Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Ton Vissers overleden

Gepost door Eddy Veen 
Eddy Veen 14 december 2015 09:45
Dit moet hier even langskomen, dunkt mij: [www.telegraaf.nl]
Cecchini 15 december 2015 09:07
Zwierige ritselaar pakte met vlotte babbel sponsors in

POSTUUM

Afkomstig uit een hockey-milieu was ploegleider Vissers een buitenbeentje in het wielerwereldje. Zaken deed hij op onnavolgbare wijze.

Door: Bart Jungmann / Volkskrant

'Een man om te wantrouwen, maar ook een man met wie je kon lachen.' Ton Vissers was een markant figuur uit het schimmenrijk dat wielrennen zolang was. Bovenstaand citaat, opgetekend uit het mond van een oud-journalist, typeert hem.

Ton Vissers, die dit weekeinde op 93-jarige leeftijd overleed in zijn woonplaats Oisterwijk, gaf in de jaren zestig en zeventig leiding aan kleine ploegen als Canada Dry. Maar ook de Belgische wereldkampioen Rik van Looy reed nog in zijn dienst toen sigarenfabrikant Willem II sponsor was.

Vreemde eend
Afkomstig uit een Rotterdams hockeymilieu was Vissers een vreemde eend in de bijt. Zeker in die tijd had het wielrennen nog haar eigen normen en waarden, of misschien juist wel niet. 'Ineens kwam ik daarbinnen gewandeld met mijn blauwe blazertje', vertelde hij dit jaar in De Telegraaf. 'Mijn vrouw vond het maar een raar wereldje.' Vissers' echtgenote was operazangeres.

Veel koerskennis had Ton Vissers niet, maar dat werd gecompenseerd met een vlotte babbel. Daarmee maakte hij bedrijven warm voor het sponsoren van een door hem te leiden ploeg. In een aflevering van wielertijdschrift De Muur beschrijft Mart Smeets zijn ervaringen met de Canada Dry-ploeg in de Tour van 1973. Resultaten werden niet geboekt, maar de publicitaire aandacht was in orde.

Ton Vissers maakt zich niet zo heel druk. Nu niet, nooit

Mart Smeets
Op een dag dat er van alles mis gaat, noteert Smeets: 'Ton Vissers maakt zich niet zo heel druk. Nu niet, nooit. Als de pijp maar brandde, als de glazen maar gevuld waren, als er maar over de koers kon worden gepraat.'

Zo had Vissers ook eigen opvatting van zakendoen. Vaak waren de financiƫn een probleem, meestal werden de coureurs daarvan de dupe. Ooit leidde Vissers een ploeg waarvan de geldschieter een fabrikant was van pillen tegen alcoholverslaving. In plaats van loon zouden de renners dozen met pillen hebben gekregen om die door te verkopen.

Flitsend
Dit voorjaar was Ton Vissers nog in Valkenburg bij de viering van de vijftigste Amstel Gold Race. Hij zag er flitsend uit in een fraai zomerkostuum met bijpassende hoed. In 1966 had Vissers met Herman Krott aan de basis gestaan van de Nederlandse voorjaarsklassieker. Die twee gingen door het leven als het Duo List & Bedrog.

Ton Vissers vertelde bij die gelegenheid honderduit over hoe de enige Nederlandse wielerkoers van naam destijds tot stand was gekomen. De eerste aflevering werd op Koninginnedag afgewerkt. Door allerlei festiviteiten werd de route op het laatste moment aangepast. 'Moest het peloton ruim vijftig kilometer meer fietsen. Dat kon toen allemaal.'
D. Marrage 15 december 2015 13:46
Quote

Dit voorjaar was Ton Vissers nog in Valkenburg bij de viering van de vijftigste Amstel Gold Race. Hij zag er flitsend uit in een fraai zomerkostuum met bijpassende hoed

VIDEO
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen