Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Tour-baas Prudhomme verbaasd over arbitragezaak KNWU

Gepost door rustdag 
rustdag 04 november 2015 09:15
Tour-baas Prudhomme verbaasd over arbitragezaak KNWU


Tour de France-baas is Christian Prudhomme is negatief verrast door de arbitragezaak die de Nederlandse wielrenbond KNWU onlangs aanspande tegen Tourorganisatie ASO.
De KNWU zou vanwege de Tourstart in Utrecht dit jaar nog zo'n 140.000 euro tegoed hebben van de ASO en is door het uitblijven van die betaling naar de internationale wielrenunie UCI gestapt.

"Vanuit het niets ontvingen wij een factuur van bijna 140.000 euro. Een absurd hoog bedrag dat nergens op gebaseerd is", zegt Prudhomme volgens De Telegraaf.

"Op 24 december 2014 ontvingen wij van de KNWU een kopie van de brief die naar Utrecht was gestuurd. Een maand later kwam deze brief in het Frans vertaald op ons kantoor en op 5 mei een herinnering dat we moesten betalen."

Volgens Prudhome is het hoogst ongebruikelijk dat er geld word gevraagd voor de organisatie van de start van de Tour. "Enige uitleg hoe de bond aan dit bedrag komt en wat ze hiervoor heeft gedaan ontbreekt. Nooit eerder, niet in Londen, Monaco, Yorkshire of Rotterdam, hebben we van een federatie zo’n rekening ontvangen."

Vier maanden
Bij de KNWU beweert men dat iedereen die in Nederland een wedstrijd organiseert een basisbedrag moet betalen. De bond wacht al vier maanden op het geld.

Inmiddels is de arbitragezaak in behandeling bij de internationale wielrenunie UCI. De uitspraak in het geschil zou eind november plaatsvinden.

Prudhomme betreurt de gang van zaken. "De Tour houdt van Nederland. Kijk eens naar de successen in Rotterdam en Utrecht. Limburg heeft zich nu kandidaat gesteld, maar voorlopig wachten wij de uitspraak van de arbitrage af."

De Tour startte afgelopen zomer met een tijdrit in Utrecht. In de tweede etappe zette het peloton koers naar Neeltje Jans in Zeeland. Chris Froome pakte na drie weken koers de eindzege.
rustdag 04 november 2015 09:20
Heel vreemd verhaal dit. iedereen weet toch dat een Tour start alleen maar geld kost. En hoe heeft rotterdam dit dan gedaan. Hebben zei die 140.000 dan zelf over gemaakt, naar de knwu. Of speelt Prudhomme hier een vuil spelletje.
Robert Koopman 04 november 2015 10:02
Zo, de komende jaren geen Tourstart meer in Nederland cool smiley
Geeft ook niets, de Ronde van Frankrijk moet gewoon beginnen in Frankrijk.
veluweracer 04 november 2015 10:08
Ik zij op de rustdag nog dat zei waarscheinleik niet gaan dokken. Zijkerds zein het.
Snorfietser 04 november 2015 11:40
Ben ook wel benieuwd hoe dat in Rotterdam is gegaan.
JW 04 november 2015 13:21
Op WF nog wat meer info, en die maakt het beeld er niet helderder op:

"ASO-directeur Christian Prudhomme heeft vol verbazing gereageerd op de rekening die hij gepresenteerd kreeg van de KNWU, afgelopen maandag. “Vanuit het niets ontvingen wij een factuur van bijna 140.000 euro van de Nederlandse wielerbond (KNWU). Een absurd hoog bedrag dat nergens op gebaseerd is”, reageert de baas van de Tour de France-organisatie in De Telegraaf.

‘Nooit eerder zo’n rekening gehad’
“Op 24 december 2014 ontvingen wij van de KNWU een kopie van de brief die naar Utrecht was gestuurd”, gaat Prudhomme verder. “Een maand later kwam deze brief in het Frans vertaald op ons kantoor en op 5 mei een herinnering dat we moesten betalen. Enige uitleg hoe de bond aan dit bedrag komt en wat ze hiervoor heeft gedaan ontbreekt. Nooit eerder, niet in Londen, Monaco, Yorkshire of Rotterdam, hebben we van een federatie zo’n rekening ontvangen.” De KNWU wees de rekening in eerste instantie toe aan de organisatie van de Tourstart Utrecht, maar die waren van mening dat de ASO dit bedrag moest betalen. De Belgische wielerbond KBWB rekent voor een evenement als de Tourstart €30.000.

Kloosterhuis: ‘ASO moet zich houden aan de regels’
Volgens KNWU-voorzitter Huib Kloosterhuis valt het bedrag van €140.000 wel mee. “Alles is relatief. Het totale budget van de Tourstart in Utrecht was 15,4 miljoen euro. Dus het bedrag dat wij vragen is daar nog geen procent van. De Nederlandse wielersport mag toch ook wel een beetje profiteren van zo’n mega-evenement. […] Dit geld gebruiken wij om de KNWU in stand te houden en voor de totale breedte van de wielersport. Een Tourstart in Rotterdam of Utrecht levert ons geen nieuwe leden op. Die komen er wel door dikkebandenwedstrijden. Deze initiatieven moeten wij ook blijven steunen”, legt Kloosterhuis uit.

Niet bang voor consequenties
Klooserhuis is in ieder geval niet bang voor eventuele consequenties. “ASO wenst niet te betalen, maar het moet zich conformeren aan de regels van het land dat het bezoekt. Als ze zich niet aan de regels wensen te houden dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland. De Giro d’Italia en de Vuelta a España zijn ook heel mooi.” Daarbij lijkt de directeur van de nationale wielerbond gemakshalve te vergeten dat de Vuelta ook grotendeels in handen is van de ASO. Prudhomme betreurt het standpunt: “De Tour houdt van Nederland. Kijk eens naar de successen in Rotterdam en Utrecht. Limburg heeft zich nu kandidaat gesteld, maar voorlopig wachten wij de uitspraak van de arbitrage af.”

Giro-start in Gelderland weet van niets
De organisatie van de Giro-start in Gelderland aankomend jaar, laat desgevraagd weten niets van zo’n zelfde bedrag af te weten. Dat terwijl Kloosterhuis tegenover De Telegraaf juist zei dat dit met de lokale organisatie kortgesloten was. “Ik kan verklaren dat er niets met de KNWU over deze afdracht geregeld is”, spreekt Giro-start-woordvoerder Masja van de Wielen tegen. Ook RCS-baas Mauro Vegni is niet op de hoogte. “Dit is een zaak tussen de lokale organisatie en de wielerbond. Zo werkt dat in alle landen”, stelt de Italiaan. Wordt vervolgd, dus.
"

Het geeft me toch het beeld dat Kloosterhuis nogal zonderling bezig is.
Eerst de rekening naar Utrecht sturen, en als die zeggen "daarvoor moet je naar de ASO" dan met dit verhaal komen ("ASO moet zich conformeren aan de regels..."winking smiley . Op zijn minst lijken hier geen duidelijke afspraken over te zijn gemaakt. En ontbreekt een onderbouwing van de hoogte van dit bedrag.
Arsimo 04 november 2015 16:05
Waarom zou de ASO moeten betalen aan de KNWU om die dikkebandenwedstrijden te laten organiseren. Alleen als de KNWU diensten direct tbv de Tour heeft geleverd is een rekening op zijn plaats, en helemaal een forse die ver boven een "aardigheidje" uit steekt.

Wat een mafketels om daarvoor te factureren, en wat een idiote verdediging en onderbouwing.

Of er moet meer aan de hand zijn dan in dit artikel staat.
rustdag 04 november 2015 17:01
Nederlandse wielerbond eist 140.000 euro van Tourorganisatie

Rekening voor niets

door Raymond Kerckhoffs
AMSTERDAM -
In de rijke historie van de Tour de France heeft de organisatie Amaury Sport Organisation (ASO) nog nooit voor een Grand Départ een rekening aan een nationale wielerfederatie moeten betalen. „Vanuit het niets ontvingen wij een factuur van bijna 140.000 euro van de Nederlandse wielerbond (KNWU). Een absurd hoog bedrag dat nergens op gebaseerd is”, constateert Tourdirecteur Christian Prudhomme.
De KNWU heeft inmiddels bij de internationale wielerbond UCI een arbitragezaak aangespannen om zo de 140.000 euro op te eisen. „ASO wenst niet te betalen, maar het moet zich conformeren aan de regels van het land dat het bezoekt”, aldus KNWU-directeur Huib Kloosterhuis.
In Utrecht was de lokale organisatie volkomen verrast toen eind vorig jaar de rekening van de KNWU op de deurmat viel. „Vanuit het niets ontvingen wij de mededeling of wij bijna 122.000 euro wilden overmaken”, reageert Natalja Talitsch, woordvoerster van de Tourstart in Utrecht. „Wij organiseren echter niet, maar faciliteren. De rekening was voor de organisator en dat is ASO. Zij hebben aangegeven dat ze best een afdracht willen doen richting de wielerbond, maar niet dit absurd hoge bedrag.”
„Op 24 december 2014 ontvingen wij van de KNWU een kopie van de brief die naar Utrecht was gestuurd”, vervolgt Prudhomme. „Een maand later kwam deze brief in het Frans vertaald op ons kantoor en op 5 mei een herinnering dat we moesten betalen. Enige uitleg hoe de bond aan dit bedrag komt en wat ze hiervoor heeft gedaan ontbreekt. Nooit eerder, niet in Londen, Monaco, Yorkshire of Rotterdam, hebben we van een federatie zo’n rekening ontvangen.”
Bij de KNWU is geen eenduidige uitleg hoe het bedrag is opgebouwd. De start van een grote ronde en een proloog kost 106.009 euro. Iedere etappe dat de Tour, Giro of Vuelta langer in Nederland blijft, kost 15.902 euro meer. „Het bedrag is gekoppeld aan de grootte van een wedstrijd”, aldus Kloosterhuis. Zo betaalt de Amstel Gold Race 7951 euro en een vrouwenklassieker 1325 euro.
Of het bedrag van zo’n 140.000 euro een groot bedrag is? „Alles is relatief”, antwoordt Kloosterhuis. Hij wijst naar het budget van de Tourstart in Utrecht dat circa 15,4 miljoen euro bedroeg. „Dus het bedrag dat wij vragen is daar nog geen procent van. De Nederlandse wielersport mag toch ook wel een beetje profiteren van zo’n mega-evenement.”
Kloosterhuis: 'Dit geld gebruiken wij om de KNWU in stand te houden'
De fysieke bijdrage die de KNWU tijdens de start van zo’n grote ronde in Nederland levert, kan Kloosterhuis samenvatten in twee woorden: „Helemaal niks.” Hij ziet de rol van de KNWU breder: „Dit geld gebruiken wij om de KNWU in stand te houden en voor de totale breedte van de wielersport. Een Tourstart in Rotterdam of Utrecht levert ons geen nieuwe leden op. Die komen er wel door dikkebandenwedstrijden. Deze initiatieven moeten wij ook blijven steunen.”
Dat het bedrag van de KNWU buitenproportioneel hoog is, onderstreept de Belgische wielerfederatie. De KBWB had bij een Tourstart zoals in Utrecht maximaal 30.000 euro gerekend. „Wij regelen wanneer een buitenlandse organisator naar België komt ook nog eens alle wettelijke zaken”, zegt Marc Bollen van de KBWB.
Kloosterhuis verklaarde tegenover het ANP dat de KNWU niet bang is voor consequenties van de Tourorganisatie. „Als ze zich niet aan de regels wensen te houden dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland. De Giro en de Vuelta zijn ook heel mooi.”
Waarschijnlijk vergeet Kloosterhuis dat ASO ook meerderheidsaandeelhouder in de Vuelta is. Prudhomme betreurt de stelling van de KNWU: „De Tour houdt van Nederland. Kijk eens naar de successen in Rotterdam en Utrecht. Limburg heeft zich nu kandidaat gesteld, maar voorlopig wachten wij de uitspraak van de arbitrage af.”
Kloosterhuis beweert verder dat met de Giro-organisatie al een akkoord is over de fee (volgens de KNWU-site 138.000 euro) voor de start in 2016 in Gelderland. „Met de lokale organisatie is dit kortgesloten”, aldus de KNWU-directeur.
Masja van de Wielen, woordvoerster van de Giro-start in Gelderland, spreekt dit tegen: „Ik kan verklaren dat er niets met de KNWU over deze afdracht geregeld is.” Vanuit Milaan zegt RCS-wielerbaas Mauro Vegni: „Dit is een zaak tussen de lokale organisatie en de wielerbond. Zo werkt dat in alle landen.”
En zo lijkt de KNWU zich naast een conflict met de Tour en Utrecht ook op te kunnen maken voor een geschil met de Giro en Gelderland.
Goozzer 04 november 2015 17:35
Jij hebt nog nooit een koers georganiseerd in Nederland, zie ik wel... winking smiley

Eens overigens dat het een serieus hoog bedrag is, ook al is het voor ASO relatief gezien natuurlijk best te doen (ook als je dat afzet tegen andere organisatoren, voor wie het vaak krasselen is). Hopelijk komen ze er samen uit en stroomt er op die manier alsnog geld van de top naar de basis van het wielrennen, want dat kan best wel wat steun en een zwieper gebruiken. De volgende keer dat er een grote ronde in Nederland vertrekt zou de Knwu overigens ook best wat actiever mogen zijn in het promoten van de wielersport (bijvoorbeeld onder de jeugd...)
cyclingfreakske 04 november 2015 17:38
klinkt meer als gewoon de kassa passeren.
Utrecht was vrager / organisator van de Tourstart.
danis net als in alle andere landen, de rekening voor Utrecht. gezien het enorme gat in de begroting en de enorme schuldenberg van Utrecht, willen ze vooral de rekening doorschuiven die de KNWU vraagt aan een lokale organisator.
El Chaba 04 november 2015 18:33
Kijk, mits dat in de reglementen van de KNWU staat, hebben ze gewoon gelijk en dan moet de ASO zich niet verschuilen achter het feit dat ze dat niet weten of dat dat nog nooit elders is gebeurd. Ze hebben tenslotte zelf ook een vuistdik draaiboek met allerlei regels, waaraan de/het organiserende stad/land financieel en organisatorisch moet voldoen, dus...

Mits dat bovengestelde dus waar is, hup KNWU!
JW 04 november 2015 19:34
Dat de KNWU het geld heel wat harder nodig heeft dan de ASO wil ik wel geloven. Maar dat op zich geeft ze geen recht op het geld.

De reglementen van de KNWU ken ik niet, maar ze lijken me niet geheim. Er is vast wel een prikker die kan vertellen dat dat riante bedrag, waar de KNWU weinig werk voor heeft hoeven doen, exact kan worden gevonden in art. zus, lid zo, enz.
Zo lang dat nog niet is gebeurd vind ik het een heel raar en schimmig verhaal.

Dat vooral tot heel veel vragen leidt.
Waarom heeft de KNWU bij dat grote aantal starts in Nederland van Tour, Giro en Vuelta in afgelopen jaren dat bedrag dan verzuimd te claimen ? Zitten slapen en meer dan een miljoen laten lopen ??
Waarom dat bedrag eerst aan de Utrechtse organisatie gestuurd, als het allemaal reglementair zo helder is ??

Ook de toonzetting vind ik "raar agressief". Een start van een grote ronde in Nederland lijkt me voor de wielersport wel degelijk wervingskracht op de jeugd te hebben. Dat hoeft toch niet miskend te worden ?

Nou KNWU, laat het eerst maar es zien, voor ik het kan geloven.
JW 04 november 2015 20:00
Joop Atsma, oud-voorzitter van de KNWU en iemand die dus ook met enig gezag kan oordelen, is "not amused" over de actie van de KNWU.

[nos.nl]

Het "mits" van Al Chaba wordt steeds bleker...
Nelis! 04 november 2015 22:57
Quote
Kloosterhuis
Dan kijken we de Tour de France toch op tv? Misschien moet je je afvragen of de Tour niet gewoon in Frankrijk moet worden gehouden.

Het spijt me, maar als je directeur van de wielerbond bent en dus soort bagger uit je strotje krijgt, dan ben je goed van het padje af. Dan heb je echt geen flauw idee waarmee je bezig bent. Compleet ongeschikt.
Goozzer 05 november 2015 03:10
Bedragen staan in de reglementen, JW. Voor 2015 geldt: [www.knwu.nl] (pagina 56-57)...
Westfalen 05 november 2015 08:52
140000 is een absurd hoog bedrag in vergelijking met de AGR die maar 8000 betaald. Kan me voorstellen dat de ASO het hier niet mee eens is. Zou mooi zijn als de KNWU dit kan onderbouwen. Ondersteunen van de breedtesport is een zwak argument.
Olano 05 november 2015 10:22
En waarschijnlijk stonden alle hoge Pieten van de KNWU tijdens deze fantastische dagen in Utrecht/NL overal vooraan te pochen met hun KNWU-sjaaltjes.
JW 05 november 2015 15:44
Bedankt. Ik heb ze gezien.
Dan nòg vraag ik me af hoe dit zo uit de hand kan lopen. Er is toch veel vaker in de afgelopen jaren een grote ronde in Nederland opgestart ?

Op het moment dat deze bedragen zijn vastgesteld was de Tourstart in Utrecht vrijwel zeker al bekend gemaakt.
Is dit tariefvaststelling met terugwerkende kracht ?

Waren de bedragen voorheen enorm veel lager ? Want ze zijn best hoog.
In België schijnt de BWB 30.000 te vragen en daar ook nog een aantal diensten voor te leveren.
Hoe zou dit in andere landen liggen ?

Ik vraag me ook af waar het in Utrecht zo fout gelopen is.
Kreeg de KNWU geen vrijkaartjes, of mooi plaatsen op de eerste rang ? Dat zou je bijna gaan denken, gezien het woordgebruik.
Wat is het belang van de KNWU het zo hard te spelen ?
De start van een grote ronde in Nederland betekent m.i. toch wel een mooi stuk wielerpromotie dat je als organisatie in de schoot geworpen krijgt. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Ik ben toch ook wel benieuwd hoe deze zaak voor de komende Giro-start wordt opgelost, nu het probleem zo in de schijnwerpers staat.
Goozzer 05 november 2015 20:39
In elk geval is er zeer slecht gecommuniceerd en stelt de Knwu zich (afgaande op het item gisteren) momenteel niet bepaald constructief op. Nu hebben ze op dat vlak natuurlijk al geen track record, maar de woorden van Kloosterhuis waren bijna te bizar voor woorden.

Ik vermoed dat de rekening normaal gesproken naar de lokale organisatie zal gaan (die zit immers in Nederland, haalt de koers binnen en regelt in feite de boel ter plaatse) maar dat hier kennelijk niet is gegaan zoals dat normaal het geval is. In feite is het dan natuurlijk broekzak-vestzak: je trekt het bedrag gewoon af van het (potentiële) bedrag dat naar ASO gaat. Probleem is nu dat ASO plots wordt geconfronteerd met een rekening, waar dat normaal niet zal gebeuren. En dat alles los van het feit of de bedragen natuurlijk reëel zijn. Eens dat de start van zo'n grote ronde een mooi stuk wielerpromotie, al zou het mooi zijn mocht de Knwu daar in de toekomst (als de relaties weer rechtgetrokken zijn, en volgend jaar rond de Giro uiteraard) juist meer mee doen...

N.B. Ik heb even in de besluiten van andere jaren gekeken en zie dat het (toch best wel) enorme bedrag dat voor de start van een GT wordt gerekend er pas sinds begin 2014 in staat. Wellicht dat juist dat een heet hangijzer is (geweest in de onderhandelingen) of bewust is genegeerd?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/11/2015 20:46 door Goozzer.
Eindhovuh 06 november 2015 07:00
Die Kloosterhuis komt bijzonder ongenuanceerd en niet bijster intelligent over.
Zijn opmerkingen over de tour in Frankrijk, de Vuelta is ook mooi e.d. zijn gewoon pijnlijk voor een voorzitter van een wielerbond.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen