Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Werkt EPO eigenlijk wel?

Gepost door Latino 
Latino 18 juni 2016 13:44
EPO wordt als een prestatieverhogend middel gezien. Maar is dat terecht? Onderzoekers van het Centre for Human Drug Research in Leiden proberen die vraag te beantwoorden. Vandaag in het televisieprogramma EenVandaag zit er een item over dat onderzoek.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

TV | ZA 18 JUN 2016 VERSLAG MARK DE BRUIJN

Het bloeddopingproduct en de bijbehorende affaires dreven de complete wielersport naar de afgrond. Maar volgens Nederlandse wetenschappers zijn de effecten van EPO jarenlang overschat.

De afgelopen maanden deed het CHDR in Leiden een groot onderzoek, dat morgen eindigt op de flanken van de Mont Ventoux.

Een groep amateurwielrenners rijdt daar een bijzondere wedstrijd: de ene helft is met EPO geprepareerd, de andere helft niet. Niemand weet het van elkaar, zelfs de onderzoekers niet.

Een van de deelnemers aan het experiment is EenVandaag verslaggever Mark de Bruijn. Gaat hij er nou harder door fietsen of dénkt hij dat alleen maar?

Thomas Dekker weet het in elk geval al zeker: Mark gebruikt.

[gezondheid.eenvandaag.nl]
__________________________________________________________________________________________________________________________________________


In de Volkskrant van vandaag staat ook een artikel over dit onderzoek (wel achter een betaalmuur).

[www.volkskrant.nl]
Cecchini 18 juni 2016 14:00


Met epo legaal de Mont Ventoux op

Onderzoek naar effect van doping

Epo staat al jaren op de dopinglijst, pas nu buigen wetenschappers zich erover. Werkt het eigenlijk wel? Goed getrainde amateurs fietsen morgen als proefpersonen de Ventoux op.

Door: Ellen de Visser/ Volkskrant

Op de tweede verdieping van een modern pand in Leiden doen wetenschappers onderzoek naar de ziekte langzaam fietsen. De patiënten zijn 48 goed getrainde wielrenners. Het medicijn is epo, een middel op de dopinglijst. Het is maandagmorgen en in een van de onderzoeksruimtes loodst klinisch onderzoeker Jules Heuberger een deelnemer met fanatieke aanmoedigingen door de laatste minuten van de inspanningstest heen. Via een masker wordt gemeten hoeveel zuurstof de renner inademt, een band om de borst registreert zijn hartslag. Eens per week krijgen alle deelnemers een injectie: bij de helft zit daar epo in, bij de andere helft gaat het om een placebo.

Morgen bereikt het opmerkelijke wetenschappelijke experiment zijn climax als de onderzoeksgroep zich vanuit het Centre for Human Drug Research in Leiden verplaatst naar de Provence. Daar wordt de studie afgesloten met de beklimming van de bijna tweeduizend meter hoge Mont Ventoux, een maand voordat het Tour-peloton er finisht. Het onderzoek trekt internationale belangstelling: vanuit de hele wereld hebben media zich gemeld.

Maar wacht eens, epo is toch gevaarlijk? En waarom moet het effect van epo nog worden onderzocht? Het staat toch niet zomaar al ruim 25 jaar op de dopinglijst?

Dat valt te bezien, zegt nierspecialist Joris Rotmans, van het nabijgelegen LUMC. Epo, een hormoon dat door de nieren wordt geproduceerd, stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen, die zuurstof vervoeren. Rotmans schrijft epo als medicijn voor aan patiënten die door slecht werkende nieren kampen met bloedarmoede. Zij kunnen zich daarna beter inspannen. Daardoor is het idee ontstaan dat epo sportprestaties kan verbeteren, zegt hij.

Toen Leidse wetenschappers alle studies op een rij zetten, vonden ze opvallend weinig bewijs dat epo het uithoudingsvermogen verbetert. De onderzoeken die zijn gedaan, tellen weinig proefpersonen, zijn van korte duur en bovenal: ze zijn nooit gedaan bij topatleten. Een patiënt lijkt niet op een getrainde wielrenner, zegt Rotmans. 'De vraag is: als je maximaal traint, is de hoeveelheid zuurstof die je bloed kan vervoeren dan nog wel een doorslaggevende factor voor de sportprestatie?' Oftewel: is de recordtijd van de Spanjaard Iban Mayo, die de Ventoux in 2004 beklom in 55.51 minuten, wel te danken aan het gebruik van epo, waarop hij drie jaar later werd betrapt?

Dat was precies wat amateurwielrenner Tom Sanders (29) zich afvroeg. Wekelijks fietst hij twee- tot driehonderd kilometer en een beetje fervente fietser, zegt hij, wil weten hoe het zit met epo. Daarom reisde hij de afgelopen maanden iedere week naar Leiden. 'Ik doe mee voor de wetenschap.' Hij was niet de enige enthousiasteling: voor het onderzoek kwamen zelfs aanmeldingen uit het buitenland. Profwielrenners mochten niet meedoen, verduidelijkt Rotmans. Zij zijn gehouden aan het dopingreglement, zelfs als epo voor wetenschappelijk onderzoek wordt toegediend. De onderzoekers deden noodgedwongen een stapje terug, naar goed getrainde amateurs.

Stroperig bloed

Hun veiligheid wordt strak in de gaten gehouden. Epo kan bloed stroperig maken, waardoor mogelijk stolsels ontstaan die dodelijke gevolgen kunnen hebben. Wekelijks wordt bij de proefpersonen de hematocrietwaarde gemeten, een maat voor de dikte van het bloed. De onderzoekers hebben afgesproken dat die waarde niet hoger dan 52 mag zijn. Komt een proefpersoon daar te dicht bij, dan wordt de hoeveelheid epo aangepast (en ook de inhoud van de placebo-spuit). Die bovengrens voelt voor de Leidse wetenschappers een beetje als een beperking. Rotmans: 'Het kan zijn dat epo pas effect heeft als je er veel van neemt en dat wij daar niet aan komen. Maar we kunnen de sporters geen risico laten lopen.'

De wielrenners konden de resultaten niet beïnvloeden door zelf vaker te gaan fietsen. Op hun fiets zat een vermogensmeter, die was gekoppeld aan het systeem van de onderzoekers, zodat hun resultaten kunnen worden gecorrigeerd voor vrijetijdskilometers. De deelnemers hebben elkaar de afgelopen maanden nauwlettend in de gaten gehouden, vertelt Sanders. Een vriend van hem fietste zo hard tijdens de inspanningstesten dat die in de epo-groep moet hebben gezeten, vermoedt hij. Maar dat kan ook het placebo-effect zijn, zeggen Rotmans en Heuberger in koor. Ook bij inspanningstesten is de mentale component groot.

De wielrenner die zondag als eerste de top bereikt, hoeft niet per se epo te hebben gebruikt. Dat is een lastige boodschap, beseft Heuberger. 'We vergelijken alle deelnemers met zichzelf, iedereen heeft waarschijnlijk progressie geboekt door de training. De vraag is of sommigen iets harder vooruit zijn gegaan.'

Sanders hoopte aanvankelijk dat hij in de epo-groep zou zitten maar daar is hij van teruggekomen. 'Als ik lekker heb gefietst vraag ik me nu af: komt dat doordat ik hard heb getraind of door de epo? Stel dat het inderdaad werkt, dan voel je je toch een valsspeler.'


Epo van de dopinglijst? Straf blijft geldig

Als het Leidse onderzoek aantoont dat epo de prestaties niet bevordert, kunnen betrapte wielrenners dan hun afgenomen zeges terugvorderen? Nee, zegt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit en lid van het onderzoeksteam. 'Toen de wielrenners deelnamen aan wedstrijden, mocht epo niet worden gebruikt en daar hadden ze zich aan te houden.' Middelen komen op de dopinglijst als ze mogelijk prestatiebevorderend zijn maar ook als ze gezondheidschade kunnen veroorzaken en in strijd zijn met de geest van de sport. Als het eerste criterium wegvalt, zegt Ram, blijven er nog altijd twee over. Ram verwacht daarom niet dat epo meteen van de lijst zal verdwijnen. Als epo door de Leidse onderzoekers als prestatieverhogend middel wordt onttroond, dan zal dat zeker tot veel discussie en aanvullend onderzoek leiden, denkt hij.
El Chaba 18 juni 2016 14:09
Grappig, ben in mijn studententijd regelmatigbij het CDHR proefpersoon voor allerlei medicijnenonderzoeken geweest.
Goozzer 18 juni 2016 14:11
Nee, ik weiger hem binnen te koppen...spinning smiley sticking its tongue out
cyclingfreakske 18 juni 2016 14:37
dat onderwerp in die vraagstelling is al eens gepasseerd.... deja vu.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/06/2016 14:37 door cyclingfreakske.
El Chaba 18 juni 2016 14:42
Je wou zeggen, 'vandaar?'..? grinning smiley
El Chaba 18 juni 2016 14:43
Ja, maar niet met een wetenschappelijk onderzoek, toch?
nachtwacht 18 juni 2016 15:42
Dit lijkt me toch een beetje een gemiste kans. Twee- tot driehonderd kilometer heeft weinig tot niets met goed getrainde wielrenners te maken. Iemand die met zulke weekafstanden beter wordt, is niet goed getraind. In zulke gevallen zal EPO juist minder effect hebben, omdat de verhoogde training ook nog veel effect heeft. Wat ook zorgen baart is dat de indruk wordt gewekt dat het wekelijks inspuiten willekeurig gebeurt, de ene week kun je EPO krijgen de andere week het placebo. Dit blijkt uit het feit dat de hematocriet-waarde in de gaten wordt gehouden en ook de placebo-groep een te hoge waarde kan bereiken. Mocht het inderdaad zo zijn dat het willekeurig gebeurt, dan kun je helemaal niet meer vergelijken.

Het klinkt leuk zo'n onderzoek, maar dit heeft niets te maken met het mogelijke effect van EPO op topsporters.
Michael B. 18 juni 2016 17:58
Als je van nature een lage waarde heb zeg maar 32 en je vult aan tot 52 dan werkt het. Praat je over 20 eenheden. Zit je van je eigen al op 50... tsja. dan heb je pech. Ga je dan naar 52, dan praat je maar over 2 eenheden. Tel uit je winst. Hiep hoismileys with beer
Carlos Danger 18 juni 2016 18:55
Zonder EPO had Lance tien Tours gewonnen.
cyclingfreakske 18 juni 2016 19:29
helemaal mee eens.
dit hadden ze moeten doen met mensen die wekelijks +500km rijden.
Er zijn ex renners genoeg die nog dagelijks veel rijden en zelfs nog trainingsvormen hanteren om goed te blijven in de intensieve zones.
die mensen waren veel geschikter voor dit soort onderzoek. Eveneens is geweten dat epo werkt.
De manier waarop dit word gedaan met mensen die amper getraind te noemen zijn, is echt waardeloos.

word ongetwijfeld ***onderzoek van 2016.

Het verleden in competitie is overduidelijk....
bv RV Turkijke, waar in 2012 de Bulgaar Gabrovski uit het niets alles overklaste, in 2013 Sayar elke dag fluitend rondreed en bergop alles en iedereen zomaar wegreed .. met een te groot verzet.... Festina, Once, Gewiss, Telekom en nadrukkelijk Riis, de Italiaanse totale dominantie in 89-94, ... de lijst is heel lang.... en vooral periode 94-2001 liep het de spuigaten uit.
Qua koersverloop zie je ook overduidelijke verschillen.
Bromertà 18 juni 2016 19:58
Laatst was er een of andere goochemerd die de bijwerking van die anti-astma pufjes als argument gebruikte om aan te tonen dat je er niet harder door gaat fietsen. Dus hier de bijwerkingen van EPO:

Zeer vaak voorkomende bijwerkingen
Deze kunnen optreden bij meer dan 1 op de 10 gebruikers.
• Diarree
• Misselijkheid
• Braken
• Koorts
• Verstopping van de luchtwegen, zoals een verstopte neus en keelpijn is gemeld bij patiënten met een
nierziekte die nog geen dialyse krijgen.
Vaak voorkomende bijwerkingen
Deze kunnen optreden bij minder dan 1 op de 10 gebruikers.
• Verhoogde bloeddruk. Hoofdpijn, vooral plotselinge, stekende migraineachtige hoofdpijn, een verward gevoel of stuipen kunnen tekenen zijn van een plotselinge stijging van de bloeddruk. Hiervoor is dringend behandeling nodig. Voor een verhoogde bloeddruk kan een behandeling met geneesmiddelen noodzakelijk zijn (of een aanpassing van de geneesmiddelen die u al inneemt voor de behandeling van een verhoogde bloeddruk).
• Bloedstolsels (waaronder diep veneuze trombose en embolie) die onmiddellijke behandeling kunnen vereisen. U kunt last hebben van pijn op de borst, kortademigheid, en pijnlijke zwelling en roodheid meestal in een been.
• Hoesten.
• Huiduitslag die het gevolg kan zijn van een allergische reactie.
• Bot- of spierpijn.
• Griepachtige symptomen, zoals hoofdpijn, gevoeligheid en pijn in de gewrichten, zich zwak voelen,
koude rillingen hebben, zich vermoeid en duizelig voelen. Deze symptomen kunnen vaker optreden bij het begin van de behandeling. Als u deze symptomen vertoont tijdens injectie in een ader, zou dat voorkomen kunnen worden door de injectie in het vervolg langzamer toe te dienen.
• Roodheid, branderig gevoel en pijn op de injectieplaats.
• Gezwollen enkels, voeten of vingers.
Soms voorkomende bijwerkingen
Deze kunnen optreden bij minder dan 1 op de 100 gebruikers.
• Hoge kaliumwaarden in uw bloed wat een afwijkend hartritme kan veroorzaken (dit is een zeer vaak voorkomende bijwerking bij patiënten die dialyse krijgen).
• Epileptische aanvallen.
• Neus- of luchtwegverstopping.
Zeer zelden voorkomende bijwerkingen
Deze kunnen optreden bij minder dan 1 op de 10.000 gebruikers.
• Symptomen van erytroblastopenie
Erytroblastopenie wil zeggen dat het beenmerg onvoldoende rode bloedcellen kan aanmaken. Dit kan leiden tot een plotselinge en ernstige bloedarmoede. De symptomen zijn:
• ongewone vermoeidheid;
• duizelig gevoel;
• kortademigheid.



Zie je wel dat het niet helpt?
Velodroom 18 juni 2016 20:03
cyclingfreakske Schreef:
-------------------------------------------------------
> helemaal mee eens.
> dit hadden ze moeten doen met mensen die wekelijks
> +500km rijden.
> Er zijn ex renners genoeg die nog dagelijks veel
> rijden en zelfs nog trainingsvormen hanteren om
> goed te blijven in de intensieve zones.
> die mensen waren veel geschikter voor dit soort
> onderzoek. Eveneens is geweten dat epo werkt.
> De manier waarop dit word gedaan met mensen die
> amper getraind te noemen zijn, is echt
> waardeloos.
>
> word ongetwijfeld ***onderzoek van 2016.
>
> Het verleden in competitie is overduidelijk....
> bv RV Turkijke, waar in 2012 de Bulgaar Gabrovski
> uit het niets alles overklaste, in 2013 Sayar
> elke dag fluitend rondreed en bergop alles en
> iedereen zomaar wegreed .. met een te groot
> verzet.... Festina, Once, Gewiss, Telekom en
> nadrukkelijk Riis, de Italiaanse totale dominantie
> in 89-94, ... de lijst is heel lang.... en vooral
> periode 94-2001 liep het de spuigaten uit.
> Qua koersverloop zie je ook overduidelijke
> verschillen.

Het meest evidente "bewijsmateriaal" is echter te vinden in de atletiek, niet alleen de moeder aller sporten, maar ook de meetbaarste aller sporten.
Op de aller tijden wereldranglijst top-500 voor mannen figureren dit jaar tot nu toe op 1500m, 5 en 10km respectievelijk 1, 7 en 14 namen.
Bromertà 18 juni 2016 20:25
Misschien iets minder met je paard praten, want niemand begrijpt dit.
cyclingfreakske 18 juni 2016 20:35
jawel, al vaker gebeurd in het buitenland. er zijn tegenstrijdige rappporten over, maar je moet ook kijken naar de duur van zo'n onderzoek en de quota die ze hanteerden bij de selectie van de personen.

de meest betrouwbare zijn die op basis van maandenlang onderzoek, gekoppeld aan personen die beschikken over een zeer goede vorm en +500km per week rijden. Omdat zij zowat elke week in het onderzoek het aantal zelfde km gaan rijden en conditioneel normaal geen opmerkelijke verschillen maken.
Bij deze groep zal dan juist die verschillen onder epo juist gaan opvallen.


Het probleem is met dit nederlands onderzoek, dat ze ten eerste een totaal verkeerde oproep deden (gezocht wielrenners ipv goedgetrainde fietsfanaten), ze ook geen qminimum quota gebruikten voor de selectie (bv min. 450km per week) - en daarmee uiteindelijk een stelletje gozers aan de deur krijgen die amper over een minimumbasis beschikken, ,ooral extensief tot matig intensief rijden.
Dit is echt zonde, want nu rammelt het onderzoek al van meet af en het zal niet verbazen dat ze zeggen dat het niets doet
cyclingfreakske 18 juni 2016 20:38
misschien een stuk of 4..anderzijds...
de hele topconcurrentie streed met dezelfde wapens, en zijn geklopt met dezelfde wapens.
in dat opzicht zou je zeggen : hij heeft ze "correct" gewonnen,
heeft even "correct" als de andere toppers reden.
Velodroom 18 juni 2016 21:33
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> Misschien iets minder met je paard praten, want
> niemand begrijpt dit.

Je had niet begrepen dat het om prestaties in 2016 gaat?
Je had ook niet begrepen, dat EPO gebruik al sinds 1993 gelinkt wordt aan loopafstanden in de atletiek?
Begrijp je überhaupt wel eens iets, dat niet in je kraam te pas komt? grinning smiley

Top 500 aller tijden op de 1500m bevat 500 namen. Begrepen?
Van die 500 is er zegge en schrijve één naam ervan terug te vinden in de seizoensranglijst 2016, terwijl we al vlak voor Rio zitten. Niet op 2 januari 2016.
Dus alle jaren met uitzondering van het nu lopende jaar 2016 zijn goed voor 499 namen, 2016 dus voor één witte raaf.

Zou het echt vreemd zijn dit enorme verschil terug te willen voeren tot het effect van het verreweg terugdringen van de Epo in de atletiek?
Je hoeft het er niet mee eens te zien, maar schrijf niet, dat zo'n redenering niet te begrijpen zou zijn.
Bromertà 18 juni 2016 23:33
In Kenia lopen ze nu zeker de polonaise !?
Carlos Danger 18 juni 2016 23:56
Bobbie Traksel is cyclingfreakske is Bobbie Traksel.
Velodroom 19 juni 2016 00:26
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> In Kenia lopen ze nu zeker de polonaise !?

Atletiek was mijn eerste liefde en ooit waande ik me zelfs statisticus.
Nog ken ik bepaalde actuele 500 aller tijdenlijsten uit mijn hoofd? Gelooft U het, Broeder? grinning smiley
Het is uiteraard niet voor de eerste keer, dat zodra ik de atletiek in de vergelijking gooi, er ineens iets raars gebeurt. cool smiley
diravi 19 juni 2016 02:08
Hoentie 19 juni 2016 08:53
natuurlijk werkt het, anders hadden de sporters het helemaal niet gebruikt. Hier wordt dan ook geen wetenschap bedreven, maar televisie gemaakt.

Mits juist gebruikt, dus in combinatie met de juiste lichamelijke prikkels en juiste hoeveelheid rust alsmede de juiste derde medicijnen (geen wielrenner in de jaren 1990 gebruikte alleen EPO), heb ik wel eens gelezen dat EPO tot wel 20% prestatieverbetering leidt.
Bromertà 19 juni 2016 11:26
"Raar?"

De grootste zondaar (mis/ge)bruikte de statistiek om zijn onschuld aan te tonen.
Velodroom 19 juni 2016 14:53
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> "Raar?"
>
> De grootste zondaar (mis/ge)bruikte de statistiek
> om zijn onschuld aan te tonen.

Ik heb het over jouw gedrag.
cyclingfreakske 19 juni 2016 15:43
ik ken wel elite z/contract die in die tijd door invloed / manipulatie van derden, aan de epo gingen. ...en de uitslagen logen er niet om.
eentje werd toen verschillende keren zegekoning en kwam zelden uit de eerste 7 als hij niet won. later kapte hij ermee, en reed weer natuurlijk...de zeges waren zoals voor het epo gebeuren... veel minder, en de top 10 uitslagen waren ook weer normaal.
en dat ook met dezelfde trainingsarbeid.
epo alleen werk echt wel. Maar je moet zo al hard kunnen rijden en de trainingsarbeid aan kunnen, anders ben je er niks mee.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/06/2016 15:47 door cyclingfreakske.
Bromertà 19 juni 2016 17:57
Het praten met paarden laat ik graag aan jou over.
Carlos Danger 19 juni 2016 18:45
"A horse is a horse of course of course and no one can talk to a horse
of course, unless the horse is the famous Mr. Ed."
Latino 19 juni 2016 22:48
Epo lijkt niet te werken bij goed getrainde wielrenners

VANDAAG, 22:19BINNENLAND, SPORT ALGEMEEN

Epo lijkt geen effect te hebben op goed getrainde wielrenners in wedstrijdomstandigheden. Dat is de voorzichtige conclusie van Leidse onderzoekers na een experimentele wielerwedstrijd in Frankrijk vandaag. Renners die een kuur met de bloeddoping hadden gekregen, waren langzamer dan renners die met een placebo fietsten.

Een groep van 48 Nederlandse amateurwielrenners beklom vandaag de Mont Ventoux. De ene helft had epo gebruikt, bij de andere helft was een placebo ingespoten. Zelf wisten ze niet wat ze toegediend hadden gekregen. De wedstrijd vormde het sluitstuk van een drie maanden durend wetenschappelijk onderzoek van het Leidse onderzoeksinstituut CHRD.

Twijfels

De mannen beklommen de Mont Ventoux na 120 kilometer fietsen. De placebo-groep deed gemiddeld een uur, 37 minuten en 45 seconden over de beklimming. De epo-groep was gemiddeld 38 seconden langzamer. Volgens de onderzoekers toont het aan dat epo geen effect heeft in wedstrijdomstandigheden.

In de wielerwereld is men alom overtuigd van het stimulerende effect van epo op topsporters. Maar de onderzoekers van het Leidse CHDR, een instelling die medicijnen test, hadden voorafgaand aan het onderzoek grote twijfels. Volgens hen is er nog nooit onderzoek gedaan bij goedgetrainde sporters en nog nooit in een echte wedstrijd.

Placebo-effect

De onderzoekers vroegen alle deelnemers na de wedstrijd of ze dachten dat ze epo hadden gebruikt. Opvallend is dat bij de epo-groep slechts 38 procent vermoedde dat hij epo had gekregen. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat de ervaringen van wielrenners zelf geen goede indicatie zijn voor de werking van epo. Bij de placebo-groep hadden meer renners het juist: 74 procent dacht inderdaad op een placebo te fietsen.

Het duurt nog maanden voordat de onderzoekers komen met een wetenschappelijke publicatie. Maar de uitslag van vandaag maakt volgens de onderzoekers al wel helder dat van een duidelijk epo-effect geen sprake is.

[nos.nl]
Bromertà 19 juni 2016 22:58
Vandaag op de Mont Ventoux:

1	Jorden De Haes	Jun 19, 2016	15.6km/h	167bpm	314W Powermeter	1,201.6	1:16:51
2	Victor Leroy	Jun 19, 2016	15.3km/h	186bpm	260W	1,175.4	1:18:34
3	Wilco van Esch	Jun 19, 2016	14.7km/h	151bpm	274W	1,129.2	1:21:47
4	Kenneth Besamusca	Jun 19, 2016	14.2km/h	-	265W	1,089.8	1:24:44
5	Laurent Debaene	Jun 19, 2016	14.2km/h	-	237W	1,088.8	1:24:49
6	Stefan Van Goozen	Jun 19, 2016	14.1km/h	-	305W	1,084.3	1:25:10
7	simon larsson	Jun 19, 2016	13.8km/h	156bpm	269W	1,061.7	1:26:59
8	Cyrille C.	Jun 19, 2016	13.5km/h	152bpm	245W	1,033.7	1:29:20
9	Marlonius Pomplonius	Jun 19, 2016	13.3km/h	170bpm	264W	1,021.7	1:30:23
10	Charles van Loon	Jun 19, 2016	13.0km/h	181bpm	242W	997.8	1:32:33
11	Cédric Schwertz	Jun 19, 2016	12.7km/h	174bpm	201W	971.9	1:35:01
12	Sven Heslinga	Jun 19, 2016	12.3km/h	170bpm	267W	946.5	1:37:34
13	Julien Koeune	Jun 19, 2016	12.2km/h	147bpm	224W	935.9	1:38:40
14	Brenden H	Jun 19, 2016	12.1km/h	176bpm	241W	928.1	1:39:30
15	Grég Rman	Jun 19, 2016	12.0km/h	-	237W	921.8	1:40:11
16	juju 68290	Jun 19, 2016	11.8km/h	170bpm	219W	903.3	1:42:14
17	Kurt Houben	Jun 19, 2016	11.7km/h	-	243W	896.4	1:43:01
18	Dirk Van Keirsbilck	Jun 19, 2016	11.5km/h	162bpm	235W	880.5	1:44:53
19	David De Bie	Jun 19, 2016	11.5km/h	165bpm	191W	880.3	1:44:54
20	Eric Van Keirsbilck	Jun 19, 2016	11.5km/h	161bpm	225W	879.9	1:44:57
21	Joost Sleypen	Jun 19, 2016	11.3km/h	-	-	869.7	1:46:11
22	robert jean michel	Jun 19, 2016	11.2km/h	139bpm	226W	864.1	1:46:52
23	A L	Jun 19, 2016	11.2km/h	-	209W	864.0	1:46:53
24	Jan Vording	Jun 19, 2016	11.2km/h	169bpm	222W	862.9	1:47:01
25	howard spriggs	Jun 19, 2016	11.2km/h	-	192W	858.2	1:47:36
26	Giovanni Sinteur	Jun 19, 2016	11.0km/h	-	194W	848.6	1:48:49
27	Reinoud Takke	Jun 19, 2016	11.0km/h	-	227W	842.7	1:49:35
28	Bjarne de Vreeze	Jun 19, 2016	10.8km/h	180bpm	185W	831.8	1:51:01
29	philippe simoncelli	Jun 19, 2016	10.8km/h	160bpm	308W	830.1	1:51:15
30	Anthony Cange	Jun 19, 2016	10.8km/h	153bpm	197W	828.0	1:51:32
31	GEORGES DA COSTA	Jun 19, 2016	10.6km/h	-	207W	814.0	1:53:27
32	Manu Gryzka	Jun 19, 2016	10.6km/h	-	208W	812.5	1:53:39
33	Wil Goessens	Jun 19, 2016	10.6km/h	-	253W	812.2	1:53:42
34	Martin Kortlex	Jun 19, 2016	10.6km/h	160bpm	181W	812.0	1:53:44
35	Yves Tachot	Jun 19, 2016	10.4km/h	142bpm	192W	797.5	1:55:48
36	Jeroen van Hooijdonk	Jun 19, 2016	10.4km/h	-	232W	796.4	1:55:57
37	lindon clowes	Jun 19, 2016	10.3km/h	-	180W	789.4	1:56:59
38	Ed Dakkenhorst	Jun 19, 2016	10.2km/h	150bpm	210W	787.2	1:57:19
39	pab maddox (NR's)	Jun 19, 2016	10.2km/h	96bpm	196W	779.9	1:58:24
40	Titi Etoile 26	Jun 19, 2016	10.1km/h	-	211W	774.6	1:59:13
41	Ian Callan	Jun 19, 2016	9.9km/h	-	207W	758.7	2:01:43
42	Arjan Hendriks	Jun 19, 2016	9.8km/h	-	222W	755.4	2:02:15
43	Ruben Jansen	Jun 19, 2016	9.8km/h	-	181W	751.6	2:02:52
44	Brice Chanez	Jun 19, 2016	9.7km/h	-	162W	746.8	2:03:39
45	Fab PIC	Jun 19, 2016	9.6km/h	-	251W	736.1	2:05:27
46	Bert van den Beucken	Jun 19, 2016	9.2km/h	-	199W	710.4	2:10:00
47	Gordon Brown	Jun 19, 2016	9.2km/h	155bpm	420W	704.2	2:11:08
48	André Antunes	Jun 19, 2016	9.1km/h	-	187W	699.8	2:11:58
49	Mario De Vreeze	Jun 19, 2016	9.0km/h	154bpm	189W	692.6	2:13:20
50	Reynolds a l'orange	Jun 19, 2016	8.9km/h	-	177W	686.7	2:14:29
51	Jurjen van Rees	Jun 19, 2016	8.9km/h	-	164W	680.8	2:15:39
52	Niklas Lofgren	Jun 19, 2016	7.9km/h	-	210W	608.5	2:31:45
53	Laura Spring	Jun 19, 2016	7.1km/h	-	124W	544.3	2:49:39
54	Roel Luits	Jun 19, 2016	5.0km/h	-	185W	384.0	4:00:30
55	Patrick Winters	Jun 19, 2016	5.0km/h	-	152W	383.8	4:00:38



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/06/2016 23:07 door Bromertà.
Velodroom 19 juni 2016 23:18
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> Vandaag op de Mont Ventoux:

Hier zitten wel wat Froommie's bij, qua bpm dan.
Het onderzoek zou 48 deelnemers omvatten (24 om 24), de overige 7 zijn bijrijders?
Overigens werd in ruim 3 maanden maximaal 8 keer EPO toegediend.
Bromertà 19 juni 2016 23:38
Begrijp jij weleens iets, wat buiten je kraam aangeboden wordt?

Hang deze alvast boven je bed:

If your body does not have enough iron, EPO is wasted.
Velodroom 19 juni 2016 23:59
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> Begrijp jij weleens iets, wat buiten je
> kraam aangeboden wordt?
>
> Hang deze alvast boven je bed:
>
> If your body does not have enough iron, EPO
> is wasted.



Aangezien niemand jou tot de orde roept, doe ik het zelf maar.
Ik stop acuut met posten.
Bromertà 20 juni 2016 00:05
Doe je paard de groeten.
Goozzer 20 juni 2016 00:56
Die laatste zin is zeker niet onbelangrijk, maar gezien het feit dat ze het bloedbeeld in de gaten hebben gehouden zullen ze dit wel in grote mate getackeld hebben, vermoed ik. Neemt niet weg dat het wel een interessante vinding is, ondanks alle vragen die je bij het onderzoek kunt hebben. Volgende stap zou moeten zijn een onderzoek naar het effect van cortisonen (in combinatie met epo). Ik heb sterk vermoeden dat hier weleens een groter deel van het geheim achter een aantal extreme prestaties en relatief korte carrières in de jaren '90, een zeker wonderjaar in 2011, wat quasi-recente Franse vlagen en uitgemergelde lichamen ontsluierd zou kunnen worden...
cyclingfreakske 20 juni 2016 01:37
een onderzoek op slechtgetrainden... bekijk de snelheid van de klim op de Ventoux en je weet genoeg. pokke onderzoek van het jaar dus.
Misschien word dit onderzoek wel de her-intrede van epo in het peleton, want het werkt niet grinning smiley
Luijt 20 juni 2016 10:25
Ik heb het niet gezien,.....maar, ze rijden 1.37 uur! Dat is toch een tijd van lik me vestje; tenminste, ik neem aan dat ze vanuit Bedoin (rotonde met fonteintje) hebben gemeten.

Dan weten we ook meteen dat dit niets bewijst.

En Iban Mayo (tot aan z'n strot vol met d'n drog) laughs out loud!

Luijt ook!
Bromertà 20 juni 2016 15:55
Zie je nou dat het wél helpt ; - )

Uit El Pais en door de google-vertaalmachine krijg je deze woorden die soms op zinnen lijken:

De politie is een operatie uitgevoerd tegen doping in Sabadell. Na het registreren van het hotel waar hij verblijft en zijn groep van atleten, hebben de Catalaanse politie arresteerde, volgens bronnen van de operatie, de Somalische coach Jama Aden en een van de fysiotherapeuten, Marokkaanse nationaliteit. Onder de twintig atleten die deel uitmaken van een multinationale groep --Er sporters Djibouti, Soedan, Ethiopië, Somalië ...--, een aantal van de beste in de wereld mediofondo, de Ethiopische Genzebe Dibaba, wereldkampioen en wereldrecordhouder is 1500 m, grote favoriet voor de Olympische goud volgende augustus in Rio. Voor drie jaar, de technische set-up zijn hoofdkwartier in de zomer in het Arrahona hotel, dicht bij de pistes Josep Molins, waar ze de trein maximaal drie dagelijkse sessies.

De Mossos niet uitsluiten verdere arrestaties. Volgens onderzoek van bronnen, in de kamers van de gedetineerden EPO en andere verboden stoffen werden gevonden.

De politie operatie werd weken geleden gelanceerd, in samenwerking met het Spaanse anti-doping agentschap (AEPSAD), die hun vermoedens waarschuwde de Mossos. De Spaanse anti-doping wet voorziet in straffen van maximaal twee jaar in de gevangenis voor diegenen die te organiseren, te bevorderen, of aanzetten tot doping, maar niet voor sporters, die door de internationale federatie (IAAF) kan worden opgeschort als verboden stoffen of waren in hun kamers testte positief in dopingcontroles dat agenten oefenen ze onaangekondigd.

Samen met de atleten, sommige zo bekend als Tirunesh Dibaba's zus Genzebe en drievoudig Olympisch kampioen op 5.000 m en 10.000 in het hotel Abdi Bile, wereldkampioen in 1987 en assistent Aden is ook gehuisvest, plus een team van fysiotherapeuten en andere assistenten.

Het is de eerste operatie van de Mossos invloed gerenommeerde atleten. In september 2011, in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten, Mossos onderschepte in het bezit van EPO gekocht in Mataro Olympisch kampioen van 1500 meter in Peking, Rachid Ramzi, die was verbonden met de plot van doping vermoedelijk bedacht door de Colombiaanse arts Alberto Beltran, dtenido in Barajas. De Catalaanse politie ook uitgevoerd Operatie Cursa, een verkoopnetwerk van dopingmiddelen aan atleten die liep sancties voor sporters (doping is geen misdaad in Spanje).


[ccaa.elpais.com]
Bromertà 20 juni 2016 18:49
Uitslag epo-experiment Mont Ventoux voorlopig onduidelijk.

De proefpersonen hadden zondag nog maar net de Mont Ventoux beklommen of de conclusie leek al getrokken: epo werkt niet. Leidse wetenschappers ronden zondag op de Franse berg hun onderzoek af naar de vraag of het dopingmiddel epo de sportprestaties daadwerkelijk bevordert. Zij maakten na de finish bekend dat de groep wielrenners die epo had gebruikt gemiddeld 38 seconden later was aangekomen dan de sporters die een placebo hadden gekregen. Maar die uitslag levert nog niet het bewijs dat het middel sporters dús niet bevoordeelt, zeggen ze.
Frederik D. 20 juni 2016 22:51
Ik heb het idee dat volgens zulke onderzoekers homeopathie wel geweldig werkt in de wielrennerij.

Wordt het onderzoek nog geplaatst in een peer reviewed tijdschrift? Wat zijn de papieren van die onderzoekers?

Waren de participanten al eerder getest op hun prestaties? Hoe hard reed iedereen zonder epo de MV op?

Een vijftigtal wielrenners is niet veel.
Bromertà 20 juni 2016 23:10
In het wetenschapsprogramma Horizon van de BBC wordt de werking van placebo aangetoond, zelfs al weet de sporter ( mens, patiënt of proefkonijn ) dat er geen werkzame stof in zit.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/06/2016 23:10 door Bromertà.
Bromertà 20 juni 2016 23:19
Mo Farah distanced from Jama Aden after controversial coach is arrested in doping raid.
Cecchini 21 juni 2016 12:09


Wat als epo een placebo is?

Het dopingmiddel epo, waarvan iedereen dacht dat het hielp om harder te lopen, te langlaufen, te schaatsen of te fietsen, helpt niet. Dat is tenminste de voorlopige uitkomst van een onderzoek van het Centre for Human Drug Research van de Universiteit van Leiden. Zondag reden 48 redelijk getrainde recreatiefietsers de Mont Ventoux op en de helft die geen epo toegediend had gekregen ging gemiddeld iets harder omhoog.

Door: Bert Wagendorp

Dat is nog geen hard bewijs voor de stelling dat we ons al die tijd voor niks druk hebben gemaakt over de prestatiebevorderende werking van epo. En het is ook geen argument om Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges terug te geven. Of epo werkt of niet, weten we pas wanneer de prestatiecurves van de 48 proefkonijnen bekend zijn en dat duurt nog even. De exercitie op de Mont Ventoux was een mooie publiciteitsstunt - daar worden wetenschappers ook steeds beter in. De échte uitslag horen we over een paar maanden.

Voorlopig kan ik me niet voorstellen dat epo, een zeer goed medicijn voor patiënten met een tekort aan rode bloedlichaampjes, de atleet níét zou helpen. Maar dat kan komen omdat ik nog sportjournalist was in de tijd dat het middel de sportmarkt veroverde en je alom hoorde dat er een nieuw wondermiddel beschikbaar was, waarmee atleten hun prestaties sterk konden verbeteren.

Epo werd het eerst gebruikt in het langlaufen en in de atletiek, de Moeder van alle Dopingsporten. Daarna druppelde het door naar andere sportsectoren, zoals wielrennen, schaatsen en voetbal. In het wielrennen gold de Amerikaan Greg Lemond lange tijd als de laatste renner die de Tour de France had gewonnen zonder epo. Daarna kwamen Indurain, Riis, Pantani en Armstrong, van wie vrij algemeen wordt aangenomen dat ze het middel wél gebruikten - Riis en Armstrong gaven dat later ook toe.

Ik heb voormalige profwielrenners onder mijn beste vrienden. Onder hen zijn er een paar die reden in de jaren negentig, de hoogtijperiode van het epokoersen. En geen van hen denkt dat epo niet hielp: ze werden opeens aan alle kanten voorbij gereden door tot dan onbekende meefietsers. Er restten hen twee opties: of ze gingen ook gebruiken om de epo-aangedreven racemachines bij te houden, of ze stopten.

Dankzij de Leidse onderzoekers wordt het nu heel interessant. Want misschien maakten journalisten, wielertrainers, fysiologen, ploegleiders én renners deel uit van hetzelfde, niet op harde feiten gebaseerde geloof: dat epo je in een bovenmenselijk wezen veranderde. De Leidenaren zijn niet de eersten die vraagtekens zetten bij de werkzaamheid van epo bij topsporters. De Maastrichtse fysioloog Harm Kuipers deed dat bijvoorbeeld vijftien jaar geleden al.

Er wordt steeds meer bekend over de geweldige kracht van de placebo: denken dat je iets krijgt toegediend dat helpt bij genezing of om harder te fietsen, helpt ook, en soms heel erg goed. Wat als straks wordt bewezen dat epo in feite een placebo was? Dat louter de suggestie bij Lance Armstrong het best werkte? Dan gaan een hoop moralisten voor schut - hun heilige verontwaardiging was in dat geval gebaseerd op onwetendheid en niet op feiten.

De dopingjagers hebben hun verdedigingslinie al betrokken. Wat de uitslag van het onderzoek ook mag zijn: toen mocht het niet, dus de straffen waren terecht. Lance Armstrong krijgt zijn Tourzeges nooit meer terug en Michael Boogerd zal niet in ere worden hersteld.

Gelovigen en dogmatici zijn niet gevoelig voor rationele argumenten, ze ketenen zich vast aan het eigen gelijk.
Luijt 21 juni 2016 13:25
Mooie foto, dat wel...
Frederik D. 21 juni 2016 14:02
Het is algemeen bekend dat veel medisch onderzoek zoals dat epo-onderzoek rammelt. Dat zo'n onderzoek rammelt, blijkt vaak bij een nadere zogenaamde meta-analyse. Nogmaals, een vijftigtal proefkonijnen is heel, heel weinig. Er hoeft onder de niet-gebruikers maar één topatleet bij te zijn die boven zichzelf uitsteeg, en maar één gebruiker die er met de pet naar gooide, en de hele uitkomst is van generlei waarde.

Er zijn medische onderzoeken die "aantonen" dat homeopathie werkt. Maar bij nadere meta-analyse vallen zulke onderzoekjes altijd door de mand. Homeopathie is quatsch.
cyclingfreakske 22 juni 2016 00:57
een simpel voorbeeld uit de ervaring van veel renners uit de periode 2000-2008, leert dat in Spanje, tot de wetgeving op doping er eindelijk was, er stevig gebruikt werd in dat land.
In menig land werden Spanjaarden vaker gelost, zeker die van het middenveld.
Maar als je 4 weken later in Spanje een kleine ronde ging rijden (bv Burgos, Asturie, Baskenland) dan werd je door diezelfden langs alle kanten voorbijgevlogen. Waar ze bv in Frankrijk bergop een keer op 3-4 aanvielen vooraleer te plafoneren, konden ze daar wel 10-12 keer achter elkaar gaan.
Echt niet normaal...
De uitpsraak die je vaker hoorde van andere renners, was dat ze ginder tegen brommers hadden gekoerst.

Het was zo erg ingebakken in Spanje, dat zelfs de juniors in gestructureerde opleidingsploegen ertoe aangezet werden. dat was gewoon misdadig te noemen.
Ook de Spaanse mtb scene stond stijf van het spul.
ik durf te stellen dat daar nu nog misbruik is- algemeen -, simpelweg omdat de controles daat zeer armtierig gebeuren. Dat moe tde UCI echt aanpakken.
Michael B* 22 juni 2016 13:23
cyclingfreakske Schreef:
-------------------------------------------------------
> een simpel voorbeeld uit de ervaring van veel
> renners uit de periode 2000-2008, leert dat in
> Spanje, tot de wetgeving op doping er eindelijk
> was, er stevig gebruikt werd in dat land.
> In menig land werden Spanjaarden vaker gelost,
> zeker die van het middenveld.
> Maar als je 4 weken later in Spanje een kleine
> ronde ging rijden (bv Burgos, Asturie, Baskenland)
> dan werd je door diezelfden langs alle kanten
> voorbijgevlogen. Waar ze bv in Frankrijk bergop
> een keer op 3-4 aanvielen vooraleer te plafoneren,
> konden ze daar wel 10-12 keer achter elkaar gaan.
>
> Echt niet normaal...
> De uitpsraak die je vaker hoorde van andere
> renners, was dat ze ginder tegen brommers hadden
> gekoerst.
>
> Het was zo erg ingebakken in Spanje, dat zelfs de
> juniors in gestructureerde opleidingsploegen ertoe
> aangezet werden. dat was gewoon misdadig te
> noemen.
> Ook de Spaanse mtb scene stond stijf van het
> spul.
> ik durf te stellen dat daar nu nog misbruik is-
> algemeen -, simpelweg omdat de controles daat zeer
> armtierig gebeuren. Dat moe tde UCI echt
> aanpakken.

Bobby, het was inderdaad een tijd waarin je als prof alleen mee kon voorin als je ook pakte. Persoonlijk vind ik het gebruik door junioren / opleidingsploegen vele malen erger. Vooral omdat ik door dat soort lui zelf vele overwinningen heb misgelopen. In de loop der jaren zijn ook 3 renners overleden die mij klopte op de streep (ja ik werd toen 2e) Allemaal zonder aanwijsbare oorzaak kregen ze vanuit het niks een hartstilstand. Toevallig alle drie renners die 10 jaar terug mede de lakens uitdeelden in de koers.

En de zegekoning waar jij aan refereert? Toch niet Jurgen van der Pelt of Rob Disseldorp? Hoe die 2 hebben gedomineerd in met name het criterium circuit... niet normaal. Waren in staat om 80km lang in de criteriums voor de groep uit te rijden. Renners die 20x per jaar wonnen. Wel apart dat ze in diezelfde periode in de klassiekers geen platte prijs reden, toevallig iets te maken met dopingcontroles die er toen alleen waren in de klassiekers?
cyclingfreakske 22 juni 2016 16:14
In Spanje was de situatie zo, dat je als renner niet meedeed, je je echt steendood moest rijden om 1-2x vooraan te kunnen eindigen, en het was verder knokken voor plek 100... echt niet normaal. na 6 a 8 dagen was je gewoon kapot.
En eens je weken later diezelfden weer tegenkwam in Frankrijk of Italie, zag je die een heel groot stuk minder presteren.
Zag je ze later weer terug in hun land..... was het weer een 1000cc die voor je uit reed. belachelijk gewoon.
zulke stijging en daling van prestatie kan nooit natuurlijk binnen die tijdspanne.

Ook top mtb'ers die toen ca 100 wedstrijddagen per seizoen reden (maart-oktober) in allerlei mtb wedstrijden, van etappekoersen tot grote eendags... onmenselijk en totaal abnomraal..
want dat was fysiek gewoon zwaarder dan een wegseizoen. ... (let op : mtb crossen waren toen geen 1.30a maar vaak 3u lang, en etappekoersen 4 a 7u per dag op vaak extreem parcours, en de logeerplaatsen was vaak een tentenkamp ipv hotel)
Bromertà 22 juni 2016 20:20
Training en vooruitgang.

Exercise Science and Coaching: Correcting Common Misunderstandings About Endurance and Exercise


By: Andrew N. Bosch, PhD

VO2 Max
Every so often a request is received from the coach of a runner or cyclist wanting to know if it would be possible to measure the VO2 max of one of their athletes. I explain that it is, indeed, possible, but then go on to ask why they want to have the VO2 max of the athlete measured? There is usually one of two replies. Firstly, I am told, by knowing his or her VO2 max the runner will know the esoteric time that he or she is ultimately capable of running for some particular race distance, and therefore their ultimate potential as a runner. Secondly, once their VO2 max is known it will be possible to prescribe the ultimate personalised training schedule. Unfortunately, knowing the VO2 max of a runner does not answer either question.

It is widely believed by those involved in endurance sports that the VO2 max is genetically determined and never changes, and that an individual is born with either a high or low VO2 max. Generally, someone with a high VO2 max value is considered to have a cardiovascular system capable of delivering large amounts of oxygen to the working muscle and is able to exercise at a maximum aerobic work output that is determined by the exercise intensity that can be sustained by this supply of oxygen [1]. In this paradigm it does not appear to matter whether a runner or cyclist is unfit or superbly fit, the VO2 max value obtained in a test is theoretically the same. However, it is intuitively obvious that when fit, the athlete can run much faster on the treadmill than when unfit. Thus, since VO2 max is genetically determined and does not change, VO2 max would be reached at a relatively slow running speed when a runner is unfit compared to when very fit, when a much higher speed or workload can be reached. This means that in a totally unfit world class runner we would measure a high VO2 max (for example, 75 ml/kg/min or higher, a reasonable VO2 max value for an elite runner) at a speed of maybe 17 km/hr in a testing protocol in which the treadmill remains flat during the test. When very fit the same athlete will reach the same VO2 max, but now the speed reached on the treadmill will be around 24 km/hr (a reasonable speed for an elite athlete in such a test). The problem is that such a high VO2 max is never measured at a speed of just 17 km/hr, or thereabout. This would be almost impossibly inefficient [2]. The theory of a genetically set and unchanging VO2 max, regardless of work output therefore begins to appear a little shaky.

This concept of VO2 max evolved originally from misinterpretation of the data of early experimental work [1; 3-5]. It was believed that as an athlete ran faster and faster during a treadmill test, an increasing volume of oxygen was needed by the muscles, a process which continued until the supply of oxygen became limiting, or the ability of the muscle to utilise oxygen was exceeded. At this point there would be no further increase in oxygen uptake, despite further increases in running speed [1]. The plateau in oxygen utilisation was regarded as the VO2 max of the runner. If high, then the athlete had great genetic potential. This has been termed the cardiovascular/ anaerobic model by Noakes [1] and needs revision, although others adhere to the concept [6]. However, 30% of all runners and cyclists tested in exercise laboratories never show a plateau in their oxygen uptake [4; 7]. Instead, the oxygen uptake is still increasing when the athlete cannot continue the test. The conventional view of VO2 max now appears to be even more suspect.

Consider a different possibility. The muscles of a runner require a certain amount of oxygen to sustain contraction at a given speed. When the speed is increased, the muscles have to work harder and there is therefore a corresponding increase in the volume of oxygen needed to run at the higher speed. As the runner runs faster and faster, it follows that there is a concomitant increase in the oxygen required, until ultimately something other than oxygen supply to the muscle prevents the muscle from being able to work harder and to sustain a further increase in running speed.

The brain may be the ultimate subconscious controller, by sensing a pending limitation in the maximum capacity of the coronary blood flow to supply oxygen to the heart as exercise intensity increases, and then preventing a further increase in muscle contractility to prevent damage to the heart during maximal exercise [1].

The volume of oxygen being used by the muscle when maximum running speed has been reached is termed the VO2 max. With this theory, the increase in oxygen requirement merely tracks the increase in running speed, until a peak running speed and therefore peak oxygen requirement (VO2 max) is attained. It is easy to see why the VO2 max value will change (which it does) as a runner gets fitter and becomes capable of running faster. Within this framework, the genetically determined limit of VO2 max is actually determined by the highest running speed that the contractility of the muscles can sustain [8] before the brain limits performance to protect the heart, as described above [1]. Of practical importance, is that the exercise scientist and coach cannot use the VO2 max test as a predictor of future performance in someone who still has the capacity to improve their running by utilising a scientifically designed training programme. A great training-induced increase in running speed will result in a substantial change in VO2 max. Only when widely disparate groups of athletes are tested can a VO2 max value be used to distinguish between athletes (i.e. very fast and very slow [2; 9; 10]). In a group of athletes with similar ability, the VO2 max value cannot distinguish between the faster and slower runners i.e. their race performance. Neither is the knowledge of a VO2 max value going to assist in the construction of a training programme, other than by indirectly giving an indication of the time in which a race may currently be completed, by the use of various tables that are available [11]. Indeed, current race performance provides the most useful information for the coach on which to base training prescription [11].

There are, however, some potential uses of a VO2 max test for a coach. When constructing a training programme for someone who has not run any races and who therefore has no race times from which to determine current ability, a VO2 max test will help by giving an indication of the current capability of the athlete on which to base training schedules. If done at regular intervals, the test can provide information about the efficacy of a training programme [11] as laboratory conditions are very reproducible with regard to temperature and absence of wind. However, the peak speed attained in the test is probably the best indicator of current ability [1; 12-14] and not the actual VO2 max value. Race times remain the most useful measure on which to prescribe running speed in training schedules [11].




[highperformancerowing.net]



Bromertà 22 juni 2016 20:22
Mont Ventoux Tour de France 2013 stage 15

Rnk	Time	P	P(sl)	VO2max (estimate)
1	0:59:06	5,91	6,13	90
2	0:59:35	5,86	6,08	89
3	1:00:29	5,78	5,99	88
4	1:00:29	5,78	5,99	88
5	1:00:46	5,75	5,96	87
6	1:00:46	5,75	5,96	87
7	1:00:49	5,74	5,95	87
8	1:00:52	5,74	5,95	87
9	1:00:59	5,73	5,94	87
10	1:01:14	5,71	5,91	87
11	1:01:18	5,70	5,91	87
12	1:01:32	5,68	5,88	86
13	1:01:38	5,67	5,87	86
14	1:01:42	5,66	5,87	86
15	1:01:55	5,64	5,85	86
16	1:02:12	5,62	5,82	86
17	1:02:17	5,61	5,81	85
18	1:02:20	5,60	5,81	85
19	1:02:21	5,60	5,81	85
20	1:02:37	5,58	5,78	85
21	1:03:13	5,53	5,73	84
22	1:04:02	5,46	5,65	83
23	1:04:10	5,44	5,64	83
24	1:05:19	5,35	5,54	82
25	1:05:44	5,31	5,51	81
26	1:05:50	5,31	5,50	81
27	1:05:50	5,31	5,50	81
28	1:07:45	5,16	5,34	79
29	1:07:52	5,15	5,33	79
30	1:07:52	5,15	5,33	79
31	1:07:52	5,15	5,33	79
32	1:07:52	5,15	5,33	79
33	1:07:52	5,15	5,33	79
34	1:07:52	5,15	5,33	79
35	1:07:52	5,15	5,33	79
36	1:09:13	5,05	5,23	78
37	1:09:35	5,02	5,20	77
38	1:09:48	5,01	5,19	77
39	1:09:48	5,01	5,19	77
40	1:10:22	4,96	5,15	77
41	1:11:07	4,91	5,09	76
42	1:11:08	4,91	5,09	76
43	1:11:29	4,89	5,06	76
44	1:11:40	4,87	5,05	75
45	1:11:44	4,87	5,05	75
46	1:12:12	4,84	5,01	75
47	1:12:22	4,83	5,00	75
48	1:12:22	4,83	5,00	75
49	1:12:22	4,83	5,00	75
50	1:12:34	4,81	4,99	75
51	1:13:14	4,77	4,94	74
52	1:13:57	4,72	4,90	73
53	1:14:35	4,68	4,85	73
54	1:15:45	4,61	4,78	72
55	1:15:53	4,60	4,77	72
56	1:16:02	4,59	4,76	72
57	1:16:02	4,59	4,76	72
58	1:16:20	4,58	4,74	71
59	1:16:20	4,58	4,74	71
60	1:16:20	4,58	4,74	71
61	1:16:20	4,58	4,74	71
62	1:16:20	4,58	4,74	71
63	1:16:56	4,54	4,71	71
64	1:17:03	4,53	4,70	71
65	1:17:25	4,51	4,68	70
66	1:17:31	4,51	4,67	70
67	1:17:31	4,51	4,67	70
68	1:18:26	4,45	4,62	70
69	1:18:26	4,45	4,62	70
70	1:18:26	4,45	4,62	70
71	1:18:26	4,45	4,62	70
72	1:18:26	4,45	4,62	70
73	1:18:26	4,45	4,62	70
74	1:18:26	4,45	4,62	70
75	1:18:26	4,45	4,62	70
76	1:18:26	4,45	4,62	70
77	1:18:26	4,45	4,62	70
78	1:18:26	4,45	4,62	70
79	1:18:58	4,42	4,58	69
80	1:19:02	4,42	4,58	69
81	1:19:02	4,42	4,58	69
82	1:19:12	4,41	4,57	69
83	1:19:12	4,41	4,57	69
84	1:19:36	4,39	4,55	69
85	1:22:13	4,25	4,40	67
86	1:22:13	4,25	4,40	67
87	1:22:13	4,25	4,40	67
88	1:22:13	4,25	4,40	67
89	1:22:13	4,25	4,40	67
90	1:22:13	4,25	4,40	67
91	1:23:55	4,16	4,31	66
92	1:24:00	4,16	4,31	66
93	1:24:32	4,13	4,28	65
94	1:26:05	4,06	4,21	64
95	1:26:05	4,06	4,21	64
96	1:26:05	4,06	4,21	64
97	1:26:19	4,05	4,19	64
98	1:26:42	4,03	4,18	64
99	1:26:42	4,03	4,18	64
100	1:26:42	4,03	4,18	64
	1:12:43	4,80	4,98	75
	0:08:02			8
				
1895	7,43			
298	274,28			
1597	21,5			
1,0965				
96,49				
Bromertà 22 juni 2016 20:25
Mont Ventoux 19 juni 2016 deel van de CHDR groep:

Rnk	Time	P 	P(sl)	VO2max (6 min estimate)
12	1:13:52	4,73	5,02	75
37	1:19:53	4,37	4,65	70
63	1:24:19	4,14	4,40	67
81	1:25:40	4,08	4,33	66
100	1:27:26	4,00	4,24	65
105	1:27:55	3,97	4,22	64
112	1:28:25	3,95	4,20	64
115	1:28:40	3,94	4,19	64
120	1:28:59	3,93	4,17	64
133	1:29:53	3,89	4,13	63
189	1:33:56	3,72	3,95	61
207	1:34:39	3,69	3,92	60
217	1:35:11	3,67	3,90	60
241	1:36:17	3,63	3,85	59
	1:37:01	3,60	3,83	59
284	1:38:38	3,54	3,76	58
308	1:39:38	3,51	3,72	58
352	1:41:29	3,44	3,66	57
360	1:41:54	3,43	3,64	57
378	1:42:22	3,41	3,63	56
387	1:42:40	3,40	3,61	56
666	1:51:00	3,15	3,34	53
867	1:58:04	2,96	3,14	50
1107	2:06:34	2,76	2,93	47
avg	1:35:36	3,65	3,88	60
sd	0:11:42			6
Bromertà 22 juni 2016 20:26
De gemiddelde man tussen 20 en 45 jaar heeft een VO2max van 43 ml O2/kg/min. Slechts een kleine 16% scoort hoger dan 48,5 ml O2/kg/min.
Bij de gemiddelde CHDR-deelnemer was z’n VO2max om en nabij 60 ml O2/kg/min. Amper 0,6% komt in de buurt van de gemiddelde prof die 75 ml O2/kg/min verwerkt.





2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/06/2016 21:01 door Bromertà.
Bromertà 23 juni 2016 11:39
Ondertussen, achter de gordijnen van schimmige dokterspraktijken en nog duisterdere controle organen. Het Dan Stevens en Dr Bonar klokkenluidersverhaal dat nasmeult in de doofpot.
Bromertà 25 juni 2016 15:02
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen