Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Nederlandse 'atleet' in WADA-rapport blijkt wielrenner Thomas Dekker

Gepost door Cecchini 
Cecchini 08 december 2015 11:45
De Nederlander die voorkomt in het geruchtmakende WADA-rapport over doping in de Russische atletiek is geen atleet, maar een wielrenner. Dat is vastgesteld door de Dopingautoriteit. Het betreft oud-coureur Thomas Dekker. Die is vijf jaar geleden na onregelmatigheden in zijn bloedpaspoort opnieuw getest, positief bevonden, en geschorst.

Door: Mark van Driel / Volkskrant


Een simpele vertaalfout is de oorzaak van veel onrust geweest binnen de Nederlandse atletiek, de afgelopen weken. Het Engelse woord 'athlete' kan zowel atleet als topsporter betekenen.

Aangezien het rapport handelt over Russische atletiek gingen veel lezers er zonder meer vanuit dat de betrapte Nederlander ook een atleet was. Pagina 132 van het rapport rept over 83 internationale atleten die op grond van het bloedpaspoort zijn betrapt op vals spel.

Sommige vreesden dat de Atletiekunie en de Dopingautoriteit de kwestie in de doofpot hadden gestopt. Atleet en arts Tom Wiggers riep zijn bond vorige week in een open brief op Facebook ter verantwoording. Hij wilde weten wie de onbekende atleet was. 'Positieve gevallen verzwijgen, is volstrekt onacceptabel', schreef hij aan de Atletiekunie. 'Dus: wie is deze atleet en kunnen jullie een verklaring geven waarom de naam van deze atleet nooit bekend is gemaakt?'

Ook anderen maakten zich druk over de geheimzinnige melding, maar de bond zei bij mondde van directeur Jan-Willem Landré van niets te weten. Officieel zijn er de afgelopen jaren slechts twee atleten geschorst: loopster Adrienne Herzog en polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar.

Wiggers is opgelucht dat de Nederlander in het WADA-rapport geen atleet is. Tegelijkertijd is er volgens hem nog steeds reden tot zorg over het controlesysteem. De vraag is nu hoeveel van die 83 'athletes' topsporters of atleten zijn. WADA creëert onduidelijkheid door het onbenoemd te laten. Wiggers: 'Het systeem moet kloppen. Daar wilde ik in mijn brief aandacht voor vragen. Dit is toch een slordigheid in het rapport.'
Walnoot 08 december 2015 12:16
Pff, die Wiggers kan beter efkes zijn excuserens aanbieden. Nu nog een grote muil geven, wat een stuk onbenul.
Velodroom 08 december 2015 12:46
Gelukkig is het al meer dan 6 jaar geleden. Je zou warempel gaan denken, dat Thomas Dekker in zijn schorsingstijd nog bezig is geweest. Opnieuw, opnieuw. grinning smiley
Schorsingstijd 1 juli 2009 - 1 juli 2011. ABP van kracht vanaf 1-12-2009. De zwanenzang was dan dus in 2015 met een WURp in Aguascalientes .
Arnold 08 december 2015 20:50
Op welk middel is die Rutger Koppelaar eigenlijk betrapt? Of wordt dat bij atleten niet bekend gemaakt....
Leon 08 december 2015 21:53
testosteron (of in ieder geval de verhouding testosteron-epitestosteron)
Keuteberg 08 december 2015 22:13
Altijd weer ophef over Clasicomana Luigi



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/12/2015 22:14 door Keuteberg.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen