inzichten, experimenten, en of bewijzen uit het verleden sinds dit millennium finaal over de kop zijn gegaan en of ik iets fundamenteel gemist heb. In een niet onaardig overzicht van DAVID R. BASSETT, and EDWARD T. HOWLEY staan verschillende onderzoeken die het tegendeel aantonen, onder de titel:

Limiting factors for maximum oxygen uptake and determinants of endurance performance


[www.kirunahasse.se]



7 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2015 12:15 door Bromertà.
Bromertà 09 oktober 2015 11:36
1. Over the next 75 years, many distinguished exercise physiologists studied this problem using a wide array of new experimental techniques. They have arrived at a consensus that supports the original VO2max paradigm of Hill et al. (41). The prevailing view is that in the exercising human VO2max is limited primarily by the rate of oxygen delivery, not the ability of the muscles to take up oxygen from the blood.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2015 12:18 door Bromertà.
Velodroom 09 oktober 2015 12:00
2. In diverse interviews heeft u de werking van epo al vaker gebagatelliseerd. Door anderen wordt er vaak op gewezen dat de tijden waarmee de renners in het epo-tijdperk bijvoorbeeld de Alpe d’Huez opreden tegenwoordig niet meer worden gerealiseerd. Daarmee lijkt epo toch wel degelijk effect te hebben?
“Ik heb die klassementen er eens op nagekeken en die aanname klopt helemaal niet. Die vaak genoemde snelle tijd van Marco Pantani is allang niet meer de snelste ooit op de Alpe d’Huez. Het record staat op naam van Alberto Contador, die er in de Dauphiné van 2010 in 37 minuten en 10 seconden tegenop fietste. Bovendien moet je bij zo’n analyse rekening houden met enorm veel bijkomende factoren: hoe was het verloop van de koers; hoeveel cols gingen eraan vooraf, hoe was het weer? Dat er tegenwoordig langzamer wordt gereden, is gewoon flauwekul, maar ja, men praat elkaar na. Geloof en misconceptie zijn belangrijke oorzaken van dopinggebruik in de sport. Als er al een positief effect is op de prestaties, is dat meestal minder sterk dan gedacht en vaak berust het voor een groot deel op het placebo-effect. Als je gelooft dat het werkt, werkt het ook.”

De mythe ontkracht dat (ex-)schaatsers geen scheve schaats kunnen rijden.
Uit een interview van link geplaatst door Michael B. himself.
Bromertà 09 oktober 2015 12:19
2.This pulmonary limitation in highly trained athletes can be overcome with O2-enriched air. Powers et al. (65) had highly trained subjects and normal subjects perform two VO2max tests (Fig. 5). In one test the subjects breathed room air and in the other they breathed a 26% O2 gas mixture. On hyperoxic gas, the highly trained group had an increase in VO from 70.1 to 74.7 mL/kg/min and an increase in arterial O2 saturation (SaO2) from 90.6% to 95.9% during maximal work. None of these changes were observed in normal subjects (VO2max 56.5 mL/kg/min).



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2015 12:21 door Bromertà.
Bromertà 09 oktober 2015 12:21
3.Reinfusion of 900–1,350 mL blood elevates the oxygen carrying capacity of the blood. This procedure has been shown to increase VO2max by 4–9% in well designed, double-blind studies.

4.The evidence that VO2max is limited by the cardiac out- put, the oxygen carrying capacity, and in some cases the pulmonary system, is undeniable.

5.The main effect of increasing mitochondrial enzymes is to improve endurance performance rather than to increase VO2max.

6.They observed what happens when a subject does maximal exercise using only a small muscle mass (i.e., knee extensions with only one leg). This allowed a greater proportion of cardiac output to be directed to an isolated area. Under these conditions, the highest O2 uptake in an isolated quadriceps muscle group was 2–3 times higher than that measured in the same muscle group during a whole-body maximum effort. They concluded that skeletal muscle has a tremendous capacity for increasing blood flow and VO2 (70), which far exceeds the pumping capacity of the heart during maximal whole-body exercise. This experiment proved that VO2max is constrained by oxygen delivery and not by the mitochondria’s ability to consume oxygen.
Rudy t. 09 oktober 2015 12:51
Winnen schreef hierover een aardige column waarin hij obv zijn eigen ervaringen de conclusies van deze kwakzalver naar het fabeltjesrijk verwijst. Daar hecht ik iets meer waarde aan. In een artikel van deze zogenaamde kwaliteitskrant wijzen ze nog even op de superieure wijze waarop Quintana dit jaar de rit naar alpe dhuez won in de tour. Tja
Velodroom 09 oktober 2015 13:20
Rudy t. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Winnen schreef hierover een aardige column waarin
> hij obv zijn eigen ervaringen de conclusies van
> deze kwakzalver naar het fabeltjesrijk verwijst.
> Daar hecht ik iets meer waarde aan. In een artikel
> van deze zogenaamde kwaliteitskrant wijzen ze nog
> even op de superieure wijze waarop Quintana dit
> jaar de rit naar alpe dhuez won in de tour. Tja

Peter Winnen begint met te stellen, dat hij niet bevoegd is deze column te schrijven, omdat hij immers nooit epo nam. smiling smiley
Daarna introduceert hij de figuur van de omgekeerde bedrieger.
Volgens de theorie van Bram Brouwer bedonderde Armstrong de boel omdat hij eigenlijk veel beter kon.
Twee hele generatie wielrenners deden aan koersvervalsing door zich te bezondigen aan die hallucinerende, prestatie verlagende epo.
De gebruikers naaiden zichzelf een oor aan door slechter te presteren, dus zouden de niet-gebruikers alle koersen moeten hebben winnen.
De coureurs van nu bedonderen ons ook nu weer met hun hoogtestages en zuurstoftenten.

In het NRC artikel "Met epo fiets je niet sneller", van redacteur Wim Köhler komt Bram Brouwer uitgebreid aan het woord en het artikel is ook een heel summiere samenvatting van het proefschrift.

Wat mij echter toch bevreemdde was het bijschrift Klimtijden in de Tour de France, dat drie elementen bevatte, die lijnrecht ingingen tegen wat Brouwer beweerde.
Dat Quintana abusievelijk als winnaar werd aangemerkt in plaats van degene met de beste klimtijd, zij de NRC toch vergeven. Nietwaar?
Rudy t. 09 oktober 2015 13:51
De moraal van het verhaal was natuurlijk wel dat epo wel degelijk werkte. Winnen verhulde ook niet of nauwelijks dat dat de reden was dat hij er niet meer aan te pas kwam aan het einde van zijn carrière. Hij was intussen te burgerlijk geworden om zich aan nieuwe experimenten te wagen. Dat soort zinnen maakt trouwens dat winnen op eenzame hoogte staat als het op stukjes schrijven over fietsen gaat, maar dat terzijde.

En vooruit, als jij vergevingsgezind wil zijn blijf ik niet achter.
Bromertà 09 oktober 2015 15:31
Niet zo vreemd dat die 37 minuten nog wat van Contador nergens in de boeken terug te vinden is, want ... die tijd bestaat niet. Hier kan je de beelden terug zien, en vervolgens constateren dat hij er 42 minuten en 28 seconden over deed. Niet slecht, maar bij lange na geen record zoals Bram Brouwer Harm Kuipers "ons" wil laten geloven.

[www.youtube.com] (parte 3 - start klim op 29'13" vanaf begin video, waarna parte 4 vanzelf volgt om de gehele klim te zien)



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/10/2015 12:21 door Bromertà.
Arsimo 09 oktober 2015 16:15
Mijn dank voor je interessante bijdrages in deze discussie.

Meer en meer blijkt dat die Brouwer zijn huiswerk niet op orde heeft en dus zijn verhaal steeds ongeloofwaardig wordt.
Michael B. 09 oktober 2015 16:53
Die Brouwer kan je indelen in de categorie Volkswagen en al die energielabels op apparaten. Een grote hoax. Blijven volhouden dat EPO geen effect heeft, ondertussen weten we allemaal het tegendeel. De volgende stap is is dat Brouwer gaat ontkennen dat de holocaust heeft plaatsgevonden. Dan komt ie met foto's waarop alleen de kleur zwart is te zienspinning smiley sticking its tongue out. Geeft maar weer aan dat zo'n deeltijd phd geen knol voorsteld.

[www.linkedin.com]

Hier nog een foto van onze mooiboy





1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2015 16:54 door Michael B..
lodjan 09 oktober 2015 18:28
Michael B. Schreef:
-------------------------------------------------------
. Geeft maar weer aan dat zo'n
> deeltijd phd geen knol voorsteld.


En jouw opleiding blijkbaar ook niet?
Velodroom 09 oktober 2015 18:56
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> Niet zo vreemd dat die 37 minuten nog wat van
> Contador nergens in de boeken terug te vinden is,
> want ... die tijd bestaat niet. Hier kan je de
> beelden terug zien, en vervolgens constateren dat
> hij er 42 minuten en 28 seconden over deed. Niet
> slecht, maar bij lange na geen record zoals Bram
> Brouwer "ons" wil laten geloven.

Dank Broeder. De uitspraak was wel van Harm Kuipers, door mij niet impliciet genoemd, maar wel aangeduid als ex-schaatser (scheve schaats)..



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/10/2015 19:00 door Velodroom.
cyclingfreakske 10 oktober 2015 12:09
Wuyts zijn manier van "berichten over doping" hangt ook vele Vlanmingen de keel uit... niet enkel de Nederlanders.
cyclingfreakske 10 oktober 2015 12:18
aangaande Armstrong... die zat heel zijn triathlon carriere aan de hormonen, en kwam als een halve bodybuilder de wielerwereld in. dat hij talent had was ontegensprekelijk...... echter kon hij niet mee in rondes toen de meerderheid (vooral Italianen en Spanjaarden) stevig aan de epo gingen.
Na zijn terugkeer (teeltbalkanker) woog hij lichter en een stuk minder stevig gebouwd, ging buiten de groeihormonen etc ook aan de epo...en reed alles kapot
kort gesteld :
het verhaal dat Armstrong ophing dat hij door de wielrennerij zich is gaan doperen en idioten als een DeBAuwer al te graag slikken, is totaal van de pot gerukt.
de waarheid is dat hij met grootste waarschijnlijkheid teeltbalkanker door al het hormonale spul heeft gekregen, maar na zijn genezing zich niet bezon en zelfs een paar tandjes bijstak.
Epo maakte daarna echt het grote verschil op zijn al even hard gedopeerde tegenstanders..
Bromertà 10 oktober 2015 12:20
Niets te danken, Arsimo en Velodroom. Zal de naam Bram Brouwer even doorstrepen en vervangen door Harm Kuipers, maar Brouwer is ook nog schaatstrainer.
zumsteg 12 oktober 2015 12:11
Wat een onzin van die Brouwer. Natuurlijk is dit niet onderzocht. Dus gelijk heeft ie. Dat de Open Universiteit hier een PhD voor geeft. (Bij mijn eigen Universiteit kunnen jullie er ook eentje halen als jullie een spreekbeurt geven over jullie huisdier.) Een beetje wetenschapper zou een manier verzinnen om het toch te kunnen onderzoeken. (Je weet toch bijvoorbeeld van een aantal renners dat ze gepakt zijn, neem die tijden en vergelijk ze met tijden van koersen waarin ze niet gepakt zijn etc.)


En dit is een psycholoog die iets onderzoekt op het gebied van zuurstofopname. Als je een druiper hebt ga je na een antibioticakuur toch ook niet aan de bakker vragen of ie kan kijken of ie gestopt is met druipen?
Walnoot 12 oktober 2015 12:38
Niet zeker gezegd, dat ligt eraan of de bakker een mooie jonge vrouw is.

Sorry, te makkelijk...
Velodroom 13 oktober 2015 22:52
Sinds vanmiddag in het bezit van het boek. Kloek boek met 350 bladzijden klein beschreven letters. Om meerdere redenen de 25 euro meer dan waard.
Het eerste wat me opvalt is dat de atletiek grotendeels buiten schot blijft.

Daarom zelf maar eens geturfd met de bierviltmethode.
5000m hardlopen, een loopafstand, die toch echt in verband wordt gebracht met EPO.

2208
1630
1619
1046

817
359
357
225

174
117
5
4
2
1

0

Voor ik weer als crypticus (als dat een woord is) wordt afgeschilderd even de verklaring.
Chronologisch vanaf 1970; gegroepeerd per decennium, het aantal keren, dat een wereldrecord daarna totaal nog eens is overtroffen.
Er volgt dus automatisch een dalende lijn. Het eerste wereldrecord vanaf 1970 is nadien nog eens 2208 keer overtroffen.

Alleen de 0 betreft een wereldrecord in de huidige eeuw, om precies te zijn op naam van de brute held, die als ik me dat goed herinner, ooit behoorlijk geblesseerd de ZHW loop toch nog wist te winnen. Het huidige wereldrecord van Kenenisa Bekele dateert uit 2004.

De laatste 5 wereldrecords zijn in deze betekenis dus nog maar zegge en schrijve 12 keer overtroffen in pakweg 2 decennia. Feitelijk maar één decennium.
Dit valt praktisch gelijktijdig met het tijdvak, dat EPO commercieel verkrijgbaar is.

Welke verklaring zou je hiervoor kunnen verzinnen? cool smiley
Michael B. 14 oktober 2015 11:42
cyclingfreakske Schreef:
-------------------------------------------------------
> aangaande Armstrong... die zat heel zijn triathlon
> carriere aan de hormonen, en kwam als een halve
> bodybuilder de wielerwereld in. dat hij talent
> had was ontegensprekelijk...... echter kon hij
> niet mee in rondes toen de meerderheid (vooral
> Italianen en Spanjaarden) stevig aan de epo
> gingen.
> Na zijn terugkeer (teeltbalkanker) woog hij
> lichter en een stuk minder stevig gebouwd, ging
> buiten de groeihormonen etc ook aan de epo...en
> reed alles kapot
> kort gesteld :
> het verhaal dat Armstrong ophing dat hij door de
> wielrennerij zich is gaan doperen en idioten als
> een DeBAuwer al te graag slikken, is totaal van de
> pot gerukt.
> de waarheid is dat hij met grootste
> waarschijnlijkheid teeltbalkanker door al het
> hormonale spul heeft gekregen, maar na zijn
> genezing zich niet bezon en zelfs een paar tandjes
> bijstak.
> Epo maakte daarna echt het grote verschil op zijn
> al even hard gedopeerde tegenstanders..

Lol voor dit soort uitspraken kreeg ik 10 jaar geleden nog op het discussieforum een ban, omdat ik de relatie legde tussen dopinggebruik en kanker
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen