Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

E3 Harelbeke krijgt korter parcours en meer gebalde finale

Gepost door Sehnsucht 
Sehnsucht 15 februari 2016 18:12
Quote

E3 Harelbeke krijgt korter parcours en meer gebalde finale

Kasper Lambrecht
15/02/16 - 15u58 Bron: Belga

De 59e editie van de E3 Harelbeke is vandaag voorgesteld. De WorldTour-koers zal doorgaan op vrijdag 25 maart, is 206,4 km lang en telt vijftien beklimmingen. Daarmee is de koers korter en moeten er twee hellingen minder worden overwonnen. Vorig jaar was de Brit Geraint Thomas de beste in Harelbeke.
"We kennen een ietwat vlakkere aanloop naar de zone van La Houppe waarna de beklimmingen elkaar snel opvolgen", verduidelijkt organisator Johan Wastyn. "We hebben het aantal hellingen teruggeschroefd van zeventien naar vijftien. Ook het aantal kilometers werd gereduceerd met 9 km. De renners werken op Goede Vrijdag nog 206,4 km af. Dat betekent dat vanaf La Houppe, na zowat 92 km, de wedstrijd niet meer stil zal vallen. De finale ontploft op de Kapelberg, gevolgd door de Paterberg, Oude Kwaremont, Karnemelkbeekstraat en de Tiegemberg. Vanaf deze laatste bult is het nog 20 km tot aan de Stasegemsesteenweg waar voor het tweede jaar op rij onze start- en aankomstzone zich situeert."

Inzetten op veiligheid
De organisatoren kunnen terugvallen op 822 vaste seingevers. Dit naast de 42 mobiele seingevers die meerijden. "Wij hebben ons parcours zo aangepast dat die mobiele seingevers op geen enkel moment het peloton nog moeten oversteken", geeft koersdirecteur Philippe Vermeeren mee. "Dit komt de veiligheid van de renners, motards en toeschouwers enkel maar ten goede. Het fenomeen van mobiele seingevers die een peloton voorbij rijden, brengt anders steevast risico's met zich mee. Naar aanleiding van onze wedstrijd worden ook nog eens 25.000 stuks van 'La Gazzetta dell E3', een kraantje met allerlei informatie uitgegeven. Onze koers wordt gevolgd door 43 VIP-bussen. Alle VIP-pakketten zijn al lang verkocht."

Winnaar krijgt kunstwerk
Naast de banner werd vandaag in het cultureel centrum van Harelbeke ook de trofee van de E3 Harelbeke voorgesteld. Het werd opnieuw een kunstwerk van Marc Vanhecke. "Er is naast de trofee voor de eliterenners ook de trofee voor de wedstrijd bij de juniores", gaf Vanhecke. "De trofee van de elite is ontworpen uit tien fietskettingen die in de vorm van een beker verweven zijn. Daar bovenop posteerde ik een renner. De trofee voor de beste bij de juniores krijgt op de top van het werk een tandwiel van een koersfiets."

De hellingen
Katteberg (28 km), La Houppe (92 km), Oude Kruisberg (107 km), Knokteberg (116 km), Hotondberg (120 km), Kortekeer (127 km), Taaienberg (132 km), Boigneberg (138 km), Eikenberg (142 km), Stationberg (148 km), Kapelberg (159 km), Paterberg (164 km), Oude Kwaremont (168 km), Karnemelkbeekstraat (175 km) en Tiegemberg (186 km).

De ploegen
WorldTeams:
Etixx-Quick Step (Bel), Lotto-Soudal (Bel), Ag2r-La Mondiale (Fra), Astana (Kaz), BMC Racing Team (VSt), Cannondale (VSt), Dimension Data (ZAf), FDJ (Fra), Iam Cyling (Zwi), Lampre-Merida (Ita), Movistar (Spa), Orica-GreenEdge (Aus), Giant-Alpecin (Dui), Katusha (Rus), Lotto.NL-Jumbo (Ned), Team Sky (GBr), Tinkoff (Rus), Trek-Segafredo (VSt),

Professioneel continentale ploegen:
Topsport Vlaanderen-Baloise (Bel), Wanty-Groupe Gobert (Bel), SouthEast-Venezuela (Ita), Direct Energie (Fra), Fortuneo-Vital Concept (Fra), Roompot-Oranje Peloton (Ned), Bora-Argon 18 (Dui)

[www.hln.be]

De 2016 editie van de E3 is dus korter en kent minder hellingen vergeleken met de editie van vorig jaar. Misschien wel verstandig ook. De laatste jaren was er de trend om deze koers steeds voller te proppen met hellingen en de afstand te verlengen. Maar dat gaat ten koste van het contrast tussen de klassieker RVV en deze semiklassieker en dat raakt aan de uniciteit van De Ronde.
merijntje mortirolo 15 februari 2016 18:48
tvm 15 februari 2016 19:13
Meer richting niveau Omloop het Volk dus.
Walnoot 15 februari 2016 22:03
Lijkt me een prima ontwikkeling inderdaad. Zullen we een poultje starten om te gokken met hoeveel voorsprong Canc hier gaat winnen? Ik zeg 1 minuut 53 seconden.
Eazster 15 februari 2016 22:17
De Uniciteit van de Ronde . dat klinkt wel heel erg deftig.
veluweracer 16 februari 2016 11:42
Welja, maak hem maar weer minder zwaar. De prinsjes willen we geen spierpijn bezorgen. Brrrr, Vlaamse koersorganisatoren, ge mag ze houden.
Luijt 16 februari 2016 14:02
Als de toerversie maar niet verandert. Eén van de onbekendste maar leukste ritten van het jaar.
Lucho Herrera 16 februari 2016 14:07
De afgelopen jaren was E3 erg lang gesloten. Dat was op het oude parcours tot en met 2013 ondenkbaar. Hopelijk komt dit deze mooie koers weer ten goede!
cyclingfreakske 16 februari 2016 16:46
de laatste 3j waren de saaiste edities ooit.... het mag inderdaad weer anders.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen