Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Dwars door Vlaanderen wordt WT

Gepost door Prikdude 
Prikdude 23 juni 2016 10:12
Dwars door Vlaanderen krijgt WorldTour-status

België heeft er een nieuwe WorldTour-koers bij. Volgens Het Nieuwsblad schaalt Dwars door Vlaanderen op van een 1.HC-wedstrijd naar een koers van het hoogste niveau. De WorldTour-licentie voor drie jaar is en dus loopt van 2017 tot en met 2019. De organisatie bevestigde de berichtgeving.

Aftrap Vlaamse Wielerweek
Dwars door Vlaanderen is steevast het begin van de Vlaamse Wielerweek. Naast deze koers maken de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Driedaagse van De Panne-Koksijde ook deel uit van deze week. Als klapstuk volgt dan altijd de Hoogmis, ofwel de Ronde van Vlaanderen. Net als de laatstgenoemde wedstrijd en Gent-Wevelgem, valt Dwars door Vlaanderen onder Flanders Classics. Die organisatie telt volgens Het Nieuwsblad in 2017 dus drie WorldTour-koersen. Niki Terpstra was in 2014 de laatste Nederlandse winnaar van Dwars door Vlaanderen, nadat hij in 2012 ook al eens gewonnen had. Daarmee is hij overigens recordhouder wat het aantal zeges betreft, samen met nog een heel pak andere renners.

Bron: Wielerflits

(of wasda hieral gemeld?)
El Chaba 23 juni 2016 10:14
Compleet belachelijk. De UCI kijkt duidelijk alleen naar de centen die het oplevert en niet naar de sportieve criteria.
Von Kármán 23 juni 2016 10:19
Strade Bianche per favore! Dit is inderdaad compleet belachelijk.
Quarantanove 23 juni 2016 10:25
Volledig terecht. Als andere trainingskoersen zoals Tirreno , Paris Nice, Catalonie , Baskenland, Dauphine, Romandie tot de WT behoren werd dit hoogtijd. Nu ook de Driedaagse van de Panne nog. Uiteraard wordt er niet naar sportieve aspecten gekeken maar naar de financiele. Het gaat tenslotte om PROF wielrennen.
Arsimo 23 juni 2016 10:56
Dit is toch echt idioterie. Leuk koersje hoor, Dwars door Vlaanderen, maar die heeft toch echt geen enkele wielerhistorische of wielerunieke basis om een WT-koers te zijn? Het is een warmdraaikoers voor de Vlaamse april wedstrijden, meer niet.

Inderdaad zou een WT-status voor Strade Biache veel logischer zijn. En als men dan zo perse nog een Vlaamse stenenkoers de WT-status wil geven doe het dan met Omloop Het Nieuwsblad. Niet dat ik vind dat die koers dat zo nodig moet krijgen maar daar zou dan nog enige basis voor zijn (historie, plek op de kalender, belang e.d.)
Shinzawai 23 juni 2016 10:58
Wanneer gaat Nokere Koerse naar de World Tour?
Bromertà 23 juni 2016 11:04
Laatst stond ik achter in de rij bij de Lidl. Met mijn ziel onder de arm, en m'n opvoeding. Quickstep was in de aanbieding. Tussen verveling en tijdoveschot ligt het pad der dwaling. Weeral. Botst er een vrouwmens pardoes met haar blauwe boodschappenkar tegen mijn schriele kuiten. Ze zei sorry en mompelde iets in zichzelf. Ik dacht dat ik 49 verstond, en bromde terug: "IQ ?" Ze glimlachte op haar liefst en zei: "Was maar waar. Nee, aantal nog werkende hersencellen. Korsakov, kennedie?" Toen uitgezwaaid na het vierbenige beest.

Afijn, de enige echte opening van het wielerseizoen is .... De Omloop Het Volk. (nee, niks nieuwsblad, ik weiger pertinent.) En gooit die sacrale Muur daar dan maar bij. Met stip, werelds !



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/06/2016 11:05 door Bromertà.
El Chaba 23 juni 2016 11:07
cyclingfreakske 23 juni 2016 12:19
Dwars door Vlaanderen heeft altijd de directe link met de voorjaarsklassiekers, best een mooie koers en er word stevig geinvesteerd. Of het nu op dit moment al de status verdient durf ik niet zeggen,
de Strade Biance in elk geval, al vond ik de 30km inkorting niet zo'n goede zet.
Omdat in dit soort wedstrijden echt het kaf van het koren word gescheiden die net na de 170km wegvallen door vermoeidheid. Anderzijds net daardoor soms onbekende renners toch hun neus aan het venster steken en tonen dat ze meer kunnen dan alleen in dienst rijden van..
De Strada is een lastige wedstrijd, de opeenvolging van de heuvels met sterk wisselende stijgingsgraad en de gravelstukken, maken het op dat vlak lastiger dan L-B-L.
De 30km inkorting zoals dit jaar, neemt meteen een moeilijkheidsgraad af. De meeste Italiaanse tifosi zullen ook liever die 200km houden, omdat dan het type parcours + afstand iets meer heoriek geeft.... en dat is ook wat de organisatie nastreeft, omdat de wedstrijd ook een soort ode is aan Coppi, Bartali,



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/06/2016 12:19 door cyclingfreakske.
Slimmerd 23 juni 2016 12:22
Nog even en de Hel van Mergelland krijgt ook WT-status. Wees eens origineel UCI!
Latino 23 juni 2016 12:34
Begrijpelijk deze opschaling. Vlaamse koersen kennen de grootste amusementwaarde met lange finales en veel strijd. Vergelijk dat eens een AGR of LBL waar de renners wachten, wachten en nog eens wachten. Saaier krijg je ze niet voorgeschoteld. Het rondewerk is ook erg voorspelbaar geworden. Het wordt of een massasprint of er wordt gewacht op de laatst 3 kilometer van een bergaankomst om het verschil te maken. Die voorspelbaarheid gaat gelukkig aan de Vlaamse koersen voorbij wat ze tot positieve uitzonderingen maakt in het koerslandschap. Maar ik wil niet dat amusement de uitzondering is maar de regel dus hoe meer Vlaamse koersen op het hoogste niveau hoe beter.
Massimo 23 juni 2016 12:35
Baskenland en Catalunya worden in leven gehouden met dit geld, dus ik vind het prima.
Von Kármán 23 juni 2016 12:39
Het punt is natuurlijk dat dit weer een koers is in de bekende 100 vierkante kilometer, die al zoveel koersen herbergt. Dat de finales daar meestal spannend zijn klopt, maar in een mondiale sport (nou vooruit, vooral west-Europa) lijkt me dit over de top. Als je een spannend seizoen wil kunnen we natuurlijk ook alle voorjaarskoersen schrappen en elk weekend dezelfde Ronde van Vlaanderen rijden?
Quarantanove 23 juni 2016 13:10
thumbs up Naast het belangrijke argument van de amusementswaarde is het ook heel goed dat men kiest voor veel belangrijke wedstrijden daar waar de sport echt leeft.
Goozzer 23 juni 2016 13:22
Onzinnig. UCI wellicht op zoek naar 'sterke' partners, zijnde Flanders Classics, in de komende machtsstrijd met ASO? De andere FC-koersen zullen binnen afzienbare termijn dan ook wel de WT instromen, zeker als de kalender moet worden opgevuld...
El Chaba 23 juni 2016 13:25
Waar heb je die 'wijsheid' vandaan?
Michael B* 23 juni 2016 13:30
Liever dat ze het kampioenschap van Zurich weer nieuw inleven in te blazen. Rijke historie, altijd sterke winnaars. Mooi een weekje naar de Classica San Sebastian. Blijkbaar hebben/hadden ze daar onvoldoende budget.

[nl.wikipedia.org]



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/06/2016 13:31 door Michael B*.
El Chaba 23 juni 2016 13:39
Kasseien(heuvels) rijden is een geografisch gebonden niche kwaliteit. Niet voor niks dat het vooral Vlaamse renners zijn - zeker in de breedte - die daar goed in zijn. Er zijn nu al vier WT-koersen voor deze niche specialiteit - wat al te veel is eigenlijk - vijf zou echt niet meer uitgebalanceerd zijn.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/06/2016 13:41 door El Chaba.
Sub Culture 23 juni 2016 13:58
Mooie beloning voor de organisatie van deze fraaie klassieker.
Graag Omloop en Brabantse Pijl ook WorldTour!
Michael B* 23 juni 2016 14:18
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Kasseien(heuvels) rijden is een geografisch
> gebonden niche kwaliteit. Niet voor niks
> dat het vooral Vlaamse renners zijn - zeker in de
> breedte - die daar goed in zijn. Er zijn nu al
> vier WT-koersen voor deze niche specialiteit - wat
> al te veel is eigenlijk - vijf zou echt niet meer
> uitgebalanceerd zijn.

Helemaal mee eens. Daarnaast zijn er dan in 1 maand tijd veel te veel punten te verdienen voor eendagsrenners. Liever dat ze nog een aantal wedstrijden toevoegen uit andere werelddelen. De Japan cup bijvoorbeeld, Ronde van Californië (is nu geen enkele WT wedstrijd in Amerika). Via deze weg krijg je ook in die landen meer aandacht voor het wielrennen, is nu veel te veel een Europese aangelegenheid.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/06/2016 14:18 door Michael B*.
Massimo 23 juni 2016 15:25
Is een bekend gegeven dat de UCI koersen die geld opleveren gebruikt om noodlijdende te onderhouden om op die manier een fatsoenlijke kalender in stand te houden, gaat al jaren zo, een uitgekleed wedstrijdschema is marketingtechnisch namelijk niet zo interessant, pure zakelijke investering die zich terugbetaalt met winst. Overigens doet ASO precies hetzelfde met hun kleinere wedstrijden.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/06/2016 15:26 door Massimo.
Snorfietser 23 juni 2016 19:13
Die koers zou ik ook graag terug op de kalender zien.
Snorfietser 23 juni 2016 19:16
Leuke koers, en snap de keuze op commerciële gronden, maar is sportief gezien wat mij betreft geen WT (ondanks dat het een leuke koers is). Strade Bianchi en Parijs-Tours horen er veel eerder thuis. Vraag me wel af hoe dat bij de renners leeft. Ik kan me goed voorstellen dat een renner liever de HC koers Strade Bianchi wint in plaats van Dwars door Vlaanderen.
Anony 23 juni 2016 19:36
Twee bedenkingen die in mij opkwamen:
- Sterkere teams en belang van punten is nadelig voor het koersverloop: nog meer kans op een sprint nu.
- De Omloop of de Strade Bianche had inderdaad een mooiere keuze geweest.
Andere Peter 26 juni 2016 15:27
Natuurlijk zou Strade Bianchi de mooiste keuze zijn.

Puur op sportieve gronden beoordelen lijkt mij lastig. Geld lijkt mij een prima middel om de levensvatbaarheid van koersen (op een bepaald niveau) te testen. Ik zou niet weten hoe je dat effect gaat uitsluiten.

Wel lijkt mij het labelen van koersen een uitstekend middel om voor spreiding te zorgen. Regionale spreiding, maar ook spreiding in de tijd. Was ik Wielergod, dan had ik hieraan de voorwaarde verbonden dat DDV zou verhuizen naar het najaar. Voor kasseispecialisten is er 11 maanden niets. Het is goed om 2 of 3 van die koersen in een fase in het najaar te plaatsen.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen