Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Red het wielrennen, mijd de Ventoux

Gepost door Cecchini 
Cecchini 18 juli 2016 12:42



Met een grote boog om de Mont Ventoux

Column Bart Jungmann/ Volkskrant

Bij mijn vriend Gert op de wc hangt de allermooiste foto van de Mont Ventoux. Geen Lance Armstrong die omhoog snelt. Geen Tommy Simpson die omhoog worstelt. Geen cyclotoerist die trots poseert. Niet eens een Ventoux eigenlijk.

Wat je ziet, zijn richtingaanwijzers. Linksaf wordt Maulacène in 21 kilometer bereikt. Rechtsaf gaat het naar Carpentras via Bédoin over een afstand van 36 kilometer. En rechtdoor rijd je rechtstreeks de mist in. De essentie van de eenzame berg verbeeld in kilometers. De ervaringsdeskundige weet genoeg.

Zo'n vijfmaal zal ik de Mont Ventoux zijn opgefietst. De eerste keer, 35 jaar geleden, was het zo stil als de foto suggereert. Onderweg alleen maar een Frans jongetje dat vrolijk kwebbelend langszij kwam op z'n fietsje - ontluisterende herinnering overigens. In de loop der jaren werd het alleen maar drukker. De laatste keer, eind vorige eeuw, was het al een kwestie van inhalen of ingehaald worden. Sindsdien is het alleen maar erger geworden, getuige de twee reportages van Iwan Tol in de krant van vorige week. In de zomer moet je met een grote boog om de Mont Ventoux heen rijden.

Zijn eerste verhaal ging over hoe verpletterend druk het is met fietsende pelgrims. De Reus van de Provence als een Pretpark Petrarca, vrij naar de middeleeuwse dichter voor wie de beklimming nog een kruisweg was. Een dag later beschreef hij het carnaval op de dag dat de Tour langs komt. De Kale Berg als partycentrum met Chris Froome in de rol van pispaal.

Daardoor is de veiligheid van de Tourrenners in het geding. Wat te doen tegen mannen in latex (het zijn altijd mannen in latex) die de orde in de wedstrijd verstoren? In de morele verontwaardiging van betrokken mannen als Thijs Zonneveld klonk de roep om dranghekken langs de hele route omhoog.
Om wille van de sport is het best een goed idee. Ordeverstoringen geven immers geen pas.

In de uitwerking zou het de sport allesbehalve goed doen. Met publiek achter hekken zouden beklimmingen in de Tour veel van hun spektakel verliezen en spektakel is een commercieel uitgangspunt van deze sport.

Zondag ging het opnieuw omhoog. De Grand Colombier stond op het menu. Ook een reus maar dan in de Jura. Aan uitdossingen telde ik één kuiken en één dolende ridder.

Het verlegen kuiken verroerde zich niet. De dolende ridder rende een stukje mee door de berm, zwaaiend met zijn plastic zwaard.

Er was een jongetje dat over de weg mee rende met de koplopers. Na tien meter werd hij weg getrokken door een andere toeschouwer. Voor de rest was het gezellig druk op de grote Colombier.

Heel veel campers langs de weg. Daarin reizen de trouwste supporters met hun favoriete sport mee. Is voor hen nog plek achter het dranghek?
De oplossing is simpel: komende jaren geen Ventoux en zeker geen Alpe d'Huez. Goed voor het wielrennen, goed voor die bergen.
pirke 18 juli 2016 13:02
tja. net alsof de fans de andere bergen niet weten te vinden. die toch vaak net zo mooi zijn als 'De Alp' en Mt. Ventoux.
MarcoV 18 juli 2016 13:11
tja, Jungmann, doe dan eens een oproep aan Volkskrant columnisten van middelbare leeftijd om geen boeken en films over de Ventoux te maken, als je durft ....
Tinuz 18 juli 2016 14:46
De Ventoux was dit jaar een chaos met name door het plotse verplaatsen van de streep naar 6 km onder de top.
Ik kan me in voorgaande jaren geen echte problemen op de Ventoux herinneren, anders dan op Alpe d'Huez waar het PSV volk traditioneel massaal naartoe reist.
Alpe d'Huez kan je wat mij betreft best pakweg een jaar of 10 overslaan.
Goozzer 18 juli 2016 14:59
Alpe d'Huez is een van de weinige beklimmingen waar doorgaans altijd gekoerst wordt, dus zo vaak mogelijk erin...

Wat betreft drukte op cols. Laat fans gewoon een klein bedrag betalen (meteen wat inkomsten inzake een ander verdienmodel), voed mensen een beetje op, wijs ze op hun verantwoordelijkheden en pak rare snoeshanen gewoon eens aan. Zo moeilijk is het allemaal niet...



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/07/2016 15:11 door Goozzer.
Eindhovuh 18 juli 2016 15:09
Luijt 18 juli 2016 18:12
De Ventoux leent zich uitstekend voor het toelaten van publiek, alleen nu net in dat bos niet of in ieder geval veel minder dan er stond.

Entree heffen is onzin, meer dranghekken verstandig.
Pino 18 juli 2016 20:43
Als we toegang tot de berg voor ieder gemotoriseerd verkeer afschaften in de 48 uur voorafgaand aan de wedstrijd?
Zouden er ook ook een hoop van die lelijke koelkasten niet zijn.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/07/2016 20:43 door Pino.
cyclingfreakske 18 juli 2016 21:43
dan kom je er niet... de Alp die staat vaak al 4 dagen tevoren stampvol.
en 48u tevoren is niet doenbaar om diverse redenen... 1 ervan zijn de lokale bewoners.
Of dat je dat de gemiddelde Fransman die Tour echt zo graag zien passeren dan als men laat uitschijnen ?
Stephko 18 juli 2016 23:06
Lokale bewoners geef je een speciale pas (zoveel volk woont er nou ook weer niet op zo'n bult), en evt. bevoorradend verkeer moet ook niet zo lastig te onderscheiden zijn, wel?
Man zonder hamer 18 juli 2016 23:42
>> Jungman: "De oplossing is simpel: komende jaren geen Ventoux"
Denk je eens in hoe druk het wordt wanneer de Ventoux dan op een dag wél weer in de route wordt opgenomen... hot smileyhot smileyhot smileyhot smileyhot smileyhot smileyhot smileyhot smiley
Nee, wat je ook doet of juist laat met de Ventoux, de mythische status wordt er alleen maar groter op. En laten we wel wezen, het is ook een fascinerende berg om tegenop te fietsen spinning smiley sticking its tongue out
Columbus SLX 19 juli 2016 12:28
Of mss wat minder zwaar tillen aan incidenten... Wat de tour groot gemaakt heeft zijn deels de verhalen dat Eugene Christophe de smidse moest opzoeken om zijn voorvork te repareren. De foto's van Froome dit jaar zullen meer in de herinnering blijven dan van een cleane win.

Als het ieder jaar gebeurt, of in iedere beklimming dan heb je een probleem.
Maar voorlopig valt dat nog al mee, het is redelijk goed opgelost, niemand echt benadeeld - en hoort het dan niet een beetje tot het hele theater dat Thijs Zonneveld van de kook raakt (= een beetje zijn verdienmodel), en we het er allemaal over hebben. Het maakt voor mij de tour de tour. En als je echt van laboratoriumsport houdt, kijk dan naar zwemmen, of zo. Of dat schaatsen met de stem van Herbert Dijkstra "rondje achtentwintig twee!!!!"
sijbriskie 19 juli 2016 13:52
Luijt 19 juli 2016 13:56
Wat de tour ook de tour maakt is dat ie georganiseerd wordt door Fransen. Het zal dus altijd wel een puinhoop vol met oneerlijke beslissingen blijven.

Gelukkig!
cyclingfreakske 19 juli 2016 14:08
er word al jaren gevraagd om eventuee langs 1 zijde afsluiting te zetten. door dit incident kwam da tweer even boven.
klimmen met een aankomst bergop, zoals ook op de Alp en zo'n massa aanwezig is, is dat geen overbodige luxe.
en mogelijk de enige oplossing waar zowel supporters als peleton en volgers gebaat mee zijn.
Goozzer 19 juli 2016 17:37
Helemaal waar ook natuurlijk...
Arsimo 19 juli 2016 17:48
Goed punt!

En zelf bij "laboratoriumsporten" als langebaanschaatsen zijn het gebeurtenissen als de vogelpoep van Hilbert van der Duim en de gemiste wissel van Sven Kramer die de sport net die sju van onvoorspelbaarheid geven die het memorabel maakt.
Bromertà 19 juli 2016 17:49
"Minder zwaar tillen aan incidenten?" Maar het is juist de jury die er zwaar aan tilt door in te grijpen met als doel om het incident ongedaan te maken, wat nooit zal slagen want er zal altijd iemand anders door gedupeerd worden.

Op deze manier kan ik net zo goed naar puhpuhpuhaardensport gaan zitten kijken.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen