Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Renners prijzen zich de criteriummarkt uit. "Ze hebben geen hart voor de sport "

Gepost door Cecchini 
Cecchini 26 juli 2016 10:30


Renners prijzen zich de criteriummarkt uit: 'Ze hebben geen hart voor de sport

Het kost de traditionele wielercriteriums van kort na de Tour de France steeds meer moeite de beste renners aan de start te krijgen. De dalende inkomsten botsen vaak met de hoge startgelden die renners vragen. Bovendien laten de goede coureurs de rondjes om de kerk vaker links liggen, omdat ze bij hun profploegen al genoeg verdienen.

Door: Arwin Willemsen /Volkskrant

De tijd dat Lance Armstrong honderdduizend euro zou krijgen voor een paar rondjes door Stiphout is al lang voorbij. Maar ook bij het maandagavond verreden wielercriterium van Boxmeer is de neergang merkbaar. Organisator Pierre Hermans: 'Wij hebben een van de grootste budgetten van alle criteriums, maar we beschikken niet over miljoenen. Door de steeds hogere salarissen van de renners, zitten ze ook steeds minder op ons te wachten.'

Renners als Bauke Mollema, Wout Poels en Dylan Groenewegen fietsten gisteren door Boxmeer, maar een buitenlandse coureur van naam ontbrak. Hermans: 'In 2015 hadden we met John Degenkolb nog een buitenlandse topper aan de start.'

Hij is niet te spreken over de managers van Nederlandse en buitenlandse renners. 'Ze hebben geen hart voor de wielersport. De prijzen van de renners lopen nu uit de klauwen. Niet voor niets zijn er van de tachtig criteriums van vroeger nog maar twintig over.'

Op iniatief van Hermans maakten de criteriums van Boxmeer, Surhuisterveen, Chaam en Wateringen een vuist om Bauke Mollema aan de start te krijgen. Doordat de Groninger binnen twee dagen in het Tourklassement van de tweede naar de elfde plaats terugviel, zakte ook zijn startgeld in de criteriums. Naar verluidt krijgt hij nu 15.000 euro voor elk criterium waarin hij rijdt. Hermans: 'Hoeveel het precies was, ga ik niet zeggen, maar je zit er niet ver vanaf. Maar was hij op het podium geëindigd in Parijs, dan was dat bedrag een paar duizend euro hoger geweest.'

Hermans zette de onderhandelingen over Mollema op scherp door voor alle vier criteriums hetzelfde, verlaagde startgeld te bieden. Stemde het management van Mollema daarmee niet in, dan was hij in geen van de vier criteriums welkom. 'Vervelende gesprekken', herinnert Hermans zich.

Sports Entertainment Group (SEG), Mollema's management, wilde niet reageren op het voorval en op de uitspraken van Hermans.

Mollema reed maandag in Boxmeer en start dinsdag- en woensdagavond ook nog in Surhuisterveen en Chaam. Daarna vertrekt de renner van Trek naar Spanje voor de wielerklassieker Clásica San Sebastián. Op zaterdag 6 augustus rijdt hij de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro.

De Spelen hebben de criteriums toch al uitgekleed: Hermans had Rio-ganger Steven Kruijswijk er graag bij gehad in Boxmeer, maar de Brabander verkoos een hoogtestage. 'De criteriums van volgende week gaan dat nóg meer merken in hun startveld.'

Net als Kruijswijk verschijnt ook Tom Dumoulin (herstellende van een polsbreuk) vanzelfsprekend in geen enkel criterium aan de start. Het vierde lid van de Nederlandse wielerselectie in Rio, Wout Poels, reed gisteren wel in Boxmeer en staat vrijdag aan de start van het criterium in Heerlen



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/07/2016 10:31 door Cecchini.
Sub Culture 26 juli 2016 10:36
Commercieel hebben die allemaal nul komma nul uitstraling.
Zo'n Froome, Mollema, Poels.. slaapwel hoor.

Iedereen wil Sagan. Of Dumoulin, met zijn oversized onderlip.

Dom gegeven.
Heb maten die gisteren nog halsoverkop naar Aalst zijn gereden om Froome en Majka te kijken.

Slaap zacht.
El Chaba 26 juli 2016 10:38
Sport, welke sport?
Criteriums hebben met sport niets te maken.
Massimo 26 juli 2016 10:46
Natuurlijk is het wel sport, ga eens 100 rondjes op die snelheid rijden, het enige waar het niets mee te maken heeft is competitie.
MarcoV 26 juli 2016 11:31
je kunt ook zeggen dat ze juist zoveel hart voor de sport hebben dat ze een hoogtestage of een training verkiezen boven het jaarlijkse feestje van de regionale middenstand waarbij renners nul komma nul inspraak hebben in datum, tijd en andere randvoorwaarden ...

Neemt niet weg dat het concept van criteriums leuk is, maar dat geklaag dat er vroeger veel meer waren, tja, vroeger was er wel veel meer anders. Daar hoeft niet elk jaar de krant mee gevuld te worden.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/07/2016 11:32 door MarcoV.
cyclingfreakske 26 juli 2016 11:34
idd... het is entertainmaint en de zaken zijn vooraf vastgelegd.... de snelheid is redelijk maar ze gaan ook niet echt door, om hier en daar een rondje na.
maar het blijft we lredelijk vermoeiend, dat draaien en keren. Zeker na al 3 weken gekoerst te hebben.
Walnoot 26 juli 2016 11:42
Gelukkig heeft het publiek de criteriums ook steeds minder nodig. Op Brabant en Vlaanderen na wordt de wereld steeds minder provinciaal. En de mensheid steeds rijker. We kunnen allemaal best eens een keer een dagje in de auto stappen om ze in de Eneco-Tour of de Ronde van Vlaanderen te bekijken, en dan heb ik het nog niet eens over de Nederlanders en Belgen die naar de Tour de France zelf gaan. Met andere woorden: gelukkig leven we niet meer in 1955, hebben we TV en vervoer en zijn we niet afhankelijk van de maffiose slager uit het dorp om de wielrenners te zien.
Arsimo 26 juli 2016 11:51
Wat een gezeur en gehuil. Ik ben er als wielerliefhebber alleen maar blij mee dat renners niet meer zoals voorgeen afhankelijk zijn van criteriums om een goeie boterham te verdienen. Ze kunnen zich nu veel beter richten op hun sportieve carriere omdat die beter in de pas loopt met hun zakelijke carriere.

Bijvoorbeeld dat Kruijswijk de voorkeur geeft aan een hoogtestage maakt mij alleen maar blij richting Rio en Vuelta - hij is blijkbaar serieus gemotiveerd voor deze.

Voor mij mag die "afbraak" van de na-Tour criteriums verder doorgaan. Hou er 10, 12 mooie over waar de toppers komen en waar mensen die de renners daar willen zien naar toe kunnen komen. Schrap de rest. Enige wat daar jammer van is is dat mogelijk ook de afwachtingskoersjes voor de jeugd en amateurcategorieen zullen verdwijnen omdat die drijven op het restgeld van wat het slot profcriterium oplevert.
Inigo 26 juli 2016 12:02
Eens met de drie reacties hierboven. De berichtgeving over die criteriums is toch met name om het afkicken van de Tour iets te verlichten?
Linkebal 26 juli 2016 12:34
MarcoV Schreef:
-------------------------------------------------------
> je kunt ook zeggen dat ze juist zoveel hart voor
> de sport hebben dat ze een hoogtestage of een
> training verkiezen boven het jaarlijkse feestje
> van de regionale middenstand waarbij renners nul
> komma nul inspraak hebben in datum, tijd en andere
> randvoorwaarden ...

thumbs upthumbs upthumbs up Ook mijn eerste gedachte
Biti 26 juli 2016 14:01
Een criterium is een geweldig iets. Ben het dan ook helemaal niet eens met sommige reacties hierboven. Vele wielerliefhebbers zien liever Froome 25 keer voorbijkomen in een rondje door het dorp dan dat ze voor de Eneco Tour ergens langs een provinciale weg moeten gaan staan om zonder enige sfeer een peleton B-coureurs aan 50 per uur voorbij te zien scheuren.

Verder wil iedereen zo'n Froome zien in zijn criterium en heeft hij dus keuze volop. Meer keuze dan plek in zijn agenda, Dat drijft de prijs omhoog. Voor een fooi hoeft Froome het ook niet te doen. HIj wordt goed betaald door Sky. En dan betalen tegenwoordig ook buitenlandse organisatoren goed. Nederland is niet meer het midden van de wereld in criteriumtijd.

Wat dat betreft moeten organisatoren van een criterium hopen op een goedkope renner die de show steelt in de Tour. Dat hoeft niet eens te zijn door veel te winnen. Van Hummel, Hoogerland en Talen waren ook ooit graag geziene gasten in de rondjes rond de kerk.

Dat het geen sport is, is helemaal lachwekkend. Ga maar eens die prul rondjes rijden tegen de gemiddelde snelheden die deze heren halen. Zo'n Acht van Chaam is een lekker rechttoe, rechtaan rondje, maar veel andere parcoursen zijn behoorlijk bochtig.

Dat Mollema minder krijgt is ook logisch. Hij is 11e geworden in de Tour. Daar hangt een ander prijskaartje aan dan 2e worden.
Arriere de la course 26 juli 2016 14:41
Die criteriums worden gereden met een gemiddelde snelheid van 38 per uur man. Menig nieuweling kan daar gewoon mee komen, en probeer als b prof nou ook niet om even 45 te gaan rijden want dan komt de chef van dienst (vroeger was dat vaak Traksel) even vertellen dat je normaal moet doen of je rijd nergens meer.
MarcoV 26 juli 2016 14:53
Wat ook niet helpt: de luiheid van de NOS, waar volgens mij 'obligaat reportagetje schieten in Boxmeer' als jaarlijks terugkerende afspraak in Outlook staat, om de komkommertijd te vullen.
Echt elk jaar haalt Boxmeer het NOS Journaal. Afgelopen maandag ook weer. Het enige dat verandert, is het onderwerp van de klagende organisator. Soms gaat het over 'Nederlanders die niet presteren en toch geld vragen (in de jaren '90) of 'Nederlanders die presteren en teveel geld vragen (zoals in 2016)'.
Schiet dan eens een minuut reportage over pakweg de Ster ZLM Toer waar de Tour sprinttoppers, of een criterium in Etten-Leur dat vorig jaar even Froome en Contador haalde. Maar nee, als de NOS buiten Hilversum of Amsterdam komt, is het altijd Boxmeer ... zelfs de AGR krijgt niet zoveel journaal-aandacht.
Bromertà 26 juli 2016 14:55
"Geen hart voor de wielersport?"















[www.youtube.com]

[www.youtube.com]



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/07/2016 15:05 door Bromertà.
Goozzer 26 juli 2016 15:42
Walnoot schijnt een dikke vinger de NOS-pap te hebben...
Sjoerd102 26 juli 2016 16:06
Wat een verschil in entreeprijs trouwens.
In Chaam € 15,00 voor volwassenen, in voorverkoop € 12,50.
In Lommel dezelfde dag criterium
•Dagkassa €8 – €7 (op vertoon lidkaart KBWcool smiley
Biti 26 juli 2016 16:45
@Arriere de la Course: wat een onzin man. Ze rijden gewoon goed door. Niet op het tandvlees en een echte wedstrijd is het niet, maar er wordt wel gewoon doorgereden. De gemiddelde nieuweling houdt dat echt niet bij.
Arriere de la course 26 juli 2016 19:24
Ja zeker echt onzin. Gisteren in aalst reden ze 75km in 1uur 55 min. Dat lukt een nieuweling ook wel. Maar ik snap dat die 37.5 gemiddeld voor jou kei-hard lijkt. Geeft niets hoor.
veluweracer 26 juli 2016 19:32
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> "Geen hart voor de wielersport?"
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> [www.youtube.com]
cyclingfreakske 26 juli 2016 21:14
Biti Schreef:
-------------------------------------------------------
> @Arriere de la Course: wat een onzin man. Ze
> rijden gewoon goed door. Niet op het tandvlees en
> een echte wedstrijd is het niet, maar er wordt wel
> gewoon doorgereden. De gemiddelde nieuweling houdt
> dat echt niet bij.


zie je wel dat er toch hier zitten die er nog intrappen ? ik durfde het eerst niet zo duidelijk te stellen, maar deze bekent alvast grinning smiley
D. Marrage 26 juli 2016 23:36
Quote
Volkskrant
Ze hebben geen hart voor de sport
Dit slaat dus op de managers, niet op de renners.
Wat een kutkop.
D. Marrage 26 juli 2016 23:40
Quote
MarcoV
als de NOS buiten Hilversum of Amsterdam komt, is het altijd Boxmeer
De NOS komt nooit buiten die steden? Dat meen je serieus?
Biti 27 juli 2016 00:10
@Cyclingfreakske: je beweerde anders eerder hetzelfde, namelijk dat de snelheid redelijk is.

@Derriere: Surhuisterveen is +/- 42 gemiddeld gereden, Roeselare daar nog boven. Verder ook altijd nog eens naar het parcours kijken. Er zijn rondjes bij. Ik geef toe, het wordt dan wellicht wel wat ingewikkeld allemaal: verder kijken dan naar wat bij elkaar geraapte getalletjes, het onderscheiden maken tussen snelheid en competitie....



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/07/2016 00:11 door Biti.
Westfalen 27 juli 2016 09:50
In Surhuisterveen heeft de Elite\Belofte toch gemiddeld bijna 2 km/h harder gereden. Dus dat zegt wel genoeg. Die profs gaan niet voluit.
Columbus SLX 27 juli 2016 11:47
Gemiddelde snelheid zegt wel wat, maar niet alles... Als de topsnelheid hoger ligt (neem ik even aan), moet je dat toch ook maar aankunnen, anders ga je alsnog voor de bijl. Heeeel lang geleden (1985) ben ik wel eens wezen kijken in Woerden. Had je zo'n enorme jongen Jan van Houwelingen (broer van ex Rabo ploegleider Adri). Geen hoogvlieger, maar ook beslist geen krabber. Die ging er in zo'n makkelijk rondje toch echt af.

Wie wel een krabber was - maar jarenlang tot het criteriumcircuit behoorde - was Wout van den Bergh. In naam prof, maar in praktijk... ehm "aanwezig". Bij de kenners ging het er dan om hoeveel rondjes hij er deze keer aan zou kunnen blijven hangen.

Zo hoorde ik iemand eens het commentaar geven:
Wout demarreert van achteren...

Dat waren criteriums ook - mis ik aan 1 kant toch wel een beetje.

Arsimo 27 juli 2016 11:55
Met wel de aantekening dat die krabber-periode van Wout van den Bergh zich afspeelde toen hij al flink senior was. In zijn regulierdere wielerjaren was hij een behoorlijke wielrenner.
Arriere de la course 27 juli 2016 12:01
Roeselare in 39gemiddeld, kleine 80km in 2 uurtjes. Op papier 100km maar omdat ze niet hard genoeg reden bleef het bij 80km. Maar hierbij geef ik je gelijk, doe ik thuis bij mn vriendin ook altijd en daar werkt het altijd.
cyclingfreakske 27 juli 2016 12:31
Shinzawai 27 juli 2016 12:56
Waarom leent zich ieder jaar een krant voor dit soort huilverhalen? Vraag en aanbod in zijn simpelste vorm, meer is het niet.
cyclingfreakske 27 juli 2016 17:00
idd.... en men moet niet de renners zomaar gaan verwijten...
diverse criterium organisatoren bieden zelf al een forse prijs om ze zeker aan de start te hebben.
en dan is het verder puur aanbod per opbod.
heel wat criteriums kunnen daar niet in mee en moeten beetje noch boter nog vis kiezen.
Andere Peter 27 juli 2016 17:52
De marktwerking van vraag en aanbod wordt hier verstoord door de kartelvorming van 4 criteriums. En dan ook nog met zijn allen die prijs fors naar beneden aanpassen. Goed dat Mollema daar niet aan meedoet.
Biti 28 juli 2016 11:39
Westfalen Schreef:
-------------------------------------------------------
> In Surhuisterveen heeft de Elite\Belofte toch
> gemiddeld bijna 2 km/h harder gereden. Dus dat
> zegt wel genoeg. Die profs gaan niet voluit.


Er zegt dan ook niemand dat ze op het tandvlees rijden. Kijk anders ok even naar bv. Surhuisterveen en Boxmeer bijvoorbeeld Verder ook wat Columbus zegt. Dat zal iedereen die zelf weleens heeft gefietst begrijpen. Maar goed, dat is dus niet uit te leggen aan mensen die niet verder komen dan het roepen van wat cijfertjes.

Dat Mollema minder vangt voor een 11e plek dan hij zou vangen voor een 2e plek lijkt me logisch. Vroeger hadden een aantal rondjes geld om meerdere toppers te halen. Tegenwoordig zie je kleinere pelotons rondrijden met procentueel misschien nog wel meer opvulsel. Nu vaak nog maar een beperkt aantal blikvangers. De vraag is dan een beetje wat je doet, kies je voor die ene blikvanger en de rest renners van het niveau Joop de Gans of kies je voor meerdere "blikvangers" of net-niet blikvangers.

Vroeger kwamen veel grote renners overigens ook al niet. Indurain kwam zelden naar criteriums in Nederland. Heb hem een keer zien rijden in de Draai van de Kaai, maar verder volgens mij niet of nauwelijks in de jaren dat hij de Tour won.
Luijt 28 juli 2016 14:27
De marktwerking heeft ons al heel veel slechts gebracht.
Andere Peter 29 juli 2016 16:48
Nee hoor. Ik kan zelfs niet zo snel iets slechts bedenken dat ons is gebracht door de marktwerking. Marktwerking heeft ons immens veel goeds gebracht. Echter, de marktwerking kan niet alle problemen oplossen en kan ook niet alle middelen eerlijk verdelen. Maar dat is niet de schuld van de marktwerking.
cyclingfreakske 29 juli 2016 21:31
nadeel is dat zoiets altijd langs 2 kanten snijd.
maar de dure rpijzen zijn niet alleen van deze tijd... met Eddy Planckaert, Vanderaerden,... was het voor die tijd ook erg goed verdienen.
Alleen loopt het nu echt wel met momenten de spuigaten uit.
Op een bepaald moment gaan organisatoren geld beginnen vragen om uit de kosten te raken...en dan zal de neergang van het criteriumrijden zijn ingezet.
nachtwacht 30 juli 2016 00:56
Dat hangt dan wel erg af van wie je onder ons rekent. De gemiddelde inwoner van Bangladesh zal een iets andere mening hebben over de geweldige vrije marktwerking van vraag en aanbod dan de gemiddelde (blanke) Amerikaan.
Biti 30 juli 2016 13:21
in Chaam, Roosendaal en Stiphout vragen ze al een euro of 20 per persoon. Veel meer kun je eigenlijk niet maken. Je kunt dat wel proberen, maar ik denk dat de bezoekersaantallen dan fors af gaan nemen. Dan zit je als criterium al direct met een gat in je begroting. 10.000 bezoekers minder, betekent een stevig gat en betekent dat je zonder kunst- en vliegwerk het jaar erop moet stoppen of fors moet inbinden.

De salarissen van renners zullen relatief ook harder zijn gestegen dan de budgetten waarmee criteriums werken. Dat betekent simpelweg hogere prijzen en dus een kleiner startveld, zowel kwalitatief als qua aantal renners. Als jij de hele week voor 5 euro per uur staat te werken, ben je eerder genegen om op je vrije zaterdag voor 50 euro de auto van de buurman te wassen dan wanneer je een paar duizend euro per week verdient.

Vroeger zal er ook meer zwart betaald zijn. Wit betalen betekent bijvoorbeeld ook btw, waardoor het ook weer duurder wordt. Kortom: kosten per renner stijgen en budgetten niet, want er komen niet opeens 30.000 mensen extra naar Roosendaal afgezakt. Dan kun je dus 1 buitenlandse naam halen en een paar Nederlanders die het aardig hebben gedaan. Daarna is het allemaal opvulsel door renners die je eigenlijk geen prof kunt noemen. Er is dan geen geld meer om diep in de buidel te tasten voor Nederlandse renners die weinig hebben laten zien in de Tour of niet eens mee hebben gedaan en voor 1.000 euro gaat de gemiddelde prof liever wat anders doen.

Overigens: [sportnieuws.nl]



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/07/2016 13:29 door Biti.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen